Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Δεν μπορούμε να μιλάμε για επιπέδωση – Ίσως δούμε ξανά αύξηση κρουσμάτων

Επιφυλακτικός όσον αφορά τη μείωση των κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης – Τι είπε για τους λεγόμενους σκληρούς δείκτες  
Όπως υποστηρίζει ο Νίκος Τζανάκης, σε κάποιες χώρες μετά από μείωση των κρουσμάτων υπήρξε αύξηση.
INTIME
3'

Υπομονή μέχρι την επόμενη Τρίτη προκειμένου να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία του 5ου κύματος της πανδημίας συνέστησε μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «προερχόμαστε από ένα σχεδόν τετραήμερο αργίας που παράλληλα ισχύουν και τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας που κάνει πολύ κόσμο να μην έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα. Εύχομαι να είναι αυτή η πραγματικότητα και να έχουμε μια πρόωρη επιπέδωση της καμπύλης».

Και πρόσθεσε: «ωστόσο θα πρέπει να έχουμε υπόψην μας ότι σε κάποιες χώρες, έχει παρατηρηθεί ότι μετά από μια πρόσκαιρη μείωση των κρουσμάτων, στη συνέχεια υπήρξε αύξηση».

Τέλος ο κ. Τζανάκης επανέλαβε την ευχή του να πηγαίνουμε όντως σε επιπέδωση και στη συνέχεια σε αποκλιμάκωση ενώ μιλώντας για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίες τόνισε ότι είναι αναμενόμενοι: «είχαμε πει ότι 2 εβδομάδες μετά την επιθετική αύξηση των κρουσμάτων θα δούμε αύξηση στις νοσηλείες και στη συνέχεια στις ΜΕΘ και στους θανάτους που από τους 40-50 που είχαμε πέσει τώρα καταγράφονται πάλι 70, 80 και κάποια στιγμή είδαμε και 90».

43.386 κρούσματα σε παιδιά - Στα ύψη η θετικότητα

Για ένα ακόμα 24ωρο, τα κρούσματα που καταγράφηκαν στη χώρα ξεπέρασαν τις 20.000 με την πανδημία να καλπάζει και στην Ελλάδα, εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον και της μεγάλης της μεταδοτικότητας. Τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ για τον δείκτη θετικότητας στο διάστημα 3 Ιανουαρίου – 9 Ιανουαρίου, καταδεικνύουν το πόσο μεγάλη είναι η διασπορά σε όλη την επικράτεια, ενώ παράλληλα εκθέτουν όσους επιμένουν ότι η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων είναι η ενδεδειγμένη.

Τη συγκεκριμένη εβδομάδα, με τα σχολεία να είναι κλειστά από τις 23 Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν 43.386 κρούσματα σε παιδιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα αναφοράς, το ποσοστό θετικότητας ήταν 9.43% σε σύνολο 2.541.216 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 2.70% σε σύνολο 1.643.264 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 5.67%.

Πίνακας 3: Ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των ελέγχων ανά Περιφερειακή Ενότητα με δεδομένα από 03 Ιανουαρίου 2022 έως 09 Ιανουαρίου 2022

Διάγραμμα 9: Ποσοστό θετικότητας ανά ISO WEEK με βάση το σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων COVID-19

Διάγραμμα 10: Ποσοστό θετικότητας ανά ISO WEEK με βάση το σύνολο των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων COVID-19

Την εβδομάδα αναφοράς, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.988, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.467. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.62.

Διάγραμμα 11: Σύνολο εισαγωγών νέων ασθενών, εξιτηρίων και θανάτων

Την εβδομάδα αναφοράς, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 43.386, αποτελώντας το 18% (12% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Διάγραμμα 12: Ποσοστό κρουσμάτων ατόμων ηλικίας 4-18 ετών στο σύνολο των κρουσμάτων COVID-19 ανά επιδημιολογική εβδομάδα αναφοράς: 2021-01-04 έως 2022-01-09

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φονική κακοκαιρία «Διομήδης»: Νεκρός σε ρέμα εντοπίστηκε άνδρας στις Σέρρες- Αγνοείται η σύζυγός του

Καιρός τώρα: Χιονίζει στη Μαλακάσα! Μάχη να μείνει «καθαρή» η Εθνική- Πού θα χτυπήσει ο «Διομήδης»

Αγωνία για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο - Τα τελευταία νέα για την κατάσταση της υγείας του