Οι απογραφές στην Ελλάδα τα τελευταία 200 χρόνια στο Infographic του Newsbomb - Ημερομηνίες-σταθμοί

Οι λόγοι που οδήγησαν στην πρώτη αποτύπωση του πληθυσμού της χώρας το 1828 με κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια δεν έχουν καμία σχέση με τους σημερινούς - Κύριος στόχος ήταν η εξυπηρέτηση νόμων του κράτους που είχαν να κάνουν κυρίως με τη φορολογία και τη στρατολογία, γι’ αυτό και τα πρώτα χρόνια μέχρι το 1845 οι απογραφές γίνονταν κάθε χρόνο - Το Newsbomb.gr παρουσιάζει τη διαδρομή των απογραφών τα τελευταία 200 χρόνια
Οι σημαντικότερες απογραφές στην Ελλάδα
14'

«Ωραίοι είμαστε, αλλά… πόσοι είμαστε;». Το σλόγκαν της απογραφής του 2001 απασχόλησε διαχρονικά την Ελλάδα, από τη σύσταση αρχικά της Ελληνικής Πολιτείας και εν συνεχεία του Ελληνικού Κράτους.

Στην πορεία των χρόνων άλλαξαν πολλά, τόσο σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που συμπληρώνονταν στο απογραφικό δελτίο, όσο βέβαια και από τη μέθοδο συλλογής επεξεργασίας των στοιχείων.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), όπως κάθε δέκα χρόνια, διενεργεί και φέτος, την Απογραφή Πληθυσμού με σκοπό τη συγκέντρωση στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας. Η απογραφή Πληθυσμού αποτελεί διαχρονικά την πλέον σύνθετη και ευρείας κλίμακας στατιστική εργασία ενός Κράτους ενώ τα αποτελέσματά της αντικατοπτρίζουν τις δημογραφικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της εποχής που διενεργείται.

Η απογραφή του 2021 αποτελεί ορόσημο μιας και συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι η πρώτη απογραφή πληθυσμού που έγινε στην Ελλάδα, μετά την Επανάσταση, ήταν η απογραφή του 1828. Με την Απογραφή αυτή έγινε η εξακρίβωση του πληθυσμού της χώρας (753.400 κάτοικοι) και ταυτόχρονα η αναδρομική εκτίμηση για τον πληθυσμό της το 1821 (938.765 κάτοικοι).

Το 1836 είχαμε την πρώτη απογραφή από το Γραφείο Δημοσίου Οικονομίας της «Επί των Εσωτερικών Γραμματείας της Επικράτειας». Μέχρι το 1845 γινόταν απογραφή κάθε έτος ενώ στη συνέχεια οι απογραφές διενεργούνταν σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα (1848,1853,1856 κλπ). Ο πληθυσμός τότε ήταν 752.077 κάτοικοι.

Το 1861 ήταν η πρώτη απογραφή πληθυσμού που δεν έγινε για στρατολογικούς ή φορολογικούς σκοπούς αλλά σύμφωνα με τις αρχές της στατιστικής επιστήμης της εποχής με τον πληθυσμό να φτάνει τους 1.096.810 κατοίκους.

Το 1870 για πρώτη φορά δημοσιεύτηκαν στοιχεία για τον εγγράμματο και αγράμματο πληθυσμό (πληθυσμός: 1.457.894). Το 1879 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η επεξεργασία των αποτελεσμάτων, με συγκεντρωτικό τρόπο από έναν φορέα (πληθυσμός: 1.679.470).

To 1889 είχαμε τη διεξαγωγή απογραφής για πρώτη φορά εντός μιας ημέρας πανελλαδικώς με τον πληθυσμό να φτάνει στους 2.187.208 κατοίκους. Το 1866 πραγματοποιήθηκε καθολική χρήση ειδικών ατομικών απογραφικών δελτίων (η επεξεργασία τους δεν ολοκληρώθηκε λόγω πυρκαγιάς). Ο πληθυσμός που καταγράφηκε τότε έφτανε τους 2.433.806 κατοίκους. Το 1907 έγινε η πρώτη απογραφή στηριζόμενη σε κανόνες της σύγχρονης στατιστικής επιστήμης με τον πληθυσμό να αγγίζει τους 2.631.952 κατοίκους.

Το 1920 πραγματοποιείτε για πρώτη φορά μηχανογραφική επεξεργασία των αποτελεσμάτων της απογραφής ενώ ο πληθυσμός που καταγράφηκε φτάνει τους 5.531.474 κατοίκους. Το 1928 η απογραφή διενεργήθηκε από τη Γενική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΛΣΤΑΤ) που ιδρύθηκε το 1925 (πληθυσμός: 6.204.684).

Το 1940 η απογραφή διενεργήθηκε στις 16 Οκτωβρίου, δώδεκα μόλις ημέρες πριν από την έναρξη του ελληνοιταλικού πολέμου με τον ελληνικό πληθυσμό να αγγίζει τους 7.344.880 κατοίκους. Έντεκα χρόνια μετά το 1951 πραγματοποιείται η πρώτη απογραφή που το ελληνικό κράτος παρουσιάζεται εδαφικά το ίδιο με το σημερινό ενώ ο πληθυσμός του φτάνει τους 7.632.801 κατοίκους.

Δέκα χρόνια μετά το 1961 – σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ - διενέργεια για πρώτη φορά δοκιμαστική απογραφή και δειγματοληπτική έρευνα κάλυψη (πληθυσμός: 8.388.553). Το 1971 ειδικές ομάδες απογραφέων απέγραψαν όσους ταξίδευαν με πλοίο, σιδηρόδρομο ή αεροπλάνο, εφόσον βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος. Η καταγραφή έδειξε ότι ο πληθυσμός ανέρχεται στους 8.768.641 κατοίκους. Το 1981 υπήρξε αλλαγή στην ημερομηνία διεξαγωγής της απογραφής λόγω ισχυρού σεισμού (πληθυσμού: 9.740.417). Ο λόγος για τους σεισμούς στις νήσους Αλκυονίδες το 1981 όπου ουσιαστικά ήταν μια σεισμική ακολουθία, αποτελούμενη από τρεις κύριους σεισμούς, οι οποίοι σημειώθηκαν το διάστημα από 24 Φεβρουαρίου μέχρι 4 Μαρτίου 1981. Στις 22:59 το βράδυ της Τρίτης 24 Φεβρουαρίου 1981 σημειώθηκε ο πρώτος και ισχυρότερος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,7 Ρίχτερ και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε Κόρινθο, Λουτράκι, Περαχώρα, Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Θήβα, Πλαταιές, Καπαρέλλι, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μάνδρα, Ασπρόπυργο..

Το 1991 πραγματοποιήθηκε καθολική και όχι δειγματοληπτική επεξεργασία των απογραφικών δελτίων με τον πληθυσμός να φτάνει τους 10.259.900 κατοίκους. Το 2001 γίνεται για πρώτη φορά η χρήση του συστήματος Αναγνώρισης Οπτικών Σημάτων (OMR) στην επεξεργασία των έντυπων ερωτηματολογίων ενώ ο πληθυσμός που καταγράφηκε τότε έφτανε τους 10.964.020 κατοίκους. Το 2011 ήταν η πρώτη απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ως Ανεξάρτητης Αρχής (πληθυσμός: 10.816.288).

Οι σημαντικότερες απογραφές στην Ελλάδα

2021: Η πρώτη ηλεκτρονική αυτοαπογραφή

Σε εξέλιξη είναι η απογραφή πληθυσμού 2021, η οποία -για πρώτη φορά- διενεργείται και ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr. Οι πρώτοι φάκελοι με τις οδηγίες έχουν φτάσει ήδη στα σπίτια των πολιτών.



Μέσω της απογραφής, γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, δήμο ή κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι γενικές απογραφές διενεργούνται λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας και βάσει κοινών μεθοδολογικών αρχών, κανόνων και προδιαγραφών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ενωσιακό δίκαιο (Κανονισμός ΕΚ 763/2008) καθώς και στο νόμο 4772/2021 (Α’ 17).

Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Η διαδικασία μέσω της εφαρμογής «Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών 2021»

Μέσω της εφαρμογής έχετε τη δυνατότητα:

• Να απογράψετε την κατοικία της μόνιμης διαμονής σας, δηλαδή την κατοικία στην οποία διαμένετε συνήθως.

• Να απογράψετε τα μέλη του νοικοκυριού σας (άτομα που διαμένουν μόνιμα στην κατοικία μαζί σας, είτε έχουν μεταξύ τους σχέσεις συγγένειας είτε όχι).

• Να απογράψετε άτομα που φιλοξενούνται προσωρινά στην κατοικία σας κατά το διάστημα διενέργειας της Απογραφής, τα οποία δεν θα απογραφούν στη μόνιμη κατοικία τους επειδή δεν υπάρχει σε αυτή άλλο άτομο για να τα απογράψει και δεν θα επιστρέψουν στη μόνιμη κατοικία τους εντός του χρονικού διαστήματος διενέργειας της Απογραφής.

Να απογράψετε τη δευτερεύουσα και την εξοχική σας κατοικία, καθώς και κατοικίες που ανήκουν στην ιδιοκτησία τη δική σας ή των άλλων μελών του νοικοκυριού σας και είναι κενές για οποιονδήποτε λόγο.

• Κατά τη διαδικασία της απογραφής θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε πέρα από τα στοιχεία των μελών του νοικοκυριού σας, στοιχεία για τις μεταξύ τους σχέσεις συγγένειας, καθώς και πληροφορίες για πρώην μέλη του νοικοκυριού σας, τα οποία μετανάστευσαν στο εξωτερικό από το 2010 και μετά.

Για να μπορέσετε να διενεργήσετε την αυτοαπογραφή πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας το μοναδικό «Κωδικό Απογραφής» που αντιστοιχεί στην κατοικία που επιθυμείτε να απογράψετε, ο οποίος αναγράφεται στην ειδική επιστολή που έχει διανεμηθεί από τον απογραφέα της περιοχής που βρίσκεται η εν λόγω κατοικία.

Δείτε την gallery:

Λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής

1. Αρχικά, εμφανίζεται η παρακάτω οθόνη, στην οποία επιλέγετε «Αυτοαπογραφόμενος».

  1. Στη συνέχεια, εμφανίζεται η παρακάτω οθόνη, στην οποία πρέπει να πληκτρολογήσετε στους κωδικούς taxis και να επιλέξετε «Είσοδος».
  2. Κατόπιν, εμφανίζεται η παρακάτω οθόνη, στην οποία επιλέγετε «Αποστολή».
  3. Στη συνέχεια εμφανίζεται η εξής ενημέρωση: «ΕΛΣΤΑΤ-Στοιχεία Χρήστη από ΓΓΠΣ Σας ενημερώνουμε ότι για τον σκοπό της ηλεκτρονικής ταυτοποίησής σας, η εφαρμογή “ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ-ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ 2021” θα αποκτήσει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία Μητρώου (ΑΦΜ, Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυµο, Έτος Γέννησης) που παρέχονται από το φορολογικό μητρώο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, που διαχειρίζεται η Α.Α.∆.Ε. ΟΠΩΣ ΑΥΤΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΠΙΝΑΚΑ».

    Στο συγκεκριμένο πίνακα υπάρχουν οι επιλογές«Συνέχεια στην εφαρμογή» αν θέλετε να συνεχίσετε στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου απογραφής και «Έξοδος» αν θέλετε να εξέλθετε από την εφαρμογή.

    5. Αφού επιλέξετε «Συνέχεια στην εφαρμογή», εμφανίζεται η παρακάτω οθόνη, στην οποία πρέπει να εισάγετε το μοναδικό «Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας που επιθυμείτε να αυτοαπογράψετε (για παράδειγμα την κατοικία της μόνιμης διαμονής σας) και επιλέγετε «Συνέχεια». Υπενθυμίζεται ότι αυτός ο μοναδικός «Κωδικός Απογραφής» αναγράφεται στον ειδικό χώρο της επιστολής που έχει διανεμηθεί από τον Απογραφέα της περιοχής όπου βρίσκεται η εν λόγω κατοικία.

    6. Στη συνέχεια, εμφανίζονται προ-συμπληρωμένα τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά και ο όροφος στον οποίο βρίσκεται η απογραφόμενη κατοικία. Ενδεικτικά, παρατίθεται η παρακάτω οθόνη; Αν συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα, επιλέγετε «Έγκριση». Αν διαφωνείτε με κάτι από τα αναγραφόμενα, επιλέγετε «Απόρριψη». Σε περίπτωση απόρριψης εμφανίζεται η ακόλουθη οθόνη, στην οποία πρέπει να επιλέξετε την αιτία της απόρριψης. Αν η αιτία της απόρριψης είναι «Δεν συμφωνεί ο όροφος», έχετε τη δυνατότητα να τον διορθώσετε επιλέγοντάς τον από τη λίστα στην εμφανιζόμενη οθόνη: Επιλέγοντας «Συνέχεια», εμφανίζονται εκ νέου τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά και ο όροφος όπως τον διορθώσατε και σας ζητείται να εγκρίνετε. Σε περίπτωση που η αιτία απόρριψης είναι άλλη από αυτή του ορόφου, εμφανίζεται μήνυμα το οποίο σας ενημερώνει ότι πρέπει να επικοινωνήσετε με τον Απογραφέα.

    7. Στη συνέχεια εμφανίζεται η παρακάτω οθόνη. Στην οθόνη αυτή στο αριστερό μέρος εμφανίζεται το «menu».

    Η επιλογή «Ακύρωση/ Έξοδος»παρέχει τη δυνατότητα ακύρωσης αλλαγών που έχουν γίνει σε ερωτηματολόγιο και επιστροφής στο «menu».

    • Η επιλογή «Αποθήκευση δελτίου» παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης. Δίνεται η δυνατότητα συμπλήρωσης ή τροποποίησης ενός αποθηκευμένου δελτίου, το οποίο δεν έχει υποβληθεί οριστικά, σε μεταγενέστερο χρόνο και πάντα εντός του χρονικού διαστήματος διενέργειας της αυτοαπογραφής.

    • Για να πραγματοποιηθεί οριστική υποβολή δελτίου πρέπει να είναι πλήρως και ορθώς συμπληρωμένο.

    • Μετά την οριστική υποβολή, εκδίδεται από την εφαρμογή Αποδεικτικό Απογραφής (Βεβαίωση Απογραφής) για κάθε άτομο που έχει απογραφεί στην κατοικία και για το οποίο υπάρχουν δυνατότητες αποθήκευσης και εκτύπωσης.

    Η επιλογή «ταυτότητα κατοικίας» παρέχει τη δυνατότητα εμφάνισης των στοιχείων τα οποία είχαν εγκριθεί μετά την είσοδό στον απογραφόμενο χώρο (γεωγραφικά χαρακτηριστικά και όροφος)

    Στο άνω τμήμα της οθόνης εμφανίζονται τα δελτία και οι ενότητες στις οποίες θα πρέπει να γίνει περιήγηση και συμπλήρωση στοιχείων από τον αυτοαπογραφόμενο. Στο άνω δεξιό τμήμα της οθόνης υπάρχει η επιλογή «Βοήθεια» όπου υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες.

    8. Με την είσοδο στην απογραφόμενη κατοικία εμφανίζεται το δελτίο που σχετίζεται με αυτήν και το οποίο πρέπει να συμπληρωθεί.

    9. Ανάλογα με τις απαντήσεις που δίνονται στο δελτίο της κατοικίας εμφανίζονται ή αποκρύπτονται στο άνω τμήμα της οθόνης δελτία ή ενότητες που πρέπει να συμπληρωθούν. Για παράδειγμα, αν στο δελτίο Π-1.1 της κατοικίας συμπληρωθεί στα μέλη του νοικοκυριού «δύο (2)» εμφανίζονται στο άνω τμήμα της οθόνης τα εξής: «Κατοικία Δελτίο Π-1.1», «ΑΤΟΜΟ Δελτίο Π-1.2», «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ», «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΡΟΕΣ», «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΕΧΟΝΤΟΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ»

    10. Για να καταστεί δυνατή η συμπλήρωση των δελτίων των ατόμων πρέπει να έχει συμπληρωθεί στο δελτίο Π-1.1 τόσο ο αριθμός των μελών του νοικοκυριού όσο και ο αριθμός των προσωρινά φιλοξενούμενων.

    11. Στην ηλεκτρονική εφαρμογή έχουν ενσωματωθεί κανόνες ελέγχου, και σε περιπτώσεις σφαλμάτων καταχώρησης εμφανίζονται κατάλληλα μηνύματα τα οποία προτρέπουν σε σχετικές διορθώσεις.

    12. Υπάρχει ελεγχόμενη ροή ερωτημάτων, με συνέπεια να εμφανίζονται ή να αποκρύπτονται ερωτήματα ανάλογα με τις απαντήσεις που έχουν προηγηθεί.

    13. Η περιήγηση στα δελτία και τις ενότητες της εφαρμογής γίνεται με δύο τρόπους, είτε επιλέγοντας «επόμενη σελίδα», είτε επιλέγοντας στο επάνω μέρος της οθόνης το δελτίο ή την ενότητα που επιθυμείτε να επισκεφτείτε.

    14. Στο δελτίο Π-1.2 και μόνο του πρώτου ατόμου, με τους κωδικούς taxis του οποίου έγινε η είσοδος στην εφαρμογή, θα εμφανίζονται προ-συμπληρωμένα τα στοιχεία του.

    15. Η συμπλήρωση των πεδίων που ζητούνται γεωγραφικά στοιχεία γίνεται χρησιμοποιώντας τον «καταρράκτη». Πρέπει υποχρεωτικά να επιλεγεί πρώτα η Περιφερειακή Ενότητα και στη συνέχεια τα υπόλοιπα πεδία ή μόνο το τελευταίο πεδίο που είναι ο Οικισμός. Εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης των πεδίων πληκτρολογώντας ελεύθερο κείμενο, ωστόσο καλό είναι να γίνεται αυτό μόνο σε περιπτώσεις άγνοιας της επίσημης ονομασίας.

    16. Στα ερωτήματα που συμπληρώνονται χρησιμοποιώντας τον καταρράκτη, μπορείτε, κάνοντας διπλό «κλικ» σε ένα πεδίο, να διαγράψετε όλα τα συμπληρωμένα πεδία του ίδιου ερωτήματος που ακολουθούν.

Μεθοδολογία διενέργειας της Απογραφής

Δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού (Covid-19), η συλλογή των στοιχείων τροποποιήθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες Απογραφές (συμπλήρωση έντυπων ερωτηματολογίων με προσωπική συνέντευξη) με επαναπροσδιορισμό της απογραφικής διαδικασίας συνυπολογιζόμενης της υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα προσέγγιση βασίζεται στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ο πληθυσμός να απογραφεί ηλεκτρονικά μέσω ειδικά σχεδιασμένης ηλεκτρονικής (web) εφαρμογής (ηλεκτρονική αυτοαπογραφή). Για κάθε ερώτηση ή πρόσθετη πληροφορία που ενδέχεται να χρειαστούν οι απογραφόμενοι, μπορούν να επικοινωνούν με απογραφέα της ΕΛΣΤΑΤ για να τους κατευθύνει.

Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτοαπογραφής, η Απογραφή θα πραγματοποιηθεί μέσω συνέντευξης, λαμβανομένων όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αναλυτικότερα:

Mέχρι τα μέσα Νοεμβρίου οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ θα εναποθέσουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία. Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τους κωδικούς taxis ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού του. Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις / διευκρινίσεις.

Από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για όσους πολίτες που για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες), δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα τους επισκεφτεί ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβη και σε προηγούμενες απογραφές.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του κορονοϊού COVID-19.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο χάρτης των μη εμβολιασμένων στην Ελλάδα – Οι κόκκινες περιοχές για τους άνω των 60

Οικογενειακό έγκλημα για την προίκα στο Κιλκίς - «Εκπληκτικό στη σύλληψη, πρωτοφανές στην αγριότητα»

Η Ιωάννα έδειξε για πρώτη φορά τα εγκαύματά της και τα ρούχα που φόραγε την ημέρα της επίθεσης