Οι ανησυχίες της Ρούλας Πισπιρίγκου για «γονιδιακό» πρόβλημα - Τα κοινά στοιχεία Τζωρτζίνας, Μαλένας

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η «ανησυχία» της για γονιδιακό πρόβλημα με τη νέα εγκυμοσύνη - Το κοινό σημείο με τους θανάτους Τζωρτζίνας και Μαλένας
Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται σχετικά με τους θανάτους της Τζωρτζίνας και της Μαλένας εμφανίζουν πολλές ομοιότητες.
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου
11'

Καταιγιστικές εξελίξεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση των τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα. Στην επιφάνεια ήρθε σήμερα ένας διάλογος της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη με έναν γενετιστή, καθώς η 33χρονη προσποιούταν ότι υπήρχε γονιδιακό πρόβλημα με τη νέα της εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, την περίοδο που η Μαλένα και η Ίριδα είχαν ήδη πεθάνει και η 9χρονη Τζωρτζίνα έχει πάθει την πρώτη ανακοπή, το ζευγάρι απευθύνθηκε σε γενετιστή για να βρει την αιτία που οδήγησε στον θάνατο τα παιδιά τους αλλά και για να συμβουλευτούν για το εάν έπρεπε να διακόψουν ή όχι τη νέα κύηση.

Από διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας ο γενετιστής μεταξύ άλλων είπε «αυτή τη στιγμή έχετε να διαχειριστείτε ένα παιδί το οποίο βρίσκεται στην εντατική, μαζί με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν για την πρόγνωση του και ταυτόχρονα μία εγκυμοσύνη με αβέβαιο μέλλον, όσο αφορά μια πιθανότητα επανάληψης των ίδιων προβλημάτων».

Και συμπλήρωσε: «Με δεδομένο ότι ακόμα βρισκόμαστε στην περίοδο όπου μπορείτε να διακόψετε την εγκυμοσύνη αποκλειστικά και μόνο με δική σας θέληση, εάν ερχόσασταν και μου λέγατε: "Ξέρετε κάτι; Αυτή την στιγμή για εμάς είναι απόλυτα αδύνατο να τα διαχειριστούμε όλα μαζί και θα προτιμούσαμε να διακόψουμε αυτή την εγκυμοσύνη, να επικεντρωθούμε στο παιδί, να γίνει ο γενετικός έλεγχος, να πάρουμε το αποτέλεσμα και στην συνέχεια να φτάσουμε στην γέννηση ενός παιδιού που δεν θα έχει παρόμοια προβλήματα", αυτή είναι μια λογική την οποία εγώ θα την αποδεχόμουν 100%».

«Από την άλλη εάν έχετε μια άλλη λογική η οποία να λέει ότι "Θέλουμε να δώσουμε κάθε ευκαιρία σε αυτή την εγκυμοσύνη να προχωρήσει, δεν θέλουμε να την διακόψουμε, θέλουμε να το πιέσουμε να γίνει ο προγεννητικός έλεγχος και στην συνέχεια αν χρειαστεί να γίνει διακοπή της εγκυμοσύνης σε δεύτερο ή τρίτο χρόνο" και αυτή είναι μία λογική την οποία θα την καταλάβαινα», πρόσθεσε.

«Σκεφτείτε εσείς τι θα είναι το καλύτερο για εσάς και για την οικογένειά σας. Γιατί είστε σε μία υπερβολικά δύσκολη κατάσταση. Εάν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τώρα τη νέα εγκυμοσύνη, κανένας σε αυτή την ζωή δεν χρειάζεται να είναι ήρωας. Εάν πάλι, θέλετε να προχωρήσει και αυτό γίνεται», ανέφερε.

Ο διάλογος του ζευγαριού με τον γενετιστή:

Μάνος: Οι γιατροί στην Αθήνα αυτή την στιγμή είναι σε μία αντίθετη άποψη.

Γενετιστής: Δηλαδή;

Μάνος: Θεωρούν ότι πρέπει να διακοπεί η εγκυμοσύνη και μετά αφότου βρούμε το γονίδιο, να κάνουμε τεχνητή…

Ρούλα: Γονιμοποίηση.

Γενετιστής: Λογικό αυτό.

Το ζευγάρι προβληματίζεται για το εάν πρέπει ή όχι να διακόψει τη νέα εγκυμοσύνη. Η 33χρονη κατηγορούμενη ακούει και ακολουθεί τη ροή της κουβέντας.

Γενετιστής: Χρειάζεται και ένας προγενετικός έλεγχος.

Μάνος: Στον προγεννητικό μετά έλεγχο μπορείτε να μας βοηθήσετε εσείς;

Γιατρός: Ναι σαφώς εννοείται μπορώ να σας βοηθήσω.

Μάνος (σε Ρούλα): Θέλεις να ρωτήσεις κάτι;

Ρούλα: Όχι.

Γιατρός (Προς γενετιστή): Είναι και η μαμά εδώ θέλεις να την ρωτήσεις κάτι;

Γιατρός: Πιο πολύ αυτή αν θέλει να ρωτήσει. Κοιτάξτε αν ερχόσασταν εδώ θα παίρναμε ένα πλήρες οικογενειακό ιστορικό, θα υπήρχε μία τελείως διαφορετική συζήτηση. Αυτή την στιγμή η δική μου η παρέμβαση πιο πολύ έχει να κάνει με την εμπειρία μου σε τέτοιες καταστάσεις και το ποια είναι συνήθως η αντίδραση των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα πολύ δύσκολες καταστάσεις. Δυστυχώς η δική σας περίπτωση είναι ομολογουμένως επιβαρυμένη αλλά εξαιτίας αυτού του γεγονότος εγώ θα άκουγα πάνω από όλα εσάς.

Μάνος (προς Ρούλα): Αν θέλεις να πεις κάτι για τις σκέψεις σου λέει.

Ρούλα: Όχι, η ερώτηση μου θα ήταν αυτή, αν θα μπορούσε να βοηθήσει στον προγεννητικό, το απάντησε… Δεν έχω κάτι άλλο…

Η κρίσιμη ερώτηση της Ρούλας

Ξαφνικά, η Ρούλα Πισπιρίγκου αναρωτιέται τι θα γίνει εάν τελικά δεν βρεθεί καμία γενετική ανωμαλία… Μια ερώτηση που εκ των υστέρων, προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Γιατρός: Η μαμά επιμένει, μάλλον έχει αγωνία για να γίνει ο προγεννητικός στο επόμενο παιδάκι, που με το καλό θα έρθει.

Γενετιστής: Ο προγεννητικός εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από ένα σημείο, το σημείο αυτό είναι εάν θα μπορέσουμε να βρούμε κάποια παθολογική διαταραχή. Εάν η ομάδα του Ωνασείου, βρει την παθολογική μετάλλαξη, τότε είναι δεδομένο ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε προγεννητικό έλεγχο.

Ρούλα: Εάν δεν την βρει;

Γιατρός: Εάν δεν βρει την μετάλλαξη τότε δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε σε προγεννητικό έλεγχο. Γιατί δεν θα ξέρουμε τι να ψάξουμε.

Μάνος: Τώρα είμαστε στις 6 εβδομάδες (κύησης).

Γενετιστής: Στις 11 με 12 εβδομάδες, αν έχει βρεθεί η μετάλλαξη, μπορούμε να πάρουμε ένα πολύ μικρό τμήμα του πλακούντα και να κάνουμε έναν προγεννητικό έλεγχο να δούμε εάν το έμβρυο πάσχει και στην συνέχεια να προχωρήσουμε σε διακοπή κύησης πριν από τις 12 εβδομάδες. Το άλλο σενάριο είναι, ότι μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε εξωσωματική γονιμοποίηση και πριν το στάδιο της εμφύτευσης να γίνει τότε ο έλεγχος και να βεβαιώσουμε ότι τα ωάρια δεν θα φέρουν τη μετάλλαξη. Οι γονείς μπορούν να αποφασίσουν, ανάλογα με το τι θα αντέξουν ψυχολογικά, οικονομικά, αν θα προχωρήσουν σε μια φυσιολογική σύλληψη ή εξωσωματική.

Μάνος: Τώρα είμαστε οριακά. Σε 5 εβδομάδες θα έχουμε αποτέλεσμα από τον γονιδιακό έλεγχο και εμείς είμαστε ήδη 6 εβδομάδων στην κύηση…

Γενετιστής: Ναι. Είναι τελείως οριακό… Το θέμα είναι ότι επειδή δεν ξέρετε τι θα βρεθεί, μπορεί τα αποτελέσματα να καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο. Συν δύο με τρεις εβδομάδες…

Μάνος: Ε, μετά πάει πάρα πολύ.

Γιατρός: Ναι, αν γίνει έτσι, θα ξεπεράσετε το όριο των 13 εβδομάδων που θα μπορούσατε να διακόψετε την κύηση… Αυτοί είναι περίπου οι χρόνοι.

Μάνος: Ωραία. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ

Γιατρός (προς γενετιστή): Θα ήθελα να συνεργαστούμε γιατί νομίζω ότι είναι ένα περιστατικό το οποίο είναι και επιστημονικά ενδιαφέρον να δούμε τι είναι αυτό που προκάλεσε 3 αιφνίδιους θανάτους και πιστεύω, αφού καταφέρουμε αυτό, να δώσουμε ξανά ζωή μέσα στην οικογένεια.

Ο διάλογος με τον γενετιστή ολοκληρώνεται και το ζευγάρι μένει πίσω με τον γιατρό που τους έφερε σε επαφή, για να κουβεντιάσουν τις επιλογές τους. Η στάση της Ρούλας όμως, προκαλεί εντύπωση.

Γιατρός (προς το ζευγάρι): Εσείς τι λέτε; Τι θέλετε;

Μάνος (Προς Ρούλα): Εσύ πες!

Γιατρός: Τι σκέφτεστε;

Ρούλα: Δεν ξέρω

Μάνος (προς Ρούλα): Γιατί με κοιτάς;
(Ρούλα γελάει)

Γιατρός: Ε, ποιον να κοιτάξει… εσύ είσαι ο…

Ρούλα: Για πείτε μου για το παιδάκι

Γιατρός: Για τον Άγγελο;

Ρούλα: Ναι

Γιατρός: Ο Άγγελος μετά την ιστορία του, βρέθηκε σε ένα νοσοκομείο αποκατάστασης στη Ρώμη, έκατσε δύο χρόνια.

Ρούλα: Με εγκεφαλοπάθεια;

Γιατρός: Έφυγε άσχημα…

Η 33χρονη κατηγορούμενη, επιλέγει να αλλάξει κουβέντα. Δείχνει να την ενδιαφέρουν περισσότερο τα συμπτώματα και ο θάνατος ενός μικρού αγοριού που αντιμετώπιζε παρόμοια προβλήματα με την 9χρονη Τζωρτζίνα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, η Μυρσίνη Κωστοπούλου, κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια έκανε λόγω για «προσχεδιασμένη εγκυμοσύνη για να την χρησιμοποιήσει όπως θέλει» η 33χρονη.

Όπως τόνισε, είναι περίεργο και το γεγονός ότι ακριβώς μετά τον θάνατο των παιδιών της, η 33χρονη έμεινε εκ νέου έγκυος.

Το κοινό σημείο με τους θανάτους Τζωρτζίνας και Μαλένας

Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται σχετικά με τους θανάτους της Τζωρτζίνας και της Μαλένας εμφανίζουν πολλές ομοιότητες. Μια από αυτές είναι και η φθορά στο συκώτι.

«Η χορήγηση τοξικών δόσεων φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν φθορά στο ήπαρ δηλαδή οι αλλοιώσεις που είχε η Τζωρτζίνα και η Μαλένα όντως μπορεί να έχουν προκληθεί και στις δύο περιπτώσεις από την χρήση και χορήγηση φαρμακευτικής ουσίας» επισήμανε ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης.

Οι πρώτες τοξικολογικές της Μαλένας το 2019 είχαν βγει καθαρές ενώ η χορήγηση κεταμίνης είχε ελεγχθεί στο αίμα της μικρής και είχε βγει αρνητική.

«Ναι είχαμε ψάξει κεταμίνη στο αίμα της Μαλένας και δεν βρέθηκε. Οι εξετάσεις της ήταν καθαρές, δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα» είχε αποκαλύψει ο τοξικολόγος της Μαλένας στην τηλεόραση του MEGA.

«Στην περίπτωση της Μαλένας εξετάσαμε το αίμα, αλλά δεν βρήκαμε κεταμίνη. Αυτό σημαίνει ότι είτε δεν χορηγήθηκε είτε χορηγήθηκε αλλά είχε ήδη μεταβολιστεί και πλέον δεν ήταν ανιχνεύσιμη. Εξαρτάται πάντα και με τη δόση που θα δώσεις. Η θεραπευτική δόση μεταβολίζεται γρήγορα εν αντιθέσει με τη θανατηφόρα δόση που ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να την μεταβολίσει» συμπλήρωσε ο τοξικολόγος.

Είναι ο ίδιος τοξικολόγος που ανίχνευσε τη θανατηφόρα δόση κεταμίνης στο σωματάκι της Τζωρτζίνας, εκφράζει την πεποίθηση ότι μια δόση κεταμίνης που δεν ανιχνεύθηκε στο αίμα μπορεί να ανιχνευτεί σε άλλο σημείο.

«Αν η ουσία έχει μεταβολιστεί, δεν ανιχνεύεται μετά από κάποιες ώρες στο αίμα. Μπορεί όμως να έχει «εγκλωβιστεί», να έχει μείνει σε κάποιους ιστούς. Παραδείγματος χάριν να έχει εγκλωβιστεί στο συκώτι, μπορεί να έχει μείνει στον πνεύμονα σας λέω τώρα τυχαία σημεία», πρόσθεσε.

Μέσα από τους ιστούς της Μαλένας λοιπόν επιχειρούν σήμερα οι Καρακούκης και Καλόγρηας να βρουν ευρήματα ικανά να αιτιολογήσουν τον αιφνίδιο θάνατο ενός κοριτσιού που μέχρι και ένα 24ωρο πριν είχε άριστη κλινική εικόνα.

Είχε τριπλάσια φθορά στο συκώτι από τη Τζωρτζίνα

Η απάντηση ίσως να βρίσκεται στην εκτεταμένη φθορά στο συκώτι της μικρής, η οποία ήταν σχεδόν τριπλάσια από εκείνη της 9χρονης Τζωρτζίνας.

«Μπορούμε να προσθέσουμε κι αυτό ως στοιχεία που ενδυναμώνει την θεωρία ότι ο θάνατος της πρώτης κόρης Μαλένας να επήλθε με τη χορήγηση κάποιας ουσίας» είπε ο κ. Γαλεντέρης.

Τα κοινά τους στοιχεία πολλά και μυστήρια. Είναι δύο παιδιά που «έφυγαν» μέσα σε νοσοκομείο. Και στα δύο εντοπίστηκε πνευμονικό οίδημα και εκφύλιση του ήπατος. Και τα δύο είχαν τινάγματα και σπασμούς. Ενώ παρούσα στους δύο θανάτους ήταν μόνο η μητέρα τους.

«Ξαφνικά κοιμόταν και ξύπνησε. Και ξαφνικά ξυπνάει σηκώνεται. Με κοίταξε προσπαθούσε να αναπνεύσει. Και μου λέει «αααα» βγαίνω φωνάζω τους γιατρούς
Και μέχρι να γυρίσουν είχαν καταλήξει. Δεν τα κατάφερε…» ήταν η περιγραφή της 33χρονης κατηγορούμενης για τη στιγμή θανάτου της Τζωρτζίνας.

Το σενάριο της σταδιακής χορήγησης

Ο θάνατος της Μαλένας αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια κάτι που όπως εξηγούν οι ειδικοί δεν προκύπτει από την μια μέρα στην άλλη.

«Θέλει μέρες. Δεν μπορεί να γίνει μέσα σε λίγα λεπτά ή λίγες ώρες» επισήμανε ο καθηγητής φαρμακολογίας ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης στην τηλεόραση του MEGA.

Η λανθασμένη διάγνωση της ηπατικής ανεπάρκειας πάντως δεν αποκλείει τις εκτεταμένες βλάβες στο συκώτι της Μαλένας που σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Δημήτρη Γαλεντέρη μπορεί να προκλήθηκαν από σταδιακή χορήγηση ουσίας.

«Φαρμακευτικές ουσίες που έδρασαν τοξικά στο ήπαρ και η χορήγηση τους γινόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα», δήλωσε ο ιατροδικαστής.

Έτοιμος να καταθέσει το πόρισμα του είναι ο ιατροδικαστής Σταμάτης Μπουζιάνης για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, που θα εξηγεί πως η κεταμίνη δεν ευθύνεται μόνο για την ανακοπή του παιδιού αλλά και για την εκτεταμένη φθορά στο συκώτι.

Αυτό ίσως ν’ ανοίξει και τον δρόμο για μια νέα ιστολογική εξέταση και της Μαλένας και να ρίξει φως στην υπόθεση.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος μίλησε αναφορικά με τις βλάβες στο ήπαρ που παρουσιάστηκαν στη Μαλένα και τη Τζωρτζίνα.

Oι εν λόγω βλάβες που παρουσιάστηκαν στα δύο παιδιά μπορούν να προκληθούν κατόπιν χρόνιας χορήγησης κεταμίνης, αλλά και άλλων πολλών ουσιών. Περίπου 900 βότανα και φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο ήπαρ», επισήμανε o κ. Μανωλόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Μάνος Δασκαλάκης: Πού μένει σήμερα, ποιον επισκέπτεται δύο φορές την εβδομάδα

Πάτρα: Μήνυμα της Πισπιρίγκου στον Δασκαλάκη μέσα από τις φυλακές - «Θα το φάει το κεφάλι του»

Σχετικές ειδήσεις