Η τρίτη δόση έρχεται νωρίτερα από τους έξι μήνες – Τα μέτρα για «ασφαλή Χριστούγεννα»

Τρίτη δόση: Επί τάπητος οι συζητήσεις για να χορηγείται η αναμνηστική δόση νωρίτερα από το εξάμηνο. Όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας. Τι ισχύει για το πιστοποιητικό νόσησης, τα self test και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

τρίτη δόση - μέτρα χριστούγεννα
Νωρίτερα από το εξάμηνο η τρίτη δόση του εμβολίου.
InTime / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
7'

Η επιτροπή των ειδικών θα είναι αυτή που θα αποφασίσει για το αν θα δοθεί το «πράσινο φως» έτσι ώστε να χορηγείται νωρίτερα από το εξάμηνο η τρίτη δόση του εμβολίου του κορονοϊού. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χορηγείται ακόμα και τέσσερις μήνες μετά από τη χορήγηση της δεύτερης δόσεις, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν άμεσα ανακοινώσεις από τη στιγμή που θα δοθεί το «ΟΚ» των ειδικών για τη συγκεκριμένη πρόταση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο Newsbomb.gr το πρωί της Πέμπτης (02.12), είχε επιβεβαώσει πως προωθούνται οι αλλαγές για το διάστημα χορήγησης της τρίτης δόσης και πως οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται την προσεχή εβδομάδα.

Ήδη, άλλωστε, μετά την εξαγγελία για υποχρεωτικό εμβολιασμό παρατηρείται αύξηση στα ραντεβού των πολιτών άνω των 60 ετών. Μάλιστα, νωρίτερα την Πέμπτη έγινε γνωστό πως άνοιξαν επιπλέον 60.000 θέσεις για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να μπορέσουν τα εμβολιαστικά κέντρα να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες.

Ο «χάρτης» μέχρι τα Χριστούγεννα

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, άλλωστε, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προχώρησε στην εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό αλλά και στην ανάλυση του σχεδίου που έχει η κυβέρνηση για να οδηγηθεί η χώρα στα Χριστούγεννα χωρίς περαιτέρω κινδύνους από την εξάπλωση του κορονοϊού. Ο κ. Πλεύρης εξήγησε πως θα συσταθούν επιτροπές για όσους επικαλούνται προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν τον εμβολιασμό, ενώ ανέφερε ότι ο νόμος του δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνει το μέτρο και για όσους θα γίνουν 60 ετών μετά τις 16 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε πως τα self test που θα διανεμηθούν δωρεάν σε όλους τους ενήλικες στην Ελλάδα, για την εβδομάδα 6 – 12 Δεκεμβρίου, είναι σημαντικό να γίνουν και από εμβολιασμένους πολίτες, ενώ συνέστησε τη διεξαγωγή αυτοδιαγνωστικών ελέγχων και στη διάρκεια των γιορτών. Γνωστοποίησε, μάλιστα, πως θα διατεθούν ξανά self test και στο διάστημα 3 – 7 Ιανουαρίου, αμέσως μετά τις εορταστικές ημέρες.

Αναφορικά με τα θεματικά πάρκα για τα Χριστούγεννα, έγινε γνωστό ότι θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, ενώ τα παιδιά θα μπορούν να εισέρχονται με rapid test. Σχετικά με το πιστοποιητικό νόσησης αυτό πλέον θα χορηγείται μόνο μετά από μοριακό τεστ. Με rapid test ή self test θα μπαίνει κανείς σε καραντίνα, αλλά δεν θα μπορεί να πάρει πιστοποιητικό παρά μόνο μετά από PCR test.

Τι ισχύει για τον εμβολιασμό των παιδιών

Στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, έγινε η σχετική ερώτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών και συγκεκριμένα για το αν υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες της ηλικιακής ομάδας 5 ως 11 ετών που θα έχουν προτεραιότητα. Η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

«Παιδιά με υποκείμενα και χρόνια νοσήματα, με ανοσοκαταστολή, θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα. Ως προς τις συχνές βροχίτιδες είναι κάτι που έχει συζητηθεί αρκετά», είπε αρχικά.

«Παρόλο που θεωρούσαμε στην αρχή της πανδημίας ότι τα παιδιά με άσθμα ή με λοιμώδη συριγμό είναι επικίνδυνο να νοσήσουν, δεν έχει φανεί κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά, παιδιά που λαμβάνουν χρόνια αγωγή, παιδιά με παχυσαρκία, είναι παιδιά που θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Σε ερώτηση για το αν θα έπρεπε να χορηγηθεί δωρεάν self test και σε εμβολιασμένα παιδιά, όπως θα γίνει το διάστημα 6 ως 12 Δεκεμβρίου για όλους τους πολίτες, έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερος έλεγχος, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως το θέμα αυτό δεν έχει πέσει στο τραπέζι, θα μπορούσε ωστόσο να συζητηθεί.

«Δεν έχει συζητηθεί self test για εμβολιασμένα παιδιά, θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε. Τα δεδομένα δείχνουν ότι στα Λύκεια που έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, δεν έχουμε αυξημένα κρούσματα. Στα Δημοτικά, όπου τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουμε περισσότερα κρούσματα. Και πάλι, όμως, το σύνολο των παιδιών 5 ως 18 ετών δεν έχει ξεπεράσει το σύνολο των κρουσμάτων σε όλη τη φάση του φθινοπώρου», απάντησε.

Πότε εμβολιάζονται τα παιδιά 5 - 11 ετών κατά του κορονοϊού

Θετικά εισηγήθηκε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση του εμβολίου έναντι της covid-19 σε παιδιά ηλικίας 5 – 11 ετών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το πρωί της Πέμπτης (02/12/2021).

«Η Επιτροπή ήδη εισηγήθηκε ότι μπορούν να χορηγούνται εμβόλια και για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις παραλάβουμε τα εμβόλια για αυτές τις ηλικίες, γιατί είναι διαφορετικά εμβόλια από αυτά που δίνονται στον γενικό πληθυσμό ως προς τη δοσολογία» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Η έναρξη των εμβολιασμών αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από τις 20 Δεκεμβρίου, καθώς τότε είναι προγραμματισμένη η πρώτη παραλαβή των εμβολίων από την εταιρεία Pfizer.

Όπως διευκρίνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση τη Δευτέρα (29/11/2021), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρείας Pfizer σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, στη συνεδρίαση της 25ης Νοεμβρίου. Η διαφορά είναι ότι η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι το 1/3 της δόσης του εμβολίου που χορηγείται στους μεγαλύτερους, δηλαδή, 10 μικρογραμμάρια σε σχέση με τα 30 μικρογραμμάρια που είναι το εμβόλιο των ενηλίκων.

«Οι μελέτες έδειξαν ότι η παραγωγή αντισωμάτων με τη δόση των 10 μικρογραμμαρίων ήταν συγκρίσιμη με την δόση των 30 μικρογραμμαρίων που δίνεται σε μεγαλύτερη άτομα ηλικίας από 16 έως 25 ετών. Η μελέτη δε αποτελεσματικότητας από την λοίμωξη μετά την έκθεση, έδειξε τα εξής: από τα 2.000 παιδιά που είχαν ελεγχθεί ότι δεν είχαν περάσει λοίμωξη, τα 1.305 που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer, από αυτά τα 1.305, νόσησαν 3 όταν ήρθαν σε επαφή με τον ιό. Από τα 663 που ήταν τα παιδιά που πήρανε εικονικό εμβόλιο νόσησαν τα 16. Με αυτά τα νούμερα τα στοιχεία της αποτελεσματικότητας του εμβολίου φτάνει το 90,7% για την πρόληψη συμπτωματικής λοίμωξης. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες και οι συνήθεις και αυτό συνετέλεσε σημαντικά ο ΕΜΑ να εγκρίνει το εμβόλιο, σταθμίζοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των σπάνιων και ηπίων ανεπιθύμητων ενεργειών» ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Υπόθεση Μαρκέλλας: Ομόφωνα ένοχη για όλες τις κατηγορίες η 34χρονη που κακοποίησε την 10χρονη

Καιρός – Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Περικυκλωμένη από σύννεφα η Ελλάδα… (vid)

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Πώς έφτασε στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα - Τι λέει ο «ασθενής μηδέν»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή