Δημοσθένης Διαμαντής: Ο νεαρός από τη Σέριφο που φτιάχνει μέλι από άγρια λεβάντα

Οι μέλισσες αποτέλεσαν την αφορμή να αφήσει την Αθήνα και να κυνηγήσει το όνειρο του στη Σέριφο - Τα βραβεία ποιότητας που απέσπασε για το μέλι

Μέλι Σέριφος
Ο Δημοσθένης Διαμαντής κρατάει τα μέλια παραγωγής του από την Σέριφο, Photo credits: Christos Petropoulos
7'

Οι μέλισσες στην Σέριφο έχουν ιδιαίτερες προτιμήσεις και συλλέγουν γύρη από άγρια λεβάντα δημιουργώντας ένα μέλι που όμοιο του δεν υπάρχει.

Ο Δημοσθένης Διαμαντής, ένας νέος μελισσοκόμος από τη Σέριφο μιλώντας στο Newsbomb.gr εξηγεί γιατί το μέλι που προέρχεται από την άγρια λεβάντα που φυτρώνει στο πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί είναι τόσο μοναδικό. Ο ίδιος έμενε Αθήνα αλλά οι μέλισσες αποτέλεσαν την αφορμή να μετακομίσει στο νησί της Σερίφου και να ζήσει την αποκέντρωση και να γευτεί τη ζωή στην φύση.

Ο ίδιος όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι της Σερίφου που ασχολούνται με την μελισσοκομία σέβονται τις μέλισσες και παραδειγματίζονται από τον τρόπο ζωής της.

Μάλιστα το συγκεκριμένο μέλι έχει αποσπάσει και βραβεία ποιότητας. Άλλη μια απόδειξη πως η ελληνική φύση «γεννά»...

Μέλι από λεβάντα και μάλιστα άγρια. Πόσο διαφορετικό και σπάνιο είναι στην γεύση;

«Η άγρια λεβάντα Σερίφου αυτοφύεται στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού, ανθίζει την άνοιξη και τον Μάιο συλλέγεται ένα μέλι γευστικά μοναδικό, ανοιχτόχρωμο, με λεπτό άρωμα λουλουδιού, ευγενικά γλυκό με ελαφρά καψίματα και μια χαρακτηριστική επίγευση λεμονιού στον ουρανίσκο. Ένα μέλι που αποτυπώνεται στον καταναλωτή για την σπάνια και ευχάριστη γεύση του».

Το κλίμα της Σερίφου, το κυκλαδίτικο συμβάλει πολύ σε αυτό το ιδιαίτερο μέλι;

«Το έδαφος της Σερίφου είναι πολύ πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, λόγω των κοιτασμάτων σιδήρου και παρουσίας πολλών μετάλλων και ορυκτών. Τα φυτά της άγριας λεβάντας στην Σέριφο δέχονται περιορισμένες βροχοπτώσεις, καθώς στα κυκλαδονήσια σπανίζουν . Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας τους, αποδίδουν νέκταρ λιγοστό και ταυτόχρονα πυκνό στα συστατικά του,που συλλέγεται από τις μέλισσες με την βοήθεια της πρωινής υγρασίας. Ο συνδυασμός εδάφους, ξηροθερμικών συνθήκών και θαλασσινής αύρας δημιουργούν ένα μέλι πολύ ιδιαίτερων ποιοτικών και γευστικών χαρακτηριστικών».

Πόσοι ασχολείστε με το μέλι στο νησί; Συνεργάζεστε εύκολα;

«Στο νησί δραστηριοποιούνται 25 μελισσοκόμοι με περίπου χίλιες κυψέλες. Οι περισσότεροι από αυτούς ερασιτεχνικά και λίγοι, με μεγαλύτερο αριθμό μελισσοσμηνών, επαγγελματικά. Και οι 25 μελισσοκόμοι είναι μέλη του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σερίφου. Ο συνεταιρισμός Σερίφου συνθέτει ιδέες και αξιοποιεί τις ικανότητες των μελών του, έτσι επιτυγχάνει να συνεργάζονται ομαλά διαφορετικοί χαρακτήρες και προσωπικότητες προς όφελος όλων και του νησιού, μια νοοτροπία που αντικατοπτρίζεται από το αρχαίο ρητό στο έμβλημα μας: "Μία μέλισσα, μέλι ού ποιεί"».

Λόγω της έκτασης του νησιού και της δυναμικότητας των κατοίκων εύλογα γεννάται το ερώτημα, ποια είναι η ποσότητα που βγαίνει; Υπάρχει η σκέψη για το άνοιγμα σε ξένες αγορές ή όχι για την ώρα;

«Η Σέριφος είναι ένα μικρό κυκλαδονήσι, χιλίων μόνιμων κατοίκων, με φύση ανέγγιχτη και πολλές περιοχές προσβάσιμες μόνο με μονοπάτια. Η πλούσια σε αρωματικά φυτά όπως λεβάντα, θυμάρι, θρούμπη χλωρίδα και το ξηροθερμικο κλίμα του νησιού οδηγούν τους μελισσοκόμους σε παραγωγές ποσοτικά μικρές αλλά ανώτατης ποιότητας. Το νησί διαθέτει το μοναδικό συνεταιριστικό τυποποιητήριο στις Κυκλάδες, πιστοποιημένο από την TÜV AUSTRIA και τα μέλια αναλύονται πλήρως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μέσω του τυποποιητηριου, συσκευάζεται από τους παραγωγούς και διατίθεται το μέλι σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ελλάδα. Η δημιουργία του τυποποιητηρίου και η αυστηρών προδιαγραφών διαδικασία συσκευασίας του μελιού Σερίφου, γεννούν προοπτικές εξαγωγής μικρών ποσοτήτων στο εξωτερικό μελλοντικά».

Το μέλι έχει βραβευτεί; Με ποιο βραβείο;

«Τον Δεκέμβριο του 2019 συμμετείχαμε στον πρώτο»Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μελιού Ανώτερης Ποιότητας» . Ο «Μελισσώνας Διαμαντή» βραβεύτηκε με τρία βραβεία για της τρεις συμμετοχές μελιών λεβάντας και θυμαριού και τα «Φρύγανα» με ένα βραβείο, συνολικά τέσσερα βραβεία για τη Σέριφο από τα 30 που απονεμήθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Στον δεύτερο «Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μελιού Ανώτερης Ποιότητας» το 2021 συμμετείχε ο «Μελισσωνας Διαμαντή» με ένα μέλι λεβάντας το οποίο βραβεύτηκε και ένα βραβείο κέρδισε και το «Μέλι Αντωνάκη» για θυμάρι, δύο βραβεία από τα είκοσι που απονεμήθηκαν ταξίδεψαν πάλι για το νησί της Σερίφου. Συνολικά η Σέριφος έχει κερδίσει πάνω από το δέκα τις εκατό των βραβείων, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει μέλι ανωτέρων ποιοτικών χαρακτηριστικών».

Ποια είναι η αντίδραση των ξένων που το γεύονται;

«Οι επισκέπτες του νησιού δείχνουν έντονο ενδιαφέρον να δοκιμάσουν όλα τα μέλια του νησιού, ειδικότερα για την άγρια λεβάντα Γάλλοι αλλά και Ιταλοί, καθώς είναι καταναλωτές στις χώρες τους του μελιού της καλλιεργούμενης λεβάντας και δείχνουν προτίμηση στην άγρια μορφή της. Μεγάλο μέρος της παραγωγής της άγριας λεβάντας, ταξιδεύει μαζί με τους ξένους επισκέπτες στις χώρες τους, γεγονός που καταδεικνύει την διεθνώς γευστική αποδοχή αυτού του μελιού».

Τι σε ώθησε στην ανθοκομία και στη μελισσοκομία;

«Η επαφή με την φύση, τα φυτά και τα πλάσματα της, πάντα μου κέντριζαν το ενδιαφέρον. Η μέλισσα είναι από τα ελάχιστα έμβια όντα που καθώς τρέφεται με το νέκταρ και τη γύρη λουλουδιών όχι μόνο δεν βλάπτει κάποιον οργανισμό αλλά αντιθέτως συμβάλει στην αναπαραγωγή των φυτών και την δημιουργία ζωής και της διατήρησης της στον πλανήτη. Η άρρηκτη σχέση φυτών και μέλισσας, η κοινωνία που δομούν, η νοημοσύνη τους και το σύστημα επικοινωνίας που έχουν αναπτύξει και πολλά άλλα μαγευτικά πράγματα που συνδυάζει η μελισσοκομία σε κάνουν να την ερωτευτείς βαθιά και να γίνει σχέση ζωής».

Εσύ ζούσες στην Αθήνα, στον Περισσό και τα άφησες όλα για να πας στην Σέριφο. Πως είναι η ζωή στο νησί; Πως είναι ο Χειμώνας; Τι κέρδισες με την εγκατάσταση σου στην Σέριφο;

«Η μέλισσα υπήρξε η αφορμή να μετακομίσω στο νησί της Σερίφου από την Αθήνα και να ζήσω την αποκέντρωση και την ζωή στην φύση στην πράξη. Σε ένα μικρό νησί, όπου όλοι οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους γνωρίζεις μια Ελλάδα άλλης εποχής, πιο «ζεστή», με ειλικρινείς ανθρώπινες σχέσεις . Η ζωή σαφώς και έχει κάποιες στερήσεις παροχών και των πολυτελειών που μπορεί να απολαύσει κάποιος στα αστικά κέντρα αλλά η χαλαρότητα των ρυθμών η εναλλαγή εποχών, χρωμάτων και τοπίων χαρίζουν μια ποιότητα ζωής για την οποία αξίζει να αποχωριστείς κάποιες ανέσεις της πόλης. Τον χειμώνα στο νησί κάποιος βιώνει την απομόνωση λόγω λιγοστών δρομολογίων και καιρού αλλά εξισορροπείται με χρόνο για επαφές μεταξύ των ανθρώπων και προετοιμασιών εν όψει του πολύ κοσμοπολίτικου καλοκαιριού που ακολουθεί. Τα οφέλη είναι περισσότερα των δυσκολιών και για αυτό τα τελευταία χρόνια εκτός από εμένα, πολλοί νέοι άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων και επιστημών έχουν μετοικήσει στο νησί της Σερίφου».

Το μέλι συμβολίζει την γλυκύτητα της ζωής που αποκτάται με κόπο;

«Η μέλισσα μας διδάσκει πολλά μέσα από τον τρόπο που ζει, καθώς συλλέγει μέλι όχι εγωιστικά για εκείνη αλλά για τις επόμενες γενιές μελισσών, θυσιάζεται πρόθυμα για την επιβίωση της κυψέλης της και συνεργάζεται αρμονικά με όλα τα μέλη της κοινωνίας της. Το μέλι είναι η ανταμοιβή του αγώνα μελισσών και μελισσοκόμου κόντρα σε καιρικές αντιξοότητες, φυσικούς εχθρούς και κούραση ψυχική και σωματική. Η ολοκλήρωση της προσπάθειας όμως έχει μια γλυκιά γεύση που υπερνικά τις κακουχίες και πίκρες που προηγήθηκαν και σε κάνει να συνεχίζεις τον αγώνα, προσμένοντας πάντα μία άνοιξη μετά από τον χειμώνα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή