Γερμανία: Σε απόσταση αναπνοής δύο αεροπλάνα

Αναστάτωση είχε προκληθεί τον Δεκέμβριο του 2011 στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, στη Γερμανία όταν δύο επιβατικά αεροσκάφη πέταξαν για πολύ λίγη ώρα επικίνδυνα κοντά το ένα στο άλλο.
1'

Όπως αναγνώρισε σήμερα η κρατική εταιρεία Deutsche Flugsicherung, το περιστατικό αυτό σημειώθηκε από «σφάλμα ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας».

Στο ανακοινωθέν της εταιρείας αναφέρεται: «Την 13η Δεκεμβρίου ένα σούπερ τζάμπο A380, που βρισκόταν στη διαδικασία προσέγγισης στο αεροδρόμιο (Φρανκφούρτης) και ένα σχετικώς μικρότερο Airbus, στο οποίο είχε δοθεί άδεια απογείωσης από παράλληλο διάδρομο, για πολλή λίγη ώρα βρέθηκαν το ένα από το άλλο σε απόσταση μόλις 1.800 μέτρων, ενώ οι κανονισμοί ασφάλειας επιτάσσουν η απόσταση ανάμεσα σε δύο αεροπλάνα να είναι 12,8 χιλιόμετρα». Πάντως, ο πιλότος του A380 ακύρωσε την προσγείωση του σούπερ τζάμπο, όχι εξαιτίας της εγγύτητας με το Airbus, αλλα επειδή παρ' ότι πετούσε πια σε ελάχιστο ύψος από τον διάδρομο, εντούτοις δεν διέθετε ασφαλή προσέγγιση".

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Flugsicherung, Ντίτερ Κάντεν, χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το περιστατικό.

Από την Deutsche Flugsicherung διευκρινίστηκε ότι το συμβάν προκάλεσε "παρεξήγηση" ανάμεσα σε δύο ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, τονίστηκε επίσης ότι "ο πιλότος του Airbus θα ήταν προτιμότερο με δική του πρωτοβουλία να είχε καθυστερήσει την απογείωση".