Σε «ναρκοπέδιο» οι αγρότες: Μεγάλες αυξήσεις σε λιπάσματα, ενέργεια – «Δεν συμφέρει να καλλιεργούμε»
Ακρίβεια: Από τη μια οι υψηλές τιμές των εισροών (λιπάσματα, φυτοφάρμακα) και από την άλλη το κόστος ενέργειας συνθέτουν ένα αποτρεπτικό κλίμα στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbopmb.gr δεν είναι λίγοι πλέον οι παραγωγοί που εξετάζουν έντονα το ενδεχόμενο να διακόψουν τις δραστηριότητές τους, αφού πραγματικά δεν ξέρουν εάν τα κόστη που θα δαπανήσουν σήμερα στις καλλιέργειές τους θα έχουν κάποια ουσιαστική απόδοση.
«Πετάει» το πετρέλαιο
Με παραδείγματα που δείχνουν το πρόβλημα μίλησε στο Newsbomb.gr ο παραγωγός και πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας Σερρών, Παύλος Αραμπατζής σε σχέση με την αύξηση του κόστους παραγωγής. Όπως εξήγησε: «η τιμή στο αγροτικό πετρέλαιο έχει πάει στα 1,58 ευρώ. Για να γεμίσεις το τρακτέρ θέλεις 330 – 450 ευρώ για 11ωρες δουλειάς. Αν δεν υπάρξουν δραστικά μέτρα δεν θα υπάρχουν καλαμπόκια. Αν δεν το καταλάβουν θα έρθει τσουνάμι. Η καλλιέργεια του καλαμποκιού πλέον είναι μόνο για του πλούσιους. Αυτό συμβαίνει και λόγω της τεράστιας αύξησης των εφοδίων για την οποία κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει.
Για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας δεν το συζητάμε. Όσοι ποτίζουν με γεωτρήσεις πρέπει να πληρώνουν 100 ευρώ το στρέμμα. Αυτά τα κόστη είναι απαγορευτικά. Μόνο όσοι είναι σε κλειστά δίκτυα του ΤΟΕΒ έχουν λογική τιμή.
Το κόστος έχει ανέβει και στα λιπάσματα. Μιλάμε για έξοδα 70 ευρώ το στρέμμα και 60% σε σχέση με πέρσι».
Μεγάλη αύξηση στο κόστος λιπασμάτων
Από την πλευρά του ο κ . Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κάτω Νευροκοπίου και αντιπρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών του λεκανοπέδιου Κάτω Νευροκοπίου, ανέφερε στο Newsbomb.gr ότι «το κόστος παραγωγής έχει ανέβει πάρα πολύ. Για το λίπασμα εγώ πέρσι είχα κοστολόγια 13.000 ευρώ και φέτος φτάνω τα 20.000 εύρω. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πέρσι για τα λιπάσματα πλήρωνα 22 ευρώ και φέτος 40 ευρώ το τσουβάλι. Η ενέργεια επίσης ξέφυγε. Το 2021 πληρώναμε 15 λεπτά το κυβικό και φέτος θα ξεπεράσουμε τα 22 λεπτά στον ΤΟΕΒ, Συνολικά θέλω 15.000 ευρώ επιπλέον μόνο για το νερό».
Όσον αφορά την τιμή παραγωγού στην πατάτα συνήθως είναι κυμαίνεται – σύμφωνα με τον κ. Βέσμελη – στα 25 με 30 λεπτά το κιλό. «Με αυτές τις τιμές δεν θα βγει κανένα έσοδο γιατί εκτός όλων των παραπάνω έχουμε και την μεγάλη αύξηση στις τιμές των καυσίμων. Πέρσι το πετρέλαιο κίνησης ήταν στα 1, 10 ευρώ και φέτος 1,60. Έχουμε πελαγώσει. Και μην ξεχνάμε ότι όλο αυτό το κόστος θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή. Αν δεν βρεθεί δε λύση θα ξεκινήσει η μείωση της καλλιέργειας, άρα θα μειωθεί το προϊόν».
Κάρτα Αγρότη για ενίσχυση παραγωγών και κτηνοτρόφων - Θα χρησιμοποιείται για λιπάσματα
Δέσμη νέων μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, ώστε να διασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια και να αποσυμπιεστούν οι εγχώριοι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι από τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, έπειτα από τη σύσκεψη της προηγούμενης Δευτέρας στο Μαξίμου για την επισιτιστική ασφάλεια αλλά και στο υπουργικό συμβούλιο που ακολούθησε την επόμενη ημέρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει τους αγρότες για την αγορά λιπασμάτων, οι τιμές των οποίων έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη.
Κυβερνητικά στελέχη τόνισαν μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου, πως «η κυβέρνηση αναλύει συνεχώς τα νέα δεδομένα και την επικαιροποίηση της εργαλειοθήκης, όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνεχώς αξιολογείται ως βάση για τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν. Ο πρωτογενής τομέας θα συνεχίσει να έχει την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης, καθώς επηρεάζεται άμεσα από την ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση και ο οποίος αποτελεί ευαίσθητο δομικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εντός του πλαισίου της ΕΕ και των αντοχών της ελληνικής οικονομίας».
Συγκεκριμένα για τις καλλιέργειες, εξετάζεται η «Κάρτα Αγρότη» που θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για αγορά λιπασμάτων έναντι συγκεκριμένου ποσού, χωρίς συμψηφισμό, με πιθανές φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Η ενίσχυση εντάσσεται στα 2 δισ. ευρώ που βγαίνουν από το «μαξιλάρι», για τη στήριξη πολιτών και επαγγελματιών απέναντι στην κρίση.
Διαβάστε επίσης:
Ακρίβεια: 6 στους 10 εργαζόμενους μείωσαν τα ψώνια, 7 στους 10 έκλεισαν τη θέρμανση