Ανασκόπηση 2021: Τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα τη χρονιά που φεύγει

Ανασκόπηση 2021: Το Newsbomb.gr καταγράφει πώς κύλησαν οι τελευταίοι 12 μήνες στη χώρα μας - Κορονοϊός, φωτιές, απώλειες, οι μεγάλες υποθέσεις της δικαιοσύνης και τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη - Οι στιγμές εθνικής ανάτασης και οι χαρές που ζήσαμε ως έθνος

Ανασκόπηση 2021: Τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα τη χρονιά που φεύγει
Ανασκόπηση 2021: Το Newsbomb.gr καταγράφει πώς κύλησαν οι τελευταίοι 12 μήνες στη χώρα μας - Κορονοϊός, φωτιές, απώλειες, οι μεγάλες υποθέσεις της δικαιοσύνης και τα εγκλήματα που συγκλόνισαν
Intimenews/ AP Images
33'

Το 2021 ήταν μια χρονιά που άφησε πίσω της ανάμεικτα συναισθήματα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Η παρουσία της πανδημίας του κορονοϊού, οι τραγικές φωτιές του Αυγούστου, οι μεγάλες απώλειες (όπως του Μίκη Θεοδωράκη και της Φώφης Γεννηματά) τα εγκλήματα που σόκαραν (όπως η δολοφονία στα Γλυκά Νερά) αλλά και οι στιγμές χαράς και εθνικής ανάτασης για την Ελλάδα - όπως με την παρέλαση της 25ης Μαρτίου – άφησαν έντονο το αποτύπωμά τους τις 365 ημέρες του 2021. Το Newsbomb.gr επιχειρεί στο κείμενο της ανασκόπησης 2021 να «χωρέσει» τους 12 μήνες του 2021.

Ανασκόπηση 2021: Ο κορονοϊός στην Ελλάδα

Όπως και για όλο τον πλανήτη, έτσι και για την Ελλάδα η πανδημία του κορονοϊού θύμιζε τρενάκι του λούνα παρκ, με περιόδους όξυνσης αλλά και περιόδους ύφεσης, με κρούσματα από μεταλλάξεις, με μήνες με μέτρα, με lockdown και περιορισμούς αλλά και μήνες με «χαλάρωση».

Η χρονιά ξεκίνησε με την ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας στις 3 Ιανουαρίου ότι εντοπίστηκαν τα τέσσερα πρώτα κρούσματα της γνωστής τότε ως βρετανικής μετάλλαξης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να ανακοινώνει ότι σταματά το click away, κλείνουν βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια και επανέρχεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ. Τελικά τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί άνοιξαν στις 11 Ιανουαρίου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ανακοινώνει, όμως, σχεδόν έναν μήνα αργότερα, στις 9 Φεβρουαρίου, νέο, αυστηρότερο lockdown με κλείσιμο του λιανεμπορίου και όλων των σχολείων στην Αττική.

Στις αρχές Μαρτίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα πέτυχε το πρώτο μεγάλο ορόσημο της επιχείρησης «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού καταγράφοντας στις 4 Μαρτίου συνολικά ένα εκατομμύριο «τσιμπήματα». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στις 21 Απριλίου ανακοίνωσε το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους από τις 3 Μαΐου, την επιστροφή των μαθητών Δημοτικού-Γυμνασίου στις σχολικές αίθουσες μια εβδομάδα αργότερα και το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 του ίδιου μήνα.

Στις 11 Μαΐου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επέκταση της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών σε νησιά με μεγαλύτερο πληθυσμό και τρεις ημέρες αργότερα έβαλε τέλος στους περιορισμούς που είχαν συνοδεύσει τους Έλληνες για σχεδόν επτά μήνες. Στις 12 Μαΐου, λοιπόν, ο Άκης Σκέρτσος ανακοίνωσε το τέλος του SMS στο 13033 και το 13032, το τέλος των περιορισμών στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, την κατάργηση του click away και του click in shop, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας μετατέθηκε για τις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα. Τον ίδιο μήνα, δε, ανακοινώθηκε από την Ελλάδα η έναρξη της εφαρμογής του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Με την πορεία της πανδημίας να συνεχίζεται σε ύφεση, σε λιγότερο από έναν μήνα, στις 12 Ιουνίου, υπήρξε νέα σημαντική χαλάρωση των μέτρων με «κορονίδα» την μετακίνηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα, μέτρο που τελικά σταμάτησε οριστικά στις 28 Ιουνίου και έκτοτε επιβλήθηκε μόνο τοπικά και σε περιοχές στις οποίες καταγράφηκε έξαρση κρουσμάτων. Την ίδια ημέρα οι νέοι ηλικίας 18-25 ετών ενημερώθηκαν για το freedom pass αξίας 150 ευρώ ως κίνητρο για να εμβολιαστούν.

Με την εμφάνιση, όμως, της μετάλλαξης Δέλτα μέσα στον Ιούνιο και στην Ελλάδα, τα δεδομένα άλλαξαν εκ νέου προς το χειρότερο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 12 Ιουλίου, ανακοίνωσε, αφενός, το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε πρώτη φάση στους υγειονομικούς ανοίγοντας μια συζήτηση που έκτοτε έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και μεγάλη συζήτηση. Αφετέρου, την απαγόρευση εισόδου στους μη εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας - μια απόφαση που δίχασε την κοινωνία και δημιούργησε έως και ζητήματα επιβίωσης των επιχειρήσεων του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό, στα τέλη Ιουλίου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό και των παιδιών ηλικίας 12 ετών και άνω στην Ελλάδα, μέτρο που επεκτάθηκε τον Δεκέμβριο και στα παιδιά ηλικίας από 5 ετών στη χώρα μας. Όσον αφορά, δε, την τρίτη δόση η αρχή έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου με τους ανοσοκατεσταλμένους, συνεχίστηκε στις 30 Σεπτεμβρίου στους υγειονομικούς και τους άνω των 60 ενώ στις 19 Νοεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για την ενισχυτική δόση σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό. Από τις 3 Δεκεμβρίου, η απόσταση ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη δόση για όλους τους άνω των 18 ετών μειώθηκε στους 3 από τους 6 μήνες.

Η τελευταία φάση των μέτρων που ανακοινώθηκαν μέσα στο 2021 αφορούσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών και την επιβολή προστίμου ύψους 100 ευρώ για όσους από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα δεν προχωρήσουν ή δεν προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους έως τις 16 Ιανουαρίου. Αυτή η ηλικιακή ομάδα (οι άνω των 60) αντιμετωπίζουν και έναν επιπλέον περιορισμό καθώς από τις 13 Δεκεμβρίου το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει για όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση το αργότερο επτά μήνες μετά τη δεύτερη - δύο αποφάσεις που έχουν προκαλέσει τη δικαιολογημένη οργή της κοινωνίας. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει διάρκεια τριών μηνών αντί για έξι όπως ίσχυε αρχικά.

Η Ελλάδα στο τέλος του 2021 βρέθηκε και αυτή στην παγκόσμια δίνη που προκάλεσε η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον με το πρώτο κρούσμα να καταγράφεται στην Κρήτη στις 2 Δεκεμβρίου και την κυβέρνηση αρχικά να ανακοινώνει έκτακτα μέτρα για την άφιξη μόνο μετά από τεστ, μοριακό και rapid για εμβολιασμένους και μη ταξιδιώτες στην Ελλάδα και στη συνέχεια να εκπονεί ένα σχέδιο δύο φάσεων για πριν και μετά την Πρωτοχρονιά του 2022.

Ανασκόπηση 2021: Οι μεγάλες απώλειες

Τους τελευταίους 12 μήνες η Ελλάδα κατέγραψε, δυστυχώς, και τις απώλειες ορισμένων πολύ σημαντικών Ελλήνων, με κορυφαία αυτή του τεράστιου Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος από τις 2 Σεπεμβρίου συνθέτει τη μουσική του για τις γειτονιές των αγγέλων. Η είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη διέτρεξε σαν ηλεκτροσόκ όλη την Ελλάδα από άκρου εις άκρον με τους Έλληνες να τον αποχαιρετούν στις 8 Σεπτεμβρίου στην τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών με τον ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα να συγκινεί με τον επικήδειό του. Μια ημέρα μετά, στις 9 Σεπτεμβρίου, η γενέθλια γη της Κρήτης αγκάλιασε για πάντα τον Μίκη Θεοδωράκη με την αδερφή του Μαργαρίτα Θεοδωράκη να λέει το δικό της τελευταίο αντίο με το τραγούδι «Το Παλληκάρι» που είχε ερμηνεύσει πρώτος ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Στις 25 Οκτωβρίου η Ελλάδα συγκλονίστηκε από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά η οποία έδωσε για χρόνια γενναία μάχη με τον καρκίνο χάνοντας την τελευταία που ξεκίνησε στις 11 Οκτωβρίου όταν εισήχθη στο νοσοκομείο με ειλεό. Φίλοι, συγγενείς και χιλιάδες κόσμου αποχαιρέτησαν την Φώφη Γεννηματά η οποία κηδεύτηκε δύο ημέρες αργότερα, στις 27 Οκτωβρίου με τιμές εν ενεργεία υπουργού και αφού είχε κηρυχθεί εθνικό πένθος, με τα παιδιά της να δείχνουν τεράστια ψυχική δύναμη λέγοντας δημόσια το δικό τους αντίο στη μητέρα τους κατά την εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη.

Μέσα στο 2021 η Ελλάδα θρήνησε και για τους θανάτους ανθρώπων της τέχνης και του τραγουδιού, όπως του Τόλη Βοσκόπουλου στις 19 Ιουλίου καθώς τον «πρόδωσε» η καρδιά του ενώ ετοιμαζόταν να πάρει εξιτήριο από το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στο οποίο είχε εισαχθεί λίγες ημέρες νωρίτερα με αναπνευστική δυσχέρεια, αλλά και του Χρήστου Κυριαζή στις 10 Νοεμβρίου μετά από μάχη με τον καρκίνο. Ο χώρος του τραγουδιού έχασε μέσα στο 2021 και τον μεγάλο συνθέτη τεράστιων λαϊκών επιτυχιών, τον Τάκη Μουσαφίρη ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 11 Μαρτίου.

Σοκαριστικός ήταν ο θάνατος στις 2 Σεπτεμβρίου, ημέρα που «έφυγε» και ο Μίκης Θεοδωράκης, του τράπερ Mad Clip ο οποίος πέθανε σε τροχαίο δυστύχημα τα ξημερώματα εκείνης της μοιραίας Πέμπτης όταν το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε έγινε συντρίμμια πέφτοντας πάνω σε δέντρο στην περιοχή της Βουλιαγμένης έχοντας αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα.

Απώλειες, όμως, μέτρησε και ο χώρος του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης ο οποίος μέσα στο 2021 αποχαιρέτησε τον «κακό» των ελληνικών ταινιών, Ανέστη Βλάχο, στις 24 Αυγούστου, την σπουδαία ηθοποιό Γκέλυ Μαυροπούλου σε ηλικία 89 ετών στις 19 Ιουλίου, τον Κώστα Τριανταφυλλόπουλο στις 21 Αυγούστου που έγινε γνωστός κυρίως για τη φωνή που έδωσε σε παιδικούς ήρωες, αλλά και την μεγάλη κριτικό Ροζίτα Σώκου η οποία άφησε την τελευταία της πνοή χτυπημένη από κορονοϊό στις 14 Δεκεμβρίου.

Ο χώρος της πολιτικής και της οικονομίας αποχαιρέτησε, επίσης, σημαντικούς ανθρώπους όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, που έφυγε από τη ζωή στις 2 Οκτωβρίου, ο σπουδαίος Κύπριος Βάσος Λυσαρίδης που πέθανε στις 26 Απριλίου, ο επί χρόνια πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος πέθανε από ανακοπή μέσα στο εργοστάσιό του στο Κρυονέρι ενώ τα προηγούμενα 24ωρα βρισκόταν στο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική, αλλά και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός στις 24 Ιανουαρίου στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας κοντά σε νησίδα με τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτό συνέβη να παραμένουν ακόμα μυστήριο και την οικογένειά του μετά από πολύμηνες προσπάθειες να πείθει την δικαιοσύνη να ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Στις απώλειες του 2021 και ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας ο οποίος δεν τα κατάφερε απέναντι στον κορονοϊό παρά τη μεγάλη μάχη που έδωσε για 10 ημέρες στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Ανασκόπηση 2021: Οι στιγμές εθνικής ανάτασης

Το 2021 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για την Ελλάδα και για έναν ακόμα λόγο καθώς στις 25 Μαρτίου συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Κορυφαία στιγμή για τους εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, η παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα παρουσία υψηλών προσκεκλημένων ανάμεσα στους οποίους ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν. Στο κέντρο της Αθήνας παρήλασε, μεταξύ άλλων, ειδικό έφιππο άγημα με άλογα από την Κάρυστο, άρματα μάχης με ειδικά σχεδιασμένο διάκοσμο ενώ τον αττικό ουρανό «έσκισαν» και μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με σχηματισμούς αμερικανικών F-16, γαλλικών Rafale, καθώς και βρετανικών Voyager.

Δεν ήταν τυχαίο, εξάλλου, ότι η παρέλαση για την 25η Μαρτίου ήταν το τηλεοπτικό γεγονός με την μεγαλύτερη τηλεθέαση για το 2021 με τον σμηναγό Δημήτρη Βολικάκη, τον αρχαιότερο της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας να στέλνει το μήνυμα κατά τη διέλευσή του πάνω από την πλατεία Συντάγματος: «Ασπίδα η γαλανόλευκη για κάθε γωνιά του τόπου μας».

Παρόμοιες στιγμές συγκίνησης καταγράφηκαν και στη Θεσσαλονίκη την 28η Οκτωβρίου στη στρατιωτική παρέλαση στην οποία, σε αντίθεση με αυτή της Αθήνας, έδωσαν το παρών για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο και θεατές. «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα» είπε απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλους τους Έλληνες ο 37χρονος Επισμηναγός (Ι) Χριστόδουλος Γιακουμής χρησιμοποιώντας τους στίχους του Κωστή Παλαμά. Ακολούθησε για πρώτη φορά η ελεύθερη πτώση δύο αλεξιπτωτιστών από την Ομάδα Ελεύθερων Πτώσεων της Πολεμικής Αεροπορίας που έκαναν μια εντυπωσιακή πορεία πέφτοντας από στρατιωτικό ελικόπτερο και κρατώντας μια ελληνική σημαία με την οποία προσγειώθηκαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, εκτελώντας άψογα το άλμα στο κενό.

Το 2021 θα μείνει, επίσης, στην ιστορία για το γεγονός ότι τον Ιούλιο παραδόθηκε το πρώτο από τα συνολικά 24 γαλλικά Rafale που θα αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία με την πρώτη ομάδα των συγκεκριμένων μαχητικών αεροσκαφών που θα προσδώσουν ένα απίστευτο πλεονέκτημα στα ελληνικά «φτερά» πάνω από το Αιγαίο να αναμένεται στην Τανάγρα στις 19 Ιανουαρίου 2022. Παράλληλα μέσα στο 2021 υπεγράφη και η συμφωνία με τη Γαλλία για να αποκτήσει η Ελλάδα 3+1 φρεγάτες Belh@arra τέσσερα νέα υπερσύγχρονα πλοία, με βαρύτατο οπλισμό και εξαιρετικές δυνατότητες στον ανθυποβρυχιακό και ηλεκτρονικό πόλεμο όπως είχε αναλύσει το Newsbomb.gr.

Η αγορά των μαχητικών Rafale και των φρεγατών Belh@arra αποτελούν εξάλλου την πρακτική απτή απεικόνιση της τεράστιας διπλωματικής, πολιτικής και στρατηγικής σημασίας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας που υπέγραψαν στο Παρίσι Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν στις 28 Σεπτεμβρίου.

Ανασκόπηση 2021: Οι μεγάλες υποθέσεις της δικαιοσύνης

«Γεμάτο» αποδείχθηκε και το καλεντάρι της δικαιοσύνης για το 2021 με τους δικαστές και εισαγγελείς να καλούνται να χειριστούν μια σειρά υποθέσεων από τις προσφυγές κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» μέχρι τις καταγγελίες σε βάρος των Δημήτρη Λιγνάδη και Πέτρου Φιλιππίδη αλλά και την επίθεση με βιτριόλι, σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου τον Μάιο του 2020, στην Καλλιθέα.

Η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι με θύμα την Ιωάννα Παλιοσπύρου και δράστη την Έφη Κακαράντζουλα, αποτέλεσε ξεχωριστό κεφάλαιο για τα χρονικά της ελληνικής δικαιοσύνης. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου με το θύμα να δίνει το «παρών» στην πρώτη της δημόσια παρουσία μετά την επίθεση που της άλλαξε τη ζωή, αλλά την κατηγορούμενη να απουσιάζει. Μια εβδομάδα αργότερα, οι δύο γυναίκες βρέθηκαν για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο μετά την επίθεση με το βιτριόλι, με την Έφη Κακαράντζουλα να ακούει τη συγκλονιστική κατάθεση της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Η δίκη ολοκληρώθηκε τελικά σχεδόν έναν μήνα μετά την έναρξή της, με το δικαστήριο να ανακοινώνει στις 27 Νοεμβρίου την καταδίκη της Έφης Κακαράντζουλα και την Ιωάννα Παλιοσπύρου να εκφράζει το δημόσιο «ευχαριστώ» της, συγκινώντας τους πάντες με την τοποθέτησή της.

Μια δεύτερη υπόθεση που απασχόλησε επί μακρόν την ελληνική δικαιοσύνη αλλά και την επικαιρότητα ήταν αυτή του Δημήτρη Λιγνάδη o οποίος συνελήφθη στις 20 Φεβρουαρίου μετά την απόφαση των εισαγγελικών αρχών να εκδώσουν ένταλμα σε βάρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου με την κατηγορία του βιασμού. Έξι ημέρες αργότερα, τα ξημερώματα της 26ης Φεβρουαρίου, εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν την προφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη μετά την απολογία του με αποτέλεσμα ο ηθοποιός να μεταφερθεί λίγες ώρες αργότερα στις φυλακές Τριπόλεως όπου και παραμένει προφυλακισμένος. Ο Δημήτρης Λιγνάδης αναμένεται μέσα στο 2022 να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου καθώς στις 3 Δεκεμβρίου το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να υιοθετήσει πλήρως την εισαγγελική πρόταση και να τον παραπέμψει σε δίκη για τον βιασμό τεσσάρων ανδρών.

Τη δικαιοσύνη απασχόλησε η υπόθεση και ενός άλλου δημοφιλούς ηθοποιού, του Πέτρου Φιλιππίδη, τον οποίο στις 7 Φεβρουαρίου κατονόμασαν επώνυμα οι Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη ως τον συνάδελφό τους που τις παρενόχλησε σεξουαλικά. Ακολούθησε έρευνα της αστυνομίας και της δικαιοσύνης που κατέληξε στην απαγγελία κατηγοριών για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού που οδήγησαν στην απόφαση για την προφυλάκισή του στις 27 Ιουλίου μετά την απολογία του ενώπιον της 15ης τακτικής ανακρίτριας. Μετά την προφυλάκισή του στις φυλακές Τριπόλεως ο Πέτρος Φιλιππίδης αναμένεται να οδηγηθεί πλέον σε δίκη για τρία κακουργήματα μετά την έκδοση βουλεύματος στις 11 Νοεμβρίου, το οποίο υιοθετούσε την εισαγγελική πρόταση.

Χρονικά η τελευταία μεγάλη υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε η ελληνική δικαιοσύνη, ήταν η δίκη του «ψευτογιατρού» ο οποίος κατηγορείται για 12 περιπτώσεις θανάτων καρκινοπαθών και για 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας. Μετά το βούλευμα που εκδόθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου ο «ψευτογιατρός» από τις 12 Δεκεμβρίου ακούει τις καταθέσεις-«φωτιά» σε βάρος του από συγγενείς των θυμάτων του με την ελληνική κοινωνία να παρακολουθεί άφωνη το θανατηφόρο, όπως αποδείχθηκε, εμπόριο ελπίδας του Dr Kontos σε βάρος των θυμάτων του που υπέφεραν από καρκίνο και πίστευαν ότι έχουν ελπίδες ακολουθώντας τις επικίνδυνες οδηγίες του απατεώνα.

Ανασκόπηση 2021: Όταν η Ελλάδα χαμογέλασε

Το 2021 είχε και χαρούμενες στιγμές για την Ελλάδα και τους Έλληνες, ειδικά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο που λόγω κορονοϊού διεξήχθησαν έναν χρόνο μετά τον αρχικό προγραμματισμό τους. Στέφανος Ντούσκος, Μίλτος Τεντόγλου, εθνική ομάδα πόλο ανδρών, Λευτέρης Πετρούνιας αλλά και Θοδωρής Ιακωβίδης έκαναν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να δακρύσουν από χαρά και συγκίνηση τόσο για τις επιδόσεις τους εντός των γηπέδων όσο και με τις δηλώσεις τους.

Πρώτος στη λίστα των Ελλήνων αθλητών που κατέκτησαν μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ο Στέφανος Ντούσκος ο οποίος τα ξημερώματα της 30ης Ιουλίου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μονό σκιφ ανδρών με τον 32χρονο κωπηλάτη από τα Ιωάννινα να ευχαριστεί όλους όσοι τον είδαν στην Ελλάδα. Χρυσό ήταν και το δεύτερο μετάλλιο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το οποίο φόρεσε στο στήθος του ο άλτης Μίλτος Τεντόγλου το πρωί της 2ας Αυγούστου, με τον Έλληνα πρωταθλητή να κατακτά την πρώτη θέση με άλμα στα 8.41μ. Μάλιστα, ο Τεντόγλου «έπιασε» τη «χρυσή» επίδοση μόλις στο 6ο και τελευταίο άλμα του ανατρέποντας όλα τα δεδομένα, καθώς μέχρι εκείνο το σημείο ήταν 5ος στην κατάταξη.

Το τρίτο ελληνικό μετάλλιο ήταν ασημένιο και το κατέκτησαν τα μέλη της εθνικής ομάδας πόλο ανδρών οι οποίοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο λύγισαν μόνο το πρωί της 8ης Αυγούστου όταν γνώρισαν την ήττα με 10-13 από την εθνική Σερβίας. Οι Έλληνες πολίστες σκόρπησαν ρίγη συγκίνηση για την αφιέρωση της μεγάλης τους επιτυχίας σε όλη την Ελλάδα, αλλά ειδικότερα στους κατοίκους των περιοχών που την ίδια περίοδο έδιναν μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Το τέταρτο μετάλλιο Έλληνα αθλητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήρθε από τον «άρχοντα των κρίκων» Λευτέρη Πετρούνια ο οποίος στις 2 Αυγούστου και λίγες ώρες μετά την μεγάλη επιτυχία του Μίλτου Τεντόγλου, βρέθηκε σε άλλη μια διοργάνωση στο βάθρο των νικητών κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο λόγω μιας μικρής αστάθειας στην έξοδο, με τον ίδιο να αποφασίζει να δώσει συνέχεια στην καριέρα του δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να σταματήσει με μια τρίτη θέση.

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσαν και όσα συνέβησαν με τον αρσιβαρίστα του Παναθηναϊκού, Θεόδωρο Ιακωβίδη, ο οποίος στις 31 Ιουλίου ανακοίνωσε με δάκρυα στα μάτια την απόφασή του να αποχωρίσει από το άθλημα της Άρσης Βαρών ρίχνοντας φως στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε στον συγκεκριμένο χώρο.

Δάκρυα στα μάτια αλλά από ένα ανάμεικτο μίγμα χαράς και λύπης προκάλεσε στους Έλληνες και η ιστορία του 18χρονου Δημήτρη Καρακώστα από τη Ναύπακτο ο οποίος μέσα σε λίγους μήνες βρέθηκε από το ναδίρ του να χάσει και τους δύο γονείς του από κορονοϊό, στο ζενίθ του να αριστεύσει στις Πανελλαδικές εξετάσεις και τελικά να περάσει από τους πρώτους στην Ιατρική Σχολή της Πάτρας δείχνοντας απίστευτη δύναμη και θέληση ψυχής.

Ανασκόπηση 2021: Οι μεγάλες κακοκαιρίες και οι σεισμοί

Η Ελλάδα το 2021 δέχθηκε το χτύπημα αρκετών κυμάτων κακοκαιρίας αλλά και σεισμών, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις – εκτός από τις μεγάλες καταστροφές και το αίσθημα του φόβου τη μανία της φύσης – άφησαν πίσω τους και ανθρώπινα θύματα. Συνολικά η Ελλάδα δοκιμάστηκε από πέντε μεγάλα κύματα κακοκαιρίας τα οποία, μάλιστα, κρίθηκε ότι έπρεπε να αποκτήσουν και ονομασία σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερο συναγερμό και κινητοποίηση πέραν των έκτακτων δελτίων επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Χρονικά η πρώτη κακοκαιρία, στην οποία δόθηκε το όνομα Λέανδρος, σάρωσε τη χώρα για πέντε ημέρες, από τις 14 έως τις 18 Ιανουαρίου. Το χτύπημα του χιονιά από την κακοκαιρία Λέανδρος ήταν τόσο σφοδρό, ώστε τελικά στις 17 Ιανουαρίου να υπολογιστεί ότι το χιόνι είχε καλύψει το 1/3 της χερσαίας έκτασης της χώρας, καθώς πυκνές ήταν οι χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις ήταν ισχυρές ακόμη και σε νησιά του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου, προκαλώντας προβλήματα κυρίως λόγω πολύωρων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος

Έναν μήνα μετά ήταν η σειρά της κακοκαιρίας «Μήδεια» να χτυπήσει με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα από ό,τι ο «Λέανδρος», ξεκινώντας την επέλασή της στις 13 Φεβρουαρίου και αφήνοντας πίσω της μετά 4 ημέρες, πέντε νεκρούς, μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες αλλά και χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα για αρκετά 24ωρα. Η πολύ ισχυρή ψυχρή εισβολή – τα θερμόμετρα έδειξαν έως και -25 βαθμούς Κελσίου – προκάλεσε χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ ήταν από τις σπάνιες - σχετικά - φορές που είδαμε χιονισμένη την Ακρόπολη και τα παράλια της Αττικής. Σε πολλές περιοχές το χιόνι έφτασε αρκετούς πόντους σε ύψος, ενώ ειδικά στα Βόρεια Προάστια προκάλεσε προβλήματα επί πολλές ημέρες. Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά και Κρήτη κατέγραψαν πυκνές χιονοπτώσεις και πολύ μεγάλα ύψη χιονιού, ενώ ειδικά σε Μαγνησία, Εύβοια, Βοιωτία και Αττική, το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 50 εκατοστά, με σοβαρά προβλήματα για μετακινήσεις και ηλεκτρικό ρεύμα.

Επόμενη σφοδρή κακοκαιρία είχαμε τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα από τις 6 Οκτωβρίου με κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ έντονες καταιγίδες. Η κακοκαιρία «Αθηνά» όπως ονομάστηκε χτύπησε με σφοδρότητα κυρίως την περιοχή της Εύβοιας η οποία αποδείχθηκε απροστάτευτη μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου που είχαν προηγηθεί με το Newsbomb.gr να καταγράφει για ημέρες τα προβλήματα που προκάλεσαν οι καταιγίδες στις πυρόπληκτες περιοχές του νησιού.

Ακόμα σφοδρότερο ήταν το κύμα της επόμενης κακοκαιρίας που χτύπησε αρκετές περιοχές λίγες ημέρες μετά την «Αθηνά». Ο «Μπάλλος» έκανε την εμφάνισή του στις 13 Οκτωβρίου με σφοδρές και πολύωρες καταιγίδες με μεγάλες ποσότητες νερού ακόμα και στην Αττική με αποτέλεσμα να δούμε πρωτόγνωρες για τα τελευταία χρόνια εικόνες όπως ο φουσκωμένος Κηφισός ή τα κανό στον Κολωνό. Η κακοκαιρία αυτή ήταν τόσο σφοδρή ώστε το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε το πρωτοφανές κλείσιμο της λεωφόρου Κηφισού και της παραλιακής λεωφόρου για αρκετές ώρες μπροστά στις ποσότητες νερού που περίμεναν οι μετεωρολόγοι. Δυστυχώς και αυτή η κακοκαιρία άφησε πίσω της ένα θύμα, έναν 69χρονο βοσκό που παρασύρθηκε από τα νερά όταν επιχείρησε να περάσει ρέμα στα Μεσοχώρια της Εύβοιας.

Η τελευταία χρονικά «επώνυμη» κακοκαιρία ήταν η «Κάρμελ» η οποία σάρωσε την Ελλάδα το Σαββατοκύριακο 18-19 Δεκεμβρίου με πολύ κρύο, χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, καταιγίδες στα πελάγη και θυελλώδεις ανέμους.

H Ελλάδα δοκιμάστηκε το 2021 και από αρκετούς σεισμούς μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους προκαλώντας για αρκετό διάστημα ανησυχία στους σεισμολόγους για την σεισμική διέγερση σε ορισμένες περιοχές με εκατοντάδες δονήσεις να καταγράφονται από τους σεισμογράφους. Συνολικά στην Ελλάδα σημειώθηκαν το 2021 περισσότεροι από 20 σεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου των 5 Ρίχτερ με δύο εξ αυτών να προκαλούν και δύο θανάτους:

Ανασκόπηση 2021: Ο κολασμένος Αύγουστος από τις φωτιές

Το καλοκαίρι του 2021 ήταν ένα από τα πιο δύσκολα των τελευταίων ετών για την Ελλάδα με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις να γίνονται στάχτη από τις καταστροφικές φωτιές που σημειώθηκαν τον Αύγουστο.

Η καταστροφή όμως είχε ξεκινήσει πολύ νωρίς: Στις 19 Μαΐου ξεκίνησε στα Γεράνεια Όρη - στα όρια Αττικής και Κορινθίας - μια φωτιά που χαρακτηρίστηκε ως «η πιο καταστροφική πυρκαγιά την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα» - μέχρι εκείνη τη στιγμή, δυστυχώς. Συνολικά η φωτιά εκείνη έκαψε 52.000 στρέμματα δάσους σε σύνολο 71.000 στρεμμάτων συνολικής καμένης έκτασης, σύμφωνα με την ανάλυση των πλέον προσφάτων δορυφορικών δεδομένων από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Ακολούθησαν οι φωτιές σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο, ιδίως τον Αύγουστο: Ένα πρωτοφανές κύμα ζέστης που ξεκίνησε τέλη Ιουλίου, με το Εθνικό Αστεροσκοπείο να καταγράφει το σημαντικότερο επεισόδιο καύσωνα της ιστορίας στην Ελλάδα, οδήγησε στην καταστροφή, με τους πυροσβέστες σε αρκετές περιπτώσεις να μην μπορούν ούτε καν να παρέμβουν.

Η καταστροφή ξεκίνησε το μεσημέρι της 3ης Αυγούστου στη Βαρυμπόμπη. Οι άνεμοι στην περιοχή, η μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης, τα λάθη στην αντίδραση των πρώτων ωρών είχαν ως αποτέλεσμα η φωτιά να πάρει μεγάλη έκταση και οι φλόγες να φτάσουν μέχρι την πλατεία της Βαρυμπόμπης και τη Λυκόβρυση με τις αρχές να στέλνουν έξι μηνύματα εκκένωσης από το 112 μέσα σε λίγες ώρες. Την ίδια ημέρα ξεκίνησε και η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια η οποία για 8 ημέρες έκαιγε τα πάντα στο βόρειο τμήμα του νησιού με το μέτωπο κάποια στιγμή να εκτείνεται από άκρου εις άκρον από τα δυτικά μέχρι τα ανατολικά.

Και ενώ η κυβέρνηση και η πυροσβεστική πίστευαν ότι είχαν καταφέρει να θέσουν υπό μερικό έλεγχο τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, στις 5 Αυγούστου ο εφιάλτης επέστρεψε. Η φωτιά μπήκε και πάλι στο πυκνό δάσος στους πρόποδες της Πάρνηθας κατακαίγοντας ό,τι έβρισκε μπροστά της, μεταξύ αυτών και τα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι, κινήθηκε ξανά απειλητικά προς τη Βαρυμπόμπη και με τη βοήθεια του ανέμου άρχισε να κινείται προς τα βασιλικά ανάκτορα προκαλώντας και εκεί καταστροφές. Η μανία και η ένταση της φωτιάς είναι τέτοια που μέσα σε λίγες ώρες, την 6η Αυγούστου έφτασε στον Άγιο Στέφανο και τη Σταμάτα ενώ προς το βράδυ της ίδιας ημέρας πέρασε και την τεχνητή αντιπυρική ζώνη της εθνικής οδού για να υπάρξει νέα αναζωπύρωση τα ξημερώματα της 7ης Αυγούστου σε Θρακομακεδόνες. Σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξε ο πραγματογνώμονας και αντιστράτηγος ε.α. της Πυροσβεστικής, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, από τη φωτιά στις 3 Αυγούστου 2021 η καμένη έκταση υπολογίζεται με βάση το σύστημα Copernicus σε 9.874 στρέμματα, ενώ από την αναζωπύρωση αυτής στις 5 Αυγούστου 2021 η συνολικά καμένη δασική και λοιπή έκταση υπολογίζεται από το ίδιο σύστημα σε 83.774 στρέμματα.

Η φωτιά στην Αττική άφησε, επίσης, πίσω της δύο νεκρούς, τον 38χρονο εθελοντή Βασίλη Φιλώρα ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα από πτώση στύλου στις 6 Δεκεμβρίου στην Ιπποκράτειο Πολιτεία προσπαθώντας να σώσει ό,τι μπορούσε μαζί με άλλους εθελοντές και πυροσβέστες και έναν 55χρονο ο οποίος πέθανε μετά από 38 ημέρες μάχης στην εντατική μετά τα εγκαύματα που υπέστη από την καταστροφική φωτιά.

Η μεγαλύτερη καταστροφή, όμως, από τις φωτιές στην Ελλάδα το 2021 σημειώθηκε στην Εύβοια. Από τις 3 Αυγούστου και για σχεδόν 10 ημέρες οι φλόγες έκαιγαν όλη τη βόρεια Εύβοια καταστρέφοντας σπίτια, καλλιέργειες, προκαλώντας δραματικές εκκενώσεις χωριών και τουριστικών θέρετρων και δημιουργώντας μοναδικές αλλά τραγικές εικόνες όπως αυτή της κυρίας Παναγιώτας Νουμίδη που έφτασε μέχρι το περιοδικό ΤΙΜΕ, του ηλικιωμένου κάτοικου της Γαλατσώνας που δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του μπροστά στην καταστροφή αλλά και του ζευγαριού των ηλικιωμένων που μπήκαν στο φερι μποτ για να γλιτώσουν από τη φωτιά στο Πευκί.

Η κόλαση του Αυγούστου, όμως, δεν είχε τελειώσει καθώς στις 16 Αυγούστου ξέσπασε μεγάλη φωτιά στα Βίλια η οποία για σχεδόν 8 ημέρες έκαιγε ανεξέλεγκτη το πράσινο στη δυτική Αττική αφήνοντας πίσω της χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους και δεκάδες σπίτια κατεστραμμένα.

Ο απολογισμός τραγικός: Μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Αυγούστου 2021 είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 66 μεγάλες δασικές πυρκαγιές οι οποίες έκαψαν συνολική έκταση ίση με 1.264.040 στρέμματα.

Ανασκόπηση 2021: Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν

Δυστυχώς το 2021 θα φέρει για πάντα ένα βαρύ «αποτύπωμα» από τα εγκλήματα και τις δολοφονίες που σημειώθηκαν μέσα στις 365 ημέρες του με υποθέσεις που προκάλεσαν σοκ για την αγριότητα, την βαναυσότητα και την δράση των δολοφόνων με ορισμένες, μάλιστα, να παραμένουν ακόμα ανεξιχνίαστες.

Η δολοφονία που συγκλόνισε ίσως περισσότερο από κάθε άλλη, ήταν αυτής της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά στις 11 Μαΐου, με την άτυχη γυναίκα να βρίσκεται στραγγαλισμένη στο κρεβάτι της, ενώ δίπλα της ήταν ζωντανό το μόλις 11 μηνών παιδί της. Για 37 ημέρες, όλοι αναζητούσαν τον δράστη κάνοντας σενάρια επί σεναριών για το ποιος ή ποιοι ήταν αυτοί που διέρρηξαν τη μονοκατοικία στα Γλυκά Νερά, σκότωσαν το σκυλί της οικογένειας και στη συνέχεια στραγγάλισαν την Καρολάιν. Μετά, όμως, από την ενδελεχή έρευνα των αστυνομικών που ασχολήθηκαν με την υπόθεση η οποία για όλο αυτό το διάστημα σχεδόν μονοπωλούσε την επικαιρότητα και τη βοήθεια των εργαστηρίων της ΕΛΑΣ, ο σύζυγός της άτυχης Καρολάιν, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος υποχρεώθηκε να ομολογήσει ότι ήταν αυτός που δολοφόνησε τη σύζυγό του σκηνοθετώντας τον χώρο της δολοφονίας και φτάνοντας στο σημείο να δεθεί με ταινία για να παραπλανήσει την αστυνομία. Το θέατρο που έπαιξε τις ημέρες πριν να αποδειχθεί ότι ήταν αυτός που δολοφόνησε τη σύζυγό του αλλά και το γεγονός ότι το κίνητρό του παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο είναι δύο μόνο από τα στοιχεία που προκάλεσαν πανελλήνιο σοκ.

Εξίσου σοκαριστική για την αγριότητά της ήταν και η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, όταν άγνωστοι του έστησαν καρτέρι θανάτου έξω από το σπίτι του στον Άλιμο το μεσημέρι της 9ης Απριλίου. Οι δύο δράστες πυροβόλησαν 10 φορές τον δημοσιογράφο με πέντε εξ αυτών να τον πετυχαίνουν στο κεφάλι και τον θώρακα. Ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει ακόμα ανοιχτός με την οικογένειά του να αναζητά απαντήσεις για το ποιοι ήταν αυτοί που ήθελαν να κλείσουν το στόμα του δημοσιογράφου.

Ανεξιχνίαστη παραμένει και η δολοφονία του πρώην μποξέρ Τάσου Μπερδέση, το πρωί της 31ης Μαΐου στη Βάρη, με τους δολοφόνους του να χρησιμοποιούν καλάσνικοφ για να τον εκτελέσουν έξω από αθλητικό σύλλογο τον οποίο ο Μπερδέσης επισκεπτόταν σχεδόν καθημερινά. Αντίθετα, η άγρια δολοφονία του επιχειρηματία Ντίμη Κορφιάτη στη Ζάκυνθο στις 7 Μαΐου όταν τον πυροβόλησαν έξω από επιχείρηση του νησιού, σχεδόν έναν χρόνο μετά τη δολοφονία της συζύγου του τον Ιούνιο του 2020, εξιχνιάστηκε λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 5 Οκτωβρίου όταν η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ότι σχημάτισε δικογραφία σε βάρος πέντε ατόμων με βεβαρημένο ποινικό παρελθόν ορισμένα από τα οποία είχε κατονομάσει ο ίδιος ο επιχειρηματίας σε καταθέσεις του κατά την έρευνα για τη δολοφονία της συζύγου του.

Στην ίδια κατηγορία αλλά για όλους λόγους περιλαμβάνεται και η υπόθεση με την 8χρονη Όλγα στο Κερατσίνι η οποία βρήκε τραγικό θάνατο σφηνωμένη σε συρόμενη μεταλλική πόρτα βάρους ενός τόνου, σε εργοστάσιο στο Κερατσίνι. Αυτό που συγκλόνισε στην υπόθεση αυτή ήταν το γεγονός ότι εργαζόμενοι στην επιχείρηση είδαν τη σορό της μικρής Όλγας αλλά αντί να καλέσουν σε βοήθεια αυτό που έκαναν ήταν να… κλωτσήσουν το κορμί της για να δουν αν έχει τις αισθήσεις της.

Σοκ προκάλεσε και η δολοφονία στις 5 Απριλίου της 28χρονης Κωνσταντίνας και του αδερφού της οι οποίοι έπεσαν νεκροί μέσα στο πατρικό τους στη Μακρινίτσα από τον 31χρονο πρώην σύζυγό της Κωνσταντίνας ο οποίος τραυμάτισε θανάσιμα και τους δύο με μαχαίρι ενώ ο δράστης είχε χτυπήσει τα δύο αδέρφια και σε άλλα σημεία του σώματός τους.

Γυναίκα ήταν και το θύμα άλλης μιας υπόθεσης που συγκλόνισε το πανελλήνιο αυτή τη φορά στη Φολέγανδρο, όταν στις 16 Ιουλίου η 26χρονη Γαρυφαλλιά έπεσε θύμα δολοφονίας από τον 30χρονο σύντροφό της ο οποίος την έσπρωξε από τα βράχια, υποστηρίζοντας ότι όλα έγιναν μετά από καβγά που είχαν, με αποτέλεσμα η κοπέλα να χάσει τη ζωή της από πνιγμό καθώς ήταν ζωντανή όταν έπεσε στο νερό από το σπρώξιμο του δράστη.

Την 1η Σεπτεμβρίου, ήρθε στη δημοσιότητα η είδηση ότι η σορός μιας γυναίκας βρέθηκε τσιμεντωμένη στην αυλή του σπιτιού της στην Κυπαρίσσια. Ο λόγος για την 42χρονη Μόνικα Γκιους τα ίχνη της οποίας είχαν χαθεί από τον φετινό Φεβρουάριο πριν τελικά να δηλωθεί ως αγνοούμενη από την αδερφή της τρεις μήνες αργότερα. Οι υποψίες των αστυνομικών που ανέλαβαν την υπόθεση στράφηκαν στον 39χρονο σύντροφό της που εντοπίστηκε και συνελήφθη στην Ολλανδία. Μετά την απολογία του ο 39χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε στις φυλακές Ναυπλίου όπου βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα στο κελί του το μεσημέρι της 12ης Δεκεμβρίου.

Εικοσι δύο ημέρες αργότερα, το επόμενο έγκλημα που συγκλόνισε την Ελλάδα σημειώθηκε στη Ρόδο με θύμα την 32χρονη Δώρα, μια εκπαιδευτικό που έπεσε νεκρή από τον πρώην σύντροφό της ο οποίος της έστησε καρτέρι θανάτου στην περιοχή Ροδίνι πριν τελικά να αυτοπυροβοληθεί και ο ίδιος λίγη ώρα αργότερα.

Στις 27 Οκτωβρίου σημειώθηκε άλλη μια στυγνή δολοφονία γυναίκας με θύμα την 48χρονη Νεκταρία από την Ιεράπετρα. Δράστης ο 54χρονος εν διαστάσει σύζυγός της με τον οποίο είχε αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων και τα βίντεο από κάμερες ασφαλείας έδειξαν ότι ο δράστης πρώτα χτύπησε την 48χρονη με τη μοτοσικλέτα του και στη συνέχεια την κυνήγησε μέσα στο συγκρότημα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων όπου εργαζόταν όπου και τελικά τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου με 8 μαχαιριές.

Με μαχαίρι δολοφόνησε στις 28 Νοεμβρίου και ένας 49χρονος από την Αρμενία την 48χρονη σύζυγό του με την οποία έμεναν μαζί στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης με την ιατροδικαστική έρευνα να δείχνει ότι ο δράστης κατάφερε συνολικά 23 μαχαιριές στο θύμα το οποίο βρέθηκε νεκρό σε μια λίμνη αίματος.

Εξίσου βάναυσος ήταν και ο τρόπος δολοφονίας της 29χρονης Τζεβριέ από το χωριό Άβαντος της Ξάνθης η οποία κατέληξε στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης στο οποίο είχε μεταφερθεί με βαρύτατα τραύματα τα οποία της είχε προκαλέσει, όπως αποδείχθηκε, ο ξυλοδαρμός που είχε υποστεί από τον σύζυγό της που δεν δίστασε να πει αρχικά στους γιατρούς ότι «η γυναίκα μου έπεσε από τις σκάλες».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

J2US: Αυτά τα τρία ζευγάρια αποχώρησαν – Ποια δίδυμα πέρασαν στον μεγάλο τελικό

Γιαννιτσά, Χριστούγεννα 1968: Η δολοφονία της όμορφης δασκάλας - «Ήθελα μόνο να την απολαύσω»

Διόδια: Αυξάνονται οι τιμές από την Πρωτοχρονιά - Πόσα θα πληρώνουμε σε όλη την Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή