Νίκος Μαγγίτσης: Ο Έλληνας που ξεπέρασε τα όρια και έφθασε στα σπίτια των... Θεών

Πάτησε στις 7 πιο υψηλές κορυφές του κόσμου αφού πρώτα είχε «κατακτήσει» τον Νότιο Πόλο

Ο Νίκος Μαγγίτσης κρατά σφιχτά την ελληνική σημαία στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου στο Έβερεστ
Ο Νίκος Μαγγίτσης κρατά σφιχτά την ελληνική σημαία στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου στο Έβερεστ
7'

Το ημερολόγιο έδειχνε 19 Ιανουαρίου του 2003 και στο Νότιο Πόλο καρφώνεται μια ελληνική σημαία. Ήταν η πρώτη σε αυτό το σημείο της γης. Ο Νίκος Μαγγίτσης από την Αγριά του Βόλου είχε καταφέρει κάτι που φάνταζε ακατόρθωτο μέχρι εκείνη την στιγμή.

Δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες του αλλά έθεσε στόχους και μάλιστα Υψηλούς… να κατακτήσει τις επτά πιο ψηλές κορυφές του κόσμου. Όπως λέει ο ίδιος στο Newsbomb.gr το project των 7 summits, αλλά και η πεζοπορική αποστολή σε Βόρειο και Νότιο Πόλο, ονομάζεται explore’s Grand Slam και ο Έλληνας ορειβάτης ανήκει στο club αυτών που τα κατάφεραν.

Στην συνέντευξη που ακολουθεί διηγείται τα κατορθώματα του, τους κινδύνους που αντιμετώπισε αλλά αποκαλύπτει και ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι του.

Ο Νίκος Μαγγίτσης είναι και πρεσβευτής της Fair Life, του οργανισμού για την ενημέρωση και την πρόληψη του Καρκίνου του Πνεύμονα.

Πραγματικά θα απολαύσετε μια συνέντευξη που μυρίζει…περιπέτεια!

Στις 19 Ιανουαρίου του 2003 είσαι ο πρώτος Έλληνας που έφθασε στο Νότιο Πόλο.

Ποιες ήταν οι συνθήκες που επικρατούσαν. Πόσο δύσκολο ήταν και τι σου έμεινε από αυτή την εμπειρία;

«Τον Γενάρη του 2003 ταξίδεψα στην παγωμένη Ανταρκτική με σκοπό να φτάσουμε σε μια πεζή και αβοήθητη προσπάθεια στο Νότιο Πόλο και στη συνέχεια να ανέβουμε στην ψηλότερη κορυφή της αφιλόξενης Ανταρκτικής. Και οι δύο στόχοι επιτεύχθηκαν και στις 19 Ιανουαρίου πατήσαμε στο Νότιο Πόλο. Το γεγονός ότι ήμουν ο πρώτος Έλληνας που πάτησε ποτέ στο Νότιο Πόλο ήταν πολύ σημαντικό τόσο για μένα όσο και για τον ΕΟΣ Βόλου που εκπροσωπούσα και εκπροσωπώ.

Περπατήσαμε 250 χιλιόμετρα, πολύ περισσότερο από τον τελευταίο παράλληλο δηλαδή, σε θερμοκρασίες -40 βαθμούς κελσίου και τραβούσαμε έλκηθρα 70 κιλών. Οι δυσκολίες αυτές μας ανάγκασαν να προσπαθήσουμε πολύ, να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τα όριά μας. Η στιγμή όμως που φτάσαμε στο νοτιότερο σημείο του πλανήτη μας μου έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στο μυαλό αλλά και την καρδιά μου. Ήταν η πρώτη φορά που η γαλανόλευκη κυμάτισε στο νότιο πόλο και μάλιστα σε μια πεζοπορική προσπάθεια».

Μιλάμε μαζί από το 2004, από τότε έχεις φθάσει κρατώντας την ελληνική σημαία στις επτά κορυφές του κόσμου. Αρχικά ποιες είναι, ποιες σε δυσκόλεψαν και γιατί;

Το project των 7 summits, αλλά και η πεζοπορική αποστολή σε Βόρειο και Νότιο Πόλο, ονομάζεται explore’s Grand Slam.

Η ψηλότερη κορυφή κάθε ηπείρου είναι:

  • Στην Ασία το Έβερεστ στα 8848 μέτρα υψόμετρο στο Νεπάλ.
  • Στην Νότια Αμερική το Ακονκάγκουα στα 6962 μέτρα υψόμετρο στην Αργεντινή.
  • Στη Βόρεια Αμερική το Ντενάλι στα 6194 μέτρα υψόμετρο στην Αλάσκα.
  • Στην Αφρική το Κιλιμάντζαρο στα 5895 μέτρα υψόμετρο στην Τανζανία.
  • Στην Ευρώπη ο Καύκασος στα 5642 μέτρα υψόμετρο στην Ευρωπαϊκή Ρωσία.
  • Στην Ανταρκτική το Βίνσον στα 4897 μέτρα υψόμετρο
  • Στην Ωκεανία το Κάρστενσζ στα 4884 μέτρα υψόμετρο στη Δυτική Παπούα.

Το καθένα από αυτά είχε τη δυσκολία αλλά και την ομορφιά του. Προσωπικά περισσότερο από όλα με δυσκόλεψε το Κάρστενσζ στη Δυτική Παπούα. Ταξιδέψαμε 5 φορές στο νησί των ανθρωποφάγων για να καταφέρουμε να φτάσουμε στη βάση του απότομου βουνού. Πολιτικές αναταραχές αλλά και η γεωγραφική θέση του βουνού, ανάμεσα στην τεράστια ζούγκλα και σε αποκλεισμένο ορυχείου χρυσού το κάνει δυσπροσιτο και απροσπέλαστο. Τελικά και σε αυτό το βουνό η πρώτη Ελληνική ανάβαση, μας χάρισε μεγάλες στιγμές και αξέχαστε εμπειρίες».

Αλήθεια, Νίκο πως ξεκίνησε όλη αυτή η περιπέτεια, καθώς ζεις σε ένα καθεστώς περιπέτειας συνεχώς όλα αυτά τα χρόνια που μιλάμε;

«Η περιπέτεια είναι η ζωή μας….και η ζωή μας είναι μια περιπέτεια….Όλα ξεκίνησαν από τα βράχια στην Αγριά του Βόλου όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Εδώ στην Αγριά με τον Γυμναστή μας στο Γυμνάσιο Γιώργο Ευθυμίου κάναμε τα πρώτα μας αναρριχητικά βήματα. Η εξέλιξη των πραγμάτων μας έφερε να δοκιμάζουμε σε ψηλά βουνά εκτός Ελλάδας από το 1994 και μέχρι σήμερα να έχουν οργανώσει και πραγματοποιήσει περισσότερες από 60 αποστολές σε όλο τον κόσμο».

Υπήρξαν φορές που η ζωή σου τέθηκε σε κίνδυνο; Μπορείς να μας περιγράψεις μια τέτοια στιγμή;

«Η αναρρίχηση και η ανάβαση σε ψηλές κορφές σίγουρα εγκυμονεί κινδύνους. Πολλές είναι οι φορές που βρεθήκαμε εκτεθειμένοι αν και προσπαθούμε πάντα να είμαστε προσεκτικοί και να παίρνουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Δυστυχώς εκεί στα ψηλά δεν υπάρχει χρόνος και χώρος για πρόβες…εκεί υπάρχει η δυνατότητα για μόνο και μια παράσταση. Κάθε λάθος πληρώνεται ακριβά και κάθε επιπολαιότητα μπορεί να αποβεί μοιραία. Έτσι έγινε και το 2013 στο φονικό Κ2, το δεύτερο ψηλότερο βουνό του κόσμου στο Πακιστάν. Κάπου στην 2η προωθημένη κατασκήνωση και στα 7000 μέτρα αναγκαστήκαμε να γυρίσουμε πίσω και να εγκαταλείψουμε την προσπάθειά μας για την κορυφή. Δυστυχώς οι δύο φίλοι και σύντροφοί μας Νεοζηλανδοί που συνέχισαν παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα και χάθηκαν για πάντα».

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που είναι δίπλα σου σε όλα αυτά τα εγχειρήματα;

«Αρχικά θέλω να αναφέρω ότι χωρίς τη βοήθεια χορηγών δεν θα μπορούσα να ολοκληρώσω το project Explorer’s Grand Slam…

Υπερήφανος και ευλογημένος που βρίσκομαι στην μεγάλη οικογένεια του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Βόλου από το 1984 μέχρι σήμερα. Επίσης η οικογένειά μου είναι αυτή που με στήριξε και με στηρίζει ακόμη και σήμερα. Οι σχοινοσύντροφοί μου, πολλοί, μικροί και μεγάλοι είναι αυτοί που κουραζόμαστε, πονάμε, κρυώνουμε και ανεβαίνουμε μαζί. Η αρχή όμως των μεγάλων αποστολών έγινε με τη βοήθεια ενός σημαντικού ανθρώπου, που ακούει στο όνομα Δαμιανός Χατζηκόκκινος…»

Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τουριστικό προορισμό για τους λάτρεις των αναρριχήσεων;

«Η Ελλάδα είναι προορισμός για αθλητικό τουρισμό και μάλιστα για αναρρίχηση. Κάλυμνος, Μετέωρα, Λεωνίδιο κλπ είναι μέρη που προσελκύουν πολλούς Ευρωπαίους και όχι μόνο αναρριχητές. Σίγουρα οι λάτρεις των αναρριχήσεων θα βρουν όμορφα πεδία στη χώρα μας».

Ποια είναι η πιο όμορφη διαδρομή για εσένα στην Ελλάδα και ποια στο εξωτερικό;

«Στην Ελλάδα μια από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές είναι η ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου αλλά και η διαδρομή από την Τσαγκαράδα στην παραλία της Νταμούχαρης. Σημαντικός προορισμός πλέον είναι και το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου. Μια συνεχόμενη και αυτοτελής πεζοπορική διαδρομή 170 χιλιομέτρων στα μονοπάτια του αγαπημένου μας Πηλίου».

Τέλος, ποιοι είναι οι επόμενοι σου στόχοι;

«Θα τους μάθετε σύντομα αλλά πολύ θα ήθελα να ανέβω στην κορφή AmaDablam στα Ιμαλάια του Νεπάλ και όχι μόνο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γκι από την «καρδιά» του Ολύμπου στα σπίτια μας... Αρκουδοπούναρο για γούρι και καλοτυχία

Μύλος Ξωτικών και Ονειρούπολη - Τα ελληνικά χωριά που θα ζήλευε και ο Άγιος Βασίλης

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή