Απειλούν τη ζωή του δημοσιογράφου Θωμά Σιδέρη για το ντοκιμαντέρ του για το «Τάγμα Αζόφ»
Για «απόπειρα λογοκρισίας, στοχοποίησης και υβριστικής αντιπαράθεσης, που δεν συνάδουν με το κράτος δικαίου και τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας», κάνει λόγο η ΕΣΠΗΤ, με αφορμή την επίθεση που εξαπολύθηκε ενάντια στον δημοσιογράφο και μέλος της ΕΣΠΗΤ Θωμά Σίδερη και την εκπομπή του «Αφύλαχτη διάβαση» στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Το ντοκιμαντέρ του κύριο Σιδέρη για το τάγμα του Αζόφ προκάλεσε την επίθεση άλλων δημοσιογράφων με την ΕΣΠΗΤ να υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της πως «ο ελεύθερος, ασφαλής και ανεξάρτητος ρόλος των δημοσιογράφων αποτελεί βασικό θεμέλιο της δημοκρατίας και της ειρήνης, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που τα δικαιώματα των δημοσιογράφων δέχονται πρωτοφανείς απειλές σε όλο τον κόσμο».
Η ανακοίνωση της ΕΣΠΗΤ:
«Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ με αφορμή την αήθη επίθεση που εξαπολύθηκε ενάντια στον δημοσιογράφο και μέλος της ΕΣΠΗΤ Θωμά Σίδερη και την εκπομπή του «Αφύλαχτη διάβαση» στο Πρώτο Πρόγραμμα, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση την αδιαπραγμάτευτη αντίθεσή του απέναντι σε ενέργειες, και ειδικά μεταξύ συναδέλφων, που συνιστούν ανοιχτή και δημόσια στοχοποίηση, ύβρη, δυσφήμιση, λεκτική επαγγελματική και ηθική κακοποίηση.
Σε αυτή την περίοδο που η ανθρωπότητα βάλλεται από μέγιστα δεινά, είναι αδήριτη η ανάγκη της προάσπισης των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμα της χώρας.
Ο ελεύθερος, ασφαλής και ανεξάρτητος ρόλος των δημοσιογράφων αποτελεί βασικό θεμέλιο της δημοκρατίας και της ειρήνης, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που τα δικαιώματα των δημοσιογράφων δέχονται πρωτοφανείς απειλές σε όλο τον κόσμο.
Παρακολουθούμε με λύπη και έντονο προβληματισμό τις αυξανόμενες πράξεις βίας, που εκδηλώνονται εναντίον των ανθρώπων της ενημέρωσης, αλλά και τις πιέσεις που ασκούνται στους δημοσιογράφους με σκοπό τη δημιουργία κλίματος επιβολής λογοκρισίας, διευκολύνοντας τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και τη διάδοση του μίσους στο διαδίκτυο.
Επαγγελματίες του Τύπου, καθημερινά σε πολλές χώρες στον κόσμο, με πιο πρόσφατη την περίπτωση της Ουκρανίας, υπερασπιζόμενοι την αντικειμενική ενημέρωση και την αποκάλυψη της αλήθειας, γίνονται οι ίδιοι στόχοι, με απειλή της ίδιας τους της ζωής, αναδεικνύοντας τον κομβικό και καθοριστικό ρόλο της ερευνητικής και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στη δημοκρατία και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ υπενθυμίζει ότι ο ρόλος της ανεξάρτητης, ερευνητικής δημοσιογραφίας στο να ερευνά και να εκθέτει την επιρροή των αλλαγών στην εθνική και παγκόσμια ασφάλεια είναι καίριος για την επιβίωση αλλά και το μέλλον των δημοκρατικών κοινωνιών.
Στη βάση αυτή τονίζουμε ότι η αντιπαράθεση απόψεων και θέσεων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταλήγει σε στοχοποίηση, λοιδορία, παρενόχληση κι ευτελισμό προσώπων και έργων, με προφανή στόχο τον εκφοβισμό και την παρεμπόδιση της παραγωγής του δημοσιογραφικού έργου και της ελεύθερης έκφρασης και γνώμης.
Την ελεύθερη έκφραση και την ερευνητική δημοσιογραφία υπηρετεί άλλωστε εδώ και χρόνια ο συνάδελφος Θωμάς Σίδερης, ο οποίος πέρα από το πολυβραβευμένο έργο και τις διεθνείς διακρίσεις, αποδεικνύει με την καθημερινή κατάθεση της επαγγελματικής ακεραιότητας και της δημοσιογραφικής του ηθικής την ευθύνη του απέναντι στο ιερό δικαίωμα της ενημέρωσης.
Θυμίζουμε εξάλλου ότι, μεταξύ άλλων διακρίσεων, ήταν υποψήφιος για το βραβείο καλύτερου Ευρωπαίου δημοσιογράφου για το 2018 του θεσμού PRIX EUROPA για το σύνολο της ερευνητικής εργασίας του, ενώ τιμήθηκε με το βραβείο Μπότση τον Ιανουάριο του 2018.
Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι:
• Η απόπειρα λογοκρισίας, στοχοποίησης και υβριστικής αντιπαράθεσης, δεν συνάδουν με το κράτος δικαίου και τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
• Οφείλουμε όλοι να προστατέψουμε με επαγγελματική επαγρύπνηση, ηθική συμπεριφορά και τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας το ρόλο της δημοσιογραφικής εμπεριστατωμένης έρευνας, χωρίς παρεμβάσεις (λογοκρισία).
Είναι πλέον αδήριτη η ανάγκη ότι χρειαζόμαστε έναν κοινό κώδικα ηθικής για το διαδίκτυο, που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και θα εγγυάται τον σεβασμό και τη διαφύλαξη θεμελιωδών αρχών και αξιών, με τελικό και αμετακίνητο στόχο την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό της άποψης και την αντικειμενική και αδιάβλητη ενημέρωση».