Η Ελένη Ντουντουνάκη καταφέρνει να χωρά σε βαζάκια τις γεύσεις που «γεννά» η Κρήτη

Σέβεται τη γη της Κρήτης και εκείνη της το ανταποδίδει προσφέροντας της καρπούς ιδιαίτερους, γευστικούς και θρεπτικούς.  Στην συνέχεια τους βάζει σε βαζάκια κάνοντας τους γλυκά του κουταλιού για να τους χαρεί ο κόσμος όλος.
Στα μικρά αυτά βαζάκια χωρά η γαστρονομική παράδοση της Κρήτης
5'

Ο λόγος για την Ελένη Ντουντουνάκη η οποία καλλιεργεί στο κτήμα της, μαζί με τον άνδρα της, φρούτα σεβόμενη τους κανόνες της βιολογικής καλλιέργειας όπως αυτοί έχουν οριστεί από την Eυρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για τον σεβασμό, στον απόλυτο βαθμό, προς το περιβάλλον.

Στη συνέχεια, αφού συλλέξει τους βιολογικούς καρπούς ο τρόπος που τους διαχειρίζεται είναι ο καλύτερος. Μαγειρεύει και «μεταποιεί» τα φρούτα της όπως ακριβώς την είχαν διδάξει η μητέρα και η γιαγιά της. Και το μεγάλο της μυστικό, σε όλες της τις συνταγές, είναι ότι μαγειρεύει με την καρδιά της!

Η Ελένη Ντουντουνάκη μιλάει στο Newsbomb.gr για τα μοναδικά της προϊόντα που βγαίνουν από την καρδιά της κρητικής γης

Ως οικοτέχνης αξιοποιεί τους μικρούς καρπούς των πορτοκαλιών σε γλυκό κουταλιού ολόκληρο σε ροδέλες και τους μεγαλύτερους καρπούς που δεν εμπορεύονται σε μαρμελάδα. Επιλέγονται στην κατάλληλη γλυκύτητα και στο κατάλληλο μέγεθος.

Τα προϊόντα της έχουν εποχικότητα, δεν υπάρχουν όλο το χρόνο. «Αυτό ο καταναλωτής το σέβεται και το εκτιμά», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr εξηγώντας πως η φύση δίνει συγκεκριμένα φρούτα ανά περιόδους.

Τόσο αγνά είναι τα προϊόντα της που τα μαγειρεύει σε παραδοσιακές κατσαρόλες.

Παλιές πρακτικές αλλά ουσιαστικές και γευστικές

Η Ελένη Ντουντουνάκη μιλώντας στο Newsbomb.gr υπογραμμίζει πως ο τρόπος που μαγειρεύει είναι απλός, χρονοβόρος αλλά βγάζει το αποτέλεσμα που θέλει. Μάλιστα χρησιμοποιεί λεκάνες αλλά το κάθε της βαζάκι έχει γεύση, άρωμα και... προσωπικότητα.

«Μαγειρεύω με παλιές πρακτικές. Τι εννοώ; Για να μπουν τα φρούτα στο νερό και να αφρατέψουν τα τοποθετώ σε λεκάνες με νερό, τα βράζω και τα ξαναβράζω μέχρι να μείνει η αίσθηση που απαιτούν οι γευστικοί κάλυκες, χωρίς να έχει ταλαιπωρηθεί το φρούτο. Αυτή η διαδικασία είναι slow food. Οι συνταγές που εκτελούνται σε οικιακά σκεύη και παράγω 10 βάζα των 250 γραμ τη φορά. Όσο για την γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιώ; Δεν είναι άλλη από το σταφύλι Κρήτης σε πετιμέζι, η γλυκαντική ουσία που προέρχεται από τη μινωική εποχή». Σε ερώτηση που της θέσαμε για το τι περιέχουν τα προϊόντα της, εκείνη απάντησε, «Τα προϊόντα μου δεν έχουν συντηρητικά ή άγνωστα στοιχεία. Αντιθέτως είναι πολύ απλή η σύνθεση τους. Πορτοκάλι και πετιμέζι, λεμόνι και πετιμέζι, γκρέιπ φρουτ και πετιμέζι».

Τόσο αγνά είναι τα προϊόντα της που τα μαγειρεύει σε παραδοσιακές κατσαρόλες.

Το βραβείο της

Παρότι είναι μόλις πέντε χρόνια οικοτέχνης έχει λάβει για τα προϊόντα της διεθνές βραβείο το οποίο της άνοιξε την πόρτα στην αγορά της Ιταλίας. Λέει στο Newsbomb.gr χαρακτηριστικά, «Είμαι σχεδόν πέντε χρόνια οικοτέχνης και από το χωράφι τα προϊόντα μου πάνε κατευθείαν στα τραπέζια του κόσμου. Όλα «μυρίζουν» Κρήτη και έχουν μηδενική επιβάρυνση στο περιβάλλον, μηδενικό αποτύπωμα . Με αειφορία και σεβασμό στο περιβάλλον δουλεύω. Τόσο η βιολογική καλλιέργεια όσο και η πιστοποιημένη βιολογική μαρμελάδα που παράγονται από εμένα δεν μολύνουν τον πλανήτη μας.

Έχω αποσπάσει βραβείο καινοτομίας από το πρόγραμμα innovagro. Η διάκριση αυτή αποτελεί το νόημα της μεσογειακής διατροφής και ταυτόχρονα μας έδωσε τη δυνατότητα να βρεθούμε στη Διεθνή έκθεση αρχαιολογικού τουρισμού στην Ιταλία».

Το βραβείο που έλαβε

Ετικέτα με γραφή... Μπράιγ

Μάλιστα μια άλλη της καινοτομία είναι ότι στις περιγραφές των προϊόντων της, στις ετικέτες, χρησιμοποιεί γραφή Μπράιγ. Σε σχετική ερώτηση που της θέσαμε απάντησε: «Το όνειρο μου, το όραμα μου, πείτε το όπως το θέλετε, είναι η κοινωνία να είναι ισόνομη σε όλα τα επίπεδα. Το να μπορεί ένα άτομο που έχει πρόβλημα όρασης να καταλαβαίνει το προϊόν μου για να μπορεί να το επιλέξει και να το γευτεί, αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη καθώς ξαφνικά αυτό που παράγω από τη γη μου και το κλείνω σε ένα βαζάκι αποκτά και μια χρηστική σημασία και φυσικά μια επιλογή σε κάποιον συνάνθρωπο μου που δύσκολα θα την είχε δεδομένων των συνθηκών. Η γραφή αυτή στο προϊόν μου έχει σκοπό να μειωθεί η διαφορετικότητα ,να νιώσουμε όλοι διαφορετικοί και όλοι ίσοι».

Στα μικρά αυτά βαζάκια χωρά η γαστρονομική παράδοση της Κρήτης

Τα Χανιά με έχουν «αγκαλιάσει»

Η παροιμία που λέει «Ουδείς προφήτης στον τόπο του» φαίνεται να μην ισχύει σε καμία περίπτωση για την Ελένη Ντουντουνάκη καθώς όλοι οι συγχωριανοί της και συντοπίτες της έχουν «αγκαλιάσει» το εγχείρημα της.

«Μεγάλη ήταν η στήριξη που έλαβα από την πόλη µου, τα Χανιά. Μπορεί να φαντάζει δύσκολο να σε στηρίξει η τοπική κοινωνία στην οποία ανήκεις, αλλά αντίθετα εγώ χάρηκα της εκτιμήσεως και της αγάπης των συγχωριανών μου.

Το κτήμα της που δίνει απλόχερα τους καρπούς του

Τα προϊόντα µου διατίθενται μέσα από το δίκτυο της ελαιουργικής βιομηχανίας ABEA, αλλά και στο δίκτυο δίκαιου και εναλλακτικού εμπορίου, Terra Verde, καθότι πάντοτε µε ενδιέφερε τα προϊόντα µου να εμπεριέχουν κοινωνική ευαισθησία», λέει χαρακτηριστικά.

Τα προϊόντα της είναι στο πρόγραμμα «ελληνικό πρωινό»

Σε επιλεγμένα σημεία

Τα βαζάκια με τις μαρμελάδες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία μεγάλα, αλλά και στα delicatessen καταστήματα στη Μύκονο καθώς και σε επιλεγμένα σημεία διάθεσης τροφίμων.

«Στο Βοτανικό πάρκο στους πρόποδες των Λευκών Όρεων είναι ένας αγαπημένος τόπος που τίθενται προς διάθεση τα προϊόντα μου. Επίσης έχω προσκληθεί να παραβρεθώ το φθινόπωρο στη συνάντηση των ιστορικών καφέ της Ευρώπης που θα γίνει στα Χανιά στο πιο ιστορικό καφέ της πόλης μου», δηλώνει στο Newsbomb.gr.