Πάτρα: Αισιοδοξία για «φως» στα αίτια θανάτου Μαλένας και Ίριδας – Γιατί χρειάζεται χρόνος
Οι αρμόδιοι Εισαγγελείς άνοιξαν τον δρόμο για να ξεκινήσει έρευνα σε βάθος για τις υποθέσεις των δύο παιδιών, καθώς ιατροδικαστές θα αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στους φακέλους των δύο παιδιών και στα απαραίτητα δείγματα που θα εξεταστούν εκ νέου.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι «η εκταφή των δύο παιδιών δεν είναι απαραίτητη, διότι υπάρχουν όλα εκείνα τα δεδομένα για να πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη έρευνα. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται χρόνος για να έχουμε στα χέρια μας αποτελέσματα. Χρειάζεται χρόνος για να γίνουν εκ νέου οι εργαστηριακές εξετάσεις και να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Η πίεση της δημοσιότητας δεν θα πρέπει να επηρεάσει το επιστημονικό έργο. Παρά ταύτα υπάρχει αισιοδοξία ότι στο τέλος θα έχουμε αποτέλεσμα».
Η άτυπη επιτροπή που είχε συσταθεί υπό τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκο Καρακούκη, ερεύνησε τα αίτια θανάτου τις προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο, δεν είχε στη διάθεση της όλα τα δεδομένα. Εφεξής η έρευνα των ιατροδικαστών θα έχει νομικό έρεισμα, ύστερα από την εισαγγελική εντολή για «restart» στην υπόθεση.
Οι ιατροδικαστές που θα οριστούν θα ξεκινήσουν νέα έρευνα παίρνοντας στην κατοχή τους, τους ιατρικούς φακέλους των παιδιών και ξεκινώντας «αναψηλάφηση». Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να σταλούν δείγματα των δύο παιδιών στο εργαστήριο του ΑΠΘ, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση της 9χρονης Τζωρτζίνας.
Οι ιατροδικαστές θα πάρουν στα χέρια τους την ιατροδικαστική έκθεση που είχε γίνει μετά το θάνατο της Μαλένας, του πρώτου παιδιού της οικογένειας που έφυγε από τη ζωή κατά τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο Παίδων. Το παιδί έπασχε από λευχαιμία ιάσιμης μορφής, ενώ η ιατροδικαστής που είχε αναλάβει τότε την έρευνα είχε καταγράψει ως αιτία θανάτου την υπατική ανεπάρκεια.
Στο μικροσκόπιο θα μπει και ο φάκελος της Ίριδας, του μωρού που πέθανε στην κούνια του μέσα στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα. Τότε η ιατροδικαστής που ανέλαβε την έρευνα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «ο θάνατος επήλθε συνεπεία υποπλασίας – αγενεσίας ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς – πνευμονικού οιδήματος».
Από εδώ και πέρα το ερώτημα είναι εάν οι ιατροδικαστές θα καταλήξουν ή όχι στο συμπέρασμα του ασφυκτικού θανάτου για τα δύο παιδιά και εάν θα στοιχειοθετηθεί ο «εξωγενής παράγοντας» και η εγκληματική ενέργεια.
Το δεύτερο στάδιο της έρευνας, εάν τελικά προκύψει εγκληματική ενέργεια, θα αφορά στη σύνδεση του εγκλήματος με φυσικό πρόσωπο, διαδικασία που μόνο εύκολη δεν είναι όπως απέδειξε και η περίπτωση της 9χρονης Τζωρτζίνας.
Οι καταθέσεις
Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών, ωστόσο, δεν θα αναμένει μόνο τα αποτελέσματα των ιατροδικαστών αλλά θα συνεχίσει τη λήψη καταθέσεων για τις υποθέσεις της Μαλένας και της Ίριδας. Γιατροί, νοσηλευτές και ιατροδικαστές θα επιχειρήσουν να «φωτίσουν» τις συνθήκες θανάτου των δύο παιδιών.
Η περίπτωση της Ίριδας είναι διαφορετική από εκείνη της Μαλένας, καθώς το παιδί δεν έφυγε από τη ζωή στο νοσοκομείο αλλά στο σπίτι. Παρούσες ήταν η Ρούλα Πισπιρίγκου και η αδερφή της. Έτσι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση της αδερφής της 33χρονης κατηγορουμένης. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν πάντως ότι οι συγγενείς θα κληθούν τελευταίοι για κατάθεση.
Προσεκτικά θα εξεταστεί και το πανάκι που είχε η Ίριδα στην κούνια της κατά το θάνατό της. Πρόκειται για ένα πανάκι πάνω στο οποίο βρέθηκε αιματηρό έκκριμα. Η πρώτη ιατροδικαστική για το θάνατο του μωρού είχε δείξει στοιχεία ερυθρότητας στα χείλη και τραύμα στο στοματικό βλεννογόνο, τα οποία ενδεχομένως να συνδέονται με την ύπαρξη του αιματηρού εκκρίματος.
Διαβάστε επίσης:
Θεοδωρικάκος για Πάτρα: «Κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους, υπάρχουν σοβαρά στοιχεία»
Ιατροδικαστής Λέων: Αποχώρησε οριστικά από την υπόθεση της Πάτρας – «Έκανα το χρέος μου»