Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Η πανδημία έχει «γονατίσει» την εστίαση - Νέα μέτρα ζητούν οι επαγγελματίες

Για την περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση μίλησαν στο Newsbomb.gr, o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς και ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων Αττικής, Ιωάννης Δαβερώνης.
ΙΝΤΙΜΕ
6'

Συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή των ειδικών, για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί και παραταθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορoνοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα βασικά θέματα στην ατζέντα θα είναι τα γήπεδα, τα καρναβάλια και οι σχολικές εκδρομές ενώ στον «πάγο» μπαίνει η επιστροφή των ορθίων στη διασκέδαση, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες.

H απελευθέρωση αφορά κυρίως τους εμβολιασμένους, όχι τους μη εμβολιασμένους και αυτό θα συνεχιστεί με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια πλήρης ελευθερία μέχρι τον Μάρτιο για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Θεωρητικά, περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων θα δώσει μια «ανάσα» σε κλάδους που έχουν πληγεί, όπως η εστίαση, οι επαγγελματίες ωστόσο υπογραμμίζουν πως τα προβλήματα παραμένουν.

Χαμηλές ταχύτητες στην εστίαση

O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, μίλησε στο Newsbomb.gr, για το πως κινείται ο κλάδος της εστίασης το τελευταίο διάστημα.

«Ο κλάδος της εστίασης κινείται με χαμηλές ταχύτητες σε ότι αφορά τους κύκλους εργασιών, αλλά και τους τζίρους του λόγω των περιοριστικών μέτρων που εξακολουθούν να ισχύουν, παρά την σταδιακή μείωση αυτών των μέτρων. Ο περιορισμός των μη εμβολιασμένων έχει δημιουργήσει μεγάλο πλήγμα στο κλάδο μας. Πρέπει να επιτραπούν οι όρθιοι στα μπαρ, το μέτρο αυτό έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα»,

Ο κ. Καββαθάς συνέχισε λέγοντας πως, «το διάστημα του 2020 με το πρώτο 9μηνο του 2021, η μείωση στον κύκλο εργασιών ήταν 3,5 δις ευρώ».

Κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων Αττικής, Ιωάννης Δαβερώνης, μίλησε στο Newsbomb.gr, για την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρηματίες της εστίασης.

«Η εστίαση βρίσκεται σε μια από της χειρότερες φάσης αυτή την περίοδο, καθώς σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στην ακρίβεια έχει «γονατίσει». Παράλληλα τα λειτουργικά μας έξοδα έχουν πάει πάρα πολύ ψηλά, η πανδημία μας έχει επηρεάσει σημαντικά, όποτε αυτό που θέλουμε είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να δουλεύουν περισσότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων ο κ. Δαβερώνης, είπε πως, «γενικά χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, η άποψη η δική μας είναι ότι ο κλάδος ο δικός μας αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα και η κοινωνία το βλέπει. Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι μαζί με την πανδημία υπάρχει και η οικονομία. Πρέπει να σταματήσει όλο αυτό που συμβαίνει οικονομικά, διότι θα έχουμε αποτελέσματα δυσάρεστα,θα χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας».

Με λογική Ευρώπης η χαλάρωση των μέτρων

Τη λογική που επικρατεί ως προς την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

«Θα ακολουθήσομε την τάση που υπάρχει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο» εξήγησε ο κ. Οικονόμου ερωτηθείς σχετικά το πρωί της Τετάρτης τονίζοντας ότι «υπάρχει αποκλιμάκωση σε βασικά μεγέθη για την πανδημία».

Οπότε, όπως εξήγησε ο Γιάννης Οικονόμου, η χώρα μας θα ακολουθήσει προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των μέτρων σε εστίαση, διασκέδαση και γήπεδα (σ.σ. με την αύξηση της πληρότητας).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για τα καρναβάλια και απάντησε ότι «δεν θα γίνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις όπως προ κορονοϊού. Είπαμε πως πηγαίνουμε προς χαλάρωση αλλά σε ορισμένα βασικά πράγματα πρέπει να υπάρχει μια διαφορετική λογική».

Άρση μέτρων: Οι δείκτες που «δείχνουν» χαλάρωση

Χαρακτηριστικό της αποκλιμάκωσης στους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες» το γεγονός ότι χθες, Τρίτη οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 μειώθηκαν κατά περισσότερους από 400 σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα ενώ το ίδιο συνέβη και με τον αριθμό των διασωληνωμένων που ήταν μειωμένος κατά 35.

Την ίδια ώρα η πληρότητα στις ΜΕΘ βρίσκεται στο 73,54% και στις απλές κλίνες στο 54,88% με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τρίτης, στους 489.

«Νομίζω και οι ειδικοί θεωρούν ότι από εδώ και πέρα αρχίζει μια χαλάρωση. Ήπια, δεν πάμε απότομα, δεν απελευθερώνουμε τα πάντα» τόνισε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία υπενθύμισε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ότι και στην Ευρώπη πάνε γενικά προς χαλάρωση των μέτρων, με όποιον ρυθμό ταιριάζει σε κάθε χώρα.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η απελευθέρωση αφορά κυρίως τους εμβολιασμένους, όχι τους μη εμβολιασμένους και αυτό θα συνεχιστεί με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια πλήρης ελευθερία μέχρι τον Μάρτιο για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες αυτό που θα εισηγηθούν σήμερα οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας είναι η αύξηση στο 50% της χωρητικότητας στα γήπεδα καθώς και η απελευθέρωση των σχολικών εκδρομών ενώ για τα καρναβάλια, το πιο πιθανό είναι να επιτραπούν οι εκδηλώσεις, ενώ οι παρελάσεις δε θα πραγματοποιηθούν.

Σε ό,τι αφορά στην όρθια διασκέδαση αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι μέλη της επιτροπής δεν θέλουν να θίξουν το θέμα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα θα θέσει η κυβέρνηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση Μέτρων: Τέλος οι περιορισμοί επιστρέφει η «ελευθερία» - Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης

Λινού στο Newsbomb.gr: Γιατί δεν θα χτιστεί τείχος ανοσίας – Άρση μέτρων με μεγάλη προσοχή

Οικονόμου στο Newsbomb: Μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση – Οι σκέψεις για γήπεδα, καρναβάλια, διασκέδαση

Άρση μέτρων - Γκάγκα: Πάμε σε προσεκτική χαλάρωση - Δεν απελευθερώνονται τα πάντα