Πλαστό το άγαλμα Κόρης σε μαντρί της Φυλής

Άνθρακες ο θησαυρός για το άγαλμα Κόρης που εντοπίστηκε στο μαντρί της Φυλής καθώς είναι αποδεδειγμένα ένα κίβδηλο έργο.
1'

Πρόκειται για πιστό αντίγραφο της «Πεπλοφόρου» του Παρθενώνα, που βρίσκεται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Συγκεκριμένα, όλοι οι αρχαιολόγοι που κλήθηκαν στην Αστυνομία για να γνωμοδοτήσουν σχετικά, αποφάνθηκαν αρνητικά για την γνησιότητά της.

Μάλιστα, αν οι Αρχές δεν είχαν προλάβει να συλλάβουν τα άτομα, που είχαν το άγαλμα στην κατοχή τους, οι υποψήφιοι αγοραστές θα το αγόραζαν ως γνήσιο.

Ωστόσο, δεν είναι γνωστό, αν πρόφθασαν να αναρωτηθούν, πώς μια Κόρη θα μπορούσε να πωληθεί, έστω και παράνομα, αντί 500.000 ευρώ, τόσα ζητούσαν οι κάτοχοί της, τη στιγμή που η πραγματική αξία ενός τέτοιου αγάλματος μπορεί να φθάνει και τα 100 εκατομμύρια.

Να σημειωθεί ότι η γνήσια Πεπλοφόρος Κόρη (520 π. Χ.) βρέθηκε το 1886 στο Ερέχθειο της Ακρόπολης τεμαχισμένη σε τρία κομμάτια.

Είναι φιλοτεχνημένη σε παριανό μάρμαρο, έχει ύψος περίπου 1,20 μ. ενώ διασώζει ακόμη ίχνη της αρχικής διακόσμησής της, που ήταν ιδιαίτερα πλούσια.