Το Newsbomb σε ένα από τα τελευταία βίντεο κλαμπ της Αθήνας - Γιατί έρχεται το… τέλος

Οι τελευταίοι των Μοϊκανών… αφού σε όλη τη χώρα με τα βίας λειτουργούν 50 βιντεοκλάμπ
Ποιος θυμάται το «Αυτός, αυτή και τα μυστήρια», δεν υπάρχει αλλού
4'

Αρχές της δεκαετίας του 80. Η τηλεόραση έχει μπει σε κάθε σπίτι και τα νέα νοικοκυριά εξοπλίζονται με μια συσκευή, το βίντεο. Η ιδιωτική τηλεόραση δεν υπάρχει, οπότε οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες.

Την ίδια ώρα οι κινηματογραφικές παραγωγές (κυρίως οι αμερικανικές) διαδέχονταν η μία την άλλη. Και μετά από τις ταινίες έβγαιναν οι κασέτες και έφθαναν στις γειτονιές μέσω των video clubs.

Οι νέοι της εποχής έπαιρναν κασέτα για να την δουν στο βίντεο. Τα video clubs ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια σε όλες τις περιοχές για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

Μια εποχή που από ότι φαίνεται έκανε τον κύκλο της και τώρα είναι στο σημείο που κλείνει.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε σε ένα από τα τελευταία εναπομείναντα video clubs στα δυτικά προάστεια των Αθηνών.

Εκεί μας υποδέχθηκε ο ιδιοκτήτης του ο Ανδρέας Κανακάρης. Το δικό του video-club το «έστησε» τον Δεκέμβριο του 1986. Από το μαγαζί του έχουν περάσει εκατοντάδες σινεφίλ που έπαιρναν τις πρώτες τους κασσέτες ως παιδιά και τώρα έρχονται με τα παιδιά τους να πάρουν dvd.

Τρεις γενιές πέρασαν από εκεί και τώρα βλέπει τους τίτλους τέλους να είναι κοντά.

«Μιλάμε για εξόντωση ενός κλάδου, ενός κλάδου που δεν προστατεύτηκε ποτέ από την Πολιτεία. Είχαμε να ανταγωνιστούμε την πειρατεία όπου ο καθένας μπορεί πατώντας ένα κουμπί από τον υπολογιστή του να κατεβάσει όποια ταινία θέλει. Παράλληλα τα συνεχόμενα lock-down που δεν μας επέτρεψαν να δουλέψουμε ούτε με click-away μας «γονάτισαν». Φοβάμαι ότι η κατάσταση είναι μια αναστρέψιμη καθώς και οι πιο νέες γενιές δεν έχουν έρθει σε επαφή με το περιβάλλον του video-club.», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει, «Δεν είναι μόνο να διαλέγεις την ταινία, αλλά είναι η επαφή, η συζήτηση. Έχουμε χτίσει σχέσεις με τους πελάτες μας. Και πάντα η συζήτηση ξεκινά με το ποια και γιατί να επιλέξουν ταινία, ποια να αποφύγουν, ποια να αναζητήσουν, σύμφωνα με τα γούστα και τις προτιμήσεις τους πάντα. Στην συνέχεια και ενώ μιλάμε για την 7η τέχνη μπορεί να ανταλλάξουμε απόψεις για το οτιδήποτε. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι υπάρχει μια ανθρώπινη υγιής επαφή. Με την υπάρχουσα εξέλιξη δεν θα υπάρχει αυτό. Και ξέρεις τι; Όταν παίρνεις μια ταινία από ένα video-club είναι μια ιεροτελεστία, το πριν αλλά και το μετά, πως θα δεις την ταινία, με ποιους, με τι φαγητό ή σνακ να τη συνοδεύσεις».

Οι εταιρείες διανομής είναι το τελειωτικό χτύπημα

Πριν λίγο καιρό οι εταιρείες διανομής έριξαν τίτλους τέλους. Αυτό είναι και το τέλος καθώς στην Ελλάδα δεν φτάνουνε νέοι τίτλοι σε DVD. «Τα είχαμε όλα και τώρα το τελειωτικό χτύπημα. Χωρίς τους νέους τίτλους ουσιαστικά μας λένε να το κλείσουμε. Οι εταιρείες διανομής αποτελούσαν το πιο κομβικό ρόλο. Πλέον χωρίς αυτές εμείς δεν έχουμε μέλλον. Πόσο να δουλέψουμε το στοκ εμπόρευμα», διερωτάται ο κ. Κανακάρης στο Newsbomb.gr

Επίσης τονίζει πως οι πλατμφόρμες με τις ταινίες και η συνδρομητική τηλεόραση, σε συνδυασμό με την πειρατεία είναι οι βασικοί λόγοι που τα video-club «έσβησαν» από το χάρτη.

Ο κλασσικός κινηματογράφος σώζει την παρτίδα

Οι πελάτες που περνάνε το κατώφλι του video - club αναζητούν κλασικές ταινίες. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Netflix και άλλες πλατφόρμες δεν τις έχουν στην βιβλιοθήκη τους. Οι ταινίες σταθμοί της 7ης τέχνης είναι αυτές που κρατούν όρθια μέχρι στιγμής τις άλλοτε αυτοκρατορίες. Μέχρι πότε κανείς δεν ξέρει, βέβαια το ζητούμενο είναι αυτά που έμειναν να υπάρξει μέριμνα για να επιβιώσουν και την επόμενη ημέρα.

Οι κορυφαίες ταινίες

Για να το ελαφρύνουμε το θέμα ζητήσαμε από τον ιδιοκτήτη του video-club να μας προτείνει το top-10 των ταινιών που πρέπει να δούμε. Οι επιλογές του είναι:

- Seven

- Έκτη Αίσθηση

- Πορφυρά Ποτάμια

- Brave heart

- Frantic

- Νονός

- Το όνομα του Ρόδου

- Rain Man

- Δείπνο Ηλιθίων

- Dracula

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τα Καστοριανά Ραγκουτσάρια στη σκιά της «Ο»

Τα χώματα της Χαλκιδικής μυρίζουν Ελλάδα από την αρχαιότητα