Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Η πορεία διαμαρτυρίας της ΠΟΕΔΗΝ προς το Μέγαρο Μαξίμου (pics+vid)
ΠΟΕΔΗΝ: Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου. Μικρή ένταση πριν από την έναρξη της πορείας, αλλά και κατά τη διάρκεια, που ευτυχώς εκτονώθηκε.
Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης
Με στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 15:00 και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12 το μεσημέρι, συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ενώ ακολούθησε πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν ενάντια, όπως αναφέρουν, «στο ''νέο'' ΕΣΥ των απολύσεων, των νοσοκομείων-επιχειρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της επέκτασης των πληρωμών από τους ασθενείς, της κατάργησης της μόνιμης σταθερής εργασίας για τους εργαζόμενους».
Στην πορεία συμμετέχουν αρκετά μέλη της ΠΟΕΔΗΝ, με τον πρόεδρό της Μιχάλη Γιαννάκο να είναι επικεφαλής. Προς στιγμήν, κατά την έναρξη της πορείας από την πλατεία Κλαυθμώνος, επικράτησε μικρή ένταση ωστόσο γρήγορα τα πνεύματα ηρέμησαν.
Στο γκρουπ της ΠΟΕΔΗΝ, ενσωματώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας και υγειονομικοί υπάλληλοι οι οποίοι είναι σε αναστολή, εκφράζοντας για ακόμα μια φορά την αντίθεσή τους στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Όταν η πορεία έφτασε κοντά στη Βουλή, υπήρξε μια ένταση με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένες στο σημείο. Όπως ανέφερε στους αστυνομικούς ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, δεν υπήρχε πρόθεση για ένταση και απλά οι συμμετέχοντες ήθελαν να προχωρήσουν στον δρόμο.
Στο σημείο, ωστόσο, υπήρχαν αρκετά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ενώ επιστρατεύτηκε και όχημα τύπου «Αύρα» της ΕΛ.ΑΣ..
Εν τέλει, τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ και οι υγειονομικοί σε αναστολή πέρασαν από τον φραγμό της Αστυνομίας και συνέχισαν την πορεία τους.
Τα αιτήματα των υγειονομικών
Οι υγειονομικοί απαιτούν να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας, να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες Υγείας με μόνιμες προσλήψεις και μονιμοποιήσεις, να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα και να ενταχθούν στα ΒΑΕ. Επίσης, άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τις σχολές, να ενισχυθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού. Διεκδικούν ακόμα αυξήσεις στους μισθούς τους, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και της Ειδικής Εισφοράς για το ΤΠΔΥ, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:
«Χάθηκαν 26.700 άνθρωποι από την πανδημία και «μυαλό δεν βάζουν στην κυβέρνηση. 6.500 χάθηκαν το πρώτο χρόνο και πάνω από 20.000 τον δεύτερο χρόνο με καλύτερη γνώση της πανδημίας, καλύτερες θεραπείες και τους εμβολιασμούς. Από τις εντατικές βγήκαν ζωντανοί λιγότεροι των 4.500 ασθενών και στις κλινικές εκτός ΜΕΘ πέθαναν πάνω από 17.000 ασθενείς λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ. Οι ασθενείς άλλων παθήσεων αποκλεισμένοι από υγειονομικές υπηρεσίες, χειρουργεία. Οι υγειονομικοί έδωσαν και τη ζωή τους στις δημόσιες μονάδες υγείας να σώζουν ζωές ασθενών παρά τις παθογένειες, την εξάντληση μέχρι λιποθυμίας λόγω των τραγικών ελλείψεων (10.000 λιγότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με πέρυσι)», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.
Ο ιδιωτικός τομέας τελεί υπό την υψηλή προστασία της κυβέρνησης, αμόλυντος από κορονοϊό λειτουργεί δύο χρόνια τώρα με λογικές μαυραγοριτισμού, αυξάνοντας τα κέρδη τους. Αντί λοιπόν να αντιληφθούν τη σημασία ενίσχυσης του Δημόσιου Τομέα Υγείας στη πρωτοβάθμια, τη νοσοκομειακή περίθαλψη, την εντατική θεραπεία με τις εξαγγελίες τους βάζουν ταφόπλακα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αφού καταργούν θεμελιώδεις αρχές, όπως η δωρεάν περίθαλψη και η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των εργαζομένων στο ΕΣΥ.
Βάζουν μπροστά τα σχέδια ιδιωτικοποίησης αντί να αυξήσουν τις Δημόσιες Δαπάνες Υγείας από το τριτοκοσμικό 5% του ΑΕΠ που βρίσκεται σήμερα σταδιακά στο 7,5% που είναι ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιωτικοποιούν περαιτέρω ένα σύστημα που σχεδόν οι μισές από τις καταβαλλόμενες δαπάνες υγείας ετησίως είναι από τις τσέπες των πολιτών!!! Ο κόσμος πληρώνει μια ζωή φόρους, εισφορές για υγειονομική περίθαλψη και όταν χρειαστεί το σύστημα υγείας πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στη τσέπη, τώρα που η ακρίβεια τσακίζει και έχει εξανεμισθεί το διαθέσιμο εισόδημα.
Με υπερηφάνεια ο Υπουργός Υγείας τώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα στον πόλεμο, εξήγγειλε την ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Είναι πραγματικά ντροπή ασθενείς που περιμένουν σε λίστα αναμονής τρία χρόνια να χειρουργηθούν, με τα νέα σχέδια της κυβέρνησης να πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας το 30% των εξόδων της επέμβασης και την αμοιβή του γιατρού!!! Χειρότερα και από τον ιδιωτικό τομέα. Κύριε Πρωθυπουργέ, εμείς θέλουμε αύξηση των μισθών και όχι τα χρήματα των ασθενών.
Μην βάζετε ως «δόλωμα» την αύξηση των μισθών των υγειονομικών για να υλοποιήσετε τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και τις ορέξεις του ιατρικού Πανεπιστημιακού κατεστημένου εντός των νοσοκομείων. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απολύσει ή να ανανεώσει τις άδικες, σκληρές, χωρίς κανένα υγειονομικό όφελος αναστολές εργασίας 4.000 συναδέλφων την ώρα που ακόμη 3.000 συνάδελφοι εργάζονται με πιστοποιητικά νόσησης και εντός τριμήνου θα βρεθούν στην ίδια «μοίρα». Ένα μέτρο πια που έχει καταρριφθεί το επιχείρημα του υγειονομικού οφέλους με δεδομένο ότι όλοι πια παραδέχονται ότι το εμβόλιο σε προστατεύει από την σοβαρή νόσηση, δεν σε προστατεύει όμως από τη νόσηση και τη μετάδοση του ιού.
Αυτό το μαρτυρούν τα εργαστηριακά αποτελέσματα των 3.000 συναδέλφων που κάθε φορά νοσούν και μπορούν να μεταδώσουν τον ιό λόγω των επικίνδυνων οδηγιών του ΕΟΔΥ.
Ετοιμάζονται να απολύσουν 8.000 συναδέλφους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου που εργάζονται στις υπηρεσίες στήριξης (καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση) 31 Μαρτίου ή μετά από τρίμηνη παράταση και να επιστρέψουμε στον εργασιακό μεσαίωνα των εργολάβων. Ήδη νοσοκομεία ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς και οι εργολάβοι βρίσκονται προ των πυλών. Δυνατότητα για τη σύναψη νέων ΣΟΧ δεν υπάρχει στα Νοσοκομεία.
Αυτό είναι ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ. Οι εργολάβοι κοστίζουν 30% με 50% περισσότερο στο Δημόσιο από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και προσφέρουν τα μισά χρήματα από αυτό που δικαιούνται οι εργαζόμενοι που απασχολούνται. Επανέρχεται ο σκοταδισμός και ο εργασιακός μεσαίωνας στα Νοσοκομεία. Διεκδικούμε τη νομοθετική ρύθμισης δυνατότητας σύναψης νέων ΣΟΧ.
Οι 16.000 συμβασιούχοι, Επικουρικοί, ΟΑΕΔ βρίσκονται σε διαρκή ομηρία με ολιγόμηνες παρατάσεις των συμβάσεων. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μονιμοποιήση εξαντλούνται στη συμμετοχή σε μια προκήρυξη 4.000 θέσεις με ισχνή μοριοδότηση και προβάδισμα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Για πρώτη φορά δίνεται πριμοδότηση σε μόρια στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ήταν θεατές της πανδημίας!
Οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δικαιούνται τη μονιμοποίηση. Το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας τίθεται σε αμφισβήτηση καθότι με την πρόταση της επιτροπής αποχαρακτηρίζονται ή πέφτουν κατηγορία αρκετοί υγειονομικοί. Αιτία πολέμου είναι η περικοπή έστω ενός ευρώ από τους υγειονομικός.
Η ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα βρίσκεται ένα χρόνο τώρα στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας ως πόρισμα της επιτροπής «Μπεχράκη». Όχι μόνο δεν έχουν χαρακτηρίσει εργατικό ατύχημα, επαγγελματική νόσο τον κορωνοϊό, αλλά τώρα θέτουν προσχήματα σε συγγενείς πρώτου βαθμού συναδέλφων που χάθηκαν από κορωνοϊό για την πρόσληψη ενός μέλους της οικογένειας στο δημόσιο που δικαιούνται με τις γενικές διατάξεις, ισχυριζόμενοι ότι κόλλησαν τον ιό εκτός υπηρεσίας.
Καταδικάζουμε την εισβολή των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην Ουκρανία. Χάνονται πολλές ζωές ανθρώπων, δημιουργούνται εκατομμύρια πρόσφυγες, ένα σύγχρονο δράμα που πρέπει άμεσα να μπει τέλος.
Ευθύνες για τον πόλεμο υπάρχουν παντού και στη Ρωσία, στην Αμερική, στο ΝΑΤΟ που στα πλαίσια της εξυπηρέτησης των γεωστρατηγικών συμφερόντων τους δεν διστάζουν. Καταδικάζουμε τη συμμετοχή της χώρας μας στο πόλεμο με την αποστολή στρατιωτικού υλικού. Η χώρα μας θα έπρεπε να αναλαμβάνει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και να στέλνει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια (πχ φάρμακα).
Το κύμα ακρίβειας που ήρθε πολύ πριν το πόλεμο και συνεχίζεται με πιο βάναυσο τρόπο μετά την έναρξη του πολέμου είναι ευθύνη του κράτους να το τιθασεύσει με παρεμβάσεις στην αγορά, βελτίωση των εισοδημάτων, μέτρα κοινωνικής συνοχής», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ».