Candida Auris: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον φονικό μύκητα - Τα δεδομένα στην Ελλάδα

Ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον Candida Auris: Δεν αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Candida Auris: Δεν αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία λέει ο ΕΟΔΥ - Τα δεδομένα για την Ελλάδα
Ο λόγος για το πολυανθεκτικό μικρόβιο «Candida Auris» που έχει εντοπιστεί σε νοσοκομεία και έχει ως πρώτο αίτιο θανάτου τις λοιμώξεις.
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου
5'

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον μύκητα Candida auris που εντοπίζεται αποκλειστικά εντός νοσοκομειακών μονάδων. Μεταξύ άλλων εξήγησε τι ακριβώς είναι ο συγκεκριμένος μύκητας, αλλά και κατά πόσο επικίνδυνος ενδέχεται να είναι στους ασθενείς.

Στην ανακοίνωση του ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως «Η μετάδοση του εν λόγω παθογόνου δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας στην κοινότητα (εξω-νοσοκομειακό περιβάλλον)», ενώ επισημαίνει πως «έχει ήδη ξεκινήσει καταγραφή των νοσοκομειακών λοιμώξεων».

Τι είναι ο Candida Auris

Ο Candida auris αποτελεί μύκητα που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ με μακρά συνήθως νοσηλεία και οι οποίοι κατά κανόνα φέρουν ξένα σώματα (π.χ. καθετήρες).

Ο συγκεκριμένος μύκητας επιμολύνει τις επιφάνειες στο χώρο του νοσοκομείου και οι ασθενείς μπορεί να αποτελέσουν φορείς του παθογόνου κατόπιν αποικισμού του γαστρεντερικού συστήματός τους. Κατά συνέπεια, για την πρόληψη των λοιμώξεων από Candida auris, όπως και για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων εν τω συνόλω, η υγιεινή των χεριών από τα μέλη του προσωπικού, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και η εφαρμογή ορθών πρακτικών στη διαχείριση των ασθενών είναι πρωταρχικής σημασίας.

Επισημαίνεται ότι, «η μετάδοση του εν λόγω παθογόνου δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας στην κοινότητα (εξω-νοσοκομειακό περιβάλλον)».

Ο ΕΟΔΥ ξεκαθαρίζει πως η μετάδοση του εν λόγω παθογόνου δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας στην κοινότητα.INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

Η επιτήρηση για Candida Auris στα νοσοκομεία της χώρας

Ο ΕΟΔΥ ως ο αρμόδιος φορέας για την επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμώξεων στη χώρα μας έχει διερευνήσει και συνδράμει στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων σε νοσοκομεία που δήλωσαν περιπτώσεις αποικισμού ή λοιμώξεις από Candida auris σε συνεργασία με τις επιτροπές λοιμώξεων. Η διερεύνηση είχε ως αποτέλεσμα ο ΕΟΔΥ να εισηγηθεί την καθολική επιτήρηση του αποικισμού και της λοίμωξης από Candida auris σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με πρόσφατο ΦΕΚ του Υπουργείου Υγείας (1665/07-04-2022), οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων και οι λοιμώξεις από Candida auris, αποτελούν υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα.

Έχει ξεκινήσει η καταγραφή για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις

Σημειώνεται ότι, τους τελευταίους μήνες ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει εντατική καταγραφή της επίπτωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας μετά από τα δύο τελευταία απαιτητικά χρόνια για τις υπηρεσίες υγείας λόγω της πανδημίας COVID-19. Η καταγραφή και η εκτίμηση κινδύνου για τα επιμέρους παθογόνα πραγματοποιείται με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Εν κατακλείδι, η βελτίωση της καταγραφής των νοσοκομειακών λοιμώξεων συνολικά και όχι αποσπασματικά, με βάση ένα καθολικό σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, με τη χρήση κοινών μεθόδων καταγραφής και αποτύπωσης των δεδομένων, αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΕΟΔΥ.

Το προσεχές διάστημα τα δεδομένα της συστηματικής καταγραφής του ΕΟΔΥ θα είναι διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και τη χάραξη εθνικών στρατηγικών μείωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων στα νοσοκομεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του αποικισμού και της λοίμωξης από Candida auris.

virus-21.jpg
Ο Candida auris αποτελεί μύκητα που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες.

«Φόβος και τρόμος ο Candida Auris», λένε οι γιατροί στο Newsbomb.gr

Ο διευθυντής της Β ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μίλησαν στο Newsbomb.gr σχετικά με το μικρόβιο «Candida auris» το οποίο αποδεικνύεται πολύ ανθεκτικό.

Μιλώντας για το μικρόβιο ο κ. Καπραβέλος εξήγησε στο Newsbomb.gr ότι αυτό το ισχυρό μικρόβιο «δεν το έχουμε στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα μικρόβιο, το οποίο είναι δύσκολο να βρεθεί και δεν μπορεί να καταστραφεί εύκολα καθώς αποδεικνύεται πολύ ανθεκτικός στα αντιμυκητιασικά φάρμακα».

«Είναι ο φόβος και ο τρόμος. Πρόκειται για έναν ιό ο οποίος είναι απόλυτα καταστροφικός. Ανησυχούμε διότι δεν τον πιάνει κανένα αντιμυκητιακό. Φαίνεται ότι το μικρόβιο αυτό είναι αρκετά έξυπνο», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Ο ιός αυτός είναι τόσο ισχυρός που όταν εντοπίζεται είναι ικανός να κλείσει ολόκληρες μονάδες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον καθηγητή αρκετοί από τους θανάτους ασθενών που νοσηλεύονται στο οφείλονται σε νοσοκομειακό μικρόβιο. «Το 40% - 50% των θανάτων οφείλεται σε κάποιο νοσοκομειακό και πολύ ανθεκτικό μικρόβιο».

Μιλώντας για το μικρόβιο ο κ. Τζανάκης εξήγησε στο Newsbomb.gr ότι: «Το συγκεκριμένο μικρόβιο επιβαρύνει ανοσοκατασταλμένα άτομα. Είναι μικρόβιο που συναντάμε αποκλειστικά σε νοσοκομεία και κυρίως ογκολογικά».

Τι επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ για τη νέα παγκόσμια απειλή

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, τόνισε πως το μικρόβιο «Candida Auris» βρίσκεται μόνο εντός των νοσοκομείων.

Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, εξήγησε ότι «αυτό το μικρόβιο – μύκητας βρίσκεται μόνο στα νοσοκομεία. Αντιμετωπίζεται στα πλαίσια των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Βλέπουμε μια αύξηση στην αντοχή στα αντιβιοτικά και το συγκεκριμένο έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στα κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούμε για να καταπολεμήσουμε τους μύκητες».

Όπως λέει ο κ. Ζαούτης, έχει ξεκινήσει μια «συστηματική καταγραφή των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων» και σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα.

«Σε γενικές γραμμές οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αυξάνουν την θνητότητα και την επιβάρυνση στο σύστημα υγείας», ανέφερε.

Για να μπορέσουμε να προλάβουμε αλλά και να καταπολεμήσουμε τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι απαραίτητη η τήρηση πρακτικών, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

«Πρώτο βήμα στην καταπολέμηση αυτών των λοιμώξεων είναι να εφαρμόζουμε αυτές τις πρακτικές, ξεκινώντας από το πλύσιμο των χεριών», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Candida Auris: Τι επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ για τη νέα παγκόσμια απειλή

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για τον επικίνδυνο μύκητα candida auris

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή