Το άνοιγμα των σχολείων φοβίζει τους επιστήμονες: Ο προβληματισμός τους για τα self test

Οι επιστήμονες επιμένουν να εκφράζουν την αγωνία τους για το άνοιγμα των σχολείων με τους όρους που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας
Οι επιστήμονες επιμένουν να εκφράζουν την αγωνία τους για το άνοιγμα των σχολείων με τους όρους που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου
3'

Επιφυλακτικοί και ανήσυχοι για το γεγονός ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου με τους όρους που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας εμφανίζονται αρκετοί επιστήμονες με ορισμένους, μάλιστα, να θέτουν και έναν προβληματισμό σχετικά με τον ρόλο των self test.

«Δεν με φοβίζει τόσο πολύ ότι θα αρρωστήσουν τα παιδιά, που σπανίως εμφανίζουν σοβαρό πρόβλημα, αλλά ότι μπορεί να καταρρεύσει το εκπαιδευτικό σύστημα, γιατί θα νοσήσουν πολλά παιδιά ή ότι θα νοσήσουν οι εκπαιδευτικοί» είπε χαρακτηριστικά στο MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Ο ίδιος επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει έστω και τώρα απόφαση για παράταση μιας εβδομάδας για το πρώτο κουδούνι λέγοντας ότι το διάστημα αυτό θα βοηθούσε καθώς θα μπορούσαν να φανούν τα στοιχεία των άλλων χωρών.

Ο Νίκος Τζανάκης έθεσε, δε, και ένα επιπλέον ζήτημα που αφορά τα self test και ειδικότερα το χρονικό «παράθυρο» που θετικοποιείται το συγκεκριμένου τύπου test και το οποίο είναι διαφορετικό από το χρονικό «παράθυρο» μετάδοσης του ιού. «Έτσι ένα παιδί την Κυριακή να έχει αρνητικό τεστ, αλλά να επωάζεται ο ιός και να βγει θετικό την Τετάρτη. Όμως Δευτέρα και Τρίτη θα έχει μεταδώσει τον ιό στην τάξη» εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Υπέρ του σεναρίου της μιας εβδομάδας καθυστέρησης της επαναλειτουργίας των σχολείων τάχθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ιωάννης Κιουμής, υπογραμμίζοντας ότι το μήνυμα της αποφυγής του συνωστισμού που επαναλαμβάνει η κυβέρνηση «υπονομεύεται από την έναρξη των σχολείων, καθώς τα σχολεία είναι εστίες συνωστισμού».

Παράλληλα, ο κ. Κιουμής σημείωσε ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει αλλάξει τα δεδομένα, καθώς πρόκειται για τον πιο μεταδοτικό ιό που υπήρξε ποτέ στην Ιστορία της Ιατρικής. «Αυτή η μετάλλαξη προκαλεί ηπιότερη νόσο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τις δώσουμε τις “ευκαιρίες” να είναι παρούσα σε υψηλές συγκεντρώσεις, γιατί τότε υπονομεύουμε το “αύριό” μας».

Τέλος, ο κ. Κιουμής υπογράμμισε ότι η εκτίμησή του είναι για ανώτερο αριθμό ημερίσιων κρουσμάτων στις 60.000 και όχι στις 100.000. «Και από κει και πέρα θα αρχίσει η αποκλιμάκωση της Όμικρον, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες που προηγήθηκαν» συμπλήρωσε. Από την πλευρά του ο κ. Τζανάκης, συμπλήρωσε ότι προβλέψεις για τον αριθμό των κρουσμάτων θα εξαρτηθούν και από την εφαρμογή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί. «Στις 18-20 Ιανουαρίου αναμένεται η κορύφωση αυτού του κύματος της Όμικρον, με πάνω από 65.000 κρούσματα» πρόσθεσε ο Νίκος Τζανάκης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Καρδίτσα: Νεκρός 18χρονος φοιτητής – Κατέρρευσε μέσα σε καφετέρια

Survivor: «Βόμβα» με τους υποψήφιους - Η απόφαση που έφερε τα πάνω - κάτω (videos)

Καιρός: Πότε επιστρέφει για τα καλά ο χειμώνας – Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Άδεια από την εργασία για όσους νοσούν με κορονοϊό: Τέλος στο αλαλούμ – Τι προβλέπει η ΚΥΑ