ΑΔΕΔΥ: Στήριξη των απεργιακών κινητοποιήσεων στον ΕΦΚΑ
Τις απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) για την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022, στηρίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, αφού έλαβε υπ' όψιν τις ανακοινώσεις των Ομοσπονδιών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, τα αιτήματα είναι τα εξής:
«- Απόσυρση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ.
- Καθολικό, υποχρεωτικό, δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα.
- Άμεσες προσλήψεις προσωπικού και αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού στον ΕΦΚΑ.
- Κατάργηση όλων των αντεργατικών-ασφαλιστικών νόμων.
- Αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού».
Παράλληλα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022, στις 11:00 π.μ., έξω από το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.
Η ΓΣΕΕ για το νομοσχέδιο για e-ΕΦΚΑ: Δεν νοείται εκσυγχρονισμός δίχως διαφάνεια, αξιοκρατία, λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) «με αφορμή το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για τον "εκσυγχρονισμό" του e-ΕΦΚΑ», επισημαίνει ότι η αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. «Όμως», όπως αναφέρει, «με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όχι μόνο παραμένουν, αλλά αυξάνονται οι παθογένειες του ΕΦΚΑ, με κυριότερο το πρόβλημα εκείνο των εκκρεμών συντάξεων».
«Το νομοσχέδιο», κατά την άποψη της Συνομοσπονδίας, «περιέχει διατάξεις που υπερβαίνουν τα όρια του συντάγματος, παρακάμπτει τα υπηρεσιακά πειθαρχικά συμβούλια και τις νομοθετημένες διαδικασίες προμηθειών, ενώ παραβιάζει και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Η δε εταιρεία διαχείρισης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ συστήνεται με σοβαρό θεσμικό κοινωνικό έλλειμμα, αφού απουσιάζει ο κοινωνικός έλεγχος και η λογοδοσία, με την ενιαία αρχή δημοσίων συμβάσεων να εκφράζει σοβαρές ενστάσεις. Δεδομένες θα είναι και οι "πελατειακές σχέσεις" με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, με την εισαγωγή υψηλόμισθων ιδιωτών σε διευθυντικές θέσεις, με παράκαμψη του ΑΣΕΠ και με αμφίβολη την επάρκεια προσόντων, αγνοώντας τους επί χρόνια εργαζόμενους και τους έτοιμους επιστήμονες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Πώς διασφαλίζεται άραγε η νομιμότητα, η διαφάνεια και η αμεροληψία, όταν θα προσλαμβάνονται με υψηλότατες αποδοχές ιδιώτες χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια;» διερωτάται η ΓΣΕΕ.
Και προσθέτει: «Παρά τα όσα διακηρυκτικά εισάγονται στον δημόσιο διάλογο, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποδυναμώνει τον δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και του κοινωνικού κράτους, μεταθέτοντας εσκεμμένα ευθύνες στους υφιστάμενους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, όταν, την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι αναμένουν για χρόνια τη διεκπεραίωση των φακέλων τους και τις οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των μέχρι σήμερα λανθασμένων διοικητικών και κυβερνητικών επιλογών είναι η πρόωρη απομάκρυνση 683 νέων επιστημόνων που απασχολούνταν στη διεκπεραίωση των συντάξεων, μέσω ειδικού προγράμματος για το brain drain την περίοδο 2019-2020, οι οποίοι διεκπεραίωναν περί τις 1.000 συντάξεις καθημερινά και περί τις 25.000 συνολικά τον μήνα. Η ως άνω χρονική περίοδος δε ήταν και η μόνη που η κυβέρνηση μπορεί να παρουσιάζει ως περίοδο προόδου. Την ίδια στιγμή, που μόνο το έτος 2021 συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 700 έμπειροι υπάλληλοι από τον φορέα», σημειώνει η ΓΣΕΕ.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε Επίσης:
Τηλεφωνικό κέντρο ΕΦΚΑ 1555: Ξεπέρασε το ένα εκατ. απαντημένες κλήσεις
Χατζηδάκης: Το 2021 ήταν χρονιά - ρεκόρ για την έκδοση κύριων συντάξεων