Γλυπτά του Παρθενώνα: Απόρρητο έγγραφο από τη Βρετανία υποστηρίζει ότι είναι εφικτή η επιστροφή τους
Επανήλθε στην επικαιρότητα το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ταξίδι του στο Λονδίνο και στη συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον στις 16 Νοεμβρίου, έθεσε εκ νέου το θέμα στον Βρετανό πρωθυπουργό. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Telegraph, αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από το παρελθόν ρίχνουν φως στο ερώτημα εάν το Βρετανικό Μουσείο θα μπορούσε να δώσει πίσω τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, μαζί με άλλες αρχαιότητες και έργα τέχνης. Ένας νόμος του Βρετανικού Κοινοβουλίου από το 1963, είναι αυτός στον οποίο «πατάει» το μουσείο για να μην αποσυνδεθεί από την εν λόγω συλλογή, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις όπου τα αντικείμενα είναι διπλότυπα.
Το ρεπορτάζ αναφέρει πως το 1991 ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, είχε προειδοποιήσει το Βρετανικό Μουσείο πως δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από αυτή τη νομοθετική πράξη, καθώς σύντομα θα καλούταν να αντιμετωπίσει νέα αιτήματα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο αποχαρακτηρισμένος φάκελος αναφέρεται στην επίσκεψη που είχε κάνει ο τότε υπουργός Τεχνών, Τιμ Ρέντον, στην Ελλάδα.
Ο τότε πρέσβης, Ντέιβιντ Μάιερς, είχε οργανώσει την επίσκεψη Ρέντον στην Αθήνα και μετέπειτα συνέταξε έκθεση για το Foreign Office, η οποία διαβιβάστηκε στο γραφείο Τεχνών και Βιβλιοθηκών. «Αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο δεν μπορούμε ποτέ να κερδίσουμε. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατάμε το κεφάλι μας χαμηλά, όσο το δυνατόν περισσότερο. Να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε αμυντικά επιχειρήματα εδώ στην Ελλάδα, που θα ακούγονται κούφια λόγια στα αυτιά των Ελλήνων», έγραφε μεταξύ άλλων στην έκθεση.
Σε άλλο σημείο αναφέρει πως «Για παράδειγμα, δεν νομίζω ότι το επιχείρημα για τους διαχειριστές του μουσείου είναι πολύ καλό για χρήση εδώ. Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι θα μπορούσαμε να νομοθετήσουμε [να επιτρέψουμε την αποπροσχώρηση] αν θέλαμε: το πρόβλημα για αυτούς είναι ότι δεν θέλουμε [να]». Αξιωματούχος στο Λονδίνο, σημείωσε τη λέξη «σημαντικό», δίπλα σε αυτή τη φράση.
Μια ξεχωριστή επιστολή στο φάκελο υποστηρίζει ότι τα Μάρμαρα θα ήταν πιο ασφαλή στο Λονδίνο από την Αθήνα. Αξιωματούχος του Foreign Office έγραψε ότι η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε «περιβαλλοντικές ανησυχίες ως επιπλέον λόγους για τη διατήρηση των Μαρμάρων στο ελεγχόμενο περιβάλλον τους στο Βρετανικό Μουσείο», εν όψει της «σοβαρής ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα».
Μητσοτάκης: Το αίτημα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι φωτοβολίδα
Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον «το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις».
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε, δε, πως «δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό», ενώ διαβεβαίωσε πως «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας».
Ενδεικτική της έντασης με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και η αναφορά του σε συζήτηση με δημοσιογράφους των Financial Times ότι «είναι ένα θέμα πολύ υψηλού ενδιαφέροντος για μένα και όχι απλώς μια υποσημείωση στην επίσκεψή μου στο Ηνωμένο Βασίλειο».
«Νίπτω τας χείρας μου» απο τον Μπόρις Τζόνσον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Από την πλευρά της η Ντάουνινγκ Στριτ ξεκαθάρισα σε ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον, πως το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα «δεν θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις» και πως είναι «ζήτημα που αφορά το συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου».
Ο Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας για το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, απάντησε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως «κατανοεί τη δύναμη των αισθημάτων του ελληνικού λαού γι' αυτό το θέμα» και επανέλαβε την πάγια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι είναι ζήτημα που αφορά το συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Όλα τα μέτρα που αποφάσισε η Ελλάδα για ταξιδιώτες από 9 αφρικανικές χώρες
Ελένη Μενεγάκη: «Κάγκελο» οι συνεργάτες της μόλις την είδαν (video)
Θρήνος για τη χήρα του Μανώλη Καντάρη, Σιμόνα Βιρτζίλι: Φίλοι την αποχαιρετούν στα social media