Η κλιματική κρίση «μαστιγώνει» τη χώρα μας - Ο φόβος που έγινε πραγματικότητα

Η κλιματική κρίση «μαστιγώνει» τη χώρα μας - Οι ειδικοί μιλάνε στο Newsbomb.gr για διαχείριση της κατάστασης
Η γη φλέγεται εξαιτίας του τρόπου ζωής μας
17'

Καταστροφικές φωτιές που σαρώνουν τα πάντα στο διάβα τους, πλημμύρες που παρασέρνουν αυτοκίνητα, δέντρα, ανθρώπους. Πόσες φορές έχετε ακούσει αυτές τις δύο φράσεις τα τελευταία δύο χρόνια;

Η επιδείνωση που παρατηρείται στα ακραία καιρικά φαινόμενα τα τελευταία δύο χρόνια σηματοδοτεί μια νέα εποχή… την κλιματική κρίση και η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, πληρώνει το «νόμισμα» πιο γρήγορα από ότι άλλες χώρες.

Μια νέα συνθήκη είναι αυτή που ζούμε και δείχνει αναμφισβήτητα ότι «αποφλοιώνουμε» το περιβάλλον μας, το οποίο δεν θα παραδώσουμε στα παιδιά μας όπως το έδωσαν σε εμάς, οι γονείς μας.

Ειδικοί, σκιαγραφούν στο Newsbomb.gr, την έντονη αυτή κατάσταση που ζούμε.

Η Σάντυ Φαμελιάρη, Υπεύθυνη Προγραμμάτων για την Κλιματική Αλλαγή της Greenpeace Greece και ο βιολόγος, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και παρουσιαστής της εκπομπής Άγρια Ελλάδα (ΕΡΤ3) Ηλίας Στραχίνης, εξηγούν πώς η κλιματική κρίση θα αλλάξει πολύ τις ζωές μας, άμεσα.

Η (τρομακτική) έρευνα του διαΝέοσις

Πριν λίγους μήνες το φως της δημοσιότητας είδε η έρευνα του διαΝέοσις. Μια ερευνητική ομάδα υπό τον συντονισμό του καθηγητή του ΕΚΠΑ Κώστα Καρτάλη μελέτησε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή και τη ζωή στις πόλεις στις αμέσως επόμενες δεκαετίες στην Ελλάδα. Κάποια σημεία που ξεχωρίσαμε από την έρευνα αυτή είναι:

  • Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέχρι το 2050 οι ημέρες με καύσωνα στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 15-20 ημέρες ετησίως, η βροχόπτωση θα μειωθεί από 10% έως 30%, οι ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς θα αυξηθούν από 15% έως και 70% και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πολύ πιο συχνά.
  • Σε περιοχές όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα οι ημέρες στις οποίες η μέγιστη θερμοκρασία υπερβαίνει τους 37 βαθμούς θα αυξηθούν πολύ.
  • Οι «τροπικές νύχτες» (νύχτες κατά τις οποίες η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς) επίσης θα αυξηθούν πολύ. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς αυτός ο δείκτης συνδέεται με τα ποσοστά θνησιμότητας και καρδιαγγειακών παθήσεων -είναι οι νύχτες κατά τις οποίες τα κτήρια δεν προλαβαίνουν να «κρυώσουν».
  • Σε πόλεις της δυτικής Ελλάδας όπως η Πάτρα και τα Ιωάννινα θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στις ημέρες υψηλής βροχόπτωσης, που αυξάνουν τον κίνδυνο πλημμυρών.
  • Σήμερα η μέση Ελληνίδα ή ο μέσος Έλληνας εκπέμπει 7 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος.

Σάντυ Φαμελιάρη: Ανέφικτη η επιστροφή στο κλίμα όπως την γνωρίζαμε

Βιώνουμε πλέον την κλιματική κρίση, μπορεί να αντιμετωπιστεί και αν ναι με ποιους τρόπους;

«Η κλιματική κρίση κατά κάποιο τρόπο έχει έρθει για να μείνει, δυστυχώς. Η αντιμετώπισή της πλέον εστιάζει στον μετριασμό της, ώστε τα αποτελέσματά της να μην μετατρέψουν τον πλανήτη σε αφιλόξενο περιβάλλον. Η επιστήμη έχει δώσει και ένα αριθμητικό όριο: τον 1.5°C υπερθέρμανση ως ανώτατο όριο. Για την ιστορία, τώρα είμαστε περίπου στο +1.2°C.

Μες τον Φεβρουάριο θα δημοσιευτεί μια ειδική έκθεση του IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή) που θα περιγράφει τις επιπτώσεις, τα περιθώρια προσαρμογής και την ευαλωτότητά μας στα νέα κλιματικά δεδομένα. Αυτή θα είναι και η πιο έγκυρη πηγή για τον χρόνο δράσης που μας απομένει και για τις αναμενόμενες συνέπειες στις πιο ευαίσθητες, στις καταστροφές κοινότητες.

Γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι η επιστροφή στο κλίμα όπως το ξέραμε είναι -σχεδόν- ανέφικτη, αλλά για να αποφύγουμε μια ολική κλιματική κατάρρευση είναι σημαντικό να μηδενίσουμε τις εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050 το αργότερο, ιδανικά κοντά στο 2040. Με τους παρακάτω τρόπους μπορούμε να το πετύχουμε:

  • Ενεργειακή μετάβαση: ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τερματισμός εξορύξεων ορυκτών καυσίμων, προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, απαγόρευση μηχανών εσωτερικής καύσης, συμμετοχή πολιτών στην ηλεκτροπαραγωγή, εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, παύση των σχεδίων καύσης απορριμμάτων και άλλα.
  • Κυκλική οικονομία: επανασχεδιασμός προϊόντων χωρίς πλαστικό, ενίσχυση της κουλτούρας επιδιόρθωσης υλικών αγαθών, δημιουργία νέων συστημάτων διάθεσης προϊόντων, έμφαση στην πρόληψη της ρύπανσης και άλλα.
  • Προστασία οικοσυστημάτων και βιοποικιλότητας: προώθηση αναγεννητικής γεωργίας, χαρακτηρισμός ζωνών προστασίας, μείωση (ή αποκλεισμός) της κατανάλωσης κρέατος, ενδυνάμωση παραγωγής χαμηλής κλίμακας, περιορισμός της ρύπανσης που καταλήγει στη θάλασσα, ακύρωση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων και άλλα».

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πλημμύρες, καταστροφικές πυρκαγιές, έντονα καιρικά φαινόμενα, είναι οι πρώτες στιγμές της περιβαλλοντικής κρίσης;

«Τα έντονα και ολοένα συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Είναι οι πρώτες στιγμές μιας περιβαλλοντικής κρίσης, η οποία ξέραμε ότι έρχεται και επιλέξαμε να μείνουμε συνολικά αδρανείς. Τώρα τα ακραία φαινόμενα τα «παντρευτήκαμε». Ακόμη και αν καταφέρουμε να περιορίσουμε την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1.5°C, θα έχουμε πλημμύρες, έντονες βροχοπτώσεις, καύσωνες, λειψυδρίες, πυρκαγιές, χιονοπτώσεις κλπ. Ωστόσο, έχουμε τη δυνατότητα να μην ξεφύγει άλλο η κατάσταση και παρόλο που δεν είναι τα πρώτα χρόνια που ακούμε για την κλιματική κρίση, να σκεφτούμε ότι είναι η πρώτη φορά που τη βλέπουμε τόσο έντονα και να προσπαθήσουμε να αμυνθούμε».

Πώς έχει επηρεαστεί η χώρα μας από την κλιματική κρίση;

«Η Ελλάδα, όπως και το σύνολο της Μεσογείου, θερμαίνεται με 20% γρηγορότερο ρυθμό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε 2 κλιματικές ζώνες. Μάλιστα, τα φαινόμενα των τελευταίων ετών με τις έντονες ξαφνικές βροχοπτώσεις δείχνουν ότι μάλλον μετατοπίζεται προς τα πιο τροπικά κλίματα, δηλαδή πιο κοντά σε αυτό που ισχύει στην Αφρική. Οι καύσωνές μας είναι ήδη πιο μακροχρόνιοι και έντονοι σε σχέση με το παρελθόν, επίσης. Το καλοκαίρι του 2021 τα νησιά του Αιγαίου σημείωσαν τον θερμότερο Ιούλιο της ιστορίας τους, ενώ ο ίδιος μήνας ήταν δεύτερος θερμότερος για το ηπειρωτικό κομμάτι της χώρας.

Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται ως θεωρητικές πληροφορίες που θα διαβάζουμε σε λίγα χρόνια στα βιβλία γεωγραφίας στο σχολείο, αλλά είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει πολλούς τομείς. Από τον τουρισμό και τη γεωργία, μέχρι την πρόσβαση σε ασφαλή στέγη και νερό. Η κλιματική κρίση απειλεί άμεσα τα βασικά μας δικαιώματα και η χώρα μας βρίσκεται σε ευάλωτη θέση».

Ποιοι είναι οι φόβοι σας για τα επόμενα χρόνια;

«Η επιστήμη φροντίζει να μας κρατάει ενήμερους για τις εξελίξεις της κλιματικής κρίσης και τις διαθέσιμες λύσεις σε αυτή. Αυτό που πραγματικά μας τρομάζει στην Greenpeace δεν είναι οι προειδοποιήσεις για το μέλλον, αλλά η αδράνεια. Ή ακόμα χειρότερα οι ψευδολύσεις. Η Ταξινομία της ΕΕ με τη στήριξη της Ελλάδας δυστυχώς προωθεί ως λύσεις στην κλιματική κρίση τα πυρηνικά και το ορυκτό αέριο. Είναι αδιανόητο να στρεφόμαστε σε αμφισβητούμενες πηγές, σπαταλώντας δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες δις. για την ανάπτυξη τεχνολογιών με ημερομηνία λήξης. Ειδικά, η περίπτωση του ορυκτού αερίου θα μπορούσε στο μέλλον να γίνει και σειρά σε κάποια δημοφιλή πλατφόρμα streaming. Η υποτίμηση του καταστροφικού του χαρακτήρα ξεπερνά κάθε προσπάθεια μυθοπλασίας εξάλλου. Ένα από τα βασικά συστατικά του αερίου είναι το μεθάνιο, του οποίου το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι περίπου 34 φορές ισχυρότερο από το CO2 σε μία περίοδο 100 ετών. Αντίστοιχα, όταν αυτό υπολογίζεται σε 20ετή βάση, το μεθάνιο έχει 86 φορές υψηλότερο δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη από το CO2. Κι αυτό είναι ένα μόνο πρόβλημα».

Η αδράνεια των πολιτών κοστίζει ακόμη περισσότερο; Τι πρέπει να κάνουμε;

«Σίγουρα, κάθε πρωτοβουλία πολιτών ή ατομική δράση είναι απαραίτητη και επικροτούμενη. Η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης χρήζει μεθοδευμένης στόχευσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κράτη και εταιρείες πρέπει να πρωταγωνιστούν στη μάχη και να χαράζουν τη διαδρομή, ή μάλλον να υποβοηθούν την κλιματική δράση να είναι προσιτή για κάθε πολίτη. Όταν μια πόλη αποθαρρύνει την κίνηση με ποδήλατο, όταν κάποια είδη τα βρίσκουμε μόνο σε πλαστική συσκευασία, όταν υπογράφονται άδειες για εξορύξεις ορυκτών χωρίς διαβούλευση με την κοινωνία, όταν η πρίζα βγάζει μόνο «βρώμικο» ρεύμα από λιγνίτη κι αέριο, πόσες είναι οι πραγματικές επιλογές του πολίτη, μα κυρίως ποια η ευθύνη του;

Ως κοινωνία, φυσικά, οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι και να απαιτούμε δράση από τους δυνατούς παίχτες, ακόμη και να προσαρμόσουμε συνήθειές μας έτσι ώστε να μειωθεί το προσωπικό περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας. Από κει και πέρα όμως η δύναμή μας για να έρθει η ουσιαστική αλλαγή είναι η τσέπη μας και η ψήφος μας. Ποιους στηρίζουμε και τι ενισχύουμε».

Θεωρείτε ότι στην Μέση εκπαίδευση πρέπει να ενσωματωθεί πιο έντονα μάθημα που θα αφορά την προστασία του περιβάλλοντος;

«Γενικά, θα ήταν υπέροχο να υπάρχουν μαθήματα που ετοιμάζουν πολίτες, εκτός από φοιτητές. Η γνώση που λαμβάνουμε στα σχολικά χρόνια είναι πολλή, μα συνήθως ακαδημαϊκή. Λείπει ένα μάθημα σεβασμού - σεβασμού προς το περιβάλλον, προς τα ζώα, προς τον άνθρωπο δίπλα μας- που θα προάγει την κατανόηση στη διαφορετικότητα, την αναγνώριση των δικαιωμάτων μας και την ανάληψη των ευθυνών μας. Σε ένα τέτοιο μάθημα «χωράει» μια διδαχή για την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία στο τέλος της ημέρας σημαίνει και προστασία του εαυτού μας. Αφού χωρίς υγιή πλανήτη, δεν υπάρχει υγιής άνθρωπος».

Ηλίας Στραχίνης: Ξεσπούν ήδη σε χώρες βίαιες συγκρούσεις και πολιτικές αναταραχές λόγω ελλείψεων σε νερό και τροφή

Η Κλιματική κρίση θεωρείτε ότι είναι πλέον εδώ; Ποιες είναι οι ενδείξεις ή αποδείξεις;

«Η κλιματική κρίση είναι πράγματι ήδη εδώ και είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής για την οποία αποδεδειγμένα ευθύνεται ο άνθρωπος, από τη βιομηχανική επανάσταση και μετά. Σε όλο τον πλανήτη είναι πλέον αισθητές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλού περισσότερο, αλλού (προς το παρόν) λιγότερο. Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά τις αλλαγές στις θερμοκρασίες και τη σύσταση της ατμόσφαιρας και των θαλασσών, εδώ και δεκαετίες, καθώς και τις αιτίες για τις αλλαγές αυτές. Τα επιστημονικά δεδομένα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι οι όλο και αυξανόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) οδηγούν σε υπερθέρμανση του πλανήτη, κάτι που πυροδοτεί μια σειρά καταστροφικών φαινομένων, όπως το λιώσιμο των πάγων στους πόλους, την οξείδωση και θέρμανση των ωκεανών, τη συρρίκνωση της αλπικής ζώνης, την αλλαγή της πανιδικής και χλωριδικής σύστασης των οικοσυστημάτων, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, κ.ά. Εκ του παρόντος το πιο αισθητό σε όλους από τα παραπάνω είναι τα καιρικά φαινόμενα. Παρατεταμένες ξηρασίες, ξαφνικές πλημμύρες, καύσωνες, ασυνήθιστα βίαιες καταιγίδες και θύελλες, δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από κανέναν πλέον. Ίσως το πιο τρομακτικό από τα παραπάνω όμως είναι η οξείδωση των ωκεανών. Οι ωκεανοί απορροφούν και αποθηκεύουν ασύλληπτες ποσότητες CO2. Τα υψηλά επίπεδα έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου από τη βιομηχανία και την εντατική κτηνοτροφία οδηγούν σε μεγαλύτερη απορρόφηση CO2 από τους ωκεανούς κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται πιο όξινοι. Όσο πιο όξινοι και όσο πιο ζεστοί γίνονται οι ωκεανοί, τόσο μειώνεται η ικανότητά τους να απορροφούν CO2. Αυτό σημαίνει ότι από ένα σημείο και μετά περισσότερο CO2 θα μένει στην ατμόσφαιρα κι αυτό με τη σειρά του θα οδηγεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο που μπορεί να οδηγήσει αρκετά σύντομα στον θάνατο των ωκεανών - κι αυτό δυστυχώς δεν είναι υπερβολή. Τις επιπτώσεις της οξείδωσης των ωκεανών τις υφίστανται ήδη οι αλιείς οστρακοειδών ανά τον κόσμο, μιας και η ανάπτυξη των οστρακοειδών επηρεάζεται αρνητικά από την υψηλή οξύτητα των νερών».

Υπάρχουν ζώα που κινδυνεύουν; Ποια είναι αυτά;

«Πάρα πολλά είδη κινδυνεύουν ήδη από την κλιματική αλλαγή και αναμένεται η λίστα να αυξηθεί στο κοντινό μέλλον αν δεν παρθούν γενναίες αποφάσεις και δεν αλλάξει κάτι άμεσα. Από το λιώσιμο των πάγων κινδυνεύουν πολλά αρκτικά είδη όπως οι πολικές αρκούδες, οι αρκτικές αλεπούδες, οι τάρανδοι, οι θαλάσσιοι ίπποι, η φάλαινα μονόκερος, η γνωστή μπελούγκα, κ.ά. Από την ξηρασία και παρατεταμένη ανομβρία κινδυνεύουν άμεσα όλα τα αμφίβια (και όχι μόνο), βάτραχοι, τρίτωνες και σαλαμάνδρες, τα οποία είναι απόλυτα εξαρτημένα από τις φυσικές υδατοσυλλογές, ειδικά για την αναπαραγωγή τους. Από την ανύψωση της δασικής γραμμής και την συρρίκνωση των αλπικών ενδιαιτημάτων απειλούνται όλα εκείνα τα ζώα (αλλά και φυτά) που ζουν αποκλειστικά σε αλπικούς βιοτόπους. Από την οξείδωση των ωκεανών απειλούνται πρωτίστως όλα τα οστρακοειδή, τα εχινόδερμα, αλλά και τα κοράλλια που σχηματίζουν τους κοραλλιογενείς υφάλους από τους οποίους εξαρτώνται αμέτρητοι άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί. Η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών βοηθά ξενικά τροπικά είδη να εξαπλώνονται σε ψυχρότερες θάλασσες απειλώντας αυτόχθονους οργανισμούς. Η κλιματική αλλαγή απειλεί έναν τεράστιο αριθμό ειδών ανά τον κόσμο, άμεσα ή έμμεσα, με διαφορετικό τρόπο ανά περίπτωση, αφού κλιματική αλλαγή σημαίνει και αλλαγή των παραμέτρων των οικοσυστημάτων. Κι αυτό γίνεται υπερβολικά γρήγορα για να προλάβουν τα είδη να προσαρμοστούν εξελικτικά».

Πως μπορούμε να προστατεύσουμε την φύση μας;

«Ο καθένας μας μπορεί να συμβάλλει αφού ενημερωθεί σωστά και ακούσει επιτέλους τους επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα. Οφείλουμε όλοι ανεξαιρέτως να μειώσουμε το ενεργειακό και περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, κάνοντας οικονομία σε ενέργεια και νερό, κάνοντας ανακύκλωση, αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα, μειώνοντας το κρέας στη διατροφή μας, σταματώντας τη λαθροθηρία και λαθραλιεία, και γενικά ακολουθώντας όλες εκείνες τις οδηγίες που μας συμβουλεύουν οι επιστήμονες για φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες. Όσο μικρή κι αν μοιάζει η δική μας ατομική συμβολή, όταν την κοιτάς αθροιστικά μέσα σε εκατομμύρια κόσμου, το αποτέλεσμα είναι τεράστιο. Πέραν όμως της ατομικής ευθύνης, τεράστια ευθύνη φέρουν και οι κυβερνήσεις των κρατών και ειδικά των βιομηχανικά πολύ ανεπτυγμένων. Εάν η παγκόσμια βιομηχανία δεν υποχρεωθεί σε φιλικότερες για το περιβάλλον μεθόδους παραγωγής και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι δραστικά. Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει ήδη ανυπολόγιστη ζημιά, όμως έχουμε ακόμα λίγο χρόνο για να σταματήσουμε την έλευση των χειροτέρων. Αρκεί να δράσουμε γρήγορα, παίρνοντας πραγματικά γενναίες αποφάσεις».

Τα παιδιά πρέπει να εκπαιδεύονται με περιβαλλοντολογικό γνώμονα;

«Βεβαίως και άμεσα. Χθες αν γίνεται! Οι νέες και οι επόμενες γενιές θα ταλαιπωρηθούν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και κρίσης, τόσο φυσικά όσο και οικονομικά. Στους ώμους τους πέφτει το βάρος όλων των λαθών των προηγούμενων γενεών. Ανεξαρτήτου ηλικίας, όλοι μας χρειαζόμαστε άμεσα περιβαλλοντική εκπαίδευση και ορθή ενημέρωση».

Πιστεύετε ότι στο σύνολο μας έχουμε χάσει τον σεβασμό προς το περιβάλλον μας;

«Δεν νομίζω πως είχαμε ποτέ και ιδιαίτερο σεβασμό για να τον χάσουμε. Ο άνθρωπος νομίζω πως πάντα θεωρούσε το περιβάλλον και τις υπηρεσίες του σαν κάτι δεδομένο, ακλόνητο και στέρεο. Ήταν πάντα μια μικρή μερίδα ανθρώπων η εξαίρεση η οποία αντιλαμβανόταν ότι οι φυσικοί πόροι είναι πεπερασμένοι και ότι η φύση χρειάζεται την προστασία μας για να μπορεί να μας προστατεύει και να μας παρέχει αγαθά. Σήμερα όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ήδη σε Αφρική και Λατινική Αμερική ξεσπούν βίαιες συγκρούσεις και πολιτικές αναταραχές λόγω ελλείψεων σε νερό και τροφή. Βλέπουμε ανυπολόγιστες εκτάσεις δασών να καίγονται κάθε χρόνο λόγω πρωτοφανών υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας. Η παγκόσμια οικονομία επιβαρύνεται πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο λόγω καταστροφικών καιρικών φαινομένων. Υπολογίζεται ότι πάνω από 140 εκατομμύρια άνθρωποι από Αφρική, Νότια Αμερική και Νότια Ασία αναμένεται να αναγκαστούν σε μετανάστευση λόγω κλιματικής αλλαγής αν δεν αλλάξει κάτι στα επόμενα 30 χρόνια, ενώ 500 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που πλήττονται από τη διάβρωση του εδάφους. Βλέπουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι πια κάτι απτό και μετρήσιμο και ελάχιστοι είναι αυτοί που ακόμα την αμφισβητούν. Συνεπώς σήμερα, λόγω των γνώσεων που έχουμε αποκτήσει μέσω της επιστήμης, λόγω της εύκολης πλέον διάδοσης της πληροφορίας, αλλά και των αισθητών πια επιπτώσεων της καταστροφής του περιβάλλοντος, οι άνθρωποι αρχίζουν να ευαισθητοποιούνται και να αποκτούν μεγαλύτερο σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον, όλο και περισσότερο. Τουλάχιστον όσοι έχουν πρόσβαση σε αυτή την πληροφορία. Οπότε πιστεύω πως όχι, δεν δείχναμε και πολύ σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, αλλά αρχίζουμε πλέον σιγά-σιγά και αναγνωρίζουμε την αξία του, ακόμα και μέσω εγωιστικών και ανθρωποκεντρικών προσεγγίσεων, κι αυτό είναι καλό».

Χρήστος Ζερεφός: Μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς. Τώρα θα μάθουμε να ζούμε με τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Μιλώντας στο MEGA και στην εκπομπή «ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ» με την Νίκη Λυμπεράκη, πριν λίγες ημέρες ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός έκανε αναφορά στην επιδείνωση που παρατηρείται στα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι τόσο η σφοδρότητα όσο και η συχνότητα των φαινομένων εντείνονται εξαιτίας της κλιματικής κρίσης και, όπως αναφέρει, οι άνθρωποι θα πρέπει να μάθουν να συμβιώνουν με την καινούρια αυτή συνθήκη. Ακόμα, όσον αφορά το κόστος της κλιματικής κρίσης, σημειώνει ότι αναμένεται να φτάσει τα 700 δισεκατομμύρια ευρώ για την χώρα μέχρι το τέλος του αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, είπε: «Μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς. Τώρα θα μάθουμε να ζούμε με τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η πλημμύρα που γινόταν μια φορά στα 1.000 χρόνια τώρα γίνεται μια φορά στα 100. Αυτή που γινόταν μια φορά στα 100 θα γίνεται μια φορά στα 10. Ταυτόχρονα θα γίνεται και χειρότερη. Το κόστος της κλιματικής αλλαγής για τη χώρα μας, αν δεν κάνουμε τίποτα μέχρι το τέλος του αιώνα, θα υπερβεί τα 700 δισεκατομμύρια, δηλαδή θα ξεπεράσει δύο φορές το εξωτερικό μας χρέος».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.