Επέτειος Γρηγορόπουλου: Σε ύψιστη επιφυλακή και δρακόντεια μέτρα για την απογευματινή συγκέντρωση
Από το πρωί της Δευτέρας (6/12) βρίσκονται σε ισχύ τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με 4.000 αστυνομικούς να βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή», με αφορμή την συμπλήρωση 13 χρόνων από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Σημειώνεται ότι από το πρωί (στις 10:30) κλειστός είναι ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο».
Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τα μέτρα που λαμβάνονται ενόψει της σημερινής επετείου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, περιλαμβάνει έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κλειστούς σταθμούς του Μετρό.
Οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή για την συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 18:00, με το κάλεσμα να έχουν απευθύνει κόμματα της Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Εκτός από την Αθήνα, συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Βόλο, τα Γιάννενα, την Ξάνθη και άλλες μεγάλες πόλεις.
Νωρίτερα ένταση προκλήθηκε στο 1ο ΕΠΑΛ στο Αιγάλεω. Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 100 νεαροί έκλεισαν δύο από τις τρεις λωρίδες στη Θηβών στο ρεύμα προς Πειραιά και έβαλαν φωτιά σε κάδους.
Σημειώνεται ότι λίγο πριν τις 13.00 μετά το μεσημέρι μαθητές, φοιτητές και μέλη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ξεκίνησαν από τα Προπύλαια με προορισμό την Βουλή.
Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα ανάμεσα στα οποία και το «εμείς θα πουμε την τελευταία λεξη. Αυτές οι μέρες ειναι του Αλέξη». Λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα και ολοκληρώθηκε.
Μέχρι στιγμής η Αστυνομία, στο πλαίσιο προληπτικών ελέγχων, έχει προβεί σε 11 προσαγωγές και τρεις συλλήψεις. Στην κατοχή των νεαρών που συνελήφθησαν βρέθηκαν τρεις μολότοφ και ένα μπιτόνι με βενζίνη.
Το χρονικό της δολοφονίας Γρηγορόπουλου
Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 ο 37χρονος αστυνομικός (ειδικός φρουρός για την ακρίβεια) Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβόλησε και σκότωσε στα Εξάρχεια τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Την επόμενη ημέρα ξέσπασε ένα κύμα νεανικής αγανάκτησης πανελλαδικής εμβέλειας, που οδήγησε σε πρωτοφανούς έντασης ταραχές, κυρίως στη Αθήνα, που χαρακτηρίστηκαν από «τις χειρότερες από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974».
Το αιματηρό περιστατικό και τα επακόλουθά του έλαβαν διεθνείς διαστάσεις και σε πολλές μεγαλουπόλεις του κόσμου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης.
Η μοιραία συνάντηση δράστη και θύματος έγινε λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Αρχικά υπήρξε φραστική αντιπαράθεση μιας ομάδας νεαρών με τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη.
Στη συνέχεια, οι δυο άνδρες διατάχθηκαν να αποσυρθούν από τον τόπο του επεισοδίου. Προς στιγμή υπάκουσαν στις εντολές των προϊσταμένων τους, αλλά λίγο μετά επανήλθαν πεζή στην οδό Τζαβέλα, όπου βρισκόταν η παρέα των νεαρών. Ανάμεσά τους ήταν και ο συνομήλικος του Γρηγορόπουλου, Νίκος Ρωμανός, που απασχολεί έκτοτε τις αρχές και τη δημοσιότητα με την αναρχική του δράση.
Η φραστική αντιπαράθεση συνεχίστηκε και τότε ξαφνικά ο Κορκονέας έβγαλε το υπηρεσιακό του περίστροφο και πυροβόλησε τρεις φορές. Μία από τις σφαίρες χτύπησε τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και τον άφησε άπνου. Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου διακομίστηκε, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Η δολοφονία Γρηγορόπουλου προκάλεσε ακαριαία ένα νεανικό κύμα διαμαρτυρίας (μέσα και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), που όμοιό του δεν είχε ξαναζήσει η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πάπας Φραγκίσκος: Παραπάτησε μπαίνοντας στο αεροπλάνο λόγω των ισχυρών ανέμων
Ανατροπή με τα Μερομήνια: Η νέα πρόβλεψη για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά
«Η Φάρμα»: Άρχισαν τα πρώτα... ακατάλληλα πλάνα - Ηλιάδη και Μπάστα βάζουν... φωτιά στα ντουζ