Πάτρα: Αγωνία για τις ουσίες που βρέθηκαν στην Τζωρτζίνα - Πού στρέφονται οι έρευνες
Πάτρα: Υπό άκρα μυστικότητα oi αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών συγκεντρώνουν στοιχεία μέσα από τις καταθέσεις που ήδη έχουν λάβει από γιατρούς και νοσηλευτές των δύο νοσοκομείων της Αθήνας, όπου νοσηλεύτηκαν η 3,5 ετών Μαλένα και η 9χρονη Τζωρτζίνα.
Η υπόθεση, βρίσκεται σε ένα κομβικό στάδιο, κατά το οποίο θα ξεκαθαριστεί αν και εφόσον πρόκειται για εγκληματική ενέργεια ή όχι ενώ σε δεύτερο στάδιο, αν αποδειχτεί έγκλημα, θα ξεκινήσει η αναζήτηση του δράστη.
Συνολικά αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του Ανθρωποκτονιών περίπου 50 μάρτυρες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ήδη στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών των δύο νοσοκομείων της Αθήνας, εκ των οποίων μερικές έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Οι καταθέσεις αυτές, όπως λένε οι ίδιες πηγές, δείχνουν την κατεύθυνση που πρέπει να έχουν οι έρευνες, ωστόσο, δεν παρέχουν αποδείξεις.
Οι αστυνομικοί επικεντρώνονται συγκεκριμένα στις υποθέσεις της Μαλένας και της Τζωρτζίνας, καθώς η 6 μηνών Ίριδα άφησε την τελευταία της πνοή στο Καραμανδάνειο της Πάτρας με τους αστυνομικούς να μην έχουν πάρει ακόμα καταθέσεις από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκομείο της αχαϊκής πρωτεύουσας. Τα τελευταία 24ωρα οι αστυνομικοί είναι ιδιαιτέρως φειδωλοί σε σχέση με την πρόοδο των ερευνών, επιδιώκοντας να «στεγανοποιήσουν» τις έρευνες μέχρι να βρουν τις αποδείξεις που θα «ξεκλειδώσουν» την υπόθεση.
«Είναι διαφορετικό να γνωρίζεις κάτι και διαφορετικό να μπορείς να το αποδείξεις. Η Αστυνομία οφείλει να βρίσκει αποδείξεις. Και μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για μία πρωτοφανή υπόθεση στα αστυνομικά χρονικά. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει φτάσει στην Αστυνομία μία τόσο σύνθετη υπόθεση», αναφέρει αστυνομική πηγή.
Τι έδειξαν οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις
Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στην υπόθεση «τρέχουν» καθώς ολοκληρώθηκαν οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις που αφορούσαν στην υπόθεση της 9χρονης Τζωρτζίνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξετάσεις δεν «φωτίζουν» ιδιαίτερα την έρευνα σε σχέση με τα αίτια θανάτου. Ωστόσο, οι τοξικολογικές εξετάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους, διότι γίνεται ενδελεχής έρευνα για την ανίχνευση ουσιών στο παιδί.
«Ο ιατρικός φάκελος του παιδιού ανέφερε όλα τα φάρμακα που είχε λάβει το κορίτσι. Τη φαρμακευτική αγωγή δηλαδή που έπαιρνε, η οποία χαρακτηρίζεται βαριά λόγω των προβλημάτων υγείας που είχε η 9χρονη. Η εξέταση πήρε χρόνο γιατί έπρεπε να γίνει η επαλήθευση. Δηλαδή, να ελεγχθεί εάν τα φάρμακα που ανιχνεύτηκαν στον οργανισμό του κοριτσιού συνάδουν με την αγωγή που λάμβανε το παιδί ή εάν υπήρχαν ουσίες στον οργανισμό που δεν συνάδουν με τη φαρμακευτική αγωγή και υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να ανιχνευτούν στον οργανισμό. Επίσης, έγινε και ποσοτική μέτρηση. Εάν δηλαδή τα φάρμακα που ανιχνεύτηκαν είχαν χορηγηθεί στο παιδί στις ποσότητες που έπρεπε ή εάν χορηγήθηκαν μεγαλύτερες ποσότητες που θα μπορούσαν να έχουν επιφέρει το θάνατο», λένε αρμόδιες πηγές.
Η Αστυνομία περιμένει επίσης το πόρισμα από την τριμελή επιτροπή ιατροδικαστών, η οποία επαναξιολογεί το πόρισμα που είχε εκδοθεί πριν από τρία χρόνια για το θάνατο της Μαλένας, ο οποίος είχε αποδοθεί σε ηπατική ανεπάρκεια.
Τα ευρήματα-σοκ
Τα δύο παιδιά που έφυγαν πρώτα χρονικά από τη ζωή, η Μαλένα και η Ίριδα, είχαν κυάνωση νυχιών. Δηλαδή, μελάνιασμα. Όπως λένε αρμόδιες πηγές, η κυάνωση νυχιών παραπέμπει σε έλλειψη οξυγόνου. «Η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να προκληθεί από πάρα πολλούς λόγους. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η κυάνωση νυχιών σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ευρήματα (πνευμονικό οίδημα, έντονη πνευμονική συμφόρηση, γρατζουνιές στη μύτη και άλλα) παραπέμπουν ξεκάθαρα σε ασφυκτικό θάνατο», προσθέτουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης.
Όσον αφορά στην υπόθεση του θανάτου της Μαλένας, υπήρχαν ιατροδικαστικά πορίσματα, τα οποία ωστόσο επαναξιολογούνται από επιτροπή ιατροδικαστών. Αρχικά είχε αναφερθεί η ηπατική ανεπάρκεια ως πιθανή αιτία θανάτου, κάτι που φαίνεται ότι τελικά δεν ισχύει. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιατροδικαστές θα αποδείξουν αρχικά γιατί δεν είναι η ηπατική ανεπάρκεια η αιτία θανάτου και στη συνέχεια θα επιχειρήσουν να αποκλείσουν όλα τα ενδεχόμενα για να καταλήξουν στην πραγματική αιτία θανάτου.
Στο μεταξύ, στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μπει τρία άτομα, τα οποία φέρονται να συνδέονται με την υπόθεση. Τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν κληθεί ακόμα για κατάθεση από την ΕΛ.ΑΣ., κάτι που αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα. Επίσης, στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. μπαίνουν κομβικές ημερομηνίες που αφορούν στις περιόδους των τριών θανάτων. Μάλιστα, εξετάζεται η σχέση της μητέρας και του πατέρα των παιδιών. Εάν η σχέση τους είχε διαρραγεί για κάποιο διάστημα και πότε. Και βέβαια εάν αυτή η διάρρηξη των σχέσεων μπορεί να έχει οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση.
Λέων στο Newsbomb.gr: Ποιο στοιχείο θα ξεκλειδώσει μια ενδεχόμενη εγκληματική πράξη
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των θανάτων των τριών παιδιών στην Πάτρα με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχουν ολοκληρωθεί τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων της Τζωρτζίνας.
Για το θέμα μίλησε στο Newsbomb.gr ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής, Δρ. Γρηγόρης Λέων ο οποίος ανέφερε: «Πρώτα από όλα πρέπει να περιμένουμε την επίσημη ιατροδιακαστική έκθεση, όπως είχαμε στις δύο πρώτες περιπτώσεις για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Συμπέρασμα δεν βγαίνει ούτε με μια ιστολογική, ούτε από μια μόνο τοξικολογική αλλά το σύνολο των εξετάσεων και την ιατροδικαστική έκθεση. Άρα είναι ακόμα πάρα πολύ πρώιμο να μιλάμε για την αιτία και τον μηχανισμό θανάτου του 3ου παιδιού.
Πόσο μάλλον όταν ακόμα και με δημοσιογραφικές πληροφορίες ουσιαστικά αποτυπώνεται το τι δεν βρέθηκε όχι το τι βρέθηκε».
Και πρόσθεσε: «Ο όρος “εξωγενείς παράγοντες” μπορεί να είναι οτιδήποτε. Μπορεί να είναι μια ουσία χορηγηθείσα, είτε με μια στέρηση οξυγόνου.
Η ιστοπαθολογική εξέταση δεν θα μας δείχνει αν έχει πάρει ουσία το παιδί. Αλλά θα μας δώσει κάποια ευρήματα. Αυτό θα μας ξεκλειδώσει ουσιαστικά τη θεωρεία μιας εγκληματικής πράξης ή όχι».
Διαβάστε επίσης:
Θάνατος παιδιών Πάτρα: «Φαίνεται πως επιχειρούν να κρύψουν γεγονότα» - Τι αναφέρει αναλύτρια λόγου
Πάτρα - Συγκλονιστική μαρτυρία: «Η μητέρα μάς κάλεσε στο καφενείο να δούμε μαζί τη συνέντευξή της»