Γιώργος Μπλόνσκι: Ο φωτορεπόρτερ του National Geographic που «αιχμαλώτισε» την ελληνική φύση

Η ζωή στην λίμνη Κερκίνη στα «Κρυμμένα Θαύματα της Ευρώπης»

Γιώργος Μπλόνσκι: Ο φωτορεπόρτερ του National Geographic που «αιχμαλώτισε» την ελληνική φύση
O Γιώργος Μπλόνσκι την στιγμή που κινηματογραφεί την Άγρια Ζωή στην λίμνη Κερκίνη
GEO PICTORIAL/George S Blonsky
5'

Το National Geographic του εμπιστεύτηκε ένα πολύ μεγάλο project. Να αποτυπώσει μέρος της ελληνικής άγριας φύσης. Ο Γιώργος Μπλόνσκι αποδεχόμενος την πρόκληση έχοντας την εμπειρία φωτογραφίζοντας χρόνια την άγρια ζωή της χώρας μας, έζησε μια μοναδική περιπέτεια αφού και ο ίδιος εξεπλάγην από τη μαγεία που κρύβεται μακριά από την καθημερινότητα μας και συνάμα είναι δίπλα μας.

Στο Newsbomb.gr ο Ελληνοβρετανός φωτορεπόρτερ ξετυλίγει τα καρέ που αποτύπωσε και αναφέρει τι τον σαγήνεψε κατά τη διάρκεια των λήψεων και των βιντεοσκοπήσεων.

Λατρεύει την λίμνη Κερκίνη καθώς και εκεί αποθανάτισε σπάνια είδη πουλιών. Μια συνέντευξη που θυμίζει ντοκιμαντέρ.

Ο Γιώργος Μπλόνσκι γεννήθηκε στην Αγγλία και από το 1998 εργάζεται ως επαγγελματίας φωτογράφος άγριας φύσης. Οι ελληνικές ρίζες του από την πλευρά της μητέρας του τον οδήγησαν να περάσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του στην Ελλάδα.

Η αγάπη του για την ελληνική φύση τον ώθησε το 2010 να επισκεφτεί για πρώτη φορά τη λίμνη Κερκίνη. Ήταν γραφτό να την αγαπήσει και κάθε χειμώνα να επιστρέφει για να φωτογραφίζει τη σπάνια πανίδα της και σήμερα η αγάπη του αυτή για την Κερκίνη γίνεται μέρος στο νέο επεισόδιο της σειράς-ντοκιμαντέρ «Κρυμμένα Θαύματα της Ευρώπης» που προβάλλεται στο National Geographic WILD.

Γιώργο Μπλόνσκι είσαι 20 χρόνια φωτορεπόρτερ. Πες μας λίγα πράγματα για εσένα για το κόσμο που δεν σε ξέρει

«Ξεκίνησα την καριέρα μου ως φωτορεπόρτερ καλύπτοντας θέματα κυρίως με γνώμονα τον άνθρωπο αλλά και το περιβάλλον του. Έχω φωτογραφήσει τους δασοπυροσβέστες στη Σιβηρία τη στιγμή που πέφτουν από ελικόπτερα να κατασβήσουν τεράστιες πυρκαγιές μέχρι τους ιθαγενείς της Παπούα Νέας Γουινέας με τους οποίους έζησα ένα διάστημα και κατέγραψα το κυνήγι των καρχαριών με τα μικρά τους κανό.

Η φωτογραφία της άγριας φύσης ήταν για μένα μια υπόθεση αγάπης αλλά και φυγής. Τα τελευταία μόνο χρόνια την αξιοποιώ εμπορικά».

Πες μας λίγα λόγια για το project σου με το National Geographic, πώς προέκυψε;

«Η εταιρεία παραγωγής με εντόπισε μέσω της ιστοσελίδας μου και του portofolio που είχα δημιουργήσει. Ψάχνανε πληροφορίες σχετικά με τους Αργυροπελεκάνους για να τους ενσωματώσουν σε μια ευρύτερη παραγωγή.

Αφού μίλησα με τον διευθυντή του συγκεκριμένου project μου πρότεινε να τα καλύψω εγώ κάνοντας χρήση τον εξοπλισμό τους. Ήταν πολύ ευχαριστημένοι με τις λήψεις μου με αποτέλεσμα να μου δώσουν περισσότερα θέματα να βιντεοσκοπήσω».

Αποτύπωσες στιγμές της άγνωστης άγριας φύσης της Ελλάδας. Δυνατή εμπειρία;

«Ήταν πολύ έντονη εμπειρία για διάφορους λόγους. Πρώτον, εδώ και χρόνια συνήθιζα να φωτογραφίζω τα άγρια αυτά ζώα στο πανέμορφό τους περιβάλλον και με μια φωτογραφία ήμουν ευχαριστημένος, ενώ τώρα έπρεπε να σκεφτώ πως να τα καταγράψω σε βίντεο περιγράφοντας την ιστορία τους. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να σκεφτώ και να μπω περισσότερο στη φύση τους αλλά και στη συμπεριφορά τους.

Επιπλέον ήταν οι οικονομικοί περιορισμοί που όριζαν τον χρόνο μέσα στον οποίο έπρεπε να καλύψω το κάθε είδος, ήταν ακόμη ένας παράγοντας δυσκολίας. Όπως καταλαβαίνετε τα ζώα δεν λειτουργούν με το δικό μας πρόγραμμα καθώς και οι καιρικές συνθήκες δεν είναι πάντα οι ιδανικές. Οπότε έπρεπε να ήμουν πολύ συγκεντρωμένος και να είχα μια στρατηγική στις λήψεις και στις βιντεοσκοπήσεις. Όλο αυτό μου προκαλούσε έκρηξη της αδρεναλίνης μου. Οπότε ναι, ήταν δυνατή και ταυτόχρονα υπέροχη εμπειρία».

Ποια είναι τα πιο δυνατά καρέ σου από αυτή τη δουλειά;

«Σε όλα τα είδη που τράβηξα έχω αγαπημένες λήψεις αλλά αυτά που θεωρώ τα πιο δυνατά μου, όπως λέτε, ήταν με τους Πελεκάνους και τους Γύπες που δυστυχώς δεν μπήκαν εφόσον δεν καταφέραμε να καλύψουμε όλη τους την ιστορία στο μικρό χρονικό διάστημα που μας έδιναν».

Σε ποια μέρη έβγαλες φωτογραφίες;

«Στη Λίμνη Κερκίνης τράβηξα τους Πελεκάνους, τους Μυοκάστορες, διαφορά αλλά πουλιά και κάποιες λήψεις με drone. Στην Πέλλα τους λαγόγυρους. Στην Δαδιά τους γύπες και στο Μέτσοβο τους τρίτωνες».

Η Ελλάδα είναι ένα μέρος με πολλές επιλογές φωτογραφίας και κινηματογράφησης;

«Η Ελλάδα έχει μερικά από τα πιο απίστευτα όμορφα τοπία που ευτυχώς είναι σχετικά παρθένα και όπου η ποικιλία των τοπίων είναι φοβερή από χιονισμένα βουνά ξερονήσια και αμμουδερές παραλίες».

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο μέρος;

«Σίγουρα η λίμνη Κερκίνη κατέχει για μένα, μία από τις πρώτες θέσεις, αλλά υπάρχουν παρά πολλά εξίσου απίθανα μέρη και βασικά είναι σχεδόν αδύνατο να διαλέξω ένα».

Αν σου έλεγαν να εκπροσωπήσεις την Ελλάδα με μια φωτογραφία στο εξωτερικό πως θα είχες στήσει την φωτογραφία αυτή;

4.jpg
Αν η Άγρια Ελλάδα μπορούσε να αποτυπωθεί σε μια φωτογραφία από τις φωτογραφίες του ο Γιώργος Μπλόνσκι θα διάλεγε αυτήGEO PICTORIAL/George S Blonsky

«Η Ελλάδα έχει πολλά όμορφα «πρόσωπα». Τι να πρωτοσκεφτεί κανείς όταν ακούει την λέξη Ελλάδα; Τα πανέμορφα νησιά μας; Τον ήλιο; Τις αμμουδιές; Την θάλασσα; Τα χιονισμένα βουνά; Την άγρια φύση; Για να δείξω την «άγρια» πλευρά της Ελλάδας θα επέλεγα αυτή την εικόνα ενός Αργυροπελεκάνου».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή