Η συλλογή του Εδεσσαίου Τάσου Σλατίνη με τα στρατιωτικά μπρελόκ γοήτευσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ
Ο Τάσος Σλατίνης είναι ένας νεαρός που ζει στην όμορφη Έδεσσα. Το χόμπι του, είναι η συλλογή στρατιωτικών μπρελόκ και εμβλημάτων.
Έχει στη διάθεση του αυτή τη στιγμή περισσότερα από 1600. Μάλιστα ο Γιενς Στόλτενμπεργκ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ του έστειλε συγχαρητήρια επιστολή για το επίτευγμα του.
Πώς άρχισαν όλα
Το πρώτο του μπρελόκ το απέκτησε το 2017 όταν και συναντήθηκε με Υποστράτηγο Δημήτριο Γλυμή, καθώς είχε πρωτοέλθει ως διοικητής της Μεραρχίας την Έδεσσα. Ο Υποστράτηγος ήταν αυτός που του χάρισε το πρώτο κομμάτι για την συλλογή του. Από τότε κατάλαβε ότι είχε πάθος με τη συλλογή στρατιωτικών αντικειμένων.
Αναζητά κάθε μέρα εμβλήματα
Κάθε μέρα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με όλες τις στρατιωτικές μονάδες της χώρας καταγράφει ό,τι τού λείπει και στη συνέχεια τα παραλαμβάνει μέσω του ταχυδρομείου. Ανάμεσα σε όλους αυτούς που τον έχουν βοηθήσει, είναι και ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.
Σπάνια κομμάτια
Στην κατοχή του έχει στρατιωτικά αναμνηστικά από τη Γαλλία (αντίστοιχο ΓΕΕΘΑ), Ιταλία, Ισπανία, Κουβέιτ, Αμερική, Ιρλανδία, Σερβία, Μεγάλη Βρετανία, Αφγανιστάν, αλλά και 2500 απλά μπρελόκ από διάφορες χώρες του κόσμου.
Ο ίδιος μιλάει στο Newsbomb.gr για την αγάπη του για την ελληνική και στρατιωτική ιστορία, για τη συλλογή του, αλλά και για το στοίχημα του να καταφέρει να μπει στο βιβλίο Γκίνες.
Από πότε άρχισες να μαζεύεις στρατιωτικά μπρελόκ;
«Θέλω πρώτα από όλα να πω, ότι ποτέ δεν ήταν στην σκέψη μου να ξεκινήσω κάποτε μία συλλογή από στρατιωτικά αντικείμενα. Είχε η προηγηθεί η συλλογή των πολιτικών μπρελόκ, που σήμερα αριθμεί περί τα 2.500 κομμάτια. Ωστόσο, όλα ξεκίνησαν από ένα τυχαίο γεγονός , που συνέβη το 2017. Πρέπει όμως, σε αυτό το σημείο να πω ότι μεγάλωσα σε μία οικογένεια, που από την πρώτη στιγμή με δίδαξε την αγάπη προς την πατρίδα και τις αξίες μας».
Πόσα έχεις στη συλλογή σου αυτή την στιγμή;
«Την τελευταία φορά που τα είχα μετρήσει ήταν πάνω από 1.600 στον αριθμό. Καθημερινά βέβαια προστίθενται και άλλα, καθώς αυτό που κάνω, έχει γίνει γνωστό στον στρατιωτικό κόσμο, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου και του εξωτερικού. Διευκρινιστικά να πω, ότι στην συλλογή μου, όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχουν και άλλα αντικείμενα του Στρατού, της Αεροπορίας, του Ναυτικού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού. Έχω από κάλτσες, μέχρι στυλό και άλλα πολλά. Ειλικρινά τους ευχαριστώ όλους αυτούς που έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια μου και για τ τιμητικά λόγια που εισπράττω».
Ποια είναι τα πιο αγαπημένα σου και τα πιο σπάνια;
«Κάθε γονιός αγαπάει εξίσου, όλα τα παιδιά του». Όλα αυτά που μου έχουν δώσει, είναι κυριολεκτικά « παιδιά» μου και τα αγαπώ εξίσου το ίδιο.
Ωστόσο, μπορώ να ξεχωρίσω κάποια, όπως:
- Τον τιμητικό έπαινο του Γιενς Στόλτενμπεργκ για την αγάπη μου στην πατρίδα, την ειρήνη και την προβολή του ΝΑΤΟ.
- Το μεταλλείο ανδρείας Έλληνα Λοχία, που πολέμησε στην Αλβανία το 1940!
- Το ειδικό σήμα της Αεροπορίας Ναυτικού, που φορούσε ο Κώστας Πανανάς, όταν έπεσε υπέρ πατρίδας.
- Το μεταλλείο της Ελληνικής Ειρηνευτικής Δύναμης στο Αφγανιστάν που μου δόθηκε τιμής ένεκεν.
- Τις πλακέτες μονάδων του Ελληνικού και του Κυπριακού Στρατού, που μου δόθηκαν τιμής ένεκεν.
- Σπάνια μπρελόκ, από μονάδες του Ελληνικού Στρατού, που πλέον έχουν καταργηθεί.
- Τα Νατοϊκά μπρελόκ, μπρελόκ από τους στρατούς της Βόρειας Ιρλανδίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Βοσνίας, του Κουβέιτ κ.α. χωρών του εξωτερικού.
- Ιδιόχειρες επιστολές υψηλόβαθμων βαθμοφόρων του Ελληνικού Στρατού.
Αυτά είναι μερικά από τα πολλά που ξεχωρίζω».
Ποιο ήταν το πρώτο και ποιο ήταν το έναυσμα για αυτή την συλλογή;
«Το πρώτο μου αντικείμενο το πήρα, όπως ήδη σας είπα το 2017. Τότε λοιπόν, μαζί με τον πατέρα μου, επισκεφθήκαμε τον διοικητή της ΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγο Δημήτριο Γλυμη. Στο τέλος, ο Μέραρχος, μου έδωσε ένα μπρελόκ, με το σήμα της Μεραρχίας, σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος. Ειλικρινά, η χαρά μου ήταν μεγάλη.
Το συζητήσαμε με την οικογένειά μου και οι γονείς μου με παρότρυναν να ξεκινήσω αυτή την συλλογή. Δεν ήθελε και πολύ για να το δεχτώ. Ήθελα να κρατώ στα χέρια μου τους υπερασπιστές της χώρας μου, που αγαπώ υπερβολικά και νομίζω ότι τα κατάφερα.
Από όλο αυτό, χαίρομαι που μπόρεσα να κάνω φίλους και να γνωρίσω πραγματικά τι σημαίνει Έλληνας Στρατιωτικός. Την αγαπάνε την Ελλάδα, αυτό έχει σημασία».
Μαθαίνεις στρατιωτική ιστορία μέσα από αυτό το χόμπι;
«Ποτέ δεν είπα ότι τα γνωρίζω όλα. Εξάλλου όσο ζεις μαθαίνεις. Έχω δίπλα μου δύο υπέροχους γονείς, που μου μεταφέρουν όλα όσα γνωρίζουν, γύρω από την στρατιωτική ιστορία. Υπάρχει όμως και το Διαδίκτυο για αυτές τις περιπτώσεις. Ό,τι θέλω να βρω, πληκτρολογώ και εμφανίζεται μπροστά μου. Κάποιες μονάδες μάλιστα, μου στέλνουν και την ιστορία τους, αλλά και περιοδικά που εκδίδουν. Μέσα από όλα, κάποιας στιγμή, υπήρξε ένας ταξίαρχος, που μου είπε: "Τάσο κάποτε θα σε υιοθετήσουμε και επίσημα. Είσαι το παιδί του στρατού!!"».
Ανάμεσα στους ανθρώπους που σε έχουν συγχαρεί για αυτή σου την δραστηριότητα είναι και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ! Πως προέκυψε αυτό; Τι σου είπε;
«Είναι ωραία η ιστορία. Μέσα από αυτό που κάνω κάποτε γνώρισα τον Συνταγματάρχη Δημήτριο Κατσάνο, που για μία περίοδο ήταν διοικητής της Ελληνικής Ειρηνευτικής Δύναμης στο Αφγανιστάν. Είχαμε τακτική επικοινωνία, μέσω του διαδικτύου, και γνώριζε πολύ καλά την αγάπη μου γι'αυτό που κάνω. Κάποια στιγμή, μου έκανε την έκπληξη!!
Με δική του εισήγηση, ετοίμασε το μεταλλείο τιμής προς εμένα, από την Ελληνική Δύναμη.
Ταυτόχρονα, ενημέρωσε τον Γάλλο Στρατηγό, της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Μου έστειλε αρχικά να τα δω σε φωτογραφία. Φανταστείτε την χαρά μου.
Ο αρχικός έπαινος, έφερε την υπογραφή του Γάλλου Στρατηγού. Δυστυχώς, δεν μπορούσε να γίνει η απονομή λόγω περιοριστικών μέτρων του covid. Έτσι μου το έστειλαν με το Ταχυδρομείο. Στην αρχή χαρήκαμε για το μεταλλείο. Διαβάζοντας όμως προσεκτικά τον τιμητικό έπαινο, κυριολεκτικά πέσαμε από τα σύννεφα!! Ο έπαινος έφερε την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος είχε ενημερωθεί για την όλη δραστηριότητα μου και αυτό στάλθηκε από τις Βρυξέλλες! Μεγάλη η τιμή».
Τι άλλο περιμένεις για να εμπλουτίσεις τη συλλογή σου;
«Θα έλεγα ότι αυτή η συλλογή δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ. Όλο και κάτι καινούργιο θα προστίθεται σε αυτό που κάνω. Προς το παρόν ψάχνω για τις μονάδες του πυροβολικού.
Υπάρχει όμως και κάτι, που μου υποσχέθηκε ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο του στρατού, που θα το ανακοινώσω μόλις τα παραλάβω. Όποιος πραγματικά θέλει να συνδράμει στην προσπάθεια μου δεν έχει παρά να επικοινωνήσει μαζί μου στο Facebook αναζητώντας το προφίλ μου «Τάσος Σλατίνης»».
Στόχος σου είναι να καταρρίψεις κάποιο ρεκόρ;
«Έχω την εντύπωση, πως ίσως δεν υπάρχει παρόμοιο ρεκόρ σε παγκόσμια κλίμακα. Προσωπικά θέλω να καταρρίψω το δικό μου ρεκόρ και να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται. Στοχεύω βέβαια κάποια στιγμή να μπω στο βιβλίο Γκίνες. Κάνοντας έτσι γνωστή την πόλη μου, την Έδεσσα και την Ελλάδα παγκοσμίως. Ακόμα, στοχεύω και σε μία έκθεση με την συνδρομή του αρμόδιου υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Πραγματικά θα ήθελα να περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα».
Τα πιτσιρίκια που τα βλέπουν τι σου λένε;
«Η αγάπη μου προς την πατρίδα, δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο. Θα εκπλαγείτε με την αγάπη των νέων προς την πατρίδα και τις ένοπλες δυνάμεις. Με συγχαίρουν και με παροτρύνουν να συνεχίσω. Οι πιο μεγάλοι πάλι, με την σειρά τους με θαυμάζουν και μου δίνουν κουράγιο για την συνέχεια. Κάποιες φορές πάλι μου εμπιστεύονται αναμνηστικά από την δική τους θητεία. Κάθε μπρελόκ, κάθε αντικείμενο, έχει την δική του ιστορία.
Θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο για όλα αυτά. Να μας έχει ο Θεός όλους καλά και η συνέχεια θα είναι πιο δυνατή. Ευχαριστώ την πατρίδα για αυτά που μου χαρίζει».