Μπορεί τα στοιχεία για τον θάνατο της Τζωρτζίνας να είναι ισχυρά και τις επόμενες ημέρες να αναμένουμε εξελίξεις με τα πορίσματα για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας, η Ρούλα Πισπιρίγκου όμως επιμένει στη διενέργεια γονιδιακού ελέγχου.
Στόχος της μητέρας των τριών παιδιών είναι να διερευνηθεί εάν υπάρχει κάποιο «ένοχο» γονίδιο που θα δικαιολογούσε τους θανάτων των κοριτσιών, κάτι που έχουν αποκλείσει οι επιστήμονες καθώς οι δύο πρώτοι έλεγχοι, δεν έδειξαν το παραμικρό πρόβλημα για τα παιδιά.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, έχουν ελεγχθεί αρχικά 128 γονίδια και στη συνέχεια άλλα 839, που σχετίζονται με τον αιφνίδιο νεανικό θάνατο και όλα είχαν αρνητικό αποτέλεσμα.
Για το πόσο «ευσταθεί» ο γονιδιακός έλεγχος που ζήτησε η Ρούλα Πισπιρίγκου σχετικά με τους θανάτους των τριών παιδιών από την Πάτρα, μίλησε στο MEGA o γενετιστής Κωνσταντίνος Πάγκαλος, ο οποίος επεσήμανε ότι είναι «τραβηγμένο να θεωρήσουμε ότι αυτές οι μεταλλάξεις συνέβησαν λόγω γονιδιακού προβλήματος».
«Το πρόβλημα του αιφνίδιου θανάτου είναι γνωστό στην γενετική, υπάρχουν πολλά παραδείγματα στον κόσμο, ετήσια περιστατικά και η αιτιολογία είναι ποικίλη. Τα περισσότερα είναι καρδιολογικής φύσεως, δηλαδή είτε η καρδιά δεν είναι κατασκευασμένη σωστά και δεν λειτουργεί όπως πρέπει, είτε καθαρά λειτουργικά καρδιακά προβλήματα», ανέφερε αρχικά ο κ. Πάγκαλος.
«Υπάρχει ένα 20% τα οποία δεν σχετίζονται με την καρδιά και ακόμα είναι κάποιες περιπτώσεις που είναι σκοτεινές. Είναι δύσκολο να δεχθούμε ότι τρία παιδιά στη σειρά έφυγαν από πρόβλημα γενετικής αιτιολογίας. Τρεις φορές και μεταλλάξεις που γίνονται πρώτη φορά από τα παιδιά και δεν υπάρχουν στους γονείς, είναι δύσκολο να το δεχθούμε. Θα έπρεπε να υπάρχει μία προδιάθεση σε έναν τουλάχιστον γονέα», ξεκαθάρισε σχετικά με την περίπτωση γονιδιακού προβλήματος που προκάλεσαν τον θάνατο των παιδιών.
«Είναι τραβηγμένο να θεωρήσουμε ότι αυτές οι μεταλλάξεις συνέβησαν λόγω γονιδιακού προβλήματος. Ο τρόπος που εξετάζουμε τον κώδικα των χρωμοσωμάτων προϋποθέτει κάτι βασικό: να έχουμε πολύ λεπτομερή κλινικά δεδομένα, ο οποίος φαινότυπος να είναι όμοιος ή με μικρές παραλλαγές. Δεν γίνεται να είναι δυο ή τρία διαφορετικά νοσήματα στα παιδιά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πάγκαλος εξήγησε πώς γίνεται ο γονιδιακός έλεγχος. «Παίρνουμε το DNA και των τριών παιδιών στη σειρά και των δύο γονέων. Εξετάζονται με τη σειρά γιατί θα βρούμε μία μετάλλαξη ενός γονιδίου που θα μπορούσε να ενοχοποιηθεί για τον αιφνίδιο θάνατο, και θα είναι ο κοινός παρανομαστής και στα τρία παιδιά. Το να προσδιορίσουμε τα κλινικά δεδομένα είναι πολύ απλή διαδικασία. Η ανάλυση του DNA μπορούν να γίνουν και σε μία εβδομάδα», κατέληξε.
Πάτρα: Πιθανές οι νέες διώξεις – Πώς οι γιατροί «καίνε» τη Ρούλα Πισπιρίγκου
Στη φυλακή βρίσκεται η 33χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου, κατηγορούμενη για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, ενώ οι εξελίξεις στην υπόθεση της Πάτρας «τρέχουν» καθημερινά. Οι Αρχές αναμένουν τα πορίσματα των ιατροδικαστών τα οποία αναμένεται να δρομολογήσουν νέες εξελίξεις. Ειδικότερα η νέα ιστοπαθολογική εξέταση στην Ίριδα, από τους ιατροδικαστές Καρακούκη και Καλόγρια στην Αθήνα, αναμένεται να δώσει αρκετές απαντήσεις και θα ξεκαθαρίσει τα αίτια θανάτου του βρέφους.
Το «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Ο θάνατος της Τζωρτζίνας θα μπορούσε να είχε αποτραπεί αν το πόρισμα για τις αιτίες θανάτου της μικρής Ίριδας ήταν διαφορετικό. Προφανώς έχουμε να κάνουμε με ένα λανθασμένο πόρισμα αφού τέτοιου είδους ανυπαρξίες φλεφοκόμβων και κολποκοιλιακών κόμβων έχουν καταγραφεί απειροελάχιστες σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία 50ετία και δεν θα επέτρεπε την επιβίωση του μωρού, ούτε για λίγες ώρες».
Δεν αποκλείεται μετά τα ευρήματα στην εξέταση, να υπάρξουν νέες διώξεις. Η Ρούλα Πισπιρίγκου από την πλευρά της, επιμένει να γίνει εκ νέου γονιδιακός έλεγχος παρά το γεγονός ότι οι δυο προηγούμενοι δεν έδειξαν να υπάρχει κληρονονικό ζήτημα. Την ίδια στιγμή, η διαδρομή της κεταμίνης στην υπόθεση της Τζωρτζίνας αναμένεται να ρίξει περισσότερο «φως» στην υπόθεση.
Ο βασικός ισχυρισμός της κατηγορούμενης είναι πως η ουσία χορηγήθηκε στο παιδί από λάθος των γιατρών. Οι τελευταίοι, ωστόσο, έχουν αναφέρει ξεκάθαρα πως στο παιδί είχε δοθεί κεταμίνη μόνο μια φορά στο πλαίσιο φαρμακευτικής αγωγής και μάλιστα αυτό είχε συμβεί αρκετούς μήνες πριν φύγει από τη ζωή.
«Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με άλλα περίπλοκα φάρμακα, υποστήριξης της καρδιακής και όχι μόνο λειτουργίας. Το φάρμακο κεταμίνη, υπάγεται στα ναρκωτικά φάρμακα και χρησιμοποιείται με αυστηρότατο πρωτόκολλο στη μονάδα Παίδων», ανέφερε ο Ανδρέας Ηλιάδης, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίου.
Από την πλευρά της, η αναισθησιολόγος Μαρία Μπούσουλα, αναφέρει πως ακόμα κι αν υπήρχε ιατρικό λάθος, δεν θα μπορούσε να έχει χορηγηθεί τέτοια ποσότητα στο παιδί. «Aκόμα και ατυχηματικά να είχε δοθεί, η πρώτη θα σταματούσε εκεί, δεν θα χρειαζόταν πάνω από μισή αμπούλα ένα παιδί αυτού του βάρους για να αντιμετωπιστεί. Συνεπώς η γνώμη μου είναι ότι από ατυχηματική χορήγηση δεν μπορεί να προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είναι ένα φάρμακο που μπορεί να μην προκαλεί σε μικρές δόσεις υποξαιμία η καταστολή της αναπνοής αλλά χορηγώντας, όσο αυξάνεις τη δόση αυξάνεται και η πιθανότητα να προκαλέσεις αναπνευστική καταστολή», πρόσθεσε η κ. Μπούσουλα αναφέροντας ότι το προσωπικό των ΜΕΘ είναι εξειδικευμένο και γνωρίζει τι μπορεί να προκαλέσει η κεταμίνη σε έναν οργανισμό.
Η 33χρονη κατηγορούμενη, ωστόσο, επιμένει ότι υπάρχουν αποδείξεις για τη χορήγηση κεταμίνης από τους γιατρούς κι όχι από την ίδια. Στο διάστημα κατά το οποίο παραμένει στη φυλακή, πάντως, η Ρούλα Πισπιρίγκου σύμφωνα με πληροφορίες περνάει όλο τον χρόνο της παρακολουθώντας στην τηλεόραση όλα όσα αφορούν την ίδια και την υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη χώρα το τελευταίο διάστημα…
Διαβάστε επίσης:
Πάτρα: Η μυστηριώδης φράση στη χαμένη ζωγραφιά της Τζωρτζίνας - Τι φοβόταν η 9χρονη
Πάτρα: Δεν θα γίνει εκταφή της Ίριδας και της Μαλένας – Τα νέα στοιχεία στην υπόθεση
Πάτρα: Το «κλειδί» βρίσκεται στην κεταμίνη – Οι δυο ύποπτοι επισκέπτες της Ρούλας Πισπιρίγκου