Γιώργος Τράγκας: Πώς έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό σε 10 ημέρες
Ο Γιώργος Τράγκας έδωσε μάχη για 10 ημέρες στο νοσοκομείο με τον κορονοϊό αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να βγει νικητής
Άνιση αποδείχθηκε τελικά η μάχη του Γιώργου Τράγκα με τον κορονοϊό καθώς ο γνωστός δημοσιογράφος ο οποίος τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία» άφησε την τελευταία του πνοή λίγο μετά τις τα 3 ξημερώματα της Τρίτης όπως αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν.
Ο Γιώργος Τράγκας είχε ανακοινώσει ο ίδιος στις 30 Νοεμβρίου ότι έχει νοσήσει με κορονοϊό αντιμετωπίζοντας τότε με σκωπτικό ύφος την περιπέτειά του αυτή παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι έπασχε από διαβητή. «Χορεύω τανγκό με τον COVID-19 που γελάει σαρδόνια με τα πρόστιμα του Μητσοτάκη», έγραφε εκείνο το απόγευμα της Τρίτης ο Γιώργος Τράγκας.
Τέσσερις ημέρες, όμως, αργότερα η κατάστασή του επιδεινώθηκε με τους γιατρούς να κρίνουν αρχικά ότι θα έπρεπε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο για να παρακολουθείται η πορεία της υγείας του. Οι εξελίξεις, δυστυχώς, ήταν ραγδαίες καθώς λίγες ώρες αργότερα κρίθηκε ότι η νοσηλεία σε απλή κλίνη covid-19 δεν ήταν αρκετή με τους γιατρούς να αποφασίζουν την διακομιδή του σε κρεβάτι ΜΕΘ.
Αν και ο ίδιος πίστευε, όπως είπε συνεργάτης του στο Newsbomb.gr, ότι «θα μπει για πέντε συνεδρίες στο νοσοκομείο», εντούτοις η κατάσταση δεν εξελίχθηκε έτσι καθώς το βράδυ της Πέμπτης 9 Δεκεμβρίου οι γιατροί αποφάσισαν ότι ο Γιώργος Τράγκας έπρεπε να διασωληνωθεί. Τις ημέρες που ακολούθησαν, δε, η κατάσταση της υγείας του Γιώργου Τράγκα επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο με τους γιατρούς να τον βάζουν και σε μηχάνημα τεχνητού νεφρού καθώς επιδεινώθηκε και η νεφρική του λειτουργία.
Οι συνεργάτες και οι συγγενείς του Γιώργου Τράγκα είχαν ήδη αντιληφθεί ότι η κατάσταση πλέον με την υγεία του δημοσιογράφου είχε επιβαρυνθεί βαρύτατα με τον Πάρη Κουρτζίδη να γράφει στις χθες, Δευτέρα, ότι «ο πρόεδρος Τραγκας δίνει πλέον μεγάλη μάχη ζωής! Δυστυχώς, η κατάσταση είναι κρίσιμη κάθε ώρα, κάθε μέρα. Από δω και στο εξής χρειάζεται χρόνος… Πρέπει να κυλήσουν οι μέρες για να δούμε αν μπορεί να βγει ΝΙΚΗΤΗΣ».
Ο κορονοϊός, όμως, αποδείχθηκε ανυπέρβλητος αντίπαλος για τον Γιώργο Τράγκα ο οποίος σε ηλικία 72 ετών έφυγε από τη ζωή το πρωί της Τρίτης 14 Δεκεμβρίου.
Όπως εξήγησε ο γιατρός του Γιώργου Τράγκα, Χρήστος Ζούπας, «δεν πρόλαβαν οι γιατροί να κάνουν τίποτα, γιατί με τη λοίμωξη απορρυθμίστηκε τόσο πολύ το ζάχαρο που άρχισαν όλα να έχουν αντίστροφη μέτρηση». Ο ίδιος πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «τον εκλιπαρούσα ακόμη και την τελευταία στιγμή να κάνει το εμβόλιο».
«Δεν έγραφα τυχαία ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Δυστυχώς ο Γιώργος δεν κατάφερε να αντέξει. Από χθες το μεσημέρι ξέραμε πως είναι δύσκολα αυτά τα 24ωρα. Ο πρόεδρος ήταν αισιόδοξος πως θα μπει στο νοσοκομείο για τρεις με πέντε συνεδρίες. Μου ζήτησε να κρατήσω ψηλά το κίνημα. Έχω χρέος να εκπληρώσω κάθε του όνειρο», δήλωσε στενός συνεργάτης του Γιώργου Τράγκα στο Newsbomb.gr.
Γιώργος Τράγκας: Ο άγνωστος «θείος» της δημοσιογραφίας
Γράφει ο Κώστας Τσιτούνας
Ο Γιώργος Τράγκας, ο «θείος» όπως τον αποκαλούσαν όσοι θήτευσαν δίπλα του, δεν ήταν μια τυχαία περίπτωση δημοσιογράφου. Ήταν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα που κινήθηκε στο νήμα της ισορροπίας. Πολλές φορές ξεπέρασε τα όρια λόγω του οξύθυμου χαρακτήρα του. Δεν ήταν εύκολη περίπτωση δημοσιογράφου, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Όσοι δεν τον γνώρισαν είναι πολύ δύσκολο να γράψουν πέντε αράδες για την επαγγελματική του πορεία.
Καταρχάς πρέπει να σημειώσουμε πως στην πολύχρονη διαδρομή του είχε ανθρώπους που τον λάτρεψαν και ανθρώπους που τον μίσησαν, όχι ενδιάμεσους… Όσοι πέρασαν από δίπλα του λένε ότι ήταν «σχολείο». Ίσως κακό σχολείο, αλλά σχολείο. Ο Τράγκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στις κακόφημες γειτονίες του Μεταξουργείου. «Στα κόκκινα φανάρια της Ακομινάτου», όπως έλεγε ο ίδιος.
Ο πατέρας του, ένας υπέροχος επιστήμονας γιατρός-γυναικολόγος και άνθρωπος, ήθελε να τον κάνει γιατρό. Ο Γιώργος Τράγκας όμως ήταν φευγάτος… έφυγε λοιπόν στην Ιταλία αποφασισμένος να γίνει σε πρώτη φάση σχεδιαστής μόδας. Φοίτησε μάλιστα στην σχολή ALTA MODA.
Τα πρώτα εφηβικά του χρόνια εργάστηκε σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία ως υπεύθυνος στατικής διαφήμισης στους δρόμους. Αργότερα μπλέχτηκε με τη δημοσιογραφία. Βασικός σταθμός στην πορεία του ήταν η εφημερίδα Βραδυνή, στην οποία και εργάστηκε επί σειρά ετών ως αστυνομικός ρεπόρτερ επί σειρά ετών. Εκεί «ψήθηκε», στο πεζοδρόμιο και στο ελεύθερο – αστυνομικό. Παρά τις ακραίες σε ορισμένες των περιπτώσεων απόψεις του, είχε ισχυρό δημοσιογραφικό αισθητήριο και αδιαμφισβήτητη εμπειρία.
Το μεγάλο του δημοσιογραφικό μπαμ το έκανε στο Χέρτφιλντ του Λονδίνου κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του Ανδρέα Παπανδρέου το 1988. Ο Τράγκας είχε επιχειρήσει να κάνει κάποιες φωτογραφικές λήψεις στην είσοδο της εντατικής εις την οποία νοσηλευόταν ο μακαρίτης ο Ανδρέας. Όμως έγινε αντιληπτός από την ασφάλεια του Παπανδρέου και συγκεκριμένα από το Μιχάλη Ζιάγκα που ήταν τότε γραμματέας στο ιδιαίτερο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Ζιάγκας χειροδίκησε κατά του Τράγκα, το περιστατικό πήρε διαστάσεις στα ΜΜΕ της εποχής και ο δημοσιογράφος άρχισε να γίνεται γνωστός στο Πανελλήνιο.
Αυτό που τον απογείωσε ήταν το ραδιόφωνο, αν και πριν ασχοληθεί με τα FM είχε περάσει από την ΕΡΤ στην εκπομπή της Ρούλας Κορομηλά όπου έλεγε το αστυνομικό δελτίο της ημέρας. Η τηλεόραση όμως δεν του ταίριαζε. Η μεγάλη στιγμή για τον δημοσιογράφο ήταν η πρωινή εκπομπή στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ στις αρχές της δεκαετίας του ’90 επί διακυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Κάθε πρωί 6:00 με 8:00 ο Γιώργος Τράγκας έδινε ρεσιτάλ κατά της ΝΔ. Οι ακροαματικότητές του άγγιζαν το 64% σε πανελλαδική εμβέλεια, ποσοστό πρωτοφανές για την ελληνική ραδιοφωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 8:00 το πρωί τελείωνε την εκπομπή του και στις 8:15 η Ρηγίλλης και το Μαξίμου έβγαζαν ανακοινώσεις κατά του Τράγκα.
Η ραδιοφωνική του εκτόξευση τον ανέδειξε σε κάτι άλλο εκτός από τον όρο της έννοιας του κλασικού δημοσιογράφου. Ο Τράγκας γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα είδος performer, αφού στο ραδιόφωνο δεν έκανε απλά μια εκπομπή. Ήταν ένα καθημερινό ραδιοφωνικό σόου αμερικάνικου τύπου, με χιούμορ, ίντριγκα και σφοδρές επιθέσεις κατά των υπουργών και της κυβέρνησης της ΝΔ. Αργότερα συνέχισε στο ίδιο μοτίβο κατά του Ανδρέα Παπανδρέου και της Δήμητρας Λιάνη στον σταθμό Flash 96… με την ίδια επιτυχία στις μετρήσεις ακροαματικότητας.
Στην επαγγελματική διαδρομή του είχε στήσει πολλές διαφημιστικές εταιρείες, εφημερίδες και περιοδικά, ενώ είχε αρκετές περιπέτειες με τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και με τα περιουσιακά του στοιχεία και το πόθεν έσχες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατάφερνε να «ισορροπεί» επαγγελματικά σε συγκροτήματα διαφορετικών επιχειρηματιών με διαφορετικά συμφέροντα. Δεν είναι τυχαίο ότι με μια εφημερίδα που πούλαγε το 0,3% της κυκλοφορίας του ημερησίου Τύπου κατάφερνε να παίρνει το 6% της διαφημιστικής πίτας και μάλιστα επί ΠΑΣΟΚ στο οποίο ασκούσε την πιο σκληρή κριτική.
Όσοι τον γνώρισαν παραδέχονται ότι είχε σίγουρα κακούς τρόπους αλλά ήταν πολυεργαλείο και εργασιομανής. Ήξερε τα πάντα όλα για την ιστορία του κινηματογράφου, είχε μεγάλη αίσθηση του χιούμορ, αλλά όταν δούλευες μαζί του έπρεπε οπωσδήποτε να φοράς «κράνος» για να διαφυλάξεις την σωματική σου ακεραιότητα. Ο Τράγκας κατάφερε να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Έζησε τη μεγάλη ζωή που ονειρεύτηκε, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε ποτέ σπάταλος, το αντίθετο θα έλεγα… Ήξερε πολύ καλά την τέχνη των διαπραγματεύσεων, το «ψυχολογικό touching», όπως έλεγε ο ίδιος. Αν έμενες σε ένα δωμάτιο μόνος σου μαζί του ήταν ικανός να σου πάρει και τις κάλτσες με τη θέλησή σου…
Δεν ξέρω ποια είναι η υποκειμενική γνώμη του καθενός για το είδος της δημοσιογραφίας που υπηρέτησε, αλλά σίγουρα το έκανε με πάθος.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Τραγωδία στις Σέρρες - Νεκρός 40χρονος από πυρκαγιά σε διαμέρισμα
Στάθης Παναγιωτόπουλος: Νέα καταγγελία σε βάρος του από τραγουδίστρια
Οικογενειακή τραγωδία στο Κιλκίς: Πατέρας σκότωσε τον γιο του με καραμπίνα
Η πρώτη ανακοίνωση του Παναγιωτόπουλου μετά τις καταγγελίες: «Ζητώ συγγνώμη»