40 χρόνια αιματοχυσίας: Ο Άλκης Καμπανός ήταν ένα ακόμη θύμα της ωμής οπαδικής βίας

Ο Άλκης Καμπανός, δυστυχώς, ήταν ακόμη ένας νεκρός στον βωμό της οπαδικής βίας – Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτή την αδιανόητη αιματοχυσία.

Άλκης Καμπανός
Δυστυχώς, η αιματοχυσία συνεχίστηκε με τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού
Intime
8'

Έχουν περάσει 40 χρόνια από την πρώτη καταγεγραμμένη δολοφονία με οπαδικά κίνητρα κι όμως στην Ελλάδα μοιάζει σαν να μην άλλαξε τίποτα.

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τουλάχιστον 12 άτομα, τα περισσότερα νεαρής ηλικίας, είδαν το νήμα της ζωής τους να κόβεται απότομα. Είτε επειδή βρέθηκαν σε «ραντεβού θανάτου», είτε επειδή απλώς βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Το τελευταίο όνομα που προστέθηκε σε αυτή την αιματοβαμμένη λίστα είναι ο Άλκης Καμπανός. Η ευχή όλων είναι να ήταν ο τελευταίος, αλλά εδώ και πολύ καιρό είναι επιτακτική η ανάγκη να μην περιοριστούμε στα ευχολόγια. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, έτσι ώστε να μην υπάρξει ξανά οικογένεια, όπως αυτή του Άλκη, η οποία θα χάσει το παλικάρι της μόνο και μόνο επειδή ήταν «άλλη ομάδα».

Το πρώτο θύμα ήρθε από ένα πείραγμα

Άρης Δημητριάδης. 18 ετών. Αθλητής ποδηλασίας. Η σχέση με το ποδόσφαιρο; Ελάχιστη! Κι όμως το 1983 έγινε ο πρώτος καταγεγραμμένος νεκρός σε αυτή τη μακάβρια λίστα. Ο νεαρός ήταν μαζί με δύο φίλους του στην περιοχή του Χαριλάου κι έκανε το «λάθος» να ρωτήσει πόσο ήρθε η αναμέτρηση του Άρη με τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» είχαν κερδίσει με το ευρύ 5-1 κι ο Άρης είπε να πειράξει τους φίλους του. Όσο αδιανόητο κι αν ακούγεται, αυτό ήταν που του στέρησε τη ζωή. Τρία άτομα προφανώς τον άκουσαν και όρμησαν πάνω του και τον χτύπησαν βάναυσα με γροθιές, κλωτσιές και μαχαιριές. Ο 18χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου εισήχθη εσπευσμένα σε θάλαμο εντατικής θεραπείας. Έδωσε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή για έξι ημέρες, αλλά τελικά κατέληξε.

Φωτοβολίδα στον λαιμό

Τρία χρόνια αργότερα ο Χαράλαμπος Μπλιώνας έχασε τη ζωή του στο γήπεδο «Αλκαζάρ». Ο 29χρονος καθηγητής δεν είχε καμία σχέση με το ποδόσφαιρο, για την ακρίβεια ήταν η πρώτη του φορά σε γήπεδο. Συγκεκριμένα, στις 26 Οκτωβρίου 1986, το ταξί που θα τον μετέφερε στον σταθμό ΚΤΕΛ καθυστέρησε, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να περιμένει κάποιες ώρες για το επόμενο λεωφορείο που θα τον μετέφερε στην Αθήνα. Κάπως έτσι αποφάσισε να πάει στο γήπεδο για να δει το ματς της ΑΕΛ με τον ΠΑΟΚ, κάτι που του στέρησε τη ζωή λόγω της τυφλής βίας. Κατά τη διάρκεια έντασης ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων, οι φιλοξενούμενοι εκτόξευσαν τρεις ναυτικές φωτοβολίδες. Μια από αυτές εξοστρακίστηκε και κατέληξε στη «Θύρα 1», εκεί όπου βρισκόταν ο άτυχος Χαράλαμπος. Η φωτοβολίδα τον βρήκε στον λαιμό, με αποτέλεσμα να πέσει αιμόφυρτος και μέσα σε λίγα λεπτά κατέληξε. Στο γήπεδο δεν υπήρχε ασθενοφόρο κι ο άτυχος φίλαθλος μεταφέρθηκε με μια διαφημιστική πινακίδα σε αγροτικό όχημα, το οποίο τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Εκεί, διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Νεκρός από κροτίδα ένας 17χρονος μαθητής

Τον Ιανουάριο του 1991, η οπαδική βία στέρησε τη ζωή από ένα ανήλικο παιδί. Ο λόγος για τον 17χρονο, Γιώργο Παναγιώτου, ο οποίος σκοτώθηκε έξω από γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο νεαρός οπαδός ήταν μπροστά σε συμπλοκή πριν από το ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός και δέχθηκε στην κοιλιά, από κοντινή απόσταση, φωτοβολίδα, η οποία είχε εκτοξευθεί με ειδικό πιστόλι. Μολονότι οι γιατροί έδωσαν μεγάλη μάχη το παιδί δεν άντεξε κι άφησε την τελευταία του πνοή.

Βόμβα μολότοφ μέσα στο αμάξι

Ήταν 10 Απριλίου 1991, τέσσερις οπαδοί του ΠΑΟΚ γυρίζουν στη Θεσσαλονίκη, μετά τον χαμένο τελικό με τον Πανιώνιο στο Κύπελλο Ελλάδας μπάσκετ. Ο λόγος για τους Γιάννη Γεωργούση (οδηγός) και Χρήστο Τσολακίδη (συνοδηγός) και τους Ευθύμιο Λιάκα και Κώστα Ντόλια. Το δικό τους «λάθος» ήταν να βγάλουν από το παράθυρο ένα κασκόλ της αγαπημένης τους ομάδας. Στο 24ο χλμ. της Εθνικής Οδού, ένα άλλο όχημα, το οποίο τους ακολουθούσε σταμάτησε δίπλα τους κι ένας χούλιγκαν πέταξε μέσα μια μολότοφ. Το αυτοκίνητο τυλίχθηκε αμέσως στις φλόγες, με τους Γεωργούση και Τσολακίδη να πετάγονται έξω, αλλά τους Λιάκα και Ντόλια να εγκλωβίζονται μέσα. Βρήκαν τραγικό θάνατο σε ηλικία μόλις 21 και 25 ετών, αντίστοιχα. Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι αρκετά χρόνια αργότερα, οι καταθέσεις άλλαξαν και το τραγικό συμβάν από ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, μετατράπηκε σε δυστύχημα από φωτοβολίδες.

Μαχαιριά και χτυπήματα από σπασμένα μπουκάλια

Τη δεκαετία του ’90 η κόντρα του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ είχε κορυφωθεί, με τις οπαδική βία να έχει «φουντώσει» για τα καλά και να βρίσκεται σε επίπεδα όπως τα σημερινά. Ο 21χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού, Γιώργος Καρνέζης κι η παρέα του είχαν πάει στη Γλυφάδα για να δουν το ντέρμπι «αιωνίων». Περίπου μισή ώρα μετά το ματς έγινε αντιληπτός στην πλατεία από μερίδα οπαδών του Ολυμπιακού, με τον δράστη να μαχαιρώνει το θύμα μέσα στο αμάξι του. Η επίθεση ήταν άγρια κι είναι χαρακτηριστικό ότι στο σώμα του Γιώργου βρέθηκαν χτυπήματα κι από σπασμένα μπουκάλια. Εκείνη η βραδιά του Απριλίου το 1993 είχε πολλές συμπλοκές κι από τύχη δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα.

Η δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου

Άλλη μια ζωή έφυγε στις 29 Μαρτίου 2007, λόγω της οπαδικής βίας. Ο λόγος για τον Μιχάλη Φιλόπουλο, ο οποίος δολοφονήθηκε στη Λεωφόρο Λαυρίου, πριν τον αγώνα βόλεϊ γυναικών Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Όπως φάνηκε, οι οπαδοί των δύο ομάδων είχαν κλείσει ραντεβού θανάτου, το οποίο υπολογίζεται ότι γνώριζαν 400 άτομα. Οι «πράσινοι» μαζεύτηκαν στο Χαλάνδρι, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» στον Πειραιά κι εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι δεν υπήρχε μεγάλη αστυνομική δύναμη στην περιοχή συναντήθηκαν στη Λαυρίου, εκεί όπου ο άτυχος Μιχάλης δέχθηκε πολλά χτυπήματα και μαχαιριές.

«Ραντεβού θανάτου» και στην Κρήτη

Τον Σεπτέμβριο του 2011 έγινε άλλο ένα ραντεβού θανάτου, αυτή τη φορά στην Κρήτη. Θύμα ήταν ο οπαδός του Παναθηναϊκού (και του Ηροδότου), Γιάννης Ρουσάκης, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 21 ετών σε συμπλοκή με οπαδούς του ΟΦΗ. Αυτές έγιναν έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο, με τον Ρουσάκη να δέχεται μαχαιριές στο στήθος από έναν 24χρονο, ο οποίος παραδέχθηκε τη δολοφονία, υποστηρίζοντας ότι λειτούργησε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. «Έπεσαν όλοι πάνω μου. Αισθάνθηκα σα παγιδευμένος και δεν μπορούσα ν' αντιδράσω. Δεν είχα τότε άλλη επιλογή. Αναγκάστηκα να τον χτυπήσω για να ξεφύγω», ανέφερε.

Γροθιές και κλωτσιές μέχρι θανάτου

Το 2014, υπήρξε άλλη μια δολοφονία στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην Αλικαρνασσό. Ο Κώστας Κατσούλης βρέθηκε στο νησί για να παρακολουθήσει τον αγαπημένο του Εθνικό κόντρα στον Ηρόδοτο για τη Γ’ Εθνική. Κατά τη διάρκεια συμπλοκών μπήκε μπροστά για να προστατέψει γυναίκες και παιδιά που βρίσκονταν στην κερκίδα των οπαδών της πειραϊκής ομάδας. Τέσσερα άτομα τον απομόνωσαν και τον χτύπησαν μέχρι θανάτου με γροθιές και κλωτσιές. Ο Κατσούλης μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο «Βενιζέλειο» και στη συνέχεια στο «401», όπως λίγες ημέρες αργότερα δεν άντεξε κι έφυγε από τη ζωή.

«Ένα άσπρο αυτοκίνητο πέρασε πάνω από τον Τόσκο»

Ο θάνατος του 28χρονου, Τόσκο Μποζατζίσκι έδειξε ότι η οπαδική βία έχει ξεφύγει στη Θεσσαλονίκη. Ο Βούλγαρος, ο οποίος ήταν οπαδός της Λοκομοτίβ Πλόβντιβ. Βρέθηκε με τους φίλους του στην πόλη για διακοπές, αλλά και για να παρακολουθήσουν το μεγάλο ντέρμπι Άρης – ΠΑΟΚ. Στις 5 Ιανουαρίου 2020 μια 27χρονη κοπέλα έπεσε με το αμάξι της πάνω στον Τόσκο, ο οποίος είχε δεχθεί επίθεση από χούλιγκαν. Τα όσα αναφέρει ο φίλος του στην κατάθεση, συγκλονίζουν: «Ξεπετάχθηκαν 30 μαυροντυμένοι που φορούσαν μάσκες και κράνη μηχανής. Κρατούσαν σίδερα και άλλα αντικείμενα. Μας επιτέθηκαν. Είχαν στα ρούχα το σήμα του ΠΑΟΚ. Τρέξαμε. Το παιδί (σ.σ. ο Τόσκο) σκόνταψε και έπεσε. Μας πλησίασαν και άρχισαν να μας χτυπούν, επί 15 λεπτά. Μετά ήρθε ένα άσπρο αυτοκίνητό, με χαμηλή ταχύτητα, από την πλευρά των οπαδών. Πέρασε πάνω από τον Τόσκο που ήταν πεσμένος δίπλα σε μένα. Είδα ότι οδηγούσε γυναίκα και συνοδηγός ήταν ένας άνδρας ο οποίος με κοιτούσε με βλέμμα φονιά».

Δυστυχώς, η αιματοχυσία συνεχίστηκε με τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού κι είναι πλέον πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι θα πρέπει να υπάρξουν γενναίες αποφάσεις για να σταματήσει επιτέλους αυτός ο κύκλος αίματος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μήπως είμαστε συνένοχοι στη δολοφονία του Άλκη Καμπανού;

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή