Αλεξανδρούπολη: «Κόβουν» τα φτερά στην έμφυλη βία
Δυνατό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας στέλνουν από την Αλεξανδρούπολη μέσω του αερολιμένα τους. Ο φωτογράφος Δημήτρης Αλεξούδης μέσω της έκθεσης του κάνει τους ταξιδιώτες να σκεφθούν και να προβληματιστούν για το φαινόμενο που παίρνει διαστάσεις στην εποχή μας και δεν είναι άλλο από την βία σε βάρος των γυναικών. Μιλάει στο Newsbomb.gr γι’ αυτή την πρωτοβουλία, για το project του αλλά και πως αντιδρούν οι ταξιδιώτες που αντικρίζουν τόσο δυνατές εικόνες.
Την ίδια ώρα ο ελεγκτής της εναέριας κυκλοφορίας του Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης Στέλιος Ζαντανίδης μιλώντας στο Newsbomb.gr αποτυπώνει τη λογική να φιλοξενηθεί μια τέτοια έκθεση στο αεροδρόμιο.
Δημήτρης Αλεξούδης: Μου έχουν μείνει στα αυτιά μου οι κραυγές της κοπέλας που μπήκε πραγματικά στο ρόλο της κακοποιημένης γυναίκας
Μια κοπέλα που είχε υποστεί βία μου είπε «σε ευχαριστώ που με τις εικόνες σου δίνεις στο κόσμο να νιώσει τον πόνο που βιώσαμε»
Μια έκθεση φωτογραφίας στο Αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης μέσω της οποίας στέλνεις μήνυμα κατά της έμφυλης βίας… Μίλησε μας για αυτό το project, πως προέκυψε;
«Πρώτα πολλά σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνατε. Να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για την υποστήριξη όπως επίσης και το συμβουλευτικό κέντρο Αλεξανδρούπολης για την συνεργασία να υλοποιήσουμε την φωτογράφιση και φυσικά τις εθελόντριες κοπέλες όπου χωρίς αυτές δεν θα μπορούσαμε να αποτυπώσουμε όλα αυτά τα συναισθήματα, και τον Αερολιμένας Αλεξανδρούπολης που φιλοξενεί την έκθεση.
Η αφορμή για την φωτογράφιση και την δημιουργία της έκθεσης ήταν από όλα αυτά τα γεγονότα που έχουν συμβεί και μας έχουν συγκλονίσει όλους μας με την κακοποίηση αλλά και τον θάνατο πολλών αθώον γυναικών τα τελευταία χρονιά.
Έτσι με την βοήθεια του συμβουλευτικού κέντρου Αλεξανδρούπολη αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μια σειρά εικόνων και να αποτυπώσουμε τον πόνο και την θλίψη στα πρόσωπα των γυναικών».
Πόσα έργα έχεις στην έκθεση;
«Η έκθεση περιλαβαίνει 20 έργα στον χώρο αφίξεων τον αεροδρόμιο και 20 ακόμη συναδέλφου φωτογράφου του Δήμου Μπαμπλή όπου είναι στο χώρο αναχωρήσεως».
Γιατί στο αεροδρόμιο;
«Γιατί μπορείς να περάσεις θέλοντας και μη στον κόσμο που εισέρχεται στον χώρο του αεροδρομίου δυνατά κοινωνικά μνήματα για την μάστιγα των τελευταίων χρόνων που βιώνουν άδικά οι γυναίκες».
Ποια είναι τα πιο δυνατά σου εκθέματα;
«Είναι έργα τα οποία οι γυναίκες πονάνε, φωνάζουν, και με έκαναν να τρομάξω πραγματικά τα πρώτα λεπτά της φωτογράφιση. Είναι φωτογραφίες που ακόμη και στην επεξεργασία μετά με πόνεσαν ψυχολογικά γιατί να υπάρχουν άνθρωποι που διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα».
Θεωρείς ότι τέτοιες κινήσεις ευαισθητοποιούν τον κόσμο ή πλέον όχι;
«Από τα θετικά μηνύματα που λαμβάνω καθημερνά από τον κόσμο που έχει δει την έκθεση αντιλαμβάνομαι ότι ένα ποσοστό ανθρώπων καταλαβαίνουν και ευαισθητοποιούνται».
Είχες στο περιβάλλον σου άνθρωπο που έχει υποστεί βία; Αν ναι, πως το αντιμετώπισες;
«Δόξα τω Θεώ δεν έχω βρεθεί σε αυτήν θέση… είμαι κατά της βίας και πραγματικά θα ήθελα να άλλαζαν και οι νομοί σε όσους ασκούνε βία».
Όταν τα κορίτσια που θα φωτογράφιζες βαφόντουσαν για τις συγκεκριμένες φωτογραφίες διαπίστωσες το μέγεθος της βίας που μπορεί μια γυναίκα να έχει υποστεί; Τρόμαξες;
«Πραγματικά ήταν από τις ποιο δύσκολες φωτογραφίσεις που έχω κάνει. Φανταστείτε μου έχουν μείνει στα αυτιά μου οι κραυγές της κοπέλας που μπήκε πραγματικά στο ρόλο της κακοποιημένης γυναίκας και μέχρι και σήμερα που βλέπω τις φωτογραφίες ζωντανεύει εκείνη η στιγμή της φωτογράφισης, είναι πραγματικά ένα γεγονός, όπου από μια φωτογραφία καταλαβαίνεις ποσό πόνο και κακοποίηση μπορεί να έχει περάσει μια γυναικά».
Αυτό ακριβώς ήθελα να πετύχω να αποτυπώσω και να μεταφέρω μέσα από την εικόνα το πόνο της γυναικάς, και πιστεύω το καταφέραμε».
Σε φοβίζει το γεγονός ότι μια κοινωνία είναι βίαιη;
«Φυσικά και από την στιγμή που μεγαλώνουμε παιδιά η σκέψη της βίας με τρομάζει».
Μεγαλώνεις παιδιά, πως τα εκπαιδεύεις κατά της βίας;
«Όλα πρέπει να λύνονται με τον διάλογο, όπως λέγανε και οι παλιοί «Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει».
Υπήρξε κάποιος θεατής που να «ταρακουνήθηκε» βλέποντας ένα έργο σου; Τι σου είπε;
«Μια κοπέλα που είχε υποστεί βία μου είπε «σε ευχαριστώ που με τις εικόνες σου δίνεις στο κόσμο να νιώσει τον πόνο που βιώσαμε».
Τέλος, η πόλη σου η Αλεξανδρούπολη είναι θεωρείς ένας πόλος Πολιτισμού που στέλνει κοινωνικά μηνύματα που για κάποιο λόγο δεν «ακούγονται»;
«Η Αλεξανδρούπολη είναι από της ποιο όμορφες και με μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον και έχει φτάσει σε αρκετά μεγάλο επίπεδο, και παρότι είμαστε σε ακριτική περιοχή ακουγόμαστε και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό και με την βοήθεια σας θα ακουστούμε και ακόμη πιο μακριά. Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι να βάλαμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι».
Web site www.alexoudisphotography.gr
Facebook Page https://www.facebook.com/alexoudisphotography
Instagram : https://www.instagram.com/alexoudis_photography/
Στέλιος Ζαντανίδης: Η έκθεση που αφορά την γυναικεία κακοποίηση ήταν ιδιαίτερη, ήταν καθηλωτική και μάλιστα την «φιλοξενούμε» σε δύο χώρους του αεροδρομίου
O Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας και Προϊστάμενος του Τμήματος Εναέριας Κυκλοφορίας του Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» Στέλιος Ζαντανίδης μίλησε στο Newsbomb.gr με αφορμή την έκθεση κατά της έμφυλης βίας. Σημείωσε πως είναι η 3η έκθεση που πραγματοποιείται στον χώρο του αεροδρομίου, δείχνοντας σε όλους μας πως ένας χώρος αναμονής μετατρέπεται ταυτόχρονα σε χώρο Πολιτισμού.
Ο «Δημόκριτος» είναι από τα διαμάντια που έχουμε στη χώρα μας. Οι εκθέσεις που γίνονται του προσθέτουν ένα επιπλέον κύρος και τον αναβαθμίζουν μετατρέποντας τον σε ένα αεροδρόμιο διεθνούς βεληνεκές. Μάλιστα η μία από αυτές αφορά την μεγάλη απούσα, όχι μόνο από τον Έβρο αλλά από τον ελλαδικό χώρο και ο λόγος για την Νίκη της Σαμοθράκης.
Ο κ. Ζαντανίδης μιλώντας στο Newsbomb.gr υπογραμμίζει, «Η έκθεση που αφορά την γυναικεία κακοποίηση ήταν ιδιαίτερη, ήταν καθηλωτική και μάλιστα την «φιλοξενούμε» σε δύο χώρους του αεροδρομίου, στην κεντρική αίθουσα αλλά και στην αίθουσα αναχωρήσεων. Πήρε μάλιστα παράταση. Ο κόσμος την παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον».