Δημήτριος Γκίρτζαλης: Ο κομμωτής που υψώνει τείχη για την προστασία των θαλασσών από…τρίχες
Κουρευτείτε για να σώσουμε τις θάλασσες… Δεν πρόκειται για αστείο αλλά όντως οι τρίχες του κεφαλιού μας αποτελούν το καλύτερο φίλτρο προστασίας των θαλασσών από τις πετρελαιοκηλίδες και τα παράγωγα πετρελαίου.
Η ιδέα ανήκει στον κομμωτής Δημήτριο Γκίρτζαλη ο οποίος σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο δυτικής αττικής ,το ΕΛΚΕΘΕ έφτιαξαν «τείχη» προστασίας από τρίχες.
Ο εφευρετικός και πολυμήχανος με ευαισθησίες για το περιβάλλον κομμωτής μιλά στο Newsbomb.gr για την αφορμή γέννησης της ιδέας αυτής. Το ναυάγιο της Αγίας Ζώνης στο Σαρωνικό τον ταρακούνησε και τον έκανε να σκεφτεί αυτή την ιδιαίτερη και πρωτότυπη ιδέα. Όλα τα άλλα πήραν τον δρόμο τους.
Αυτή την στιγμή η ιδέα του «πλέει» στα νερά του Μεξικού. Πραγματικά ένας ιδιαίτερος άνθρωπος…
Είσαι κομμωτής και φτιάχνεις φίλτρα από τρίχες που για την πρόληψη, στην προστασία και στον καθαρισμό των ελληνικών θαλασσών από τις πετρελαιοκηλίδες και τα παράγωγα πετρελαίου… Πως προέκυψε η ιδέα αυτή;
«Η ΡΕΣΤΙΑ είναι μια ιδέα η οποία ξεκίνησε μετά το ατύχημα με το πλοίο Αγία ζώνη στο Σαρωνικό. Ως κομμωτής γνωρίζω πως τα μαλλιά λαδώνουν, και συγκρατούν την λιπαρότητα. όποτε στην αρχή υπέθεσα ότι οι τρίχες οι οποίες πετιούνται στα σκουπίδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, για την περισυλλογή πετρελαιοειδών από το περιβάλλον. Αυτή την ιδέα την μοιράστηκα με το πανεπιστήμιο δυτικής αττικής ,το ΕΛΚΕΘΕ όπου απέδειξαν ότι η ανθρώπινη τρίχα καθώς και των ζώων είναι ο καλύτερος συλλέκτης πετρελαιοειδών έναντι οποιουδήποτε άλλου υπάρχει αυτή τη στιγμή.
Στην συνέχεια ιδρύσαμε τη ΡΕΣΤΙΑ και τα τελευταία χρόνια συλλέγουμε τρίχες από κομμωτήρια και pet groomers και φτιάχνουμε φίλτρα για την προστασία του περιβάλλοντος».
Έχεις βάλει φίλτρα σε κάποιες θαλάσσιες περιοχές; Σε ποιες; Έχεις βάλει και στο εξωτερικό;
«Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πιλοτικά τοποθετήσεις φίλτρων για ερευνητικούς σκοπούς σε διαφορά μέρη ευελπιστούμε όμως ότι πολύ σύντομα θα είναι ένα από τα βασικά εργαλεία προστασίας στην Χώρα μας. Η Ρεστια για την παραγωγή των φίλτρων χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα με το οποίο παλιά φτιάχνανε τις τσόχινες κάπες του στρατού. Η όλη μας προσπάθεια έχει να κάνει με την παραγωγή και την προμήθεια των αρμοδίων φορέων -εταιρειών με τα φίλτρα ! Υπάρχουν δράσεις οι οποίες αναλαμβάνουμε εμείς την τοποθέτηση των φίλτρων σε παραλίες λιμάνια αλλά είναι σε παρά πολύ μικρή κλίμακα».
Έχουν εταιρείες από το εξωτερικό ασχοληθεί με το εγχείρημα αυτό;
«Για καλή μας τύχη συνεργαζόμαστε με την Matter of trust.org στην Αμερική η οποία κάνει το ίδιο με εμάς μετά το ατύχημα στον κόλπο του Μεξικό όπου ξεκίνησαν και εκείνοι να το ερευνούν έτσι υπάρχει μια πολύ καλή μεταφορά γνώσεων και τεχνολογίας πάνω στο φίλτρο»!
Οι πελάτες σου στο κομμωτήριο πως αντιδρούν όταν τους λέτε πως τα κομμένα τους μαλλιά θα δοθούν για την προστασία των θαλασσών; Το πιστεύουν;
«Ο κόσμος γενικά όταν το ακούει ενθουσιάζεται ευτυχώς για εμάς τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό απέδειξαν τα λεγόμενα μας ότι είναι ο ποιο αποδοτικός τρόπος που υπάρχει αυτή την στιγμή στην περισυλλογή πετρελαιοειδών».
Είναι και άλλα κομμωτήρια «ενταγμένα» σε αυτή την ιδέα σου;
«Ο κύκλος των κομμωτηρίων και των pet groomers μέρα με την μέρα μεγαλώνει και αυτό δείχνει την μεγάλη τους ευαισθησία για θέματα που αφορούν το περιβάλλον».
Ζούμε σε μια χώρα που η θάλασσα είναι το κυρίαρχο στοιχείο, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνεις;
«Όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε τις θάλασσες μας στην Τρίχα».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.