Καλλιεργώντας ένα ελληνικό super food, το μαύρο φασόλι

Ο Πρόδρομος Ματενόγλου μιλά για το εγχείρημά του να σπείρει το μαύρο φασόλι που είχε φυλαγμένο ο παππούς του στις αποθήκες του
Το σπάνιο είδος του μαύρου φασολιού
4'

Το μαύρο φασόλι είναι μια θρεπτική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Οι ειδικοί μάλιστα το χαρακτηρίζουν και «super food».

Αυτά σκέφτηκε ένας νεαρός αγρότης από τον Άνω Βρόντο Σερρών ο Πρόδρομος Ματενόγλου ο οποίος βρήκε το μέλλον του στις ρίζες του στην παλιά αποθήκη του παππού του. Εκεί εντόπισε σπόρους από το σπάνιο μαύρο φασόλι και αποφάσισε να το καλλιεργήσει με το βλέμμα στις εξαγωγές. Μιλά γι’ αυτό του το εγχείρημα στο Newsbomb.gr και σημειώνει τα οφέλη που έχει για την υγεία μας το μαύρο φασόλι.

Ο ίδιος κοιτά εκτός Ελλάδας και πιστεύει ότι με πολύ δουλειά και με οργάνωση θα γυρίσει μια νέα σελίδα τόσο για τον ίδιο όσο και για την περιοχή του. Πραγματικά όμως πρόκειται για ιδιαίτερη περίπτωση σε ότι αφορά το μαύρο φασόλι.

Η γεύση του αφήνει μια ωραία πικράδα, όπως λένε οι σεφ που το αξιοποιούν στα εστιατόρια, ενώ το μαύρο του χρώμα αποτελεί εργαλείο γι’ αυτούς, ώστε να κάνουν ένα ιδιαίτερο food styling στα πιάτα τους. Ο Πρόδρομος Ματενόγλου εξηγεί πόσο θρεπτικό είναι και πόσο ιδιαίτερο όσπριο.

Μαύρο φασόλι στις Σέρρες για πρώτη φορά, τι σε ώθησε σε αυτή την ιδέα;

«Ως νέος αγρότης έψαχνα νέες καλλιέργειες. Ως Πρόδρομος επειδή δεν τρώω και κρέας έψαχνα πήγες φυτικής πρωτεΐνης λίγο διαφορετικές από τις συνηθισμένες και πάνω σε αυτήν την αναζήτηση έπεσα σε αυτήν την ποικιλία φασολιού του μαύρου το οποίο έψαξα και βρήκα στις αποθήκες του παππού μου διότι ήξερα ότι οι παλιοί κρατούσαν σπόρο από διάφορες ποικιλίες φασολιού. Το γνώριζα λοιπόν σαν ποικιλία ήθελα να σπείρω μια καινούρια καλλιέργεια, βρέθηκε ο σπόρος και αυτή η καλλιέργεια ήταν αυτό που ήθελα ακριβώς!

Στην Ελλάδα δεν ακούμε συχνά για το μαύρο φασόλι. Γιατί; Δεν καλλιεργείται πολύ;

«Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα δεν το βρίσκουμε συχνά σαν εγχώριο προϊόν, πάρα μόνο εισαγωγής. Είναι μια άγνωστη και σπάνια ποικιλία φασολιού γι' αυτό πιστεύω δεν καλλιεργείται και πολύ και δεν την γνωρίζει ο κόσμος».

Ποια είναι το οφέλη του μαύρου φασολιού για τον οργανισμό μας;

«Τα οφέλη για τον οργανισμό πολλά όπως και σε όλα τα όσπρια κάτι ιδιαίτερο είναι το φολικό οξύ που περιέχει η πρωτεΐνη, η οποία είναι λίγο πιο υψηλή από το κανονικό φασόλι. Είναι πλούσιο σε φυτικές με μόλις μία κούπα ημερησίως καλύπτουμε το 64% των αναγκών του ανθρώπινου σώματος».

Την καλλιέργεια σου με το μαύρο φασόλι θα την εξάγεις και σε άλλες χώρες; Σε ποιες και με ποια κριτήρια τις επέλεξες;

«Θα προσπαθήσω πολύ, έχω στείλει δείγματα τα οποία έχουν θετική ανταπόκριση, έχω έρθει σε επαφή με κάποιους ανθρώπους σε Ιταλία και Γερμανία. Οπότε με τη νέα σοδιά ευελπιστώ να κάνω την πρώτη μου εξαγωγή».

Αν και σπούδασες φυσικοθεραπευτής, γύρισες στα χωράφια. Πες μας για αυτή την απόφαση σου

«Η αλήθεια είναι ότι με τη φυσιοθεραπεία δεν ασχολήθηκα επαγγελματικά γιατί τότε ασχολούμουν επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Η αγάπη μου όμως για τη φύση και η μακρόχρονη ασχολία της οικογένειάς μου, καθώς είμαι η 3η γενιά που ασκεί αυτό το επάγγελμα, με κέρδισε».

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τη γεωργία; Τι σε γεμίζει σε αυτήν;

«Ασχολούμαι χρόνια με τη γεωργία, από μικρό παιδάκι θυμάμαι τον εαυτό μου στα χωράφια. Στην αρχή με την παραγωγή πατάτας, την οποία και συνεχίζω. Και τα τελευταία 3 χρόνια με την παραγωγή φασολιών, τα άσπρα και το μαύρο φασόλι. Δεν είναι εύκολο γιατί πολλά πράγματα δεν είναι στο χέρι μας, όπως ο καιρός. Πολλές φορές όλοι οι αγρότες εξαρτιόμαστε από τον καιρό. Αυτό με στεναχωρεί λίγο αλλά όταν βλέπω την παραγωγή μου και τις καλλιέργειες μου γεμίζω ενέργεια και ικανοποίηση».

Ποιες είναι οι προσδοκίες σου και με το μαύρο φασόλι;

«Στόχος μου είναι να γίνουν γνωστά όσο μπορώ πιο πολύ στην Ελλάδα και θα ήθελα να καταφέρω να κάνω κάποια εξαγωγή!».

Θεωρείς πως αν το project σου πάει καλά θα συμβάλει στην οικονομία του τόπου σου, του Άνω Βροντού Σερρών;

«Μία τέτοια ανάδειξη κάποιου προϊόντος εννοείται ότι βοηθάει πολύ. Το χωριό μου είναι γνωστό για την πατάτα και όχι άδικα, τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχουν πολλά προβλήματα με την πώληση της πατάτας. Μακάρι με αυτό το καινούριο Project να δώσω μια καινούρια πνοή και να γίνουν γνωστές και άλλες καλλιέργειες γιατί το έδαφος και το κλίμα στην Άνω Βροντού Σερρών ευδοκιμεί».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.