Προίκα 120 εκατ. ευρώ για δράσεις στην Αθήνα

Ο δήμος Αθηναίων και δύο υπουργεία ενώνουν τις δυνάμεις τους, εξαγγέλλοντας κοινές δράσεις, που φιλοδοξούν να δώσουν ζωή στο κέντρο της Αθήνας και να τονώσουν την οικονομία της πρωτεύουσας.
2'

Το «σύμφωνο συνεργασίας» υπέγραψαν σήμερα η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Το πρόγραμμα «Αθήνα Ξανά» περιλαμβάνει τη διάθεση 120 εκατ. ευρώ στο δήμο της Αθήνας, ο οποίος θα αναλάβει και τη διαχείρισή τους.

Η προγραμματική συμφωνία προβλέπει ότι την εξασφάλιση 100 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης και άλλων 20 εκατ. από το υπουργείο Εργασίας μέσω του ΕΣΠΑ. Στόχος η αντιμετώπιση της υποβάθμισης της πόλης και η «αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης».

Οι δράσεις και τα μέτρα κινούνται σε πέντε άξονες:

  • Ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας,
  • Αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων,
  • Αναζωογόνηση μέσω παρεμβάσεων του αστικού ιστού,
  • Διαχείριση της κοινωνικής κρίσης,
  • Διασφάλιση της υλοποίησης-βιωσιμότητας του προγράμματος.

Σε ότι αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της πόλης, ο δήμος Αθηναίων σχεδιάζει την μετατροπή τριών εγκαταλειμμένων ξενοδοχείων στην περιοχή της Ομόνοιας (Mέγας Αλέξανδρος, Μπάγκειον, Ολυμπία) σε κέντρα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας.

Έμφαση θα δοθεί, μεταξύ άλλων, στον τομέα της σχεδίασης (ύφασμα, μόδα, κόσμημα) και σε αναδυόμενους τομείς όπως η έρευνα, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες.

Επιπλέον, στόχος είναι η στήριξη του καλλιτεχνικού κόσμου, όπως τα παραδοσιακά επαγγέλματα και το εμπόριο τοπικών προϊόντων, που διατίθενται γειτονιές και πλατείες.

Η δράση περιλαμβάνει διεθνείς συνεργασίες με ιδιωτικούς φορείς, που διαθέτουν εμπειρία στην υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς και την Περιφέρεια Αττικής, σκοπεύει να επενδύσει στην ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού και του τουρισμού αναψυχής.

Για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης σχεδιάζονται δράσεις που αφορούν: την επαγγελματική κατάρτιση και την ανάπτυξη κοινωνικών παροχών με νέα κέντρα υγείας και παιδικούς σταθμούς.

Ο δήμος, επίσης, θα προχωρήσει στη δημιουργία δικτύου κοινωνικής στέγασης, κέντρου διαμονής αστέγων και φορέων δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Έργα που αφορούν στην περιβαλλοντολογική λειτουργίας της πόλης, περιλαμβάνουν το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων με την τοποθέτηση 70 υπόγειων κάδων υψηλής χωρητικότητας, δημιουργία «πράσινων» στεγών, ενεργειακή αναβάθμιση 14 σχολείων, φωτισμός της πόλης με την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικών λαμπτήρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, ποδηλατοδρόμους μήκους 5,5 χλμ, όπως αυτός που θα συνδέει την Ακαδημία Πλάτωνος με τον Κεραμεικό.

Ανάπλαση και δημιουργία πρασίνου προβλέπεται για 11 πλατείες του κέντρου, βελτίωση πεζοδρομίων και του ηλεκτροφωτισμού, καθώς ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ανακαίνιση πέντε εγκαταλειμμένων κτιρίων.

Για την αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης τα σχέδια θέλουν την στήριξη, φιλοξενία και επανένταξη των αστέγων και δράσεις για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.

Τα έργα αναμένεται να δημοπρατηθούν τους επόμενους 6 έως 9 μήνες και θα έχουν ολοκληρωθεί στα επόμενα 2,5 χρόνια. Νωρίτερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα, καθώς δεν απαιτούν τεχνική προεργασία.