Βαρθολομιό: Η αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας - Το «ευχαριστώ» της μητέρας του Γιώργου Καλαρύτη
Ο νεαρός μαθητής, Γιώργος Καλαρύτης, δεν μπορούσε να φοιτήσει κανονικά στο Γενικό Λύκειο Βαρθολομιού λόγω στέρησης παροχής Ειδικού Προσωπικού Υποστήριξης, ωστόσο, η αδικία αποκαταστάθηκε. Η συμβολή του παλαίμαχου αθλητή, Δημήτρη Παπανικολάου, και η συγκίνηση της οικογένειας.
Από τον Οκτώβριο οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Βαρθολομιού, είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Συμβολικές αποχές από τα μαθήματα, πανό έξω από το σχολείο και κάθε λογής δράση που θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή και να φέρει λύση σε ένα πρόβλημα, το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες σε μια πολιτισμένη χώρα εν έτη 2021 δεν θα έπρεπε καν να υφίσταται. Οι μαθητές στο Βαρθολομιό διαμαρτύρονταν για αυτό που (θα έπρεπε να) είναι αυτονόητο. Τις ίσες ευκαιρίες για όλους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για τον συμμαθητή τους, Γιώργο Καλαρύτη, μόνο ίσες δεν ήταν οι ευκαιρίες και η αντιμετώπιση που έλαβε από την πολιτεία.
Ο Γιώργος γεννήθηκε με ένα σπάνιο σύνδρομο, το Jacobsen, το οποίο του έχει επιφέρει αρκετά προβλήματα, κυρίως υγείας, σε όλη τη διαδρομή του μέχρι σήμερα. Τόσο ο ίδιος, όμως, όσο και η οικογένειά του, δεν το έχουν βάλει κάτι. Μάλιστα, ο Γιώργος είχε άριστη συμπεριφορά στο σχολείο και κατάφερε να πετύχει πολλά μέσα από την αγάπη που έλαβε από συμμαθητές και καθηγητές. Στο ξεκίνημα της φετινής σχολικής χρονιάς, και ενώ ήδη είχε παρέλθει ένας μήνας, ο Γιώργος παρέμενε χωρίς συνοδό και αυτό αρκετές φορές του στέρησε τη δυνατότητα να βρεθεί στο σχολείο ή όταν τα κατάφερνε, οι συμμαθητές και οι καθηγητής αναλάμβαναν τη φροντίδα του, κάτι που όμως δεν ήταν εφικτό διαρκώς ενώ ελλόχευε και κινδύνους, καθώς οι συνοδοί είναι ειδικά καταρτισμένο προσωπικό.
Η διευθύντρια του Λυκείου, κ. Αννίτα Λάκκα, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ο κ. Βασίλης Αλεξόπουλος, αλλά και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, κ. Γιώργος Φωτεινόπουλος, είχαν αναδείξει το θέμα και μαζί με τους μαθητές, έκαναν τα πάντα για να ζητήσουν από το υπουργείο Παιδείας να δώσει τη λύση. Μάλιστα, ο κ. Φωτεινόπουλος τον Οκτώβριο ανέφερε πως είχε ζητηθεί συνοδός για τρίτη φορά και άπαντες ήταν εν αναμονή των νέων πινάκων καθηγητών.
Η συνεισφορά του Δημήτρη Παπανικολάου
Εν τέλει, περίπου δυόμιση μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς αποκαταστάθηκε. Όπως ενημέρωσε η μητέρα του Γιώργου, Χρύσα Χαλικιά – Καλαρύτη, πολύτιμη ήταν η βοήθεια που παρείχε ο Δημήτρης Παπανικολάου. Ο άλλοτε διεθνής μπασκετμπολίστας έδειξε για ακόμα μια φορά τις ευαισθησίες του, και με τον δικό του τρόπο κατάφερε να συμβάλλει έτσι ώστε ο Γιώργος Καλααρύτης να έχει το Ειδικό Προσωπικό Υποστήριξης που απαιτείται για να συνεχίσει να φοιτά κανονικά, όπως και οι φίλοι του στο Λύκειο του Βαρθολομιού.
Θυμίζουμε, άλλωστε, πως ο Δημήτρης Παπανικολάου πρόσφατα δημοσίευσε και το δικό του πρόβλημα υγείας, που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια και που ελάχιστοι ήξεραν. Ο άλλοτε διεθνής αθλητής πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ και περιπτώσεις όπως αυτές του Γιώργου Καλαρύτη δεν τον αφήνουν ασυγκίνητο. Πριν από περίπου έναν μήνα ο Δημήτρης Παπανικολάου είχε βοηθήσει και μια 13χρονη που πάσχει από το ίδιο σύνδρομο να καταφέρει να βρει σχολείο.
Η μητέρα του Γιώργου Καλαρύτη, λοιπόν, με μήνυμα στα social media, ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στο να αποκατασταθεί η αδικία και εκείνους που «αγαπούν, υποστηρίζουν και αντιμετωπίζουν τον Γιώργο ως ίσο».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Καιρός - Αρναούτογλου: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Καταιγίδες και στην Αττική
Επίδομα Θέρμανσης: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ – Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις
Γιάννης Καλλιάνος: «Λύγισε» στον αέρα για τους γονείς του που δίνουν μάχη με τον κορονοϊό (vid)