Η εμβληματική «Ζαΐρα» του Γαλατσίου: Την έκαναν οικόπεδο, θα γίνει ξανά ιστορικός κινηματογράφος

Ένας ιστορικός χώρος για το Γαλάτσι θα πάρει ξανά ζωή 54 χρόνια μετά την πρώτη προβολή κινηματογραφικής ταινίας στον θερινό κινηματογράφο «Ζαΐρα». Η ιστορία του, η κατεδάφιση, ο αγώνας της τοπικής αυτοδιοίκησης και το φουτουριστικό πλάνο!

Ζαΐρα Γαλάτσι
Ο κινηματογράφος «Ζαΐρα», θα ζωντανέψει ξανά σε σύγχρονα πρότυπα στο Γαλάτσι.
δήμος Γαλατσίου
5'

Κατεβαίνοντας κανείς τη Λεωφόρο Γαλατσίου, από το 1957 ως το 1993, ήξερε πως στο ύψος της Πλατείας Λιναρά, στο τετράγωνο της Λεωφόρου με τις οδούς Μεσολογγίου, Κύκνων και Τανάγρας, θα έβρισκε την εμβληματική «Ζαΐρα». Έναν από τους πιο γνωστούς θερινούς κινηματογράφους της Αττικής. Άλλωστε, τη δεκαετία του ’50 και μέχρι τα μέσα των ‘80s, το Γαλάτσι δεν θύμιζε τόσο πολύ αστικό ιστό, όπως σήμερα, αλλά ήταν περισσότερο… εξοχή για τους κατοίκους περιοχών του κέντρου της Αθήνας. Μια βόλτα εκεί όπου υπήρχε περισσότερο πράσινο, ανοικτοί χώροι και ένας εξαιρετικός για την εποχή του θερινός κινηματογράφος, ήταν μια από τις καλές επιλογές διασκέδασης…

Ο θερινός κινηματογράφος «Ζαΐρα», ωστόσο, είχε δημιουργηθεί από τον Σπυρίδωνα Πανά στα μέσα της δεκαετίας του ’40 και είχε δώσει σε αυτόν το όνομα που είχε η μεγαλύτερη κόρη του, Ζαΐρα Πανά. Στο ευρύτερο οικοδομικό τετράγωνο, πέρα από τη «Ζαΐρα», δημιουργήθηκε κι ένα από τα πρώτα κινηματογραφικά στούντιο της Ελλάδας, εκεί όπου γυρίστηκαν αρκετές ταινίες, μεταξύ άλλων και «Οι Απάχηδες των Αθηνών» με πρωταγωνιστές την Άννα Καλουτά και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Όσο για το τι σημαίνει «Ζαΐρα», είναι αραβικό όνομα που χαρακτηρίζει την αθόρυβη, ευγενική και καλόγουστη, ενώ στην Ελλάδα διαθόθηκε αρκετά από το δημοφιλές τραγούδι των Βασίλη ΤσιτσάνηΚώστα Βίρβου που τραγούδησε πρώτη η Μαρίκα Νίνου το 1954.

zaira-galatsi.jpg
Ο θερινός κινηματογράφος Ζαΐρα λειτούργησε από το 1957 ως το 1993 στο Γαλάτσι.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90, λοιπόν, παρότι σταμάτησε να λειτουργεί από το 1993, η «Ζαΐρα» ήταν εκεί, στην κάθοδο της Λεωφόρου Γαλατσίου. Τα επόμενα χρόνια, και μέχρι σήμερα, ακολούθησε η κατεδάφισή της και η συνηθισμένη θέα ήταν η στάση του πασίγνωστου «608», ένα περίπτερο και πίσω του ένα άδειο οικόπεδο. Τώρα πια, δεν υπάρχει ούτε το περίπτερο, παρά μόνο η στάση, που παλαιότερα ονομαζόταν «Ζαΐρα» ενώ τώρα ονομάζεται «Λιναρά» και το οικόπεδο.

Ένα οικόπεδο για το οποίο υπήρξαν αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού για χαρακτηρισμό του ως πολιτιστικό μνημείο νεωτέρων χρόνων, παρότι είχαν κατεδαφιστεί όλα όσα θα θύμιζαν την ύπαρξη της «Ζαΐρα». Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες έκαναν δικαστικό αγώνα για να ανατρέψουν αυτές τις αποφάσεις και να προχωρήσουν σε οικοδόμηση πολυκατοικίας, που προφανώς θα τους απέφερε χρήματα, ωστόσο, δεν κατάφεραν να «περάσουν» αυτό που ήθελαν.

Μόλις πριν από μερικές ημέρες, μάλιστα, ο δήμος Γαλατσίου ανακοίνωσε την οριστική απόκτηση του συνόλου της έκτασης των 1.106,30 τ.μ. και την απόφαση για την κατασκευή ενός σύγχρονου βιοκλιματικού κινηματογράφου 100 θέσεων, τριών υπόγειων χώρων στάθμευσης (λύνοντας μεγάλο πρόβλημα για την περιοχή), αναψυκτήριου και αρκετού χώρου πρασίνου. Πέρα, όμως, από τη βελτίωση του συνόλου του οικοδομικού τετραγώνου και την παροχή μιας σύγχρονης περιοχής ψυχαγωγίας για τους πολίτες, στο οικόπεδο της «Ζαΐρα» θα ξυπνήσουν και οι μνήμες μιας άλλης εποχής, ειδικότερα για όσους πρόλαβαν εν λειτουργία τον ιστορικό κινηματογράφο.

oikopedo-zaira-300x218.jpg
Το οικόπεδο για το οποίο δόθηκε μάχη, εν τέλει πέρασε στην ιδιοκτησία του δήμου Γαλατσίου.

Η «Ζαΐρα», λοιπόν, θα ζωντανέψει ξανά καθώς ο δήμος Γαλατσίου, με δήμαρχο τον Γιώργο Μαρκόπουλο, κατάφερε να αποκτήσει το σύνολο του οικοπέδου. Μάλιστα, όπως ανέφερε σε επίσημη ενημέρωση μπόρεσε να πάρει την έκταση έναντι 900.000 ευρώ, ρίχνοντας την τιμή αρκετά κάτω από την αντικειμενική αξία που υπολογιζόταν σε 1.130.072,51 ευρώ. Παράλληλα, κατάφερε να αλλάξει το ρυμοτομικό σχέδιο έτσι ώστε να επιτραπεί η δημιουργία κοινόχρηστου χώρου – πλατείας, κάτι που αποτυπώθηκε στο ΦΕΚ 21/10/2021 Αρ. Φύλλου 724.

Εν συνεχεία, η δημοτική αρχή διεκδίκησε τη χρηματοδότηση της μελέτης από τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, ενώ το πλέον σημαντικό είναι η χρηματοδότηση του συνόλου του έργου. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 11 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται πως αυτό θα είναι το μεγαλύτερο έργο που θα έχει γίνει ποτέ στον δήμο Γαλατσίου. Η «σφραγίδα» σε αυτό μπήκε με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, και συγκεκριμένα με την 69057/22.06.2021.

zaira-parko.jpg
Μέρος από τη μακέτα που παρουσίασε η τοπική αυτοδιοίκηση για το μέλλον της «Ζαΐρα»

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το οποίο άπαντες ελπίζουν να τηρηθεί ευλαβικά έτσι ώστε το Γαλάτσι να μην έχει και δεύτερο «πόλο» μεγάλων έργων πέραν του μετρό που σταδιακά θα διασχίσει την πόλη, στις αρχές του 2022 θα γίνει ο διαγωνισμός για το έργο. Η δημοπράτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί και στα μέσα του 2022 να αρχίσει η κατασκευή του βιοκλιματικού διατηρητέου θερινού κινηματογράφου 100 θέσεων και των τριών υπόγειων χώρων στάθμευσης.

Το θέμα της ανάπλασης της «Ζαΐρα», μάλιστα, έγινε θέμα και στην ιστοσελίδα mayor.eu, που ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβάνοντας εγκωμιαστικά σχόλια για τη δημοτική αρχή και την προσπάθειά της να αναμορφώσει το Γαλάτσι και να το κάνει καλύτερο για τους πολίτες του.

Το οικοδομικό τετράγωνο όπου θα γίνουν τα έργα στο Γαλάτσι από τα μέσα του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως ο δήμος Γαλατσίου δημοσίευσε και ένα συγκινητικό βίντεο, με αναφορές στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της «Ζαΐρα»…

* Πληροφορίες, φωτογραφίες: galatsi.gov.gr, palmosnews.gr, cineanamnisi.blogspot.com

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή