Κρούσματα σήμερα: Κοντά στις 15.000 νέες μολύνσεις – Τι λένε οι επιστήμονες για την αποκλιμάκωση

Κρούσματα σήμερα: Οι πτωτικές τάσεις κρουσμάτων αναμένεται να συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα. Τι επισημαίνουν οι επιστήμονες για την πορεία αποκλιμάκωσης της πανδημίας.

κρουσματα εκτιμηση 17 ιανουαριου
Συνεχίζονται οι πτωτικές τάσεις στα κρούσματα.
InTime / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
3'

Μια εβδομάδα με διαρκώς μειούμενα κρούσματα συμπληρώνεται, με τις μολύνσεις που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα να πλησιάζουν τις 15.000 σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Ένας αριθμός ο οποίος σε σχέση με τα επίπεδα που έφτασαν τα κρούσματα στην τελευταία εβδομάδα του 2021, φαντάζει μικρός. Τα σημάδια κάμψης, λοιπόν, της πανδημίας στη χώρα φαίνεται πως συνεχίζονται με τους επιστήμονες να υπογραμμίζουν πως αυτή θα συνεχιστεί ως τα τέλη Ιανουαρίου όταν και οι μολύνσεις θα πέσουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Θέμα χρόνου τα 10.000 κρούσματα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, κρατά μικρή επιφύλαξη αναφορικά με την ύφεση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα ημερήσια κρούσματα. Σε επικοινωνία που είχε με το Newsbomb.gr, ανέφερε πως, «αυτή τη στιγμή από τα κρούσματα που ανιχνεύουμε, καταγράφονται τα μισά απ' όσα έχουμε στην κοινότητα, διότι γίνονται πολύ λιγότερα τεστ. Είμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης, θα δούμε να μειώνονται τα κρούσματα σταδιακά μέχρι την επόμενη εβδομάδα και οι νοσηλείες έως τέλος του μήνα. Ωστόσο είμαστε πολύ συγκρατημένοι, ενδεχομένως να δούμε και κάτω από 10.000 μολύνσεις την επόμενη, αλλά αυτό δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα», δήλωσε χαρακτηριστικά, o καθηγητής.

Αποκλιμάκωση από τέλη Ιανουαρίου βλέπει ο Νίκος Θωμαΐδης

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, σημείωσε ότι διαφαίνεται μια μικρή ύφεση του ιικού φορτίου κάτω από 20%, με βάση την ανάλυση των λυμάτων στην Αττική, ωστόσο το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «Η ανάλυση των λυμάτων της Αθήνας δείχνει μια μικρή ύφεση κάτω από 20% αυτή την εβδομάδα. Αυτό προφανώς δεν είναι σε συνάρτηση με τη μείωση που βλέπουμε στην κλινική επιτήρηση και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στα λύματα βλέπουμε το συνολικό ιικό φορτίο που υπάρχει στην κοινότητα, δηλαδή και των ασυμπτωματικών που συνήθως διαφεύγουν της κλινικής επιτήρησης. Υπάρχει περισσότερη διασπορά, αλλά διαφαίνεται μια ύφεση και στις επόμενες 2-3 εβδομάδες, στα τέλη Ιανουαρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα έχουμε μια σοβαρή αποκλιμάκωση».

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι η επικράτηση της Όμικρον αγγίζει το 95% και υπογράμμισε ότι η αναμνηστική δόση προστατεύει καθολικά ως προς τη Δέλτα, αλλά και το 80% όσων νοσούν με την Όμικρον.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, επισήμανε ότι την Άνοιξη θα είμαστε πολύ καλύτερα επιδημιολογικά, με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξει κάτι άλλο που θα χειροτερέψει τα πράγματα

Αναφορικά με τη φυσική ανοσία, υπογράμμισε ότι η ανοσία που παρέχει η φυσική νόσηση διαρκεί λιγότερο και είναι λιγότερο έντονη από την ανοσία των εμβολίων τονίζοντας ότι «για να αποκτήσεις τη φυσική ανοσία παίρνεις το ρίσκο να νοσήσεις σοβαρά».

Σχετικά με τα αντιικά χάπια, ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε ότι ξεκινάει η χορήγηση του χαπιού της Merck, το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμα έγκριση από τον ΕΜΑ, αλλά θετική γνωμοδότηση.

«Η επιθυμία μας είναι να δούμε το χάπι της Pfizer που έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Όμως για κάποιους μήνες δε θα υπάρχει η δυνατότητα να το παίρνουν όλοι, γιατί είναι ακριβό, της τάξεως των 500-600 ευρώ», κατέληξε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ζάκυνθος: 17χρονος πυροβόλησε κατά λάθος συμμαθητή του με καραμπίνα

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Ραγδαία επιδείνωση καιρού σε όλη τη χώρα - Πιθανά τα χιόνια στην Αττική

Αργυρούπολη: Παραδόθηκε ο 46χρονος που ξυλοκόπησε βάναυσα τη σύντροφό του

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή