«Εκτόξευση» κρουσμάτων τον Ιανουάριο - Πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση και το τέλος του κορονοϊού
Για έναν δύσκολο Ιανουάριο με πολλά κρούσματα εξαιτίας της πολύ μεταδοτικής Όμικρον προειδοποιούν οι Έλληνες επιστήμονες, με τις δυσοίωνες προβλέψεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 100.000 μολύνσεις ημερησίως μέχρι τα τέλη του μήνα.
Με τη μετάλλαξη Όμικρον να «επελαύνει» στη χώρα και τη «Δέλτα» να εξακολουθεί να πιέζει το σύστημα Υγείας, οι ειδικοί εντείνουν τις ανησυχίες τους και προειδοποιούν για «εκτόξευση» των κρουσμάτων μέχρι την αποκλιμάκωση. Μάλιστα, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη εξέφρασε χθες την εκτίμησή της ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων, εξαιτίας της Όμικρον, μπορεί να φθάνει και τις 100.000, ενώ το peak αναμένεται στις 15 Ιανουαρίου.
Πρόβλεψη που δεν θα την χαρακτηρίζαμε απίθανη μιας και από τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα προκύπτει ότι από τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου έως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καταγράφηκαν πάνω από 135.000 κρούσματα.
Από την πλευρά του και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποίησε μέσω του Newsbomb.gr ότι μέχρι τις 22 Γενάρη τα ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο θα κυμαίνονται στα 65.000 ενώ ανάλογα με τα τεστ που θα διενεργούνται θα φτάσουν και τα 80.000 - 85.000.
Παράλληλα και ο υπ. Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι τις επόμενες μέρες θα δούμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων εξαιτίας της Όμικρον στη χώρα μας, ενώ για την αποκλιμάκωση χρειάζεται τουλάχιστον ένας μήνας. O κ. Σαρηγιάννης δήλωσε στο Open πως στις 20 Φεβρουαρίου θα καταγράφονται πιο διαχειρίσιμοι αριθμοί, ενώ στη συνέχεια θα οδηγηθούμε «σε απόλυτη νίκη επί της Όμικρον».
Η πρόβλεψη Έλληνα επιστήμονα για το τέλος του κορονοϊού
Ο Παναγής Γαλιατσάτος, καθηγητής Πνευμονολογίας στο John Hopkins μιλώντας σήμερα στο MEGA τόνισε ότι η μετάλλαξη Omicron είναι πιο μεταδοτική και τα κρούσματα ανέβηκαν επικίνδυνα, καθώς κατά τη διάρκεια των γιορτών ο κόσμος μαζεύτηκε σε παρέες, κάνοντας παράλληλα πρόβλεψη για το τέλος του κορονοϊού.
Όπως είπε, σύμφωνα με τη δική του εκτίμηση, θεωρεί πως μέσα σε 6 με 8 μήνες, δηλαδή περίπου το καλοκαίρι, ο κόσμος θα έχει ξεμπερδέψει με την πανδημία, ωστόσο η Covid-19 θα μείνει. Τα δύο εργαλεία που θα βάλουν τέλος στην πανδημία είναι ο εμβολιασμός και οι μάσκες, ώστε να μην «πνίγονται» τα νοσοκομεία από νοσηλείες.
Ο κ. Γαλιατσάτος τάχθηκε επίσης κατά του lockdown και υπέρ της ενημέρωσης των πολιτών: «Πιστεύω στην αρχή το lockdown χρειαζόταν, δεν ξέραμε τη βιολογία του ιού. Έχουν περάσει δύο χρόνια και ήδη ξέρουμε πολλά. Δεν χρειάζεται lockdown, χρειαζόμαστε κουβέντα. Ο άνθρωπος θα σταματήσει την πανδημία». Μάλιστα ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως αν δεν εμβολιαστούν περισσότεροι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να «ξεπηδήσει» μία νέα μετάλλαξη, χειρότερη από την Όμικρον.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πλεύρης: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για τα σχολεία - Εξετάζονται περισσότερα τεστ
Αλεξάνδρα Παναγιώταρου - Κατερίνα Λιόλιου: Το «καυτό» δίδυμο που κέρδισε το «J2US» (vids)
Σενάρια του 2022: Από τις πρόωρες εκλογές πήγαμε στην… πτώση της κυβέρνησης