Από τον Ιούλιο η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Η θέσπιση των νέων ρυθμίσεων θα γίνει από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, ενώ η εφαρμογή τους δεν μπορεί να γίνει πριν τον Ιούλιο. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και στελέχη της τραπεζικής αγοράς επισημαίνουν ότι για να εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πληρωμή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών μέσω τραπεζών, ούτως ώστε να ελέγχεται η ακρίβεια των δηλούμενων εισοδημάτων και να διασφαλιστεί ότι οι μισθοί από ένα συγκεκριμένο ποσό και πάνω, δεν θα κατάσχονται.
Ωστόσο, και με δεδομένο το ότι η νέα ρύθμιση αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, η εφαρμογή του μέτρου δεν μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο. Άλλωστε, η διαπραγμάτευση με την τρόικα και την ΕΚΤ έχει ολοκληρωθεί, ενώ τα εμπόδια που παραμένουν είναι κυρίως γραφειοκρατικού χαρακτήρα.
Αν και επισήμως οι τράπεζες το αρνούνται, στο υπουργείο Εργασίας έχουν φθάσει καταγγελίες για κατασχέσεις επιδομάτων ακόμα και των 300 ευρώ.
Πάνω από 17.000 οι αιτήσεις
Μέχρι στιγμής, οι αιτήσεις υπαγωγής στις διατάξεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ξεπερνούν τις 17.000. Το Δεκέμβριο, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτινάχθηκε τον Δεκέμβριο στο 15,9% κάτι που σημαίνει καθυστερήσεις 40 δισ. ευρώ, ένα ποσό περίπου ίσο με το πακέτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», τα Ειρηνοδικεία της χώρας έχουν επιδικάσει γενναίες διαγραφές δανείων που φτάνουν έως και το 80%, ή ακόμα και το 90% του κεφαλαίου σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι έχουν εκδοθεί πάνω από 1.200 αποφάσεις. Οι μισές εξ αυτών δικαιώνουν τους οφειλέτες, καθώς μειώνουν σημαντικά τις οφειλές προς τις τράπεζες.