Αποστολακόπουλος στο Newsbomb.gr: Ανεπαρκή τα μέτρα - Χρειάζεται lockdown

Ο Παναγιώτης Αποστολακόπουλος μίλησε στο Newsbomb.gr για τα νέα μέτρα για την πανδημία.
Αυστηρότερο πλαίσιο μέτρων προτείνει ο Παναγιώτης Αποστολακόπουλος.
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
4'

Ο μικροβιολόγος - βιοπαθολόγος, Παναγιώτης Αποστολακόπουλος, μίλησε στο Newsbomb.gr σχολίασε τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση.

Ο κ. Αποστολακόπουλος τόνισε ότι τα νέα μέτρα «αποτελούν μια δέσμη μέτρων, ικανή να δημιουργήσει ένα μικρό ανάχωμα στον κορονοϊό», ωστόσο, όπως είπε, αυτό θα ισχύσει «αν τηρηθούν στο 100%».

Ωστόσο, εκτίμησε πως «τα νέα μέτρα δεν θα τηρηθούν στο 100%, συνεπώς θα αποδειχθούν ανεπαρκή», υπογραμμίζοντας ότι από όσα ανακοινώθηκαν το «πολύ θετικό» είναι «η υποχρεωτική χρήση της μάσκας».

Ερωτηθείς εάν θεωρεί το σκεπτικό της κυβέρνησης για διάκριση των μέτρων σε αυτά που θα εφαρμοστούν από σήμερα Παρασκευή και σε αυτά που θα εφαρμοστούν από 3 Ιανουαρίου, ο κ. Αποστολακόπουλος τόνισε πως «όσο πιο γρήγορα τίθενται σε ισχύ τα μέτρα τόσο το καλύτερο».

Αποστολακόπουλος: Χρειάζεται lockdown

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Αποστολακόπουλος εκτίμησε πως «χρειάζεται lockdown», λέγοντας ωστόσο πως κατανοεί την ανάγκη του κόσμου – μετά από δύο χρόνια πανδημίας να γιορτάσει. Όμως, επισήμανε πως σκοπός είναι «να προσέξουμε» και «να μην δημιουργήσουμε» περαιτέρω έξαρση της πανδημίας.

Αναλυτικά τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα

  • Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους και αυτό αφορά και το σκέλος των κλειστών χώρων που σχετίζονται με διασκέδαση και γυμναστήρια.
  • Ειδικά για τα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας Ν-95 υψηλής προστασίας
  • Δεν θα γίνουν οι δημόσιες εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα
  • Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το PCR κατά την είσοδο, θα κάνουν τεστ και τη 2η και τη 4η μέρα από την είσοδο στη χώρα.
  • Παραμένει ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.

Νέα μέτρα-Μάσκα KN95: Ποια είναι η διάρκεια ζωής της και πόσο προστατεύει από τον κορονοϊό

Από αύριο Παρασκευή υποχρεωτική καθίσταται η μάσκα ΚΝ-95 για τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μεταφοράς.

Η διάρκεια ζωής της μάσκας πολλαπλής χρήσης ΚΝ95 είναι περίπου 6 με 8 ώρες συνεχούς χρήσης και σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 10 ώρες, αντί για 2 με 3 που έχουν οι συνηθισμένες μάσκες μίας χρήσης.

Πρόκειται για τη μάσκα που φέρει πέντε επίπεδα προστασίας και ειδικά σχεδιασμένα στρώματα φιλτραρίσματος που εξασφαλίζουν μεγάλη προστασία από τους ιωγενείς ιούς, χάρη στη τεχνολογία διήθησης νανοϊνών.

Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο, οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία 94 - 95%, είναι μίας χρήσης και δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους.

Θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν.

Πρόκειται για μάσκα που σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται σε χώρους με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της ΚΝ95, ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας, παρέχει αναπνευστική προστασία σχεδιασμένη με μια αρκετά σφιχτή εφαρμογή στο δέρμα του προσώπου, ώστε να φιλτράρει αποτελεσματικά τα σωματίδια στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η ΚΝ95 μπορεί να φιλτράρει έως και 95% των επικίνδυνων σωματιδίων μεγέθους 0,3 μικρών: σκόνη, σταγόνες υγρασίας, ατμοί.

Επιπλέον βοηθάει στον αποκλεισμό εισόδων βιολογικών υγρών του φορέα μάσκας σε άλλους, για παράδειγμα όταν βήχει η φταρνίζετε. Ταυτόχρονα μειώνει την αρνητική επίδραση μικρών σωματιδίων αερολύματος που προέρχονται από το τριγύρω περιβάλλον.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Κάλαντα με μάσκα παντού - Τι ισχύει από σήμερα για σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ, εκδηλώσεις

Ο τζιχαντιστής των Πατησίων με τους πολλούς ρόλους και την «οικονομική άνεση»

Νίκος Οικονομόπουλος: Ο κορονοϊός με βρήκε δύσκολα – Η Θεία Κοινωνία είναι το φάρμακο των ανθρώπων