Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον Χρήστο Σαρτζετάκη, «τον άνθρωπο της νομιμότητας και της αλήθειας»
Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης
Συγκίνηση το μεσημέρι της Δευτέρας στην Μητρόπολη Αθηνών στο τελευταίο «αντίο» για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χρήστο Σαρτζετάκη ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης.
Η εξόδιος ακολουθία η οποία τελέστηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι όταν η και η σορός του Χρήστου Σαρτζετάκη εξήλθε του ναού καλυμμένη με την ελληνική σημαία προκειμένου στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η ταφή στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
Τραγικές μορφές οι στενοί συγγενείς του Χρήστου Σαρτζετάκη που ακολουθούσαν το φέρετρο με τη σορό του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στον επικήδειό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έκανε λόγο για έναν «άνθρωπο της ευθύνης, της νομιμότητας και της αλήθειας» που λειτούργησε συναινετικά σε περιόδους υψηλής πολιτικής έντασης. Όπως είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Χρήστος Σαρτζετάκης επιτέλεσε το καθήκον του με αυτάρκεια και πέρασε στην ιστορία, σεβάστηκε τα συνταγματικά όρια και αποτέλεσε έναν άξιο λειτουργό της δικαιοσύνης κάνοντας ειδική αναφορά στην υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη την οποία ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας χειρίστηκε ως εισαγγελέας.
Ράγισαν καρδιές κατά την έξοδο της σορού από τη Μητρόπολη Αθηνών
Ο επικήδειος της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τον Χρήστο Σαρτζετάκη
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «ο βίος του Χρήστου Σαρτζετάκη υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένος με σημαντικές στιγμές του τόπου μας» και σημείωσε: «Τέκνο της Μακεδονίας, με καταγωγή κρητική, άνθρωπος της ευθύνης, της νομιμότητας και της αλήθειας, αποτέλεσε διαχρονικό υπόδειγμα και σύμβολο δικαστικού λειτουργού».
Μάλιστα, τόνισε ότι έγινε μέρος και της δικής της παιδικής μνήμης, λόγω της φιλικής και συναδελφικής σχέσης που τον συνέδεε τότε με τον πατέρα της στη Θεσσαλονίκη.
«Την ταραγμένη δεκαετία του '60, η υπόθεση Λαμπράκη τον ανέδειξε σε προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας, χάρη στο ήθος και την αδιαπραγμάτευτη ανεξαρτησία που επέδειξε στην άσκηση των καθηκόντων του», επεσήμανε η κυρία Σακελλαροπούλου.
Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η ηρωική φιγούρα του νεαρού ανακριτή με το καθαρό και αποφασισμένο βλέμμα πήρε τη θέση που της άξιζε στη σύγχρονη πολιτική μας ιστορία, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο. Δίδαξε την αξία της προσωπικής ηθικής, της αμερόληπτης κρίσης και της άκαμπτης αντίστασης απέναντι σε κάθε πίεση, τιμώντας όχι μόνο το λειτούργημά του, αλλά την ίδια τη Δημοκρατία, ως μια κοινότητα δικαιοσύνης. Την αρετή του αυτή την πλήρωσε με βαρύ τίμημα στα χρόνια της Δικτατορίας. Απολύθηκε από το δικαστικό Σώμα, βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και φυλακίστηκε χωρίς δίκη».
Επίσης, σημείωσε πως «η Μεταπολίτευση αντάμειψε τον Χρήστο Σαρτζετάκη με το ανώτατο αξίωμα και εκείνος μετέγραψε σε αυτή του την πορεία, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, την ευσυνειδησία και την προσήλωση του δικαστή στην ορθή εφαρμογή του κανόνα. Λειτούργησε συναινετικά και θεσμικά σε περιόδους υψηλής πολιτικής έντασης, σεβόμενος την αποστολή και τα συνταγματικά όρια της θέσης του. Έμεινε πιστός στο γράμμα και τον τύπο του νόμου, στην πιο βαθιά πεποίθησή του, που τον ενέπνευσε και τον καθοδήγησε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Καταδεικνύοντας, με την έμπρακτη στάση του, τη θεμελιώδη σημασία της ευθυκρισίας και της αυστηρής αναφοράς μας στο δίκαιο, ιδίως όταν αυτό δοκιμάζεται. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης επιτέλεσε το καθήκον του, ατομικά και με αυτάρκεια, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε, και πέρασε στην ιστορία».
«Αποχαιρετάμε σήμερα με συγκίνηση έναν άξιο λειτουργό της Δικαιοσύνης και αφοσιωμένο υπηρέτη της πατρίδας. Καλό του ταξίδι!», κατέληξε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία στην κηδεία του Χρήστου Σαρτζετάκη
Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε με τιμές αρχηγού κράτους «ως ελάχιστο φόρο τιμής για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στον Λαό, στην Πατρίδα και στο Έθνος» ο Χρήστος Σαρτζετάκης.
Το φέρετρο με τη σορό του Χρήστου Σαρτζετάκη έφτασε καλυμμένο με την ελληνική σημαία στην Μητρόπολη Αθηνών όπου εψάλη η εξόδιος ακολουθία ενώ στο προαύλιο απέδωσε τιμές άγημα της Προεδρικής Φρουρά.
Τους επικήδειους εκφώνησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, και ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιώς, Θεόδωρος Παναγόπουλος.
Στη Μητρόπολη Αθηνών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο επικεφαλής του ΜεΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης κ.α.
H στιγμή της άφιξης της σορού του Χρήστου Σαρτζετάκη στη Μητρόπολη Αθηνών
Επισημαίνεται επίσης πως η οικογένεια εξέφρασε την επιθυμία τυχόν δωρεές να κατατεθούν στην Φλόγα: Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια και στην Εστία Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση.
Ποιος ήταν ο Χρήστος Σαρτζετάκης
Ο Χρήστος Σαρτζετάκης γεννήθηκε στις 6 Απριλίου 1929 στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1955 εισήλθε στο δικαστικό κλάδο.
Ως πρωτόδικης έγινε πανελληνίως και διεθνώς γνωστός από την εμπλοκή του ως ανακριτής στην πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας τού βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, έργο το οποίο προώθησε με αποφασιστικότητα και αμεροληψία, ανοίγοντας το δρόμο για την απόδοση των ευθυνών.
Το 1965 έλαβε εκπαιδευτική άδεια για σπουδές Εμπορικού και Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου στο Παρίσι, αλλά το 1967 η δικτατορία τον ανακάλεσε στην Αθήνα και τον απέλυσε από τη θέση του τον επόμενο χρόνο. Στη συνέχεια, για την αντιδικτατορική του δράση φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Απολύθηκε από τις φυλακές της χούντας το 1971 μετά από διεθνή κινητοποίηση.
Αποκαταστάθηκε ως εφέτης μετά το 1974 και προβιβάστηκε σε αρεοπαγίτη τον Οκτώβριο τού 1982. Κατά την περίοδο που συνέπιπτε με το τέλος τής πρώτης προεδρικής θητείας τού Κωνσταντίνου Καραμανλή, το ΠΑΣΟΚ, παράλληλα με συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που περιόριζαν δραστικά τις προεδρικές αρμοδιότητες και εξουσίες, πρότεινε τον Χρήστο Σαρτζετάκη ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η εκλογή του έγινε από τη Βουλή στις 29 Μαρτίου 1985 και η θητεία έληξε στις 5 Μαΐου 1990, με την επανεκλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Ο Χρήστος Σαρτζετάκης άσκησε τα καθήκοντά του με εξαιρετική προσήλωση στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα την περίοδο Ιουνίου 1989 - Απριλίου 1990, όταν οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, με πανηγυρικούς λόγους, διαγγέλματα και μελετήματα, υπεραμύνθηκε της Ελληνικής Ιδέας και υποστήριξε επανειλημμένα και προς πολλές κατευθύνσεις, με έντονο ύφος και παλμό τα ελληνικά εθνικά δίκαια και τη μοναδικότητα του ελληνικού έθνους ως «αναδέλφου» γένους. Κάποιες ατυχείς επιλογές του σε ζητήματα επικοινωνίας και δημόσιας εικόνας, οδήγησαν τον Τύπο σε σκωπτικά εις βάρος του σχόλια.
Μετά το 1990 αποσύρθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια ζωή. Ήταν παντρεμένος με την Έφη Αργυρίου, ενώ ήταν πατέρας μίας κόρης.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πέθανε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης
Χρήστος Σαρτζετάκης: Η διαδρομή από τη δίκη Λαμπράκη μέχρι την Προεδρία της Δημοκρατίας
Η βεντέτα της Κρήτης με τους 140 νεκρούς που έκλεισε με την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη