Η σιωπή της Αμφίπολης «έδωσε» έδαφος στους Σκοπιανούς;

Αν «μιλήσει» τώρα...αλλάζουν τα δεδομένα στα Βαλκάνια; Τι λένε στο Newsbomb.gr οι ειδικοί μετά την επίσκεψη της υπουργού πολιτισμού στο σημείο της ανασκαφής

Η σιωπή της Αμφίπολης «έδωσε» έδαφος στους Σκοπιανούς;
Ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη
9'

Αμφίπολη. Κάτω από τα χώματα της κρύβεται σίγουρα Ιστορία, Ιστορία που έχει να κάνει με τη Μακεδονική δυναστεία.

Όταν είχαν ξεκινήσει οι ανασκαφές οι ειδικοί μιλούσαν για ευρήματα που θα είχαν παγκόσμιο αντίκτυπο. Και όμως για πολύ καιρό οι ανασκαφές είχαν «παγώσει».

Πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στο σημείο η υπουργός Πολιτισμού η οποία διαβεβαίωσε πως μέσα στο 2022 μικρές ειδικές ομάδες κοινού, άνθρωποι που έχουν σχέση με το αντικείμενο, αρχαιολόγοι, επιστήμονες και δημοσιογράφοι θα μπορούν να επισκέπτονται τον Τύμβο Καστά.

Η Υπουργός Πολιτισμού είπε ότι οι εργασίες στον Τύμβο Καστά προχωρούν βάση χρονοδιαγράμματος, τόνισε ότι έχει γίνει πολύ δουλειά υψηλής ποιότητας, η οποία όμως είναι αφανής αφού προτεραιότητα ήταν η ελάφρυνση του τύμβου, κάτι το οποίο έχει γίνει και μάλιστα τους επόμενους δύο τρεις μήνες ολοκληρώνεται η αποκατάσταση της γεωμετρίας του τύμβου ενώ ανακοίνωσε ότι τον Απρίλιο θα ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης εντός του ταφικού μνημείου και το καλοκαίρι θα εγκατασταθεί το στέγαστρο και θα ξεκινήσει η διδακτική αναστήλωση ενός τμήματος του περιβόλου.

Εκκωφαντική σιωπή

Όταν το όνομα της Μακεδονίας «εκχωρήθηκε» στα Σκόπια με φαρδιές πλατιές τις υπογραφές της τότε κυβέρνησης οι ανασκαφές στην Αμφίπολη είχαν σταματήσει. Σύμπτωση;

Στο Newsbomb.gr μιλάνε ειδικοί και καταθέτουν την άποψη τους για το Μακεδονικό σε συνάρτηση με τα ευρήματα που κρύβονται εδώ και αιώνες κάτω από τόνους χώματος.

Θησαυροί θαμμένοι εδώ και αιώνες αναζητούν την δίοδο τους στον ήλιο για να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις σε όσους αμφισβητούν την ελληνικότητα της μακεδονικής γης.

Θάνος Κονδύλης: Αν έρθουν στο φως οι θησαυροί της Αμφίπολης κανείς δε θα μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας

Ο Θάνος Κονδύλης είναι ιστορικός και καταξιωμένος συγγραφέας

Ο Θάνος Κονδύλης είναι ιστορικός και καταξιωμένος συγγραφέας του οποίου οι τίτλοι καταγράφουν χιλιάδες αντίτυπα. Ο ίδιος είναι μελετητής της μακεδονικής ιστορίας και μάλιστα βιβλίο του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός με τίτλο, «Έγκλημα στην Αρχαία Αμφίπολη», ξετυλίγει την ιστορία της πόλης που αποτέλεσε κομβικό σημείο του μακεδονικού πολιτισμού. Ο ίδιος μιλώντας στο Newsbomb.gr σημειώνει, «Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση απέτρεψε την ταχεία έρευνα στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης. Η έλλειψη κονδυλίων έχει αποτέλεσμα να βαλτώσουν οι έρευνες σε σημείο που μερικές φορές να μην προχωρούν ικανοποιητικά όχι μόνο για την επιστημονική κοινότητα αλλά και για τον απλό λαό που τότε παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις. Ακριβώς λίγο μετά προέκυψε και το θέμα με το «μακεδονικό ζήτημα» και την αναγνώριση από την Ελλάδα της λεγόμενης «δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας». Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές αλλά και σε επιστημονικό επίπεδο για την ιστορία της χώρας μας. Η συνεχής αμφισβήτηση της ελληνικότητας και της μοναδικότητας της Μακεδονίας σε μόνιμη βάση από τους γείτονες «σκοπιανούς» έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ούτε και οι απόλυτα αρμονικές πολιτικές σχέσεις που κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες. Θεωρώ ότι εάν οι ανασκαφές και γενικά η επιστημονική έρευνα είχαν προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς από τότε, ίσως σήμερα το «μακεδονικό ζήτημα» να μην βρισκόταν εκεί που βρίσκεται σήμερα και οι εξελίξεις θα ήταν πολύ πιο ευοίωνες για τη χώρα μας», λέει χαρακτηριστικά και στην συνέχεια επισημαίνει ότι αν συνεχιστούν οι ανασκαφές στην Αμφίπολη θα είναι τόσο δυναμικά τα αποτελέσματα που θα προσδώσουν επιπλέον κύρος στην ιστορία της Ελλάδας. Συγκεκριμένα λέει, «Είμαι κάτι παραπάνω από σίγουρος ότι εφόσον συνεχιστούν οι ανασκαφές στην Αμφίπολη, τα αποτελέσματά τους θα είναι πολύ αποκαλυπτικά όχι μόνο για τη Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο αλλά και για τη γενικότερη ιστορία της Ελλάδας τη συγκεκριμένη εποχή. Ευελπιστώ ότι τα ευρήματα από τις ανασκαφές θα είναι τέτοια που πλέον κανείς δε θα μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας. Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι θα συμφωνήσουν πλέον ότι η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική. Αξίζει τον κόπο να περιμένουμε ακόμα λίγο καιρό. Θεωρώ ότι η υπομονή θα αποζημιώσει τις ελληνικές θέσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα… αρκεί βέβαια και οι πολιτική μας να υποστηρίξουν με οικονομικούς πόρους αυτή την έρευνα».

Θεοφάνης Μαλκίδης , Δρ Παντείου Πανεπιστημίου: Η Αμφίπολη είναι το μήνυμα για επιστροφή στις αξίες της Ελληνικότητας

Ο Δρ. Θεοφάνης Μαλκίδης σε ομιλία του για το Μακεδονικό

Με πολλούς αγώνες μέσα από ομιλίες του και κείμενα του και δημόσιες θέσεις του ο Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου Θεοφάνης Μαλκίδης έχει υπεραμυνθεί την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Ο ίδιος μιλώντας στο Newsbomb.gr σημειώνει, «Είμαι βέβαιος ότι κάθε νέα ανακάλυψη που αφορά τον αρχαίο Ελληνικό κόσμο και ό,τι αυτός κομίζει, αποτελεί μία σπουδαία είδηση, εκτιμώντας παράλληλα πως δεν αφορά μόνο τον ελληνικό λαό, αλλά και τους υπόλοιπους. Η δε ανακάλυψη όταν γίνεται στην Μακεδονία αποκτά, για τους ευνόητους λόγους, ακόμη μεγαλύτερη αξία. Επιπλέον πιστεύω ότι η γη, ο τόπος, το χώμα, τα «άψυχα» αντικείμενα, γνωρίζουν και αναδεικνύουν καλύτερα την ιστορία και έχουν καλύτερη αντίληψη από πολλούς «ζωντανούς» οργανισμούς. Και αυτό γιατί, μεταξύ των άλλων, πολλά και σημαντικά στην νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα παραδόθηκαν στο εφήμερο και στο μικροκομματικό- μικροπολιτικό, έτσι και τα ευρήματα της Αμφίπολης και ό, τι αυτά συμβολίζουν, αφέθηκαν στην ίδια μοίρα. Ας φανταστούμε ότι εδώ υπάρχει μία ζώσα πραγματικότητα και αλλού υπάρχουν μύθοι που έχουν την αντικαταστήσει. Το μίσος, πραγματικά, της αποκαλούμενης πολιτικής τάξης για κάθε τι ουσιαστικό, ηθικό, όμορφο, μεγάλο και αληθινό, εν τέλει Ελληνικό, είναι εντυπωσιακό!

Ειδικότερα, μετά τις αποφάσεις για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας που προέκυψε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η Αμφίπολη αποκτά σαφώς μεγαλύτερη σημασία και ιδιαίτερα το κομμάτι εκείνο που σχετίζεται με τη γνώση και το σεβασμό της. Σε κάθε άλλη περίπτωση και ιδιαίτερα από μία χώρα με το ειδικό βάρος της Ελλάδας, η υπόθεση της ονομασίας θα ήταν ένα ζήτημα που δε θα είχε προκύψει καν και αν σε αντίθετη περίπτωση είχε συμβεί αυτό, τότε θα είχε λυθεί με πολύ συνοπτικές διαδικασίες. Η αλήθεια (και στην Αμφίπολη) δεν μπορεί να κρυφτεί», λέει χαρακτηριστικά και στην συνέχεια τονίζει πως ο ελληνικός πολιτισμός δεν υποβαθμίζεται.

«Η ιστορία, η οποία έρχεται και από την Αμφίπολη, όταν τη γνωρίζεις και τη σέβεσαι σου δίνει λύσεις. Ας τη συμβουλευτούν όλοι και ας πράξουν το καθήκον τους, όπως το επιβάλλει η ελληνική ιστορία και ιδιαίτερα αυτή της Μακεδονίας, το όνομα της οποίας θα χαθεί μόνο εάν το αποδεχτεί ο Ελληνισμός!

Η Αμφίπολη είναι το μήνυμα για επιστροφή στις αξίες της Ελληνικότητας, στις αρχές της φιλοκαλίας, της ομορφιάς, της ιστορίας, της αλήθειας, της αντίστασης στο κιτς, στην οικειοποίηση και τη χυδαία προπαγάνδα. Τον Ελληνικό πολιτισμό δεν μπορεί κανείς να τον υποβαθμίζει, να τον οικειοποιείται, να τον ευτελίζει».

Γεώργιος Τάτσιος, τ. Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων : Η εντυπωσιακή κατασκευή του τύμβου Καστά μαρτυρά ότι το μνημείο κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει κάποιο σημαντικό πρόσωπο

O τ. Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Γεώργιος Τάτσιος

O τ. Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Γεώργιος Τάτσιος μιλώντας στο Newsbomb.gr υπογραμμίζει πως στην Αμφίπολη σίγουρα κρύβεται χαμένο παζλ της μακεδονικής ιστορίας καθώς είχε πολύ κομβικό ρόλο την περίοδο της ακμής της μακεδονικής αυτοκρατορίας.

Θεωρείτε ότι αν οι εργασίες είχαν γίνει με σταθερή τροχιά και με συνέπεια πριν θα είχαμε άλλη εξέλιξη στο Μακεδονικό;

«Η παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας είχε δρομολογηθεί να γίνει στον συγκεκριμένο χρόνο με την συγκεκριμένη κυβέρνηση. Αν η ανασκαφή συνεχιζόταν και προέκυπτε κάποιο σημαντικό εύρημα θα τονιζόταν η Ελληνικότητα της Μακεδονίας και θα μετέθετε τις εξελίξεις για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων για αργότερα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε».

Θα αμφισβητούσε κανείς την ονομασία της Μακεδονίας;

«Οι πολιτικοί του 2018 ήταν ενάντια στη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, σε αντίθεση με τους πολιτικούς του 1992 που υποστήριζαν την μοναδικότητα της Ελληνικότητας της Μακεδονίας. Δυστυχώς η πλειοψηφία των πολιτικών ακολούθησε πιστά τα κελεύσματα των πατρώνων τους από το Εξωτερικό και οδήγησαν την χώρα σε παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας που αποτελεί στοιχείο εθνικής κυριαρχίας. Παρόλο που εκατομμύρια Ελλήνων ξεχύθηκαν στους δρόμους στα τρία μεγαλειώδη συλλαλητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και που διοργανώθηκαν περισσότερα από 100 μικρότερα συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις του κόσμου η κυβέρνηση δεν είχε σκοπό να λειτουργήσει δημοκρατικά. Με χρήση αστυνομικής βίας και με σφετερισμό της λαϊκής κυριαρχίας πέρασε με 153 ψήφους αυτήν την αδιανόητη "συμφωνία" από το Κοινοβούλιο. Αυτοί οι άνθρωποι λειτούργησαν αντιδημοκρατικά και είναι βέβαιο ότι η ανασκαφή στην Αμφίπολη δεν θα τους εμπόδιζε να φέρουν εις πέρας το έργο τους. Η παύση των εργασιών απλά τους ωφέλησε ώστε να μην υπάρχουν απρόσμενες "αναταράξεις" στην πολιτική τους».

Περιμένουμε ακόμη κάτι μεγάλο να δει το φως του ήλιου από τις ανασκαφές στην Αμφίπολη;

«Είναι βέβαιο ότι στην Αμφίπολη κρύβεται κάτι μεγάλο. Μην ξεχνάμε ότι από εκεί ξεκίνησε η εκστρατεία του μεγάλου στρατηλάτη και ήταν ιδιαίτερα πιθανό να τελείωνε εκεί. Επίσης η εντυπωσιακή κατασκευή του τύμβου Καστά μαρτυρά ότι το μνημείο κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει κάποιο σημαντικό πρόσωπο της εποχής. Εκείνη την εποχή θεωρούσαν ότι όποιος είχε το σώμα ενός νεκρού ηγέτη κατείχε και την δύναμη. Είναι φανερό ότι ο ενταφιασμός του σημαντικού προσώπου έπρεπε να γίνει με μυστικότητα. Το λιμάνι της Αμφίπολης βόλευε για την μεταφορά των μαρμάρων από τη Θάσο, χωρίς να γίνουν ιδιαίτερα αντιληπτές οι εργασίες κατασκευής του τύμβου από τον γνωστό κόσμο εκείνης της εποχής . Η Αμφίπολη ήταν το ιδανικό μέρος για να φιλοξενήσει ένα σημαντικό πρόσωπο, χωρίς να το ξέρουν πολλοί».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή