Θεοδωρικάκος: «Η ΕΛ.ΑΣ. αλλάζει ρόλο και είναι δίπλα στον πολίτη»
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε εκδήλωση για την παρουσίαση του τόμου της ιστορίας της Ελληνικής Αστυνομίας, από την Επανάσταση του 1821 έως τις μέρες μας.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Παλαιά Βουλή την Τετάρτη. Ο τόμος περιγράφει, με τη βοήθεια ιστορικών ντοκουμέντων, την πορεία της Αστυνομίας από τη συγκρότησή της, το 1822, με το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα της Επιδαύρου που ψήφισε η Μεσσηνιακή Σύγκλητος θεμελιώνοντας την Αρχή της Αστυνομίας και ορίζοντας τον αρμόδιο υπουργό εκ των μελών της πρώτης εθνικής Εκτελεστικής Αρχής.
Μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στην μετεξέλιξη του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα και επεσήμανε πως στη σύγχρονη Ελλάδα, η ΕΛ. ΑΣ. αποτελεί τον θεσμό στον οποίο η Πολιτεία έχει εμπιστευτεί το μέγιστο αγαθό της ασφάλειας.
Επιπλέον, ο κος Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιούνται για τον εκσυγχρονισμό του αστυνομικού σώματος και τη βέλτιστη αξιοποίηση του δυναμικού του, όπως είναι η εκτεταμένη ψηφιοποίηση Υπηρεσιών, η απλούστευση διαδικασιών και η αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης.
«Απελευθερώνουμε Δυνάμεις από γραφειοκρατικά πάρεργα ώστε ο αστυνομικός να μπορεί να είναι δίπλα στον πολίτη και να ενισχύει το αίσθημα ασφάλειάς του», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ποιοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση
Στην εκδήλωση την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, μίλησαν, ο ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Βερέμης, ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιάκωβος Μιχαηλίδης, ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάσης Χρήστου και ο ηθοποιός Νικήτας Τσακίρογλου, ο οποίος ανέγνωσε αποσπάσματα από τον αφιερωματικό τόμο. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.
Επίσης παρέστησαν, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Παναγιώτης Μηταράκης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Μπούρας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟ.Κ.Ε.Α.), Γεράσιμος Καραμπελιάς, οι επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Γιάννινας, βουλευτές και πανεπιστημιακοί.
Η ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη
«Κυρίες και Κύριοι,
Αποτελεί ξεχωριστή τιμή να εκπροσωπώ στην αποψινή εκδήλωση τον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη και ασφαλώς είναι πολύ σημαντικό για μένα που τον 7ο μήνα της υπουργικής μου θητείας, σε αυτό το κρίσιμο Υπουργείο, δίνεται η δυνατότητα να παρουσιαστεί το βιβλίο για την ιστορία της ΕΛΑΣ, μια σημαντική αποστολή που ξεκίνησε με στόχο να αποτυπώσει τον χαρακτήρα και το ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας, από την Επανάσταση του 1821 έως τις μέρες μας.
Ο Αγώνας του ’21 για την απελευθέρωση του έθνους και τη συγκρότηση ανεξάρτητου κράτους, συνδυάστηκε με το μέλημα των πολιτικών αρχών και των θεσμών της Επανάστασης να συγκροτήσουν Αστυνομικό Σώμα, στόχος να προστατευτεί η τιμή, η ασφάλεια και οι ιδιοκτησίες των Ελλήνων, και ο τόμος που έχουμε στα χέρια μας, περιγράφει αυτή τη διαδικασία με μεγάλη ακρίβεια με τη βοήθεια των ιστορικών ντοκουμέντων.
Είναι σημαντικό, για κάθε κράτος, για κάθε έθνος, για κάθε θεσμό, για τους ίδιους τους πολίτες να γνωρίζουμε την ιστορία μας! Κάθε θεσμός με βαρύτητα στο σήμερα και το αύριο οφείλει να έχει αυτοσυνείδηση και γνώση της ιστορίας του. Μόνον έτσι μπορούμε να αντιληφθούμε από πού ξεκινήσαμε, πώς φθάσαμε στις μέρες μας και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να πορευτούμε αύριο, ειδικά στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.
Η Μεσσηνιακή Σύγκλητος έβαλε τον σπόρο και το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα της Επιδαύρου, το 1822, θεμελίωσε την Αρχή της Αστυνομίας, ορίζοντας τον αρμόδιο υπουργό και τα 8 μέλη της πρώτης εθνικής Εκτελεστικής Αρχής.
Από τότε η Ελληνική Αστυνομία στο πέρασμα του χρόνου και ανεξάρτητα από την οργανωτική της μορφή, ανεξάρτητα από το όνομα της, παρακολούθησε την πορεία του Ελληνικού Κράτους, παρακολούθησε την μετεξέλιξή του σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτεία, σε ένα κράτος Δικαίου. Μια πορεία που περιείχε ταυτοχρόνως τομές, επιτεύγματα, μεταρρυθμίσεις, κατακτήσεις αλλά και πολλές φορές τεράστιες δυσκολίες και εμπόδια, αδυναμίες, ακόμη και μαύρες στιγμές για το δημοκρατικό μας πολίτευμα, η πιο πρόσφατη αναμφίβολα η 7χρονη δικτατορία.
Η ελληνική δημοκρατία, όμως από ’74 και μετά είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και η Αστυνομία είναι ένας ισχυρός θεσμός που εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός. Είναι ο θεσμός στον οποίο έχουμε εμπιστευτεί το μέγιστο αγαθό της ασφάλειας. Με την πεποίθηση που οφείλουμε να έχουμε ότι ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακρίσεις, γιατί χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ελευθερία, ούτε ευημερία. Η ΕΛΑΣ διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην κοινωνική συνοχή, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια που αντιμετωπίζουμε μεγάλες και πρωτοφανείς δοκιμασίες.
Εργαζόμαστε με όραμα και σχέδιο για την Ελληνική Αστυνομία. Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και μαζί τους το υλοποιούμε. Στόχος μας ασφάλεια παντού, ασφάλεια για όλους!
Για μια Αστυνομία φιλική απέναντι στον πολίτη, φιλική ιδιαίτερα απέναντι στους νέους ανθρώπους, μια Αστυνομία που σέβεται και εφαρμόζει τη δημοκρατική νομιμότητα, τα δικαιώματα των πολιτών με βάση αυτή και ταυτόχρονα είναι σκληρή και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα. Αντιμετωπίζουμε τη βία και την εγκληματικότητα σε κάθε μορφή της, αντιμετωπίζουμε κάθε απειλή ενέργειας στην ανθρώπινη ζωή και σε σύγχρονες μορφές όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία, ο χουλιγκανισμός, η εμπορία των ναρκωτικών, η παράνομη μετανάστευση και δυστυχώς ακόμη και η εμπορία των ανθρώπων.
Στηριζόμαστε στις αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης , της ασφάλειας και του πατριωτισμού, για μας πάνω απ’ όλα είναι η ανθρώπινη ζωή. Για να γίνει πράξη αυτό το όραμά μας, προωθούμε μια σειρά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, υλοποιούμε την εκτεταμένη ψηφιοποίηση Υπηρεσιών, την απλούστευση διαδικασιών και την αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης. Απελευθερώνουμε Δυνάμεις από γραφειοκρατικά πάρεργα ώστε ο αστυνομικός να μπορεί να είναι δίπλα στον πολίτη και να ενισχύει το αίσθημα ασφάλειάς του. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την Ελληνίδα και τον Έλληνα αστυνομικό και εργαζόμαστε συστηματικά για να δυναμώσει το κοινωνικό έργο της αστυνομίας και το κύρος της στους πολίτες. Κάθε μέρα με σκληρή προσπάθεια κερδίζουμε το στοίχημα της εμπιστοσύνης με την κοινωνία.
Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω θερμά τους υπεύθυνους του πολιτιστικού κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας, τις Αρχές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ιδιαιτέρως τον καθηγητή Θανάση Χρήστου που έχει κάνει ξεχωριστή δουλειά μιας ενδελεχούς μελέτης των ντοκουμέντων και εξαιρετική καταγραφή της πρώτης φάσης τουλάχιστον στην ιστορική διαδρομή της αστυνομίας.
Επιτρέψτε μου επίσης να ευχαριστήσω θερμά όλους τους παρόντες, συντελεστές της αποψινής εκδήλωσης, αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μας, ότι μετέχετε στην αποψινή εκδήλωση. Έργα σαν κι αυτό που παρουσιάζεται σήμερα συμβάλλουν στην ανάδειξη του θεσμού του ρόλου και της διαχρονικής προσφοράς της Ελληνικής Αστυνομίας στην κοινωνία».
Διαβάστε επίσης:
Θεοδωρικάκος για τα γκαζάκια στο γραφείο του Άδωνι: «Ο φόβος είναι ριζωμένος στους αυτουργούς»