Ο βασιλιάς των ξηρών καρπών από την Αίγινα στις Βρυξέλλες

Το φιστίκι Αιγίνης εξελίχθηκε έγινε κρέμα και Pesto… και κατέκτησε την Ευρώπη
Η παράδοση συναντά την εξέλιξη στο φιστίκι Αιγίνης
4'

Αναμφισβήτητα ο βασιλιάς των ξηρών καρπών είναι το φιστίκι Αιγίνης. Τόσο θρεπτικό, τόσο γευστικό συνοδεύει σχεδόν τα πάντα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που κορυφαίοι σεφ το χρησιμοποιούν στις παρασκευές τους κατά τις δημιουργίες τους.

Στο Newsbomb.gr μιλάει ένας άνθρωπος που το φιστίκι το γνωρίζει όσο λίγοι. Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Κουκούλη, ο οποίος είναι ο εγγονός της Δήμητρας Κουκούλη της γυναίκας που το 1958 ίδρυσε το πιο ιστορικό και χαρακτηριστικό ζαχαροπλαστείο του νησιού.

Ο Αλέξανδρος «κληρονόμος» των συνταγών και γεύσεων τις εξέλιξε φτιάχνοντας προϊόντα με κυρίαρχο υλικό το φιστίκι. Ακόμη και pes to φιστικιού…

Αλέξανδρε εσύ και η οικογένεια σου ασχολείστε με το αιγινίτικο φιστίκι, μια παράδοση όμορφη αλλά και ταυτόχρονα δύσκολη;

«Είμαι ιδιοκτήτης του πιο ιστορικού ζαχαροπλαστείου στην παραλία της Αίγινας.

Το Ζαχαροπλαστείο το ίδρυσε η γιαγιά Δήμητρα Κουκούλη το 1958 μια γυναίκα επιχειρηματίας δυναμική για την εποχή της αλλά και δημιουργική! Όλες οι γενιές μεγαλώσαμε στην οικογενειακή επιχείρηση κρατώντας πάντα την ποιότητα σε όλες τις παρασκευές μας. Γαλουχηθήκαμε μέσα σε μια γλυκιά και όμορφη παράδοση αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα μεγάλο «στοίχημα» να κρατήσεις σταθερά μια πορεία τόσων ετών αλλά και να την εξελίξεις».

Τα προϊόντα τα έχεις εξελίξει και παράγεις ακόμη και Pesto φιστίκι, τι άλλα φτιάχνεις;

«Τα περισσότερα γλυκά μας είναι με βάση το φιστίκι Αιγίνης, τον καρπό του τόπου μας. Εκτός λοιπόν από τα παραδοσιακά γλυκά μας όπως φιστικάτο, φιστικίνι, μπακλαβαδλακι, φλωρεντίνα και πολλά ακόμη, μεγάλη ποικιλία από χειροποίητο παγωτό με περίπου 7 διαφορετικές γεύσεις παγωτού φιστίκι και όχι μόνο που όσοι το δοκιμάζουν μένουν άφωνοι!

Τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε φτιάξει μια σειρά απο spreads ξηρών καρπών με πρωταγωνιστή το φιστίκι Αιγίνης! Φέτος δημιουργήσαμε Chutney και Pesto με φιστίκι».

Ποια προϊόντα και ποιες διακρίσεις έχουν αποσπάσει;

«Τα τελευταία χρόνια τα προϊόντα μας έχουν λάβει πολλές διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό

-Κρέμα Φιστικιου με ζάχαρη δύο βραβεία:

  • Χάλκινο βραβείο «καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο προϊόν» στην 7η Εξποτροφ 2020
  • Ασημένιο βραβείο «Silver Quality» στα Mediterranean Taste Awards 2020.

-Κρέμα Φιστικιού χωρίς ζάχαρη τέσσερα βραβεία:

  • Χρυσό βραβείο "καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο προϊόν" στην 7η Εξποτροφ 2020
  • Πρώτο βραβείο "Γεύσης" σε ξηρό τρόφιμο στην 7η Εξποτροφ 2020
  • Χρυσό βραβείο "Gold Quality" στα Mediterranean Taste Awards 2020.
  • "Superior Taste Award" στα International Taste Institute στις Βρυξέλλες

-Πάστα Φιστικιού 100%:

  • Ένα αστέρι στα βραβεία Athens Fine Foods Awards 2020

-Pesto με Φιστίκι:

  • Ένα αστέρι στα βραβεία Athens Fine Foods Awards 2021
  • Silver award "Innovation" στα βραβεία Athens Fine Foods Awards 2021»

Γιατί το φιστίκι Αιγίνης είναι ο βασιλιάς των ξηρών καρπών;

«Το φιστίκι Αιγίνης εκτός από το πιο ποιοτικό είναι και από τους πιο νόστιμους ξηρούς καρπούς. Περιέχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία και είναι πλούσια σε βιταμίνες, όπως Β6, μαγγάνιο, μαγνήσιο, πλούσιο σε φυτικές στερόλες και πολλά ακόμη. Έχει τις λιγότερες θερμίδες από άλλους ξηρούς καρπούς και κάνει καλό στην καρδιά, στον μεταβολισμό, στην μείωση της χοληστερίνης, στα επίπεδα του σακχάρου».

Οι ξένοι πως αντιδρούν στην γεύση του αιγινίτικου φιστικιού;

«Το φιστίκι Αιγίνης είναι παγκοσμίως γνωστό τόσο για τα οφέλη του όσο και για την γεύση του. Εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε γεύσεις εκτός από τις κλασσικές αλλά και σύγχρονες που ταξιδεύουν όσους τις δοκιμάζουν».

Πως είναι να καλλιεργείς κόντρα στην κλιματική αλλαγή; Κόντρα σε συνθήκες που δεν ευνοούν την πρωτογενή παραγωγή;

«Το δέντρο της φιστικιάς θέλει πολύ αγάπη και φροντίδα. Δεν έχει κάθε χρόνο μεγάλη παραγωγή και τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή την επηρεάζει πολύ».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr