Εκλογές Δικηγόρων: Η ιστορία, οι αγώνες και η προσφορά των Δικηγορικών Συλλόγων στην κοινωνία

Καθώς οδεύουμε στις εκλογές των δικηγόρων για την ανάδειξη των προέδρων και των μελών των Δ.Σ. στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, με κορυφαίο όλων το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, αξίζει να εξηγήσουμε γιατί είναι σημαντικές
17'

Γράφει η Μαίρη Ζαρκάδα

Από την ίδρυσή του, έως σήμερα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο επιστημονικότερος και πολυπληθέστερος, διάνυσε μια μακρά πορεία στο δημόσιο βίο, στενά συνδεδεμένη με τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Στη μακρά ιστορική του πορεία, άφησε ανεξίτηλα αποτυπώματα του σημαίνοντα ρόλου των εκπροσώπων του σε διαφορετικές και πολυπληθείς λειτουργίες της ελληνικής κοινωνίας, με ενεργή παρουσία και στα μεγάλα Εθνικά θέματα, με κυρίαρχο αυτών, το Κυπριακό!

Στο πλαίσιο του προεκλογικού τους αγώνα, οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων και προκειμένου να δελεάσουν το εκλογικό σώμα, υπόσχονται μεταξύ άλλων –δίνοντας πρωτεύουσα σημασία - την υπεράσπιση της «χαμένης τιμής, δύναμης, κύρους και αίγλης» του Συλλόγου. Και διερωτώμεθα: Την αξία του, τον διαχρονικό καταλυτικό του ρόλο και την ιστορία του, τα γνωρίζουν;

Γιατί αν δεν γνωρίζεις την αξία και τη δύναμη του Συλλόγου σου, πως θα μπορέσεις να υπερασπιστείς την τιμή του και το κύρος του, πως θα μπορέσεις να είσαι ουσιαστικός συλλειτουργός της Δικαιοσύνης και αποτελεσματικός φρουρός των δικαιωμάτων και του συμφέροντος του πολίτη και άρα της κοινωνίας;

Και αν γνωρίζεις την δύναμη και την αξία, διαθέτεις το απαιτούμενο σθένος και πυγμή, έτσι ώστε όταν η εκάστοτε Κυβέρνηση, επιχειρεί να καταπατήσει ή να συρρικνώσει δικαιώματα και κεκτημένα σου, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές σου πεποιθήσεις, να υψώσεις ανάστημα και να πολεμήσεις, κόντρα στο προσωπικό ή κομματικό όφελος;

Αν αυτή τη στιγμή δεν γίνονται πλειστηριασμοί δεν οφείλεται σε μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, όπως επαίρονται οι υπουργοί της, αλλά στο γεγονός ότι η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, όρθωσε τείχος προστασίας, καθώς έλαβε απόφαση για καθολική αποχή των δικηγόρων από πλειστηριασμούς, μετά από σχετική εισήγηση του προέδρου της Δημήτρη Βερβεσού, ( σ.σ. πρόεδρος της Ολομέλειας των δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, είναι πάντοτε, ο εκάστοτε πρόεδρος του ΔΣΑ), η οποία θα παραμείνει σε ισχύ, μέχρι η κυβέρνηση να βελτιώσει ή και να καταργήσει σχετικές διατάξεις και νόμους. Η πρωτοβουλία γι’ αυτή την ομπρέλα προστασίας προς την κοινωνία, αγκαλιάστηκε και από τους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας. Δυναμική ήταν η αντίδραση των δικηγόρων και στο νόμο Κατρούγκαλου, (ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό) επί κυβέρνησης Σύριζα και επί προεδρίας Ολομέλειας Συλλόγων, Βασίλη Αλεξανδρή. Τότε προχώρησαν σε πολύμηνη αποχή και προτίμησαν να «ματώσουν» οι ίδιοι προκειμένου να υπερασπιστούν την κοινωνία.

Να υπενθυμίσουμε ότι ακόμα πιο παλιά, το 1993, η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων, με πρόεδρο τον αείμνηστο Σωτήρη Πολύδωρα, ο οποίος προερχόταν από τα σπλάχνα της Ν.Δ., «τσάκισε» κυριολεκτικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τον ανάγκασε να πάρει πίσω σκληρά φορολογικά και οικονομικά μέτρα.

Τα παραπάνω, είναι ελάχιστα από τα δεδομένα, που αποδεικνύουν, τη δύναμη και την ισχύ που έχει ο επιστημονικότερος και πολυπληθέστερος Σύλλογος της χώρας, αρκεί ο εκάστοτε πρόεδρος του, συνεπικουρούμενος απαραιτήτως, από όλα τα μέλη του Δ.Σ. να ξέρει πώς, πότε και με ποια κριτήρια θα αποφασίσει να… κάνει επίδειξη ισχύος.

Αν ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, παλαιότερα, επί προεδρίας Ε. Γιαννόπουλου, Φ. Κουβελη, Ν. Ζαφειρόπουλου, είχε τη δύναμη να ανεβάζει και να κατεβάζει κυβερνήσεις ή να ανακόπτει την προσπάθειά της για επιβολή αντιλαϊκών και αντιδημοκρατικών μέτρων όπως έγινε με μεταγενέστερους προέδρους, όπως ο αείμνηστος Τάκης Παππάς, ο Αντώνης Ρουπακιώτης, ήταν γιατί οι άνθρωποι αυτοί διέθεταν πείρα, ενσυναίσθηση της ιστορικής πορείας και προσφοράς του συλλόγου και πυγμή. Προσόντα που είχαν αποκτήσει, από την καθημερινή ενάσκηση του δικηγορικού τους λειτουργήματος και την τριβή με την κοινωνία και όχι από την κομματική ομπρέλα.

Περίμεναν «στωικά» από τη θέση του συμβούλου και με σεβασμό σε παλαιότερους αγωνιστές, μέχρι να έρθει η σειρά τους να διεκδικήσουν τον προεδρικό θώκο. Και είτε τον καταλάμβαναν τελικά, είτε όχι, συνέχιζαν να συνεπικουρούν τους εκάστοτε προέδρους, με φυσική παρουσία στις κινητοποιήσεις αλλά και με προτάσεις και πρωτοβουλίες τους. Πρόεδροι που έβαζαν την προστασία των δικαιωμάτων των δικηγόρων, της κοινωνίας και της εύρυθμης λειτουργίας της δικαιοσύνης, πάνω από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Χωρίς να καταφεύγουν σε φτηνές προεκλογικές ή μετεκλογικές πολιτικές και μεθόδους, χτυπήματα κάτω από τη μέση αλλά και κομματικά κελεύσματα. Ήξεραν ότι πριονίζοντας την καρέκλα του προέδρου, πριόνιζαν τα πόδια τους.

Μα απλά λόγια, όλοι οι προαναφερθέντες πρόεδροι ήξεραν την αξία του: « Η ισχύς εν τη ενώσει», της ευγενούς άμιλλας, του νομικού πολιτισμού και της σημαντικής ιστορικής κληρονομιάς που είχαν στα χέρια τους. Κλειδιά που παρέδωσαν στους μεταγενέστερους υποψήφιους μνηστήρες του θώκου, για να διατηρήσουν το κύρος, την αίγλη και τη δύναμη του Συλλόγου ακέραια, δείχνοντάς τους ταυτόχρονα το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν, αν πράγματι θέλουν να τα διαφυλάξουν.

Αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό και καταλυτικό ρόλο του ΔΣΑ, στη Δικαιοσύνη και την κοινωνία, απευθύναμε δυο κοινές ερωτήσεις, μία που αφορά στη Δικαιοσύνη και μία που αφορά στην κοινωνία, σε όλους τους υποψηφίους προέδρους.

Οι δυο ερωτήσεις:

1) Ποια μέτρα θα ζητήσετε να ληφθούν για την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, που αποτελεί και το μεγάλο της αγκάθι;

2) «Ποια μέτρα θα προτείνεται για να ανακουφίσετε την κοινωνία από την επερχόμενη ενεργειακή και επισιτιστική κρίση;», τέθηκαν στους: Δημήτρη Βερβεσσό, Δημήτρη Αναστασόπουλο, Θέμη Σοφό, Μ.Καλαιντζόπουλο, Αλ.Μαντσούτσο, Χ.Κονδύλη, Αθ.Καμπαγιάννη, αλλά και στην υποψήφια σύμβουλο Μαρινέττα Γούναρη-Χαντζησαράντου, η οποία κατεβαίνει με «ακέφαλο» ψηφοδέλτιο, δηλ. χωρίς υποψήφιο πρόεδρο. Την επιλέξαμε, γιατί είναι η μοναδική γυναίκα που κατάφερε να εκλεγεί στις προηγούμενες εκλογές, στο 25μελές Δ.Σ. και σε ένα εκλογικό σώμα που αριθμεί περί τους 14.000 άνδρες και 9.000 γυναίκες.

Οι απαντήσεις όσων είχαν την παρρησία να ανταποκριθούν, παρατίθενται στη συνέχεια αυτούσιες και τίθενται στην κρίση και την αξιολόγηση του Εκλογικού Σώματος, όπως και η στάση όσων αρνήθηκαν!

Δημήτρης Βερβεσός - Ανεξάρτητος υποψήφιος, υποστηρίζεται από τον συνδυασμό «ΕNIAIO ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ»

  1. Ποια μέτρα θα ζητήσετε να ληφθούν – με την δική σας στήριξη και αρωγή- για την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης;

Οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους δικηγόρους, ως συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης και τους πολίτες στα πλαίσια του δικαιώματός τους για δικαστική προστασία. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και για την επίλυσή του απαιτείται η λυσιτελής συνεργασία της Πολιτείας και όλων των φορέων της Δικαιοσύνης. Και βέβαια, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε και την ταυτόχρονη ανάγκη για ορθή απονομή της Δικαιοσύνης. Τα μέτρα που πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα είναι:

- Η Επέκταση της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης σε όλες τις διαδικασίες, πλην της επ’ ακροατηρίω συζήτησης, όπου για την αναζήτηση της αλήθειας απαιτείται δια ζώσης διαδικασία. Σημειώνω ότι το δικηγορικό σώμα έχει κομβικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, μέσω του portal της Ολομέλειας.

- Η θεσμοθέτηση ενιαίων δικονομικών διατάξεων σε όλες τις διαδικασίες, ώστε να επιτευχθεί η απλοποίηση και η ταχύτητα της διαδικασίας. Μπορούμε να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στο έργο αυτό με την συμμετοχή μας στις σχετικές Επιτροπές, κάτι που προβλέπεται από τον Κώδικα Δικηγόρων αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζεται.

- Η ουσιαστική επιθεώρηση των Δικαστηρίων, ώστε να αποτρέπονται, άλλως, να αντιμετωπίζονται παραδειγματικά περιπτώσεις αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην εκδίκαση των υποθέσεων και στην έκδοση των αποφάσεων. Αποτελεί βασικό μας αίτημα η συμμετοχή Δικηγόρου με δικαίωμα λόγου στις συνεδριάσεις των οργάνων διοίκησης των Δικαστηρίων.

- Η κάλυψη των μεγάλων κενών στις θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, που δημιουργήθηκαν μετά τη μαζική συνταξιοδότησή τους. Ο ΔΣΑ, μέσω του θεσμού του «Συνεργάτη Δικηγόρου» , συμβάλει στην εξυπηρέτηση των συναδέλφων αλλά η επίλυση του προβλήματος απαιτεί άμεσες προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων.

- Η θέσπιση ενός Κώδικα Δεοντολογίας που θα αφορά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην απονομή της Δικαιοσύνης και θα διέπει τις μεταξύ τους σχέσεις, με σεβασμό στον θεσμικό ρόλο του καθενός. Το δικηγορικό σώμα έχει αναλάβει ήδη σχετική πρωτοβουλία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

  1. Ποια μέτρα θα προτείνεται για να ανακουφίσετε την κοινωνία από την επερχόμενη ενεργειακή και επισιτιστική κρίση;

Κατ’ αρχάς, να τονίσω ότι σε περιόδους κρίσης δοκιμάζονται έντονα τα κοινωνικά δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες. Η μακρά Ιστορία του δικηγορικού σώματος αποδεικνύει ότι πάντα σταθήκαμε αταλάντευτα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του ανθρώπου και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε, όποτε και όπου χρειαστεί.

Η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να αναπτύξει ένα δίκτυ προστασίας στους οικονομικά αδύναμους και ευάλωτους πολίτες και να διασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσής τους. Το δικηγορικό σώμα και στην παρούσα υγειονομική κρίση, λόγω της πανδημίας στάθηκε αρωγός στους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας. Να υπενθυμίσω ενδεικτικά τις διαρκείς παρεμβάσεις μας για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών και την αποχή που έχουμε αποφασίσει μέχρι 31.12.20021 από τη σχετική εκτελεστική διαδικασία. Θα είμαστε παρόντες όχι μόνο για να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, αλλά και να στηρίξουμε τα νόμιμα δικαιώματά τους. Η επέκταση του θεσμού της νομικής βοήθειας συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή. Και βέβαια, να μην ξεχνάμε την διαχρονική κοινωνική προσφορά του δικηγορικού σώματος, με στοχευμένες δράσεις, όπως πρόσφατα για τους πληγέντες από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές.

Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελεί οικουμενική προτεραιότητα. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα της ζωής μας και το μέλλον μας. Πρέπει να υπάρχει σύγχρονη νομοθεσία, η οποία να τηρείται αυστηρά. Και βέβαια, θα πρέπει να αναπτυχθεί και οικολογική συνείδηση. Πρόκειται για εθνικό και κοινωνικό μείζονος σημασία θέμα , στο οποίο το δικηγορικό σώμα έχει αρμοδιότητα, σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων, παρέμβασης ακόμη και δικαστικής. Επιδιώκουμε ένα σύγχρονο ο θεσμικό πλαίσιο και τη συμμετοχή εξειδικευμένων στο δίκαιο περιβάλλοντος δικηγόρων, με πρόταση του δικηγορικού σώματος, στις σχετικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Ο αγώνας μας θα είναι διαρκής και καθημερινός.


Δημήτρης Αναστασόπουλος - Συνδυασμός: «ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ»

1.Ποια μέτρα θα ζητήσετε να ληφθούν – με την δική σας στήριξη και αρωγή-για την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης;

Ο εκσυγχρονισμός του επαγγέλματος μας και της Δικαιοσύνης είναι για εμάς βασική προτεραιότητα. Όπως άλλωστε και η βελτίωση των συνθηκών απονομής δικαιοσύνης, που αφορά βεβαίως και την επιτάχυνση. Στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθούμε από την πρώτη στιγμή ως επόμενη διοίκηση του ΔΣΑ. Βασικό μέλημα μας θα είναι η επέκταση της ψηφιοποίησης όλων των γραμματειακών υπηρεσιών και η ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των δικαστηριακών υπηρεσιών, κάτι που θα συμβάλει και στην επιτάχυνση. Πέραν αυτού, θα λάβουμε άμεσα πρωτοβουλίες για έναν μεγάλο, οργανωμένο, θεσμικό διάλογο, με τη συμμετοχή όλων των φορέων στο χώρο της Δικαιοσύνης, με αρχή, μέση και τέλος, ώστε να καταλήξουμε σε από κοινού ρεαλιστικές προτάσεις για την επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να επιτύχουμε σημαντικά αποτελέσματα.

2.Ποια μέτρα θα ζητήσετε να ληφθούν –με την δική σας στήριξη και αρωγή- για την επερχόμενη επισιτιστική και ενεργειακή κρίση της κοινωνίας;

Το δικηγορικό σώμα, εκ της θέσεως και του καταστατικού του χάρτη, διαδραματίζει πάντοτε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Έτσι, να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι και πάλι θα είναι πρωταγωνιστής στη λήψη πρωτοβουλιών για την προάσπιση των πιο αδύναμων εξ ημών και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Θα συνεργαστούμε με όλους τους θεσμικούς φορείς και οργανισμούς ώστε τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και σε πρακτικό να υπάρξουν στην κατεύθυνση αυτή οι αναγκαίες εγγυήσεις και διασφαλίσεις.

Μαρινέττα Γούναρη –Συνδυασμός: «ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»

  1. Ποια μέτρα θα ζητήσετε να ληφθούν – με την δική σας στήριξη και αρωγή-για την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης;

Πρόκειται αναμφίβολα για ζήτημα γενικότερης λειτουργίας της Δικαιοσύνης που υπερβαίνει τα στενά όρια της δικηγορικής ύλης και συνέχεται με την αποτελεσματικότητα των κρατικών δομών και λειτουργιών. Δεν υπάρχει μονοδιάστατη οδός θεραπείας. Απαιτούνται λύσεις που ανάγονται σε περισσότερες παραμέτρους: α) εξάντληση των νομοθετικών δυνατοτήτων ώστε να αποτρέπεται η δικονομική παρέλκυση δικών, β) αποφόρτιση των δικαστηρίων με «αποδικαστηριοποίηση» υποθέσεων (δηλαδή «μετάπτωση» ιδίως ποινικών αδικημάτων σε διοικητικές παραβάσεις που θα κρίνονται ενώπιον διοικητικών αρχών με την απειλή επιβολής απλών διοικητικών κυρώσεων, γ) διεύρυνση των μονομελών συνθέσεων, δ) αύξηση της δικαστικής δαπάνης για τον ηττηθέντα διάδικο για να αποτρέπεται η προσχηματική προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ε) αύξηση του αριθμού των δικαστών, στ) ενίσχυση του κλάδου τεκμηρίωσης και επικουρίας του δικαστικού έργου στον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, ζ) τέλος, σε επιγενόμενο χρόνο, ακόμη και συνταγματική προβληματική για την έκταση της αιτιολογίας των δικαστικών αποφάσεων.

Όλα αυτά βέβαια, πάντοτε σε συνδυασμό με την ανάγκη να εμπεδωθεί μια κουλτούρα συμβολής από μέρους όλων των εμπλεκομένων, η οποία θα συνοδεύεται από καταλυτική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την εξοικονόμηση χρόνου και δαπανών στο στάδιο της προδικασίας ή της διάσκεψης.

  1. Ποια μέτρα θα ζητήσετε να ληφθούν –με την δική σας στήριξη και αρωγή- για την επερχόμενη επισιτιστική και ενεργειακή κρίση της κοινωνίας;

Το δικηγορικό σώμα παρακολουθεί πάντοτε με ευαισθησία την κοινωνική πραγματικότητα και έχει εκ θεσμικής ιδιότητας (όπως αυτή κατοχυρώνεται στον Κώδικα περί Δικηγόρων) δικαίωμα αλλά και υποχρέωση παρεμβατικού λόγου. Είναι αλήθεια ότι ευρύτερες εξελίξεις -όχι άσχετες με την αναδιάταξη του οικονομικού πλαισίου σε παγκόσμια κλίμακα συνεπεία και της πανδημίας- ασκούν πίεση ιδίως στην αγορά της ενέργειας και αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση της τιμής του ρεύματος ή και σε ανατιμήσεις άλλων βασικών αγαθών. Δεν νομίζω ότι φθάνει μέχρι του σημείου «επισιτιστικής και ενεργειακής κρίσης», αλλά σίγουρα δημιουργεί μια αρκετά κρίσιμη συγκυρία.

Σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής, εκτιμώ ότι ήδη έχει ληφθεί μέριμνα διεύρυνσης της βάσης των κοινωνικών τιμολογίων, αποφόρτισης των οικιακών χρεώσεων και στήριξης των πλέον ευπαθών ομάδων με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Σε επίπεδο νομικής κατοχύρωσης, οι δικηγόροι οφείλουμε να αναδείξουμε περαιτέρω το πρόβλημα και να αναλάβουμε τις μέγιστες δυνατές πρωτοβουλίες προκειμένου να εισαχθεί στο σχετικό νομικό πλαίσιο πρόσθετη στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών, απόκλιση από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (όταν η οφειλή συνδέεται αποδεδειγμένα με απρόοπτη μεταβολή συνθηκών) κλπ. Ευτυχώς το νομικό οπλοστάσιό μας παρέχει στάδια τέτοιας προστασίας και ο νομικός κόσμος της χώρας έχει αρθεί έως τώρα αποτελεσματικά στο ύψος των περιστάσεων για την υπεράσπιση οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων με κάθε νόμιμο μέσο συλλογικής και ατομικής δράσης.

Χάρης Κονδύλης - Ανεξάρτητος υποψήφιος

  1. Τι μέτρα θα λάβετε για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης

Η Δικαιοσύνη νοσεί… Οι καθυστερήσεις στην απονομή της έχει αντίκτυπο τόσο στη δουλειά των δικηγόρων όσο και στο αίσθημα ανασφάλειας που δημιουργεί στους πολίτες όσο και ως μοχλό στην ανάπτυξη της χώρας. Ήδη σήμερα που μιλάμε, το 37% των ελλήνων-σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου - θεωρούν πως το σύστημα δικαιοσύνης δεν είναι ανεξάρτητο και από αυτούς, οι 9 στους 10 θεωρούν πως υπάρχουν παρεμβάσεις από τους πολιτικούς και την κυβέρνηση.

Γι’ αυτό και πρέπει να δώσουμε ένα τέλος και να δείξουμε μηδενική ανοχή στην επαγγελματική ανεπάρκεια, με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Προκειμένου να δημιουργηθεί μια μορφή αξιολόγησης των δικαστικών λειτουργών προτείνουμε τη δημιουργία «Μαύρης Βίβλου» πλημμελών και ανεπαρκών δικαστικών αποφάσεων με κοινοποίηση στους αρμόδιους φορείς, ώστε να μην δυσφημείται η συντριπτική πλειοψηφία των συνεπών δικαστικών λειτουργών.

Για να ανοίξουν τα πινάκια και να υπάρξει επιτάχυνση θα πρέπει και οι Δικαστές να τεθούν προ των ευθυνών τους: Γι’ αυτό προτείνουμε περιορισμό των δικαστικών διακοπών, προκειμένου να δημιουργηθούν άμεσα νέες δικάσιμοι.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και πρότασή μας για κατάργηση της στρατιωτικής Δικαιοσύνης και η απορρόφηση των λειτουργών τους στα τακτικά Δικαστήρια.

Παράλληλα με τη συνεχή επιμόρφωση θα πρέπει να προωθηθεί και η κινητικότητα και ορθολογική ανακατανομή των δικαστών. Η πολυδιαφημισμένη νέα τακτική τροποποιήθηκε μέσα σε 5 χρόνια και από την επομένη της ψήφισής της απέτυχε, όπως αποδεικνύει η καθημερινότητά μας. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε μετά την κατάθεση των 100 ημερών ο προσδιορισμός δικασίμου καθυστερεί ακόμη πιο πολύ από ότι με το παλαιό σύστημα. Και παρόλη την αποτυχία του συστήματος αυτού η πολιτεία επεξέτεινε την διαδικασία αυτή και σε ακόμη περισσότερες διαδικασίες, ερήμην του Συλλόγου μας.

Επί τη βάσει αυτή και προκειμένου να ακούγεται η φωνή του δικηγορικού κόσμου θεωρούμε απαραίτητη τη θεσμοθέτηση Συμμετοχής των δικηγόρων (δια των Συλλόγων τους) στις διοικήσεις των Δικαστηρίων.

  1. Τι μέτρα θα λάβετε για την επερχόμενη επισιτιστική και ενεργειακή κρίση της κοινωνίας?

Δυστυχώς η 10ετής οικονομική κρίση, αλλά και η πανδημία έχουν οδηγήσει πολύ κόσμο και ιδιαίτερα νέους συναδέλφους στο περιθώριο και στην έξοδο από το επάγγελμα. Βασικός μας στόχος είναι να μην μείνει κανένας συνάδελφος αβοήθητος.

Ιδιαίτερα για τους νέους συναδέλφους έχουμε προτείνει την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τη θέσπιση μειωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών για νέους δικηγόρους, οι οποίοι θα συστήσουν δικηγορικές εταιρείες ή θα συμμετέχουν σε μεγαλύτερα δικηγορικά σχήματα.

Παράλληλα, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε από το Σύλλογο γραφεία στο Κέντρο της Αθήνας, τα οποία θα παραχωρηθούν από το Δήμο ή άλλα Ν.Π.Δ.Δ. -και που σήμερα είναι άδεια- ώστε να τα στεγαστούν νέοι δικηγόροι με τα δικηγορικά τους γραφεία ή να ιδρύσουν τυχόν νέα σχήματα.

Και φυσικά θα πρέπει να υπάρξει πραγματική νομοθετική κατοχύρωση των εμμίσθων συνεργατών, προκειμένου να καταργηθεί η πρακτική με τα μπλοκάκια.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, ο Δ.Σ.Α. θα πρέπει να πρωτοστατήσει στην ανακύκλωση και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Βασικό μας πρόταγμα είναι η ελαχιστοποίηση της χρήσης χαρτιού στις υπηρεσίες του Συλλόγου μας και η προώθηση μέτρων και κινήτρων για ανακύκλωση, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Αναγκαίο κρίνεται επίσης να αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι για την μετατροπή των Δικαστηρίων αλλά και των γραφείων του Συλλόγου μας σε πράσινα κτίρια, προκειμένου να εξυπηρετούνται αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο χάρτης των μη εμβολιασμένων στην Ελλάδα – Οι κόκκινες περιοχές για τους άνω των 60

Οικογενειακό έγκλημα για την προίκα στο Κιλκίς - «Εκπληκτικό στη σύλληψη, πρωτοφανές στην αγριότητα»

Η Ιωάννα έδειξε για πρώτη φορά τα εγκαύματά της και τα ρούχα που φόραγε την ημέρα της επίθεσης