Πασχαλινή εξόρμηση στην Αράχωβα για το «Πανηγυράκι του Άη Γιώργη»

Μία μεγάλη γιορτή γεμάτη χορό, τραγούδι και καλό φαγητό, αφιερωμένη στον προστάτη της Αράχωβας, τον Άγιο Γεώργιο
5'

Εκτός από την ευκαιρία να περάσουμε περισσότερο κοινό χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τα Πάσχα έχουμε επίσης τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις αργίες και τις ημέρες άδειας από το γραφείο, για να δραπετεύσουμε για λίγο από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας και να απολαύσουμε μία πασχαλινή εξόρμηση σε κάποια παραμυθένια ελληνική επαρχία.

Ένα ολιγοήμερο ταξίδι σε κάποιον κοντινό προορισμό, όχι μόνο θα μας δώσει την ευκαιρία να γεμίσουμε τις «μπαταρίες» μας και να γνωρίσουμε νέα μέρη, αλλά θα μας συστήσει και τα «μυστικά» ενός αυθεντικά παραδοσιακού, ελληνικού Πάσχα. Το ζήτημα είναι, βέβαια, να βρούμε τον ιδανικό προορισμό, δηλαδή εκείνον που δεν απαιτεί πολλά έξοδα μετακίνησης και θα μας προσφέρει έναν «πλούτο» από εικόνες, μυρωδιές και γεύσεις.

Είναι αλήθεια πως υπάρχουν πολλές πασχαλινές διαδρομές που μπορούμε να ακολουθήσουμε όμως, αυτή που απαιτεί τον λιγότερο χρόνο απέχει μόλις δύο ώρες από την Αθήνα. Ο λόγος, φυσικά, για την κοσμοπολίτικη και γραφική Αράχωβα!

Γιατί η Αράχωβα αποτελεί έναν πασχαλινό προορισμό που αξίζει την προσοχή μας

Μπορεί αρκετός κόσμος να θεωρεί την Αράχωβα έναν κατεξοχήν χειμερινό προορισμό, ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν να την επισκέπτονται τους ανοιξιάτικους μήνες, αφού δεν παρουσιάζει την ίδια κοσμοσυρροή, ενώ ο Παρνασσός «ζωντανεύει» και τους χαρίζει ανεπανάληπτες εικόνες φυσικού κάλλους και ευκαιρίες για φυσιολατρικές περιηγήσεις κάτω από την ανοιξιάτικη λιακάδα. Ειδικότερα για όσους δεν χορταίνουν να εξερευνούν τη φύση πραγματοποιώντας αναζωογονητικές πεζοπορίες, η Αράχωβα ενδείκνυται την παρούσα περίοδο, καθώς διαθέτει πολλές διαδρομές με διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας, ώστε να επιλέξουμε εκείνη που ανταποκρίνεται καλύτερα στη φυσική μας κατάσταση. Επιπλέον, ένας ακόμη λόγος για τον οποίο αξίζει να επισκεφθούμε την Αράχωβα το Πάσχα, είναι το γεγονός πως μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε και άλλα γειτονικά μέρη, όπως οι Δελφοί με το διάσημο και επιβλητικό Μαντείο, η πετρόκτιστη Αμφίκλεια και η κουκλίστικη Αγόριανη.

Το «Πανηγυράκι του Άη Γιώργη», μία παράδοση που κρατά από τα βυζαντινά χρόνια

Αν υπάρχει κάτι που μας κάνει να αδημονούμε κάθε χρόνο για την έλευση του Πάσχα είναι τα έθιμα του τόπου μας, τα οποία κάνουν τις συγκεκριμένες ημέρες ξεχωριστές και γιορτινές. Και ένα από αυτά τα έθιμα μπορούμε να γνωρίσουμε στην Αράχωβα. Ο λόγος για το «Πανηγυράκι του Άη Γιώργη» μία μεγάλη γιορτή γεμάτη χορό, τραγούδι και καλό φαγητό, αφιερωμένη στον προστάτη της Αράχωβας, τον Άγιο Γεώργιο, για τον οποίο έχει χτιστεί και το εκκλησάκι στην κορυφή της πόλης. Το «Πανηγυράκι του Άη Γιώργη» διατηρεί τον χαρακτήρα που είχαν τα πανηγύρια του Βυζαντίου, αφού τότε θεωρείται πως καθιερώθηκε. Πιο αναλυτικά, τα δρώμενα διαρκούν τρεις ημέρες και έχουν ως σημείο εκκίνησης τη λιτανεία της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στους δρόμους της πόλης υπό τη συνοδεία των ιερέων, των ψαλτών και της τοπικής φιλαρμονικής.

Τα έθιμα της πρώτης ημέρας που καταλήγουν σε ένα μεγάλο υπαίθριο γλέντι

Την αμέσως επόμενη ημέρα μετά την περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, πραγματοποιείται η καθιερωμένη λειτουργία στο εκκλησάκι της πόλης. Έπειτα, ξεκινούν τα παραδοσιακά αγωνίσματα, στα οποία συμμετέχουν κυρίως ντόπιοι. Το πρώτο αγώνισμα είναι ο «Ανηφορικός Δρόμος των Γερόντων», ένα έθιμο που πραγματοποιείται στο ιστορικό σημείο όπου το 1826 πραγματοποιήθηκε η Μάχη της Αράχωβας και στο οποίο συμμετέχουν ντόπιοι κάτοικοι άνω των 60 ετών, φορώντας τις παραδοσιακές ενδυμασίες του τόπου τους. Στη συνέχεια, ακολουθεί το «Δρώμενο της Βρύσης», όπου οι ντόπιοι και οι επισκέπτες συγκεντρώνονται στις πέτρινες βρύσες της εκκλησίας του Άη Γιώργη για να υποδεχθούν τους νικητές των αγωνισμάτων, τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια. Το απόγευμα της πρώτης ημέρας κλείνει με ένα μεγάλο υπαίθριο πανηγύρι, το οποίο πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία της περιοχής.

Η ημέρα των αγωνισμάτων, ένας φόρος τιμής στους αγωνιστές και το «Χάλασμα»

Οι εορτασμοί συνεχίζονται τη δεύτερη ημέρα με τα καθιερωμένα αγωνίσματα, τα οποία πραγματοποιούνται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, ενώ συνεχίζονται και την τρίτη ημέρα. Όταν ολοκληρώνονται όλες οι δοκιμασίες, πραγματοποιείται μία επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αγωνιστές της ιστορικής Μάχης της Αράχωβας. Οι τριήμερες εκδηλώσεις κορυφώνονται μόλις ακουστούν οι καμπάνες, προσκαλώντας όσους βρίσκονται στην Αράχωβα στο «Χάλασμα», δηλαδή το μεγάλο γλέντι στο οποίο συμμετέχουν ντόπιοι και επισκέπτες, απολαμβάνοντας καλοψημένο αρνί, εκλεκτά εδέσματα και ντόπιο κρασί. Τον ρυθμό δίνει μία ζωντανή ορχήστρα, ενώ οι παρευρισκόμενοι δημιουργούν έναν μεγάλο κύκλο και χορεύουν παραδοσιακούς χορούς γύρω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να ζήσουμε ένα αυθεντικό ελληνικό Πάσχα το οποίο θα μας μείνει αξέχαστο, τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Αράχωβα. Πρόκειται για έναν κοντινό πασχαλινό προορισμό που έχει πολλά να μας προσφέρει και αξίζει τον χρόνο και τα χιλιόμετρα που θα διανύσουμε για να τον επισκεφθούμε.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στο Πάσχα 2022