Σχολεία: Η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει και δείχνει επιστροφή μια εβδομάδα μετά τις 10 Ιανουαρίου
Σχολεία: Αυτή την εβδομάδα η απόφαση για το αν θα ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, την ώρα που τα δεδομένα δείχνουν πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του 2022 θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα σχολεία και για το αν θα ανοίξουν ξανά στις 10 Ιανουαρίου. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συνεδριάσει στη διάρκεια της εβδομάδας και να πάρει την οριστική απόφαση για την εισήγηση που θα κάνει στην κυβέρνηση. Η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας και των λοιπών στελεχών, όπως έχει εκφραστεί επανειλημμένα, είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, και να γίνουν προσαρμογές στα υγειονομικά πρωτόκολλα αν αυτό είναι αναγκαίο.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο να κάνουν όλοι οι μαθητές rapid test πριν επιστρέψουν στο σχολείο, έτσι ώστε να ανιχνευτούν ασυμπωματικά κρούσματα. Η επάρκεια των τεστ και η τυχόν υπερφόρτωση του συστήματος, όμως, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στο να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο.
Παράλληλα, οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο της διεξαγωγής τριών self test την εβδομάδα – από δυο που διεξάγονται τώρα – από τους μαθητές έτσι ώστε να επιστρέψουν στις αίθουσες. Σε ό,τι αφορά το υγειονομικό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να είναι θετικό στον κορονοϊό το 50+1% των μαθητών, δεν έχει υπάρξει ακόμα πρόταση για αλλαγή. Οι επιστήμονες, ωστόσο, επισημαίνουν πως αυτός ο αριθμός θα πρέπει να μειωθεί.
Οι φωνές της επιστημονικής κοινότητας, βέβαια, όπως και η ανησυχία γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών, διαρκώς αυξάνονται. Οι περισσότεροι επισημαίνουν πως θα πρέπει να δοθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα παράταση στο άνοιγμα των σχολείων, ειδικότερα μετά την τεράστια αύξηση στα κρούσματα που παρατηρήθηκε στο φινάλε του 2021. Είναι ενδεικτικό πως την εβδομάδα κατά την οποία έκλεισαν τα σχολεία τα ενεργά κρούσματα ήταν πάνω από 10.000, ενώ τώρα αυτός ο αριθμός θα είναι αυξημένος σε τρομακτικό βαθμό, μετά τα απανωτά ρεκόρ μολύνσεων που έχουν καταγραφεί.
Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση όλων είναι να μην κλείσουν τα σχολεία, με το δεκαήμερο που μεσολαβεί μέχρι την ημερομηνία επιστροφής των μαθητών στις αίθουσες να είναι το πλέον κρίσιμο. Η κυβέρνηση και η επιστημονική κοινότητα αναμένεται να το αξιοποιήσουν έτσι ώστε να αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα διαμορφωθούν, την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον έχει σχεδόν επικρατήσει σε όλη τη χώρα.
Τα τελευταία δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της γονιδιωματικής επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 έως και τις 30 Δεκεμβρίου 2021 έχουν διαγνωσθεί εκατό συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV-2 που φέρουν το στέλεχος Όμικρον (B.1.1.529). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κρούσματα αυτά δεν αντανακλούν τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων Όμικρον στην κοινότητα, αλλά μόλις έναν αριθμό ύποπτων κρουσμάτων προς επιβεβαίωση, μαζί με έναν αριθμό περιστατικών που διερευνήθηκαν κατόπιν τυχαίας δειγματοληψίας από τα κρούσματα που έχουν διαγνωσθεί στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ.
Παράλληλα σε έξι Εργαστήρια ανά την επικράτεια διενεργείται έλεγχος για πιθανά δείγματα Όμικρον με τη μέθοδο real-time PCR (μέθοδος S gene drop out) που μπορεί να διαχωρίζει με μεγάλη αξιοπιστία τα δείγματα Όμικρον από τα υπόλοιπα στελέχη. Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 6.604 θετικά δείγματα για SARS-CoV-2 το διάστημα από τις 20/12/2021 έως και τις 30/12/2021. Από τα 6.604 θετικά δείγματα τα 2.840 βρέθηκαν θετικά σε Όμικρον (43,0%) με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 12,5% και 62,1%. Στις 30/12/2021 το ποσοστό των θετικών δειγμάτων για το στέλεχος Όμικρον ήταν 62,1%.
Συγκεκριμένα, στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) στην περιοχή της Αττικής, το 52,3% (954/1825) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ημερήσια ποσοστά να κυμαίνονται από 0% έως 78,0%.
Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, στο Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ το 45,3% (424/935) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ημερήσια ποσοστά να κυμαίνονται από 0% έως 58,7%, ενώ στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών ΙΝΕΒ - ΕΚΕΤΑ το 7,0% (31/442) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 0% και 11%.
Στα δείγματα από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών, το 35,7% (383/1,073) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 0% και 59,1%.
Στα δείγματα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης το 45,7% (859/1,878) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 0% και 71,2%.
Στα δείγματα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 41,9% (58/119) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 0% και 68,7%.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.