Παπαδόπουλος στο Newsbomb: Φοβάμαι σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ στη Θήβα – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr - «Υπάρχουν φόβοι για μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή της Θήβας»

Παπαδόπουλος στο Newsbomb: Φοβάμαι σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ στη Θήβα – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
ΑΠΕ - ΜΠΕ
4'

Στο μπαράζ σεισμικών δονήσεων όπου καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στη Θήβα αναφέρθηκε ο Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr έκανε λόγο για ένα ιδιαίτερο φαινόμενο, καθώς αυτή η σεισμική δραστηριότητα έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2021 έως σήμερα, με τους σεισμούς να ξεπερνούν τους 3.000. H τελευταία σεισμική δόνηση είχε ένταση 4,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή ακόμα και στην Αττική.

«Η περιοχή έχει ιστορικό σε ισχυρούς σεισμούς, συγκεκριμένα το 1853 μέχρι το 1914 είχαμε σεισμούς της τάξεως των 6 ρίχτερ. Υπάρχει δυναμικό ακόμα για τέτοιες σεισμικές δονήσεις, το περιμένουμε», ανέφερε αρχικά.

Ο Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εξήγησε πως από την στιγμή που υπάρχει στην περιοχή συνεχή διέγερση από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και σήμερα, η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό ακόμα και των 6 ρίχτερ είναι μεγάλη.

«Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις που κάναμε με την επιτροπή σεισμικού κινδύνου, ζητήσαμε να ληφθούν άμεσα έκτακτα μέτρα στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, καθώς στην περίπτωση μεγάλου σεισμού θα επηρεαστούν και άλλες περιοχές που βρίσκονται σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Τσελέντης στο Newsbomb.gr: «Οι σεισμοί στη Θήβα θα συνεχιστούν για καιρό, δεν αποκλείουμε τίποτα»

Η σεισμικότητα στην περιοχή της Θήβας συνεχίζεται και μάλιστα ακόμα πιο έντονα, τονίζει ο κ. Τσελέντης υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα ότι «η ακολουθία μετά τον σεισμό των 4,3 Ρίχτερ που έγινε, συνεχίζει προς το ανατολικό κομμάτι. Πριν από λίγο καιρό είχαμε το δυτικό κομμάτι κάτω από την Θήβα και μάλιστα το 2020, στις 4 Δεκεμβρίου, η περιοχή έδωσε τον πρώτο σεισμό που ήταν της τάξης των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

«Δεν έχουμε στοιχεία. Είναι κάποια στοιχεία στατιστικά που έχει η κάθε ακολουθία, που σε αυτή την περίπτωση δεν μοιάζουν με προσεισμική δραστηριότητα αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα γιατί αυτή η περιοχή έχει πολύ μεγάλο σεισμικό δυναμικό», αναφέρει στη συνέχεια ο καθηγητής.

Αναλύοντας τους σεισμούς που έχουν δοθεί ιστορικά στην περιοχή ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι, «το 1914 νοτιοανατολικά της Θήβας περίπου στα 20 χλμ., είχαμε 6 Ρίχτερ και με τους σεισμούς των Αλκυονίδων το 1981 είχαμε στο Καπαρέλλι σεισμό 6,2, ενώ και το 1931 είχαμε σεισμό 5,6», ενώ τόνισε ότι θα πρέπει όλοι να κρατάμε «κάποια στοιχειώδη επιφύλαξη».

Ο καθηγητής στη συνέχεια εξήγησε ότι στη περιοχή δεν έχει γίνει σωστή δόμηση τονίζοντας, «εκείνο που με ανησυχεί πιο πολύ είναι ότι η Θήβα είναι δομημένη σε εδάφη πολύ άσχημα γιατί υπήρχαν παλιά πολλές ανασκαφές για αρχαιολογικούς λόγους, τα μπάζα πέσανε πάλι πάνω στην επιφάνεια και πάνω σε αυτά οικοδομήσανε σπίτια. Παράλληλα, πολλά σπίτια στην περιοχή έχουν αυθαίρετες προεκτάσεις, όπως υπάρχει επίσης και μεγάλη αυθαίρετη δόμηση. Θέλει πολύ προσοχή για το πώς θα χειριστούμε το θέμα».

Ο κ. Τσελέντης είπε ότι η σεισμική ακολουθία αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετό καιρό «και μακάρι να είναι τόσο μικρή, ή ένας σεισμός της τάξης των 5 Ρίχτερ να γίνει -που δεν είναι απίθανο- ακόμα και αυτός ο σεισμός μπορεί να προκαλέσει σημαντικό βαθμό αστοχία στα ήδη ευάλωτα κτήρια τα οποία δεν είναι καλά φτιαγμένα». «Γι' αυτό τον λόγο πρέπει να γίνει ένας έλεγχος αυτών των κτηρίων, το οποίο είχα προτείνει και στον δήμαρχο», τόνισε.

Τους σεισμούς που γίνονται αισθητοί στην περιοχή εδώ και ένα χρόνο, σύμφωνα με τον κύριο Τεσλέντη, δίνουν κατά βάση δυο ρήγματα. Το πρώτο είναι της «Καλλιθέας» -το οποίο ενεργοποιήθηκε αρχικά- και το δεύτερο της «Υλίκης» που βρίσκεται βορειότερα. ]Αυτά τα ρήγματα έχουν ενεργοποιηθεί και το ένα φαίνεται να επηρεάζει το άλλο, αλλά όμως τη μετατόπιση σε μεγάλα ανοίγματα της περιοχής που δίνουν μεγάλους σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ δεν την έχουμε δει και το παρακολουθούμε.

Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι ζει σε μια σεισμογεννή πόλη και πρέπει να λαμβάνει μέτρα προφύλαξης», κατέληξε ο καθηγητής.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή