Χίος: Θεοφάνεια στον καταπέλτη - Οι κάτοικοι αντιδρούν στην κατασκευή νέας κλειστής δομής μεταναστών

Οι κάτοικοι σε Χίο αλλά και στη Μυτιλήνη, αντιδρούν στη δημιουργία υπερδομής προσφύγων και μεταναστών.

Χίος: Θεοφάνεια στον καταπέλτη - Οι κάτοικοι αντιδρούν στην κατασκευή νέας κλειστής δομής μεταναστών
Σε παιχνίδι εξάντλησης των πολιτών που αντιδρούν στη δημιουργία δομής στο Θόλος, μετατράπηκε το θέμα της προσέγγισης του πλοίου «Πελαγίτης» στη Χίο.
In Time / Chiosphotos.gr / ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
4'

Αυτοδιοικητικοί και πολίτες, συγκεντρώθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης τα χαράματα στο λιμάνι των Μεστών, αποτρέποντας την αποβίβαση μηχανημάτων της αναδόχου εταιρείας του έργου της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής για μετανάστες και πρόσφυγες, στη Χίο.

Μετά από διαπραγματεύσεις το οχηματαγωγό πλοίο «Πελαγίτης» αποβίβασε φορτηγά με ευπαθή προϊόντα, αλλά όχι τα μηχανήματα τα οποία και ξαναμπήκαν στο πλοίο. Στη συνέχεια, το πλοίο συνέχισε την πορεία του προς το λιμάνι της πόλης της Χίου όπου οι συγκεντρωμένοι, μετακινήθηκαν ώστε να παρέμβουν και εκεί.

Δείτε την gallery:

«Μπόκο» και στο λιμάνι της Χίου

Λίγο αργότερα, ούτε στο λιμάνι της Χίου κατάφερε να δέσει το οχηματαγωγό πλοίο «Πελαγίτης», καθώς για δεύτερη φορά, αυτοδιοικητικοί και πολίτες κατέλαβαν τον περίκλειστο χώρο του λιμανιού και δεν επέτρεψαν την αποβίβαση των μηχανημάτων.

Στο λιμάνι της Χίου όπως και στο λιμάνι των Μεστών υπήρχε μικρή δύναμη με στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου καθώς και τα στελέχη του τοπικού Λιμενικού Σταθμού.

Στη συνέχεια, το πλοίο που δεν ήταν ναυλωμένο αποκλειστικά για τη μεταφορά των μηχανημάτων αλλά μετέφερε και άλλα εμπορεύματα, ξεκίνησε για το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Δεδομένης όμως της απόφασης για κατασκευή νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής και στη Λέσβο με ανάδοχο την ίδια εταιρεία ξεκίνησε νέα κινητοποίηση να μη δέσει το πλοίο ούτε στη Μυτιλήνη.

Μουτζούρης: «Η Χίος αποτελεί παράδειγμα για τη Μυτιλήνη»

Με χειροκροτήματα υποδέχτηκε πλήθος κόσμου τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κ. Μουτζούρη κατά τη διάρκεια παρουσίας του στην κινητοποίηση της Πέμπτης, ο οποίος συνοδεύονταν από τους Αντιπεριφερειάρχες.

Σε δηλώσεις του στο λιμάνι της Χίου ξεκαθάρισε την πάγια θέση της Περιφέρειας η οποία δεν είναι άλλη από μια μικρή δομή για καταγραφή και ταυτοποίηση που δεν θα ξεπερνά τα 500 άτομα μακριά από τον αστικό ιστό.

Η πρώτη του φράση φτάνοντας στο νησί ήταν «τα καταφέρατε» και όσοι έμειναν στην προβλήτα του περιέγραψαν την ολονύχτια προσπάθεια των κατοίκων να αποτρέψουν την απόβαση των μηχανημάτων.

Ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο έργο της Κυβέρνησης στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης ωστόσο μοναδική διαφωνία παραμένει το ζήτημα των δομών:

«Απεδείχθη ότι οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου απηχούν το λαϊκό συναίσθημα… Η αλήθεια παραμένει ότι είναι τρεις οι πυλώνες στο μεταναστευτικό που μας ταλαιπωρούν και είναι η φύλαξη των συνόρων για την οποία είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, στην εκκένωση των νησιών ωστόσο παραμένει η διαφωνία μας στο θέμα των δομών»

Ερωτώμενος σχετικά με το αν οι δίαυλοι επικοινωνίας με το αρμόδιο Υπουργείο παραμένουν ανοιχτοί, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι μέχρι εχθές το βράδυ βρίσκονταν σε επικοινωνία με την Κυβέρνηση.

Νέο «στοπ» στη Μυτιλήνη

Μετά τη Χίο, και στη Μυτιλήνη πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για την έλευση του πλοίου «Πελαγίτης».

Κάτοικοι του νησιού συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο λιμάνι της πόλης, προκειμένου να εμποδίσουν πιθανή αποβίβαση από το πλοίο των μηχανημάτων της αναδόχου εταιρείας.

Στο νησί, η είδηση του ερχομού του «Πελαγίτης» με τα μηχανήματα, ερμηνεύτηκε ως μεταφορά τους για τη δομή στη Βάστρια, γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

Στον χώρο του λιμανιού συγκεντρώθηκε, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, πλήθος κόσμου, ενώ το «παρών» έδωσαν αιρετοί πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Μετά από διαπραγματεύσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και άλλων εκπροσώπων φορέων του νησιού με τις Αρχές, αποφασίστηκε το πλοίο να δέσει, να αποβιβαστούν τα φορτηγά με τα εμπορεύματα. Τα μηχανήματα, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποβιβάστηκαν, αλλά μετακινήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: emprosnet.gr, lesvospost.com, ΑΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Όλη η αλήθεια για το Καζακστάν: Το ουράνιο, τα όπλα και ο «γέρος» που κυβερνά τη χώρα

Τζόκερ: Πού συμπληρώθηκε το τυχερό δελτίο των 1.300.000 ευρώ - Είχε και 19 τυχερά «5αρια»

Survivor: Ο λόγος που αποχώρησε ο Γιάννης Χατζηγεωργίου από το ριάλιτι επιβίωσης

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή