ΠΑΝΩ ΑΠΟ 36.000 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το σκεπτικό της παράτασης των μέτρων - Ανησυχία για τα κρούσματα στα παιδιά

Νέα παράταση των μέτρων για μία εβδομάδα εισηγήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η Επιτροπή των ειδικών. Τα μέτρα για τον κορoνοϊό που ξεκίνησαν από 30/12/21 θα παραταθούν μέχρι και τις 31/1/22, καθώς η απόφαση έγινε δεκτή από το Υπουργείο Υγείας.

Καθημερινότητα στο κέντρο της Αθήνας
Καθημερινότητα στο κέντρο της Αθήνας
Intimenews/Γιάννης Λιάκος
4'

Ο σταθερά υψηλός αριθμός θανάτων και διασωληνωμένων οδήγησε κυβέρνηση και ειδικούς στην παράταση των μέτρων για μία εβδομάδα. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έκρινε ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επιτρέπει «ανοίγματα», καθώς η «Δέλτα» πιέζει το ΕΣΥ και η «Όμικρον» διασπείρεται στην κοινότητα με τρομακτικούς ρυθμούς. Τα μέτρα αναμένεται να επενεξεταστούν την επόμενη εβδομάδα.

Για την απόφαση της επιτροπής των ειδικών να εισηγηθούν παράταση για μια ακόμη εβδομάδα των μέτρων κατά του κορονοϊού μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.

Η επιδημιολογική εξέλιξη είναι μεν αισιόδοξη, αλλά τα κρούσματα και οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, τόνισε ο κ. Παρασκευής μιλώντας στον Real Fm 107,1 τονίζοντας παράλληλα πως οι αριθμοί των διασωληνωμένων και των θανάτων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της επιτροπής.

O κ. Παρασκευής τόνισε πως καταγράφεται μικρή αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ, προσθέτοντας πως το 50% των νοσηλειών στις απλές κλίνες οφείλεται στη μετάλλαξη «Όμικρον», ενώ για τους θανάτους ανέφερε πως κατεξοχήν αφορούν σε προηγούμενες νοσηλείες λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα». Η ήπια νόσηση της Ο «δεν πρέπει να παρερμηνεύεται και δεν πρέπει θεωρείται πως είναι ακίνδυνη ειδικά για τους ανεμβολίαστους», κατέληξε.

Tα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από το προσωπικό στους χώρους εστίασης.
  • Κλείσιμο των χώρων εστίασης και διασκέδασης στις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν επιτρέπονται οι όρθιοι και στα τραπέζια ο αριθμός των ατόμων περιορίζεται σε έξι.
  • Απαγορεύεται η μουσική.
  • Απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης με χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.
  • Στο 10% η πληρότητα των γηπέδων και ανώτατο όριο έως 1.000 άτομα.
  • Με PCR τεστ 48 ωρών το επισκεπτήριο στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων.
  • Αυστηρότεροι όροι για το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία.
  • Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κυλιόμενο ωράριο.

Ανησυχία για τα κρούσματα στα παιδιά: Το 25% των κρουσμάτων covid αποτελούν οι ασθενείς ηλικίας 4-18 ετών

Παράλληλα προβληματίζουν τα κρούσματα σε παιδιά από τη στιγμή που άνοιξαν τα σχολεία, την ίδια στιγμή που νέα μελέτη από τη Νότια Αφρική αναφέρει ότι η «Όμικρον» μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη για τα παιδιά σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 10-16 Ιανουαρίου, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 36.300, αποτελώντας το 25% στο σύνολο των κρουσμάτων covid-19. Ο αριθμός αυτός δείχνει πόσο μεγάλη είναι η διασπορά μετά το άνοιγμα των σχολείων. Μια απόφαση που όπως φαίνεται εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.884, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 3.192. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,22. Το ποσοστό θετικότητας ήταν 6,11% σε σύνολο 2.372.747 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 1,31% σε σύνολο 2.888.316 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 2,76%.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας

Κακοκαιρία «Ελπίδα» - Προειδοποιεί ο Αρναούτογλου: Πολλά χρόνια είχα να δω μια τέτοια χιονο-εξέλιξη

Συγκινητική στιγμή στην Τανάγρα με παιδί πιλότου: «Ο μπαμπάς έφερε τα Rafale»

Βιασμός 24χρονης: Διατάχθηκε άρση τηλεφωνικού απορρήτου της κοπέλας

Ξέσπασε σε κλάματα η Κατερίνα Καινούργιου: «Μου γράφουν να πεθάνω και να μην κάνω ποτέ παιδί»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή