«Αργοσβήνουν» οι φούρνοι της γειτονιάς
Ποιος από εμάς δεν έχει καταγεγραμμένη την εικόνα στις παιδικές αναμνήσεις του το πρωινό από τον φούρνο στη γειτονιά του, τυρόπιτα μαζί με σοκολατούχο γάλα; Ποιος από εμάς δεν θυμάται τον εαυτό να πηγαίνει στο φούρνο να αγοράσει το ψωμί για το οικογενειακό τραπέζι.
Κι όμως, ποιος θα το έλεγε τότε ότι, οι φούρνοι της γειτονιάς απειλούνται με... εξαφάνιση.
Η δεκαετής κρίση και ο κορονοϊός προκάλεσαν ρωγμές στα άλλοτε «απόρθητα φρούρια» των αρτοποιών. Ο κόσμος άρχισε να αραιώνει και να τους αγνοεί, αφού στα σούπερ-μάρκετ και στις μεγάλες αλυσίδες αρτοποιίας έβρισκε ό,τι ήθελε.
Πριν οι αρτοποιοί προλάβουν να μετρήσουν τις τελευταίες πληγές που τους προκάλεσε η πανδημία, ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία να εκτινάξει τις τιμές των πρώτων υλών τους. Βέβαια, τους είχαν προλάβει οι αυξημένοι λογαριασμοί ενέργειας.
Η πιάτσα τους παραμιλάει και προσπαθεί να δει τι θα κάνει για να επιβιώσει την επόμενη ημέρα.
Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε μία ακόμη παράμετρο. Οι νέοι δεν έχουν στη διατροφή τους το ψωμί. Ένα ακόμη πρόβλημα. Επίσης ο κόσμος με τον ρυθμό που δουλεύει δεν μαγειρεύει όπως παλιά και βρίσκει έτοιμες λύσεις για να μη χάνει χρόνο από την εργασία του και τι σημαίνει αυτό; Αν δεν στρώνεται το τραπέζι, ψωμί δεν έχει.
Αυτά μας ανέφεραν μεταξύ άλλων οι αρτοποιοί σε ρεπορτάζ που κάναμε. Το Newsbomb.gr μπήκε στους φούρνους και κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή. Κι αυτή είναι η εξής: Φούρνοι 40 και 50 ετών με παράδοση απειλούνται με λουκέτο…
Σπύρος Μεγγούλης: Η κατάσταση αυτή την στιγμή είναι...αδιέξοδη για τους φούρνους της γειτονιάς
Ο Σπύρος Μεγγούλης έχει φούρνο στο Χαϊδάρι ανάμεσα σε δύο κεντρικούς δρόμους. Μιλά στο Newsbomb.gr για την στροφή του κόσμου σε ψωμιά που είναι κατεψυγμένα και περιέχουν συντηρητικά.
Βέβαια αναφέρει πως είναι η εύκολη λύση για κάποιον αλλά ουσιαστικά δεν είναι το ίδιο με το ψωμί από το φούρνο της γειτονιάς του.
«Εγώ και ο συνεργάτης μου έχουμε έρθει από το ξημέρωμα και φτιάχνουμε φρέσκο ψωμάκι για να βάλει ο κόσμος στο τραπέζι του κάτι ποιοτικό για εκείνον και προπαντός για τα παιδιά του. Παρατηρώ δυστυχώς ότι μεγάλη μερίδα ψωνίζει από το σουπερ-μάρκετ ψωμί ή από μεγάλες αλυσίδες. Και ρωτάω. Γιατί να πάρεις ένα ψωμί με, συντηρητικά, που τα αλεύρια του είναι αμφιβόλου ποιότητας και το ψήνουν από την κατάψυξη και στην συνέχεια το συσκευάζουν. Δεν μπορώ να βρω λογική σε αυτό.
Από την άλλη εμείς είμαστε αντιμέτωποι με τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια. Και πάλι προσπαθούμε να είμαστε προσιτοί στον κόσμο. Κάθε μέρα διαβάζω σε σελίδα που έχουμε αρτοποιοί στα κοινωνικά δίκτυα αρτοποιοί χρόνων που κλείνουν τα μαγαζιά τους και αναζητούν εργασία. Πραγματικά η κατάσταση αυτή την στιγμή τείνει σε αδιέξοδη για εμάς. Ελπίζω να παρθούν λύσεις γιατί ο φούρνος της γειτονιάς απειλείται με λουκέτο και αυτό δυστυχώς όσο και να ακούγεται βαρύγδουπο θα έχει πολλές συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο».
Βαγγέλης Σταμάτης: Από το 1973 έως σήμερα
Από το 1973 ο φούρνος του στο Περιστέρι είχε και έχει από τα καλύτερα ονόματα της πόλης. Ο Βαγγέλης Σταμάτης εντοπίζει το πρόβλημα στο γεγονός ότι μερίδα του κόσμου έχει αλλάξει νοοτροπία και έχει γυρίσει την πλάτη στο φούρνο της γειτονιάς και ψωνίζει το ψωμί του από τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων.
Την ώρα που πήγαμε στο φούρνο του ξεφούρνιζε ζεστό ψωμί και κουλούρια. Δηλώνει στο Newsbomb.gr ότι πολλοί ήταν οι συνάδελφοι του που δεν άντεξαν και έβαλαν λουκέτο το προηγούμενο διάστημα.
«Όλα αυτά τα χρόνια μας κρατάει όρθιους η γειτονιά μας. Οι δικοί μας άνθρωποι και γι’ αυτό επιβιώνουμε. Εμείς προσπαθούμε να τους ανταποδώσουμε προσφέροντας τους ποιοτικά προϊόντα που παράγουμε. Ωστόσο αυτό που συμβαίνει στο σύνολο της αρτοποιίας είναι πρωτόγνωρο.
Από την μία οι τιμές ενέργειας έχουν διπλασιαστεί, στις πρώτες ύλες το ίδιο και ο κόσμος αναζητά φθηνές λύσεις για το τραπέζι του και έτσι επιλέγει προϊόντα που δεν έχουν την ίδια ποιότητα με αυτά που παράγουμε εμείς στους φούρνους μας, αλλά είναι πιο φθηνά. Και έτσι ψωνίζει από τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων Ελπίζω να αλλάξει γρήγορα η κατάσταση γιατί ο φούρνους για την γειτονιά είναι ένα από τα κομβικά της σημεία».
Νίκος Μεταλίκης: Να περάσουμε και από αυτές τις συμπληγάδες
Ο Νίκος Μεταλίκης δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Σαλαμίνα και είναι από τους αισιόδοξους του κλάδου του. Θεωρεί πως θα βρεθεί λύση και δεν θα εκτιναχθεί η τιμή του ψωμιού στα ουράνια. Ο ίδιος μιλώντας στο Newsbomb.gr υπογραμμίζει.
«Σίγουρα η αύξηση των τιμών στα άλευρα, στις πηγές ενέργειας έχουν επηρεάσει πολύ τον κλάδο των αρτοποιών. Από την άλλη όμως έχουμε "χτίσει" μια σχέση με τους ανθρώπους που μας προτιμούν καθημερινά και αγοράζουν από εμάς το ψωμί που βάζουν στο τραπέζι τους, που τρώνε τα παιδιά τους και οι γονείς τους.
Η αύξηση που βάλαμε ήταν πολύ μικρή. Σίγουρα πολλοί από τους συναδέλφους ζορίζονται. Είναι δύσκολα.
Αν μείνουμε πιστοί στην τέχνη μας, την εξελίσσουμε και προστατεύσουμε την ποιότητα μας πιστεύω πως θα περάσουμε αυτές τις συμπληγάδες. Είμαι από αυτούς που εκτιμούν πως η τιμή του ψωμιού δεν θα εκτιναχθεί στα ύψη, επειδή πρέπει να είναι σε κάθε τραπέζι, σε κάθε οικογένεια. Θεωρώ πως το κράτος θα προφυλάξει. Άλλωστε οι αρτοποιοί απορροφούν τις αυξήσεις τόσα χρόνια και σε αυτά της κρίσης και σε αυτά της covid-19».
Βασίλης Τσαπαρθώνης: Να μειωθούν οι τιμές στις πρώτες ύλες
Το δικό του μήνυμα στέλνει ο νεαρός αρτοποιός Βασίλης Τσαπαρθώνης ο οποίος δουλεύει από τα 18 του σε φούρνος και πλέον έχει δικό του.
Ζητά να γίνει μείωση στις τιμές των πρώτων υλών για να κρατηθούν οι φούρνοι όρθιοι και να μπορούν να προσφέρουν ψωμί σε προσιτή τιμή στον κόσμο. Συγκεκριμένα λέει στο Newsbomb.gr:
«Είκοσι χρόνια ασχολούμαι με την αρτοποιία αυτή την κατάσταση δεν την έχω ξαναζήσει. Υπάρχει μείωση στη κίνηση την αγοραστική. Οι τιμές στις πρώτες ύλες και στο ρεύμα έχουν αυξηθεί πολύ και εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε ισορροπίες και να απορροφήσουμε την ζημία όσο πιο πολύ γίνεται.
Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που κλείνουν. Θα πρέπει να μειωθούν οι τιμές σε όλες τις πρώτες ύλες. Το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί 100%. Μέσα σε όλο αυτό το καθεστώς εμείς πρέπει να σταθούμε όρθιοι. Ελπίζω και εύχομαι σε καλύτερες ημέρες».