Μετάλλαξη «Όμικρον»: Αυτό είναι το όνομα της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού
«Παραλλαγή ανησυχίας» χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την μετάλλαξη της Μποτσουάνας. Δόθηκε η ονομασία «Όμικρον» από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.
Προβληματισμό στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προκαλεί η «παραλλαγή ανησυχίας» - όπως χαρακτηρίστηκε η μετάλλαξη της Μποτσουάνας - η οποία ονομάστηκε τελικά «Όμικρον», από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.
Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι τα αρχικά στοιχεία δείχνουν πως η εν λόγω παραλλαγή παρουσιάζει μεγαλύτερο κίνδυνο για επαναμόλυνση σε σχέση με άλλες παραλλαγές ανησυχίας. Τόνισε δε, ότι τα κρούσματα της Όμικρον φαίνονται να αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της νότιας Αφρικής, ενώ επισήμανε ότι η παραλλαγή είναι πιθανό να έχει ένα μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά της να αναπτύσσεται.
Το νέο στέλεχος «φαίνεται τρομακτικό»
Μεγάλο προβληματισμό σε διεθνές επίπεδο κυβερνήσεων αλλά και επιστημονικής κοινότητας έχει προκαλέσει η νέα παραλλαγή του κορονοϊού B.1.1.529, ευρέως γνωστή και ως μετάλλαξη από την Μποτσουάνα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος συγκάλεσε σύσκεψη ειδικών για να αποτιμηθεί αν η παραλλαγή συνιστά παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας.
Θα χρειασθούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας μετάλλαξης του SARS-COV-2. Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και τα εμβόλια, δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Την ίδια ώρα ένα γράφημα των Financial Times αποκαλύπτει ότι η μετάλλαξη από τη Μποτσουάνα φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη «Δέλτα».
Το σχετικό tweert έκανε η Anne-Sylvaine Chassany, στο οποίο καταγράφεται η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Μποτσουάνα. «Ας μην φρικάρουμε, αλλά αυτή η καινούργια παραλλαγή του κορονοϊού φαίνεται τρομακτική», αναφέρει.
Τα μέτρα που αποφάσισε η Ελλάδα για την μετάλλαξη
Την ίδια ώρα αυστηρά μέτρα λαμβάνει το υπουργείο Υγείας για να προλάβει την εξάπλωση της μετάλλαξης της Μποτσουάνα στην χώρα μας.
Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:
• Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
• Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
• Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
• Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR Test).
Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.
Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ
Διακοπή σύνδεσης με χώρες όπου εντοπίσθηκε η μετάλλαξη της Μποτσουάνας
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό της νέας παραλλαγής του κορονοϊού.
Σε ανάρτηση στο Twitter η σλοβακική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Όλα τα μέτρα που αποφάσισε η Ελλάδα για ταξιδιώτες από 9 αφρικανικές χώρες
Ελένη Μενεγάκη: «Κάγκελο» οι συνεργάτες της μόλις την είδαν (video)
Θρήνος για τη χήρα του Μανώλη Καντάρη, Σιμόνα Βιρτζίλι: Φίλοι την αποχαιρετούν στα social media